Stresul din punct de vedere militar

Trimis la data: 2005-01-15 Materia: Psihologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 2521
Autor: Razvan stefanoiu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stresul a fost definit în mod variat. Unii psihologi l-au descris ca fiind preţul purtării si acţiunii haotice a corpului, în timp ce dicţionarele în general asociază acesta cu o istovire(epuizare), încordare sau tensiune a organismului uman. O anumita stare de încordare(tensiune) acţionează ca un stimulent ce induce o eficienta în activitate (comportament), insa peste o anumita valoare a stării de încordare, deasupra stimulării, apare stresul care, în acest caz, duce la o slăbire progresiva a raţionamentului, la reacţii necontrolate si, în final, lipsa logicii. Pregătirea oamenilor pentru război trebuie sa fie privita prin prisma menţinerii eficacităţii(de luptător) a acestora, concomitent cu întârzierea fazei în care are loc lipsa logicii, deci apariţia stresului.

I. Noţiuni despre stres.
Pregătirea unităţilor pentru lupta cu stresul. Introducere

Stresul a fost definit în mod variat. Unii psihologi l-au descris ca fiind preţul purtării si acţiunii haotice a corpului, în timp ce dicţionarele în general asociază acesta cu o istovire(epuizare), încordare sau tensiune a organismului uman. O anumita stare de încordare(tensiune)acţionează ca un stimulent ce induce o eficienta în activitate (comportament), insa peste o anumita valoare a stării de încordare, deasupra stimulării, apare stresul care, în acest caz, duce la o slăbire progresiva a raţionamentului, la reacţii necontrolate si, în final, lipsa logicii. Pregătirea oamenilor pentru război trebuie sa fie privita prin prisma menţinerii eficacităţii(de luptător) a acestora, concomitent cu întârzierea fazei în care are loc lipsa logicii, deci apariţia stresului.
II Tipuri de stres datorat luptei
1. Stresul acut al luptei
Se refera la ceea ce se întâmpla pe timpul acţiuni propriu-zise si se manifesta prin doua moduri:
- victima este ca si paralizata si adesea nu poate vorbi, priveşte fix si pare incapabila sa acţioneze si sa răspundă normal. Aceasta stare îl indemna la fapte necugetate cum ar fi fuga din fata inamicului refuzul de a lupta sau chiar tendinţa de a se ascunde de inamic
- victima evita sa analizeze situaţia, sa se concentreze asupra elementelor misiuni, furnizând informaţii incomplete(deşi vitale)despre situaţiile întâlnite.
Aceste rezultate conduc oamenii la luarea unor decizii iraţionale, neconcordanta cu realitatea deoarece ei nu pot sau nu vor sa considere faptele relevante, deşi ei par ca actionează calmi (cu sânge rece)si în mod logic(raţional). Oameni pot cădea dintr-o stare de atenţie mărita intre o stare letargica si pot sa para ca nu sunt dispuşi sa facă nimic pentru apărarea lor. Chiar si unele activităţi simple de la bordul navelor, ca de exemplu spălatul si curăţenia punţii pot semăna a ceva plictisitor, deranjant, inutil. În plus, aceste activităţi auto stimulează marinarii sa solicite asigurarea unei perioade de odihna prelungita, deşi este evident ca nu se impun.
2. Stresul prin apariţia oboselii
După trei - patru săptămâni de activitate intensa, în care a fost supus stresului prin lisa somnului, odihnei, poftei de mâncare, subiectul solicita 10 - 14 zile pentru revenirea la normal. Aceste situaţii au fost observate în mod deosebit în rândul personalului conducător care a fost expus la pericole prelungite sau cei care au sosit deja din zona luptei.
Astfel în timp, personalul tinde sa-si piardă calităţile(competentele de conducere), îndeplinindu-şi sarcinile într-un mod apatic sau acţionând într-o maniera nebuneasca(nesăbuita) în fata pericolului.
3. Stresul prin reacţii întârziate
Aceste reacţii pot avea loc oricând, chiar si după câţiva ani de la terminarea acţiunii si se pot manifesta în moduri diferite: beţii zdravene, probleme bărbăteşti, depresiuni nervoase, anxietate. Simplele ajustări la cerinţele sarcinilor de serviciu pot deveni inacceptabile subiecţilor.
III Cauzele stresului
Factorii care concura la stresul luptei sunt de natura fizica si psihica si interacţionează în mod constant. Indivizii sunt înzestraţi diferit cu abilitate de a rezista la stres, la teama, la frica. În general daca stările psihice si/sau fizice ale omului sunt necorespunzătoare, stăpânirea de sine (puterea voinţei)poate fi înfrântă mai repede.
Stăpânirea de sine poate fi erodata de stres prin mai multe procedee:
1. Surprinderea - daca individul care instruieşte nu si-a pregătit oamenii pentru întâlnirea cu situaţii neprevăzute, voinţa acestora de a lupta va fi mult diminuată;
2.necunoasterea(neinformarea)-un om neinformat corect asupra situaţiei luptei va fi mult mai sensibil la frica, la moarte si va manifesta întotdeauna slăbiciuni la stres. De asemeni, individul va fi mult mai marcat daca e singur sau daca se desfăşoară acţiuni noaptea;
3. Scenele si zgomotele luptei. - acţiunile de lupta pot fi stimulatoare, în mod deosebit, pentru cei ce pot sa anticipeze momentele următoare, insa efectul demoralizator al imaginilor măcelului uman, al navei distruse, al zgomotelor produse pot eroda grav voinţa oamenilor de a lupta sau de a continua lupta.
4. Oboseala fizica si psihica - chiar daca oamenii sunt antrenaţi si conduşi, totuşi pentru o anumita perioada ei sunt apăsaţi de stresul bătăliei. Mărimea perioadei cat un individ este stresat variază în mare măsura de la un individ la altul.
IV Combaterea stresului
Datorita interacţiunii dintre condiţia psihica si cea fizica rezulta ca prima cerinţa pentru pregătirea luptei este ca individul sa fie corespunzător din ambele puncte de vedere. Mulţi marinari ambarcaţi se bucura de un standard relativ ridicat al bunăstării. Buna hrănire este un important factor în eficienta activităţii la nava, insa este necesara o evidenta clara a oamenilor obezi si necorespunzători care nu sunt capabili de propriul control asupra consumului de alimente sau asupra aspectului. Într-o măsura mare, hrănirea suplimentara constituie un refugiu al oamenilor apăsaţi de stres.
V Eficienta si ştiinţă în instruire
Scopul eficientei si ştiinţei în instruire este ca prin programul de instruire sa se reducă sfera surprinderii si necunoaşterii. Din start, doza de risc care planează asupra vieţii oamenilor si navelor creează circumstanţa care plasează oamenii sub un grad de stres. Instruirea individuala(mai puţin) si i special cea colectiva- în echipa(în special) duce la creşterea convingerii ca teama si stresul pot fi diminuate sau chiar combătute.
VI Capacitatea liderului
Exista foarte mulţi factori care influenţează mai mult sau mai puţin capacitatea de decizie si conducere a liderului. Indiferent de nivelul conducerii, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
1. Cunoaşterea oamenilor - poate constitui elementul principal al liderilor în identificarea modificărilor comportamentale ale subordonaţilor marcaţi de stres. Exista într-o măsura mai mare sau mai mica o evidenta dificultate care sugerează ca oamenii nu pot întotdeauna sa se comporte în concordanta cu situaţia ivita atunci când sunt apăsaţi de stres. Un lider (comandant) trebuie sa manifeste disponibilitate si responsabilitate fata de reacţiile ce pot veni de la subordonaţi, sa posede cunoştinţe generale despre comportamentul oamenilor dominaţi de stres.
2. Menţinerea subordonaţilor informaţi - fluxul de informaţie referitor la momentul luptei, precum si intenţiile ulterioare ale inamicului ale inamicului sunt factori vitali în menţinerea moralului trupei. Acestea nu mai creează psihoza omului care aşteaptă sa se întâmple ceva fără sa ştie. Momentele de groaza daca sunt oarecum anticipate pot fi trecute mai uşor.
3. Menţinerea subordonaţilor împreuna(evitarea singurătăţii, izolării) - sistemul regimental din armata este cel mai bun exemplu în acest sens, prin faptul ca oamenii lupta mai bine, mai eficient atunci când se afla printre prieteni. Tovărăşia de la bordul navei poate realiza o mare realiza o mare forţa intr-un timp relativ scurt. Tăria existentei "închisa în aceiaşi cutie de otel" poate fi slăbita(subminata) în mod serios de frecventele transformări comportamentale ale oamenilor.
4. Menţinerea unei ocupaţii continue la subordonaţi - inactivitatea creează teama, frica. Fiecare ar trebui sa se obişnuiască sa practice activităţi pline de semnificaţie, care sa combată plictiseala si sa domolească si sa alunge frica. Mijloacele de lupta de lupta de la bordul navelor permit echipajelor sa desfăşoare cu uşurinţa exerciţii practice de alarmare, antrenamente în vederea perfecţionării deprinderilor în folosirea acestora. Exerciţiile, chiar de mica anvergura, pot deveni utile, folositoare si pline de semnificaţii, când se desfăşoară într-un cadru cat mai apropiat de realitate.
5. Încrederea în tehnica de lupta, echipament - ofiţerii de marina tind sa fie extrem de critici cu navele si armamentul acestora. În primul rând, ar trebui sa conteze starea de funcţionare, de operativitate a acestora si apoi tipul si modelul lui. Au existat destule momente când echipajul si-a pierdut (pe moment ce-i drept)încrederea în tehnica de lupta. Aceste momente rare ar trebui sa nu-i macine, sa nu le reducă voinţa si dorinţa de învinge, de a birui. Mărimea distantei de folosire a armamentului, precum si eficacitatea acestuia, a făcut totuşi, sa crească moralul trupelor, fapt ce a dus la abordarea cu mai multe încredere a operaţiunilor ulterioare.
6. Încrederea în succesul misiuni. Omisiune justa, realista, ce slujeşte o cauza dreapta, o face mai uşor abordabila, deşi oamenii ştiu ca vieţile lor sunt în joc. ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles