Teoria inteligentelor multiple

Trimis la data: 2006-02-10 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 6929
Autor: Tulpan Anisoara Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gardner defineşte inteligenţa ca pe un mod de a rezolva probleme şi de a dezvolta produse considerate valori de către cel puţin o cultură.

Piaget defineşte inteligenţa ca fiind o formă superioară de adaptare optimă eficientă la situaţii noi, problematice, prin restructurarea datelor experienţei. Această adaptare este rezultatul interdependenţei dintre asimilarea informaţii (experienţa cognitivă anterioară) şi acomodarea ( transformarea experienţei cognitive).

Thurstone consideră inteligenţa ca pe un produs a şapte factori: fluenţa verbală, înţelegerea verbală, raţionamentul, rapiditatea perceptivă, calculul numeric, memoria şi vederea spaţială.

Teoria inteligenţelor multiple oferă un număr mare de instrumente didactice, care pot fi utilizate în cadrul lecţilor, centrarea instruirii pe elev. Astfel: inteligenţa ligvinstică este vizibilă prin lecturi, folosirea cărţilor, discuţii în gupuri de orice mărime, fişe de lucru, povestiri, joc de roluri, memorare, lectură individuală.

Inteligenţa logico- matematică asigură rezolvarea problemelor de matematică, jocuri logice, demonstraţii ştiinţifice, clasificări, cuantificări şi calcule.

Inteligenta spaţială are în vedere exerciţii de gândire vizuală folosirea culorilor, povestiri în imagini, colaje, hărţi, diagrame, grafice, filme şi fotografii.

Inteligenţa kinestezică vizează mişcarea creativă, mima, dramatizarea, folosirea limbajului corporal, exerciţii de relaxare fizică. Inteligenţa muzicală pune accent pe folosirea muzicii de fond, ascultarea muzicii, analiza ei, murmurarea, crearea de melodii sau legarea acestora de concepte.

Inteligenţa interpersonală are în vedere cooperarea în grup, implicarea în viaţa comunităţii , simulări, medierea de conflicte, predarea reciprocă, brainstormingul în grup, întâlniri şi consultări în contextul învăţării.

Inteligenşa intrapersonală asigură studiul independent, învăţarea în ritm propriu, centrele de interes, reflecţia la un moment dat, instruirea autoprogramată, activităţile de autoevaluare. Taxonomia lui Bloom poate să ofere un control al cativităţii de învăţare bazată pe teoria inteligenţelor multiple.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK