Teorii privind rata dobanzii

Trimis la data: 2006-10-11 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Andreea Dimensiune: 53kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Teorii privind rata dobanzii
Rata dobânzii
1.1Generalităţi
Rata dobânzii este un fenomen de piaţă. Este preţul plătit pentru a dispune timp de un an de 100 unităţi monetare. Ea reprezintă raportul procentual dintre mărimea absolută a dobânzii anuale plătite şi creditul acordat. Mărimea dobânzii totale este direct proporţională cu mărimea creditului acordat, durata lui în ani şi rata dobânzii. Mărimea dobânzii se stabileşte pe piaţă în funcţie de cererea şi oferta de capital, şi depinde de o serie de factori economici şi politici, cum ar fi mărimea procesului inflaţionist. Din cauza acestui proces, s-a trecut de la dobânda fixă, la dobânda variabilă, care se calculează periodic (de regulă la 3 luni) în funcţie de evoluţia dobânzii pe piaţă. În felul acesta creditorul se apară de pierderea care ar rezulta pentru el din fixarea unei dobânzi neschimbate la acordarea creditului într-o perioadă de ascensiune a dobânzii.

Referat despre Teorii privind rata dobanzii
În sistemul bancar se practică :
- dobânda simplă - este folosită atunci când perioadele pentru care se calculează aceasta sunt mai mici de un an; în acest caz dobanda aferentă se încasează (nu se capitalizează)
- dobânda compusă - este folosită atunci când perioadele pentru care se calculează aceasta sunt mai mari de un an; în acest caz dobânda se capitalizează (se plateşte dobândă la dobăndă)

Din cauza inflaţiei vom întâlni rata nominală a dobânzii (dobânda cuvenită prin contractul de credit) şi rata reală a dobânzii .
În condiţiile în care, de pildă, rata nominală a dobânzii este de 50 %, iar rata inflaţiei este de 40%, rata dobânzii reale va reprezenta 7,14 % (dobânda reală pozitivă), ceea ce înseamnă că se recuperează puterea de cumpărare a capitalului angajat şi o sumă ce reprezintă dobânda reală, de dimensiuni mult diminuate, în raport de nivelul nominal. Dimpotrivă, în cazul în care rata nominală a dobânzii este de 50%, iar rata inflaţiei este de 80%, rata dobânzii reale va reprezenta - 16,66% (sau altfel spus dobânda reală negativă de 16,66%), ceea ce evidenţiază nu numai lipsa oricărui profit pe seama acestei operaţiuni, dar şi o pierdere substanţială din puterea de cumpărare a capitalului avansat.

1.2 Factorii de influenţă a ratei dobânzii
Rata dobânzii este o mărime variabilă în timp. Nivelul şi dinamica ei sunt rezultatul acţiunii concomitente, convergente şi contradictorii, a mai multor factori generali şi specifici, cu influenţe directe sau indirecte cum sunt: rata profitului, raportul dintre cererea şi oferta de capital de împrumut, riscul pentru cel ce acordă capital de împrumut, inflaţia, durata creditului, politica guvernului .

Rata dobânzii este în strânsă legatură cu rata profitului, trebuind să fie mai mică decât aceasta. În caz contrar, întreprinzătorii nu vor angaja credite deoarece, din valorificarea lor prin investiţii, ar trebui să consume întregul profit sau chiar mai mult pentru a plăti dobânda, ceea ce ar face nerentabilă activitatea lor. Cererea şi oferta de capital de împrumut este un factor cu acţiune amplă şi directă asupra ratei dobânzii. Dacă presupunem că avem situaţia unei pieţe cu concurenţă perfectă, creşterea cererii de capital atrage o ridicare a ratei dobânzii şi invers; nivelul dobânzii, în urma confruntării cererii şi ofertei de capital este dat de punctul de intersecţie dintre curba cererii şi ofertei de capital de împrumut. Punctul de intersecţie unde cererea este egală cu oferta determină dobânda de echilibru.

Riscul pentru cel ce acorda capitalul de împrumut este un alt factor care influenţează nivelul dobânzii. Cu cât posibilitatea returnării capitalului de împrumut este mai mare, cu atât riscul este mai mic şi rata dobânzii mai redusă. Dimpotrivă, cu cât riscul este mai mare, cu atât şi dobânda este mai ridicată.

Inflaţia, de regulă, determină majorarea ratei dobânzii, în vederea compensării reducerii puterii de cumpărare a banilor. Inflaţia însă poate duce şi la sporirea ofertei capitalului de împrumut, având în acest caz ca efect tendinţa de scădere a ratei dobânzii.

Politica guvernului poate influenţa într-un sens sau altul evoluţia ratei dobânzii. Atunci când pe piaţa capitalului de împrumut se manifestă puternic factorii care acţionează în direcţia creşterii ratei dobânzii, guvernul poate interveni în sensul stopării acestui proces, stabilind un plafon maxim al ratei dobânzii. Efectele pot fi însă contradictorii. Solicitanţii de credite îşi vor spori cererile în condiţiile unei dobânzi mai reduse, ofertanţii însă care se văd descurajaţi de reducerea ratei dobânzii vor micşora oferta de credit, ceea ce se va concretiza într-o cerere de credite de împrumut nesatisfacută, în condiţiile în care există disponibilităţi băneşti în economie.

Rata dobânzii depinde şi de conjunctura economică. În perioadele de relansare economică, pentru stimularea investiţiilor, rata dobânzii scade, în timp ce în perioade de recesiune aceasta creşte.
Unul din clişeele politicienilor de pe toate meridianele este acela că rata dobânzii este prea ridicată, fapt care descurajează investiţiile şi creşterea economică. Potrivit lui N. Văcăroiu, „în condiţiile în care estimăm o inflaţie anuală de 9%, dobânzile anuale la depozite ar trebui să se situeze între 10%-11%, iar cele la credite să fie în jurul a 16%”. În replică, unii bancheri au arătat că nivelul actul al dobânzilor ţine cont de rata inflaţiei şi de politica BNR şi a Ministerului de Finanţe. Problema „corectitudini” ratei dobânzii este extrem de importantă şi adesea insuficient tratată în analizele economice.

Pentru a se determina rata dobânzii, trebuie avute în vedere următoarele consideraţii:
- Contrar opticii convenţionale, ar trebui spus de la bun început că rata dobânzii nu este fixată de bănci. Rata dobânzii nu este rezultatul mecanic al unor factori care, în ultimă instanţă, ţin de voinţa unui om sau a unei instituţii. Dobânda este un fenomen social mult mai complex. În mod fundamental ea reflectă modul în care indivizii apreciază bunurile prezente în raport cu bunurile viitoare. Altfel spus, rata dobânzii rezultă din preferinţa societăţii pentru consumul imediat în dauna economisirii (consumului viitor).

Cu cât indivizii pun un preţ mai mare pe consum, adică pe bunurile prezente, cu atât bunurile viitoare au o importanţă mai mică. Invers, cu cât societatea preţuieşte mai mult viitorul şi, în consecinţă, economiseşte o parte mai mare din venit, cu atât bunurile viitoare sunt mai importante faţă de cele prezente. În termeni monetari, o preferinţă temporală ridicată se traduce printr-o rată ridicată a dobânzii, deoarece indivizii nu sunt dispuşi să renunţe la, să zicem, 100 de unităţi monetare (u.m.) în prezent decât contra unei remuneraţii semnificative.

Din contră, într-o societate în care preferinţa temporală este scăzută, oamenii sunt gata să schimbe 100 u.m astăzi contra 100 de u.m în viitor plus un mic câştig. Ca o concluzie a celor spuse, rata dobânzii este rezultatul interacţiunii a milioane de indivizi, fiecare cu preferinţa lui subiectivă de consum şi economisire. Dacă rata dobânzii este în ochii unora prea ridicată atunci de acest fapt nu sunt responsabile băncile, ci populaţia, care nu economiseşte atât de mult pe cât ar vrea respectivii analişti.

- Băncile acţionează ca intermediar în tranzacţiile bunuri prezente – bunuri viitoare. În virtutea acestei funcţii băncile îşi opresc o marjă, care să acopere riscul operaţiunilor de intermediere. Această marjă, care stă la baza profitului bancar se stabileşte pe piaţă, ca şi rata dobânzii, prin concurenţa dintre bănci. Cu cât numărul băncilor este mai ridicat, cu atât rata profitului obţinută de acestea va scădea, ceea ce va reduce diferenţa dintre rata dobânzii la depozite şi rata dobânzii la credite. Din acest punct de vedere, o posibilă explicaţie pentru rata înaltă a dobânzii active în ţara nostră este insuficienta concurenţă din industria bancară românească. Dar, pentru acest fapt, iarăşi responsabile nu sunt băncile, ci statul, care prin reglementări stufoase sufocă practic libera intrare pe piaţă a unor noi concurenţi.

- Un alt factor important în stabilirea nivelului dobânzii pe piaţă este rata anticipată a deprecierii monedei. Cu cât este mai mare rata inflaţiei, cu atât este mai ridicată rata dobânzii. Dacă un individ este pregătit să renunţe la 100 u.m astăzi în schimbul a 105 u.m. peste un an, cu siguranţă el nu va mai face tranzacţia dacă se aşteaptă ca puterea de cumpărare a banilor să scadă la jumătate în următorul an. În schimb, va pretinde o dobândă care să compenseze pierderea aşteptată a valorii unităţii monetare şi să-i ofere câştigul „real” de 5%. Din păcate, nici această consideraţie nu joacă în favoarea reducerii ratei dobânzii în România.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles