Spalarea banilor murdari

Trimis la data: 2003-05-19 Materia: Finante-Banci Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Elena Stanciu Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de spălare a banilor a început să fie folosit în anii 1920 când Al Capone şi Bugsy Moran au deschis spălătorii în Chicago pentru a-şi spăla „banii murdari”. În zilele noastre, acestui scop îi folosesc restaurantele fast-food, cazinourile şi societăţile comerciale ce au la bază numerarul. Spălarea banilor este un proces complicat care parcurge mai multe etape şi implică mai multe persoane şi instituţii. Reciclarea fondurilor este un proces complex prin care veniturile provenite dintr-o activitate infracţională sunt transportate, transferate, transformate sau amestecate cu fonduri legitime, în scopul de a ascunde provenienţa sau dreptul de proprietate asupra profiturilor respective. Necesitatea de a recicla banii decurge din dorinţa de a ascunde o activitate infracţională.

În cadrul activităţilor infracţionale, numerarul este principalul mijloc de schimb. Strategiile de spălare a banilor includ tranzacţii care, prin volum, sunt foarte profitabile şi atractive pentru instituţiile financiare legale. Spălarea banilor orientează banii dintr-o economie ilegală şi îi plasează în investiţii binevenite în economia legală. Cele două elemente majore ale procesului de reciclare de fonduri sunt: ascunderea veniturilor ilicite şi convertirea lor în bani, în scopul de a le ascunde provenienţa.

Capitolul I. Etapele procesului de spălare a banilor
Nu există o singură metodă de spălare a banilor. Metodele pot varia de la cumpărarea şi vinderea unui obiect de lux (de ex. o maşină sau o bijuterie) până la trecerea banilor printr-o reţea complexă, internaţională, de afaceri legale şi companii „scoică" (companii care există în primul rând numai ca entităţi legale fără să desfăşoare activităţi de afaceri sau comerciale).

Iniţial, în cazul traficului de droguri sau altor infracţiuni cum ar fi contrabanda, furtul, şantajul etc., fondurile rezultate iau în mod curent forma banilor lichizi care trebuie să intre printr-o metodă oarecare în sistemul financiar. Procesul de spălare a banilor are trei faze: plasare, stratificare şi integrare sau, altfel spus, prespălare (convertirea banilor murdari în bani curaţi); spălarea principală (conversia banilor în intrări contabile); uscarea sau reciclarea (folosirea banilor pentru a obţine profit).

Plasarea presupune deplasarea fizică a profiturilor în numerar, necesară pentru evitarea controlului de către organele legii; reprezintă „scăparea", la propriu, de numerar şi îndepărtarea fizică a veniturilor iniţiale derivate din activitatea ilegală. Este cea mai vulnerabilă etapă a spălării banilor deoarece implică colectarea şi manevrarea unei mari cantităţi de numerar.

Stratificarea este procesul de mişcare a fondurilor între diferite conturi pentru a le ascunde originea; separarea veniturilor ilicite de sursa lor prin crearea unor straturi complexe de tranzacţii financiare proiectate pentru a înşela organele de control şi pentru a asigura anonimatul.

Integrarea reprezintă mişcarea fondurilor astfel spălate prin intermediul organizaţiilor legale; furnizarea unei legalităţi aparente bogăţiei acumulate în mod criminal. Dacă procesul de stratificare are succes, schemele de integrare vor aşeza rezultatele spălării la loc în economie în aşa fel încât ele vor reintra în sistemul financiar apărând ca fonduri normale şi „curate" de afaceri.

În cadrul procesului de spălare a banilor s-au identificat anumite puncte vulnerabile, puncte dificil de evitat de către cel care spală banii şi în consecinţă uşor de recunoscut, respectiv:
- intrarea numerarului în sistemul financiar;
- trecerea numerarului peste frontiere;
- transferurile în cadrul şi dinspre sistemul financiar.
Intrarea numerarului în sistemul financiar se realizează prin:
- fragmentarea operaţiunilor în numerar în scopul evitării raportării tranzacţiei prin divizarea operaţiunilor sub nivelul minim de raportare;
- folosirea inadecvată a listelor de excepţii prin care unele categorii de operaţii cu numerar sunt exceptate de la raportare (presupune uneori complicitatea unităţilor financiare respective);
- executarea de false documente de raportare pentru a legitima numerarul general;
- depunerile de profituri ilegale în bănci corespondente pot fi prezentate ca transferuri de la bancă la bancă;
Folosirea instituţiilor financiare netradiţionale în procesul de plasare a fondurilor. Aceste instituţii pot fi: casele de schimb valutar, societăţile de valori mobiliare, bursele de mărfuri, cazinourile, serviciile de încasare a cecurilor, serviciile de transmitere de fonduri. Metodele folosite de reciclatori în acest caz sunt aproximativ aceleaşi cu cele folosite în instituţiile financiare tradiţionale.

Casele de schimb valutar: în alte ţări, ele oferă şi alte servicii financiare (vânzare de mandate de plată şi cecuri de casă, transferuri electronice de fonduri, schimb de devize pentru cecuri etc.), care pot oferi un paravan pentru tranzacţii ilicite; în România, casele de schimb au un singur obiect de activitate, schimbul valutar. Metoda prin care se plasează fonduri ilicite în acest caz este efectuarea schimbului valutar fără întocmire de documente ori violarea memoriei computerului pentru a nu se mai putea reconstitui şirul de tranzacţii încheiate; ambele părţi au câştiguri ilicite: reciclatorul scapă de o sumă mare de lei şi primeşte o cantitate mai mică de bancnote străine, iar casa de schimb comite evaziune fiscală prin nedeclararea veniturilor din operaţiunile efectuate.

Agenţiile de transmitere a fondurilor sunt utilizate pentru transferarea fondurilor pe plan intern sau internaţional, prin mijloace electronice, cecuri, curiei, fax sau reţele de computere. Faptul că valoarea banilor poate fi deplasată dintr-un loc în altul, deseori fără deplasarea fizică a monedelor constituie principala caracteristică a acestui sistem.

Cazinourile: amalgamarea fondurilor ilegale cu cele legale sunt favorizate de faptul că jocurile de noroc sunt activităţi desfăşurate cu numerar, oferind participanţilor anonimat.

Comercianţii de bunuri de folosinţă îndelungată de mare valoare (automobile, iahturi, bunuri de lux, bunuri imobiliare) sunt folosiţi de reciclatori pentru a schimba numerarul în bunuri care, eventual, sunt revândute pentru a obţine numerar cu origine licită. Agenţii de bursă pot fi manipulaţi de reciclatori prin oferirea de avantaje în schimbul utilizării numerarului pentru achiziţionarea de acţiuni sau mărfuri, prin evitarea raportărilor tranzacţiilor cu numerar.

Companii de faţadă, care de fapt nu au încasări din activităţi reale, ci numai din depunerile reciclatorilor. Exportul ilegal de valută; transportul fizic se realizează cu diferite mijloace de transport, fără a se respecta legislaţia cu privire la raportarea sumelor ce ies din ţară şi au ca destinaţie ţări în care nu se pune problema justificării sumelor în numerar; după depunerea în bănci, aceste sume fac cale întoarsă, utilizându-se transferul electronic.
Moduri de stratificare:

- După ce numerarul a fost depus în instituţii financiare fără a fi detectat, contra acestui numerar reciclatorii procură instrumente financiare (cecuri de călătorie, scrisori de credit, mandate de plată etc.), pe care le reconvertesc apoi în numerar;
- Transferurile electronice. O dată de numerarul a fost depus în conturi bancare, acesta poate fi transferat în orice colţ al lumii în timp record.

Multe entităţi se servesc în ultimul timp de Internet pentru a propune servicii de spălare de bani, dând uneori aparenţa de servicii financiare extrateritoriale sau de posibilităţi de plasament legale. Dat fiind caracterul din ce în ce mai mobil de acces la Internet, un client are posibilitatea de a accesa virtual contul său din orice loc din lume. În această situaţie reciclatorii pot controla orice cont, chiar dacă acestea au fost deschise pe numele unor interpuşi; soldurile persoanelor interpuse se transferă ulterior în contul administratorului titular, iar acesta poate dispune de banii transferaţi.

Integrarea. Prin intermediul ei profiturile reciclate sunt plasate în economia reală legitimă iar rezultatele obţinute din activităţi ilegale sunt legale. Profiturile au o acoperire legală iar reciclatorul le poate folosi achiziţionând bunuri la vedere.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles