Surse de energie neconventionale

Trimis la data: 2009-04-28 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3889
Autor: Madalina Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Energia nucleara se mai numeste şi energie atomica. Energia fiecarui atom este inchisa in acesta. Atomul este cea mai mica parte a materiei, dar este compusa din particule si mai mici numite: protoni, neutroni si electroni. In jurul centrului atomului se rotesc electroni, prin despartirea carora are loc procesul de fuziune nucleara.

Prin fuziune nucleara două sau mai multe nuclee atomice uşoare se contopesc într-un nucleu mai greu. Aducerea în contact a celor două nuclee întâmpină repulsia puternică a forţelor nucleare; de aceea amorsarea unei reacţii de fuziune este dificilă, putând fiind realizată, de exemplu prin încălzirea unei plasme la o temperatură de zeci de milioane de grade.

În anumite cazuri fuziunea este însoţită de degajarea unei însemnate cantităţi de energie, care va putea fi utilizată prin realizarea reacţiei termonucleare dirijate (exemplu, transformând 1 kg de hidrogen în heliu, prin fuziune se obţine o energie egală cu cea produsă prin arderea a 20000 tone de cărbune). Energia produsă de fuziunea nucleară face apa sa fiarbă, producând aburi care apoi învârt turbinele pentru a genera energie.

În 1942 oamenii de ştiinţă au eliberat pentru prima oară o cantitate mare de energie nucleară, care a condus la realizarea bombei atomice, ce a fost folosită in Al Doilea Război Mondial. În imagine, explozia nucleară după aruncarea bombei asupra oraşului japonez Nagasaki.

Există două procese din care se poate obţine energie din surse nucleare, fuziune şi fisiune. Fuziunea nucleară se bazează pe energia eliberată când un element mai greu este format din fuziunea elementelor mai uşoare, de exemplu energia Soarelui este un proces de fuziune care se petrece prin fuziunea unuia sau mai multor izotopi de hidrogen, creând heliu.

Fisiunea nucleară este un proces de despărţire a nucleilor atomici prin bombardament cu neutroni. Acest proces produce o reacţie în lanţ din care neutronii eliberaţi lovesc alţi atomi, eliberând alţi neutroni, produşi ai fisiunii şi energie. O reacţie în lanţ necontrolată, cum este cea din arme nucleare duc la explozii, în timp ce o reacţie controlată sau stabilă ca cea din reactoare generează electricitate. Prima fisiune nucleară controlată a avut loc în 1942.

Fisiunea Nucleară Folosind Uraniu-235
Formarea Unui Atom De Plutoniu-239

Înainte de oprirea reactorului pentru alimentare aproape 30% din puterea generată de reactor este datorită Plutoniului-239.

Funcţionarea unui reactor nuclear:
Reactorul este o parte a sistemului de furnizare a aburilor, care produce aburi pentru pornirea turbinei ce produce electricitate. Componentele principale ale unui reactor sunt: miezul, unde are loc reacţia în lanţ; vasul reactorului inclus în structură, unde este conţinută reacţia; mediul de răcire şi barele de control care conţin materiale ce capturează neutronii pentru a nu bombarda alţi nuclei.

Când barele de control sunt scoase din miez, reacţia accelerează iar când sunt împinse la loc în miez reacţia încetineşte. Pompe cu apă sunt folosite în mediul de răcire pentru a extrage căldura produsă de fisiune. O centrală nucleară cum este cea de lângă New York foloseşte aproximativ 30 de tone de uraniu pe an. O centrală de aceiaşi mărime care obţin energie convenţională ar necesita pentru a produce aceiaşi cantitate de energie 3,6 milioane de tone de cărbune.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK