Spatiul cu 6 dimensiuni

Trimis la data: 2008-10-05 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 956
Autor: Micu Dimensiune: 98kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Spatiul cu 6 dimensiuni"
Pentru definirea Spaţiului cu 6 dimensiuni, este nevoi de o succintă aducere aminte: conceptele fundamentale ale fizici teoretice sînt: timpul, distanţa, masa, energia, cantitatea de mişcare a materiei sub formă de substanţă, cîmp sau energie. Din puctul de vedere al filozofiei, materia este asimilată realităţilor obiective puse în evidenţă directă prin simţurile noastre sau pusă în evidenţă indirectă prin intermediul aparaturii dar conştiientizată de către simţurilor noastre.
"Spatiul cu 6 dimensiuni"

"Spatiul cu 6 dimensiuni"
Stările de agregare ale materiei ca substanţă sînt:

1. Solidă
2. Lichidă
3. Gazoasă
4. Plasma, asimilată unui gaz ionizat cu o componentă hidrodinamică magnetică

"Spatiul cu 6 dimensiuni"
5. Condensatul Bose-Einstaina asimilat unor particole aflate în aceiaşi stare din punctul de vedere al mecanicii cuantice
6. Condensatul ionilor Fermi, starea suprafluidă a particolelor elementare a materiei sub forma ionilor la temperatura de zero grade absolut.
7. Starea de agregare enrgetică din “găurile negre” în care materia superfluidă, la temperatura de zero grade absolut (prag cunoscut ştiinţelor actuale, sau sub acest prag, stare necunoscută ştiinţelor actuale), este accelerată în spaţiu.

"Spatiul cu 6 dimensiuni"
Reţinem că o “gaură neagră” este definită, în acestă ipoteză, de temperaturi de zero grade absolut sau de sub acest prag, o stare de agregare superfluidă a materiei, de o entropie a spaţiului ocupat de “gaura neagră” cu gradientul de temperatură de sens crescător ca urmare a ciocnirii particolelelor elementare, mai cunoscute, fără o semantică precisă, sub denumirea generică de “particolele lui Dumnezeu” şi de presiuni de absorbţie de la suprafaţa corpurilor cosmice înspre centrul teoretic al “găurii negre” inimaginabile, care imprimă “particolelor lui Dumnezeu” viteze care depăşesc viteza “luminii albe”, percepută de ochiul observaturului, pe care să le denumim aici, în premieră mondială, “lumini negre”.

"Spatiul cu 6 dimensiuni"
Starea de cîmp sau energie, prezintă cel mai adesea o măsura a mişcării materiei sub diversele ei forme în sistemele fizice, fiind o funcţie de stare ale acestor sisteme, în general exprimînd capacitatea sistemelor de a produce lucru mecanic sau căldură prin interacţiunea dintre ele.

"Spatiul cu 6 dimensiuni"
Materia privită ca o realitate obiectivă pusă în evidenţă prin simţurile noastre sau a aparaturii ajutătoare, este caracterizată şi de categoria filozofică Spaţiu, care se referă la forme obiective şi universale de existenţă a materiei în mişcare.

Materia sub formă de substanţă mai este caracterizată şi de mărimea fizică fundamentală Masa, măsurabilă, care determină cantitatea de substanţă existentă într-un corp sau într-o particolă.

Observaţie: aproape toate calculele care se fac asupra formelor sub care se găseşte materia la un moment dat într-un sistem fizic au la bază cel mai adesea orizontul valorilor puse în evidenţă de simţurile noastre sau de aparatele ajutătoare. Simţurile noastre, ca observatori, acoperă spaţii relativ particulare în jurul nostru şi restrînse din macrocosmos, dar aproape de nepătruns sub microcosmos.

Din teoriile emise pînă acum şi care oferă breviare de calcul pe baza unor formule legate de mişcarea materiei în spaţiul-timp al simţurilor noastre reţinem că:

- un sistem de referinţă observaţional se consideră că are o origine de unde se poate măsura o poziţie de-a lungul a trei axe spaţiele x, y, z recunoscut şi ca sistemul de referinţă tridimensional şi că

- în sistemul de referinţă tridimensional se pot determina măsurătorile evenimentelor în timpul “t”

- în spaţiul Minkowski cele trei dimensiuni spaţiale x, y, z sînt combinate cu a patra dimensiune, timpul “t”, în care sînt măsurate evenimentele. În sistemele de referinţă în care realităţile sunt puse în evidenţă de simţurile noastre şi caracterizate de spaîiu-timp Minkowski ,străbătute de viteza luminii, Teoria relativităţii şi nu numai, se poate aplica cu succes. Spaţiul-timp Minkowski se poate aplica şi microcosmosului pînă acolo unde au rezoluţie aparatele ajutătoare simţurilor noastre şi de unde se pot extrage particule care să satisfacă în general o relaţie de forma “E = m.c2 “, în care “E” este energia particolei de masă “m” la viteza luminii în vid “c”.

Întrebarea este însă dacă Teoria relativităţii se poate aplica în spaţiile de sub lumea microcosmosului sau de peste lumea macrocosmosului, aşa cum le intuim şi în parte le cunoaştem noi astăzi.
Rezumat:

- din teoriile emise pînă acum, culminînd cu Teoria reletivităţii, reţinem că în spaţiile cunoscute se pot determina volume şi distanţe după poziţiile a trei axe ” x, y, z”, în care

- desfăşurarea evenimentelor în spaţiile cunoscute se face după o a patra dimensiune asociată celor trei axe, numită în acest contest timp, “t”

- viziunea şi breviarele de calcul asupra desfăşurării unei mişcări în timp, în spaţiul-timp cu patru dimensiuni asociate “F(x,y,z,t)”, nu este greşită pentru realitatea obiectivă pusă în evidenţă prin simţurile noastre.

- observatorii din realitatea obiectivă pusă în evidenţă prin intermediul simţurilor noastre folosesc aparate de percepţie a realităţilor din microcosmosul apropiat sau macrocosmosul îndepărtat.

Observaţie:

Fără să facem o critică a tehnicii dezvoltată pe baza breviarelor de calcul aplicate spaţiilor asociate după relaţia, “S = F(x,y,z,t)”, vom observa că pentru parametrii “x, y, z, t” ai funcţiei “F”, sînt luate în considerare valori metrice de referinţă de neextensibile, în care metrul ca unitate fundamentală de referinţă a lungimii, are valoare fixă definită în “SI”, convenţional luată ca un multiplu al unei radiaţii a atomului de kripton-86 din lumea microcosmosului , iar secunda, ca unitate de măsură a timpului, este definită ca un submultiplu în legătură cu mişcarea Pămîntului în jurul Soarelui din lumea macrocosmosului şi are de asemenea o valore fixă, bine definită.

Aşadar, preciziei calculelor făcute asupra realităţilor obiective puse în evidenţă prin intermediul simţurilor noastre, le sînt puse la dispoziţie, în Sistemul Internaţional SI, unităţi de măsură multiplicate din microcosmos pentru lungimi sau demultiplicate din macrocosmos pentru timp.

Observaţia de mai sus duce la ipoteza că realitatea înconjurătoare, din punctul de vedere al calculelor fizice, este aproximativă, dacă admitem un coeficient de eroare al observatorului care asociază în formule două unităţi fundamentale, una din microcosmos iar cealaltă din macrocosmos.

De reţinut:

În ipoteza pe care v-o supunem atenţiei, ne vom folosi în continuare de cunoştinţele spaţiu-timpului Mincowski în care Teoria relativităţii se explică ideal, cu atenţionarea că acest spaţiu-timp se referă mai mult la realităţile puse în evidenţă de simţurile noastre şi cu ajutorul aparatelor, realităţi care formează lumea noastră. Pentru obţinerea unei rezoluţii mai bune asupra lumii noastre în legătură şi cu vecinătăţile ei de dincolo de macrocosmos sau de dincoace de microcosmos, vă propunem un concept nou în care stărilor de agregare ale materiei denumite în continuare stări scalare sau spaţii scalare le vom asocia stările energetice pe care le vom denumi în continuare stări vectoriale sau spaţii vectoriale.

Sînt cunoscute cel puţin patrusprezece percepţii ale spaţiului de la cele filozofice idealiste, materialiste, relativiste sau pur şi simplu la cele ale unor percepţii personale, de la profesor la discipol, transmise generaţii la rînd.

Aproape toate percepţiile definesc spaţiul ca fiind o formă obiectivă fundamentală de existenţă a materiei, în cadrul căreia are loc mişcarea acesteia admiţînd în acest contest volume definite de trei axe sau spaţiul cu trei dimensiuni care definesc poziţia, distanţa, mărimea şi forma obiectelor la care unele percepţii admit existenţa celei de a patra dimensiune, timpul ca una din formele fundamentale de existenţă a materiei în mişcare, unidiricţional şi care se scurge şi se tot scurge mereu.

O critică a percepţiilor de pînă acum despre spaţiu-timp se referă la aceia că, în esenţă, au un caracter centrist aplicat asupra formelor de existenţă percepute prin intermediul simţurile noastre cu referire restrînsă la micro şi macrocos. Percepţiile de pînă acum aproape că nu fac nici o referire la acele stări ale materiei sub pragul microcosmosului sau cu referiri vagi dincolo de macrocosmos, uneori făcînd divagaţii în entităţi ca Dumnezeu sau Univers sau oricum în ceva foarte mare sau foarte mic, fără referinţă şi necunoscut.

Pentru a studia într-o nouă ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles