Unirea de la 1 Decembrie 1918

Trimis la data: 2003-01-31 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 19345
Autor: Tatiana m. Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În toamna anului 1918 criza politică din monarhia austro-ungară a atins punctul culminant. În timp ce lupta revoluţionară submina din interior Imperiul habsburgic, situaţia militar-strategică a Puterilor Centrale pe toate fronturile se apropia de dezastru. La 15 septembrie 1918 armatele Antantei au rupt frontul din Macedonia, obligând Bulgaria să ceară armistiţiu, ceea ce a constituit o mare lovitură si pentru Austro-Ungaria.

A. Revoluţia Burghezo - Democratică
din Transilvania (1918)


1.Destrămarea şi prăbuşirea Imperiului habsburgic:
În toamna anului 1918 criza politică din monarhia austro-ungară a atins punctul culminant. În timp ce lupta revoluţionară submina din interior Imperiul habsburgic, situaţia militar-strategică a Puterilor Centrale pe toate fronturile se apropia de dezastru. La 15 septembrie 1918 armatele Antantei au rupt frontul din Macedonia, obligând Bulgaria să ceară armistiţiu, ceea ce a constituit o mare lovitură si pentru Austro-Ungaria.
Ocuparea Bulgariei de către armatele Antantei a adus la restabilirea legăturii României cu trupele aliate de la Salonic. A fost anulată pacea impusă României la Bucureşti de Puterile Centrale; România s-a pregătit să decreteze cea de-a doua mobilizare. În Serbia, generalul Franchet d’Esperey îşi deplasa trupele în direcţia Ungariei, ceea ce deschidea armatelor Antantei drumul spre sud-estul Austro-Ungariei.
În timp ce deznodământul războiului se întrevedea, în ţările beligerante s-a manifestat cu putere criza revoluţionară. Pe fondul dezvoltări social-politice interne, al contradicţiilor si conflictelor provocate de războiul imperialist, care se desfăşura de peste patru ani, cu tot cortegiul său de mizerii si suferinţe, şi sub impulsul dat de Marea Revoluţie Socialistă, care a dus la prăbuşirea imperiului ţarist şi la instaurarea primului stat socialist din lume, oamenii muncii din lumea capitalistă , in frunte cu clasa muncitoare, si-au intensificat lupta împotriva exploatatorilor şi asupritorilor din propria ţară, împotriva imperialiştilor, pentru instaurarea păcii, pentru dobândirea de drepturi si libertăţi democratice, pentru transformarea revoluţionară a societăţi.
Începând cu toamna anului 1918, ţările capitaliste au fost zguduite de puternice cataclisme sociale: răscoale, revoluţii burghezo-democratice si revoluţii proletare. Redând tabloul situaţiei revoluţionare din toamna anului 1918 din Europa, gazeta ,,Socialismul” ,organul central al Partidului socialist din România scria: ,,Sub imboldul foametei, a mizeriei, a anilor nesfârşiţi de război şi pildei Rusiei, muncitorimea mondială a început să se agite şi mişcarea revoluţionară a pus stăpânire pe Bulgaria, a descompus Austro-Ungaria într-un număr de state naţionale şi a transformat într-un ocean furtunos marea împărăţie a Germaniei… Tronurile se rostogolesc, privilegiile se duc si contagiunea revoluţionară se întinde ameninţând existenţa regimului capitalist de pretutindeni.”
În lunile septembrie-octombrie 1918 ale războiului mondial lupta maselor populare în monarhia Austro-Ungară a luat o extindere nemaicunoscută până atunci. Muncitorii din Austria, Ungaria, Cehia, Transilvania, Bucovina, Croaţia, Voivodina, Slovacia, Galiţia, etc. au declanşat mari bătălii de clasă, concretizate prin numeroase greve si demonstraţii împotriva războiului, pentru încheierea imediată a păcii, pentru pâine, republică, libertăţi şi drepturi democratice. Masele largi de ţărani de toate naţionalităţile din imperiu şi-au intensificat lupta pentru lichidarea relaţiilor semifeudale, încercând in mod spontan să intre in posesiunea pământurilor moşerieşti. S-au semnalat pe tot cuprinsul monarhiei Austro-Ungariei încercări de răfuială ale ţăranilor cu exploatatorii, pe calea incendierii conacelor moşiereşti şi a distrugerii averilor lor.
La 30 octombrie 1918, la Viena, muncitorii au declarat grevă generală. În întreaga Austrie au avut loc mari demonstraţii sub lozinci republicane. Sub impulsul mişcării largi de masă, Adunarea naţională provizorie a proclamat la 12 noiembrie 1918 Republica Austria.
Revoluţia Burghezo-democratica lichidase monarhia dualista habsburgica. Şi-a încetat existenta unul dintre imperiile cu o orânduire birocratică, semifeudală, bazată pe exploatarea popoarelor. Pe ruinele fostei monarhii austro-ungare - ,, închisoarea a popoarelor ” – s-au format noi state naţionale independente: Austria , Cehoslovacia, Polonia şi Ungaria, iar altele, cum a fost cazul României şi Serbiei, si-au desăvârşit unitatea lor.
Destrămarea imperiului anacronic, peticit, habsburgic şi apariţia pe harta lumii a unor state noi, precum şi desăvârşirea statului naţional al altora, au constituit un proces legic de o deosebită semnificaţie istorică-progresistă in dezvoltarea popoarelor din Europa centrala si sud-estică.
Ţările Antantei au fost puse astfel in faţa unui fapt împlinit în momentul deschiderii Conferinţei de pace de la Paris, care a consfinţit destrămarea Austro-Ungariei, constituirea noilor state si desăvârşirea unităţii celorlalte.


B. Marea Adunare Naţională
Constituantă de la Alba-Iulia

1.Pregătirea marii adunări naţionale constituante a românilor de la Alba-Iulia:
În cursul lunilor octombrie-noiembrie 1918, în Transilvania revoluţia burghezo-democratică se desfăşura cu repeziciune. Programul revendicărilor cu caracter social pentru care militau forţele sociale progresiste, in deosebi mişcările muncitoreşti şi ţărăneşti se împletea strâns cu cel al emancipării naţionale, pentru unirea Transilvaniei cu România. Acest act istoric nu putea fi opera maselor largi populare, a întregului popor român.
Ideea convocării unei Adunări Naţionale Constituante care să constituie expresia voinţei unanime de Unire a Transilvaniei cu România a veni din partea socialiştilor.
Pregătirea Marii Adunări Naţionale Constituante de la Alba-Iulia s-a făcut într-un timp relativ scurt. Ea a constituit momentul de apogeu al luptei naţionale a românilor, a fost un eveniment revoluţionar in cursul căruia s-au ridicat marile probleme care stăteau în faţa poporului român: desăvârşirea statului naţional unitar roman, înfăptuirea reformei agrare democratice, asigurarea egalităţii în drepturi pentru naţionalităţile conlocuitoare, lupta pentru cucerirea unui regim politic democratic.
Anunţând popoarele lumii voinţa si hotărârea sa, naţiunea română declară prin manifest ca ea ,,din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, este hotărâtă a pierii mai bine decât a suferii mai departe sclavia şi atârnarea…”. În vederea realizării acestui deziderat, în încheierea manifestului se cerea sprijinul întregii populaţii române din Transilvania, care ,,spera şi aştepta ca în năzuinţele ei pentru libertate o va ajuta întreg neamul românesc, cu care una vom fi de aici înainte in veci ” .Manifestul, opera lui Vasile Goldiş, care prin intermediul staţiei de telegrafie din Praga a fost difuzat in lumea întreagă a produs consternare in sânul unor cercuri aristocratice ungureşti.
Marea Adunare Naţională, simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi hotărî singur soarta, a fost convocată pentru ziua de 1 decembrie 1918. Militanţii români pentru unirea Transilvaniei cu România avea o largă concepţie democratică despre unire, care o concepeau nu prin înlocuirea unui jug cu altul, ci prin asigurarea condiţiilor prielnice de dezvoltare a românilor, cât şi a naţionalităţilor conlocuitoare. Acest deziderat îl vedeau realizându-se nu prin forţă, ci în mod profund democratic, prin afirmarea deschisă a voinţei întregului popor. Consiliul naţional român din Orăştie popularizând, prin ziarul cu titlul semnificativ ,,Libertatea” , convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, adaugă:,, Această adunare este chemată să hotărască asupra sorţii neamului românesc si să exprime voinţa nestrămutată a naţiunii române, care pretinde sus si tare unirea naţională .
Anunţând programul Adunării Naţionale Constituante a naţiunii unite din Transilvania, Comitetul organizatoric adresează următorul apel: ,,Fraţi români, locul cel mai istoric al neamului vă aşteaptă cu braţele deschise, veniţi deci să-l atingeţi cu pasul vostru, ca să simţiţi fiorul ce l-a mişcat odată pe marele voievod cu numele de arhangheli, pe martirii Horea, Cloşca si Crişan, pe craiul munţilor, Avram Iancu, şi pe toţi cei care au început şi lucrat la realizarea ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles