Stibiu sau antimoniu

Trimis la data: 2006-06-06 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 909
Autor: Marina Andra Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stibiu sau antimoniu
Principalul mineral de antimoniu este stibina, Sb2S3, ale carei cristale prismatice au forma unor ace ascutite cenusii, lucioase, ajungand pana la15-20 cm lungime; formeaza adesea agregate asemanatoare cu spinii unui arici. In natura se gaseste antimoniu metalic in forma unor cristale mixte cu arsen, in mineralul al emontit, hexagonal.Ca sulfura mixta cu alte metale se mai gaseste antimoniu in mineralele: Fe-argintii, jahlerze sau tetraedrite, cu compozitia aproximativa. C:l3SbS3, continand alte metale, boumonita, CuPbSbSa etc

Stibiu sau antimoniu
Antimoniul, obtinut in modul indicat mai sus, are aspect si luciu metalic, culoare alba argintie batind putin in albastru si structura cristalina macroscopica (hexagonala, izomorfa cu a arsenului). In reteaua stratificata a antimoniului, de acelasi tip cu a arsenului, fiecare atom are trei atomi vecini mai apropiati (la 2,87 A) si alti trei mai departati (la 3,37 A).

Antimoniul este casant, asa ca poatc fi pulverizat in mojar. Conduce curentul electric slab, cam la fel ca arsenu1. Se topeste 1a 630Q si fierbe la 1645°.

Stibiu sau antimoniu
Se cunoaste si o forma alotropica galbena nemetalica, analoga arsenului galben, dar mai nestabila decat acesta .Se obtine prin oxidarea hidrogenului antimoniat lichid, la -90°,.cu oxigen continind ozon. Se transforma repede, chiar la temperaturi joase, in antimoniu metallic.

In prezenta aerului, antimoniul arde pe la 800°, dind un fum alb de trioxide de antimoniu; pulverizat, se aprinde cand este aruncat intr-un vas cu clor gazos, dind pentaclorura de antimoniu. Acidul clorhidric si sulfuric nu ataca antimoniul; acidul azotic il oxideaza, dupa concentratie, pina la trioxi¬dul sau pentoxidul de antimoniu, respectiv pina 1a produsii de hidratare ai acestuia.

Hidrogenul antimoniat, SbH3, se obtine prin aceleasi procedee ca hidrogenul arseniat si se aseamana mult cu acesta dar este inca si mai nestabil (entalpiade formare H = +82 kca1/mol). Hidrogenul antimoniat este la temperatura camerei, un gaz (p.f. -17°, p.t. -88,5°) cu miros neplacut. Descornpunerea are loc chiar 1a temperatura camerei, deosebit de repede atunei cand peretii vasului in care este continut sunt aspri sau cand sunt acoperiti cu o oglinda de antimoniu, de la o experienta anterioara. Incalzit la 200°, hidrogenul antimoniat pur explodeaza.

Pata sau oglinda neagra de antimoniu se deosebeste de pata de. arsen obtinuta in conditii asemanatoare , prin aceea ca ea nu se dizolva in hipocIorit de sodiu, in timp ce pata de arsen se dizolva usor.
Trioxidttl de antimoniu, cu formula empirica Sb203, se obtine prin arderea antimoniului in aer sau prin deshidratarea hidroxidului.

Ca si trioxidul de arsen, trioxidul de antimoniu apare in doua forme cristaline. Cea cubica (mineralul senarmontita) este, compusa din. molecule Sb406 cu o struetura analoga cu a moleculelor P406 si AS406 (fig. 25.7), de care se deosebeste numai prin distantele inter atomice si unghiurile dintre valente. Modificatia rombica (valentinita) contine lanturi duble infinite cu formula de mai jos, avind distanta Sb-O de 2,00 A.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK