Varstele vietii spirituale

Trimis la data: 2006-03-05 Materia: Religie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1180
Autor: Cristiana S. Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Motto: Înţelepciunea, puterea, chiar iubirea pot să întâlnească afinităţi şi similitudini; sfinţenia, dimpotrivă, nu are nici o analogie aici pe pământ, nu poate fi nici măsurată, nici comparată cu nici o realitate din această lume. În faţa rugului aprins, în faţa focului mistuitor al „Celui Singur Sfânt” orice element omenesc nu este decât „pământ şi cenuşă”.

Ateismul nu neagă decât o ideologie, un sistem, o speculaţie, de care omul, cel mai adesea, a abuzat, nicidecum o realitate divină care nu se descoperă decât prin credinţă. Ateismul este construit pe negare. Ştiinţa nu are nevoie de ipoteza Dumnezeu.

Din punct de vedere moral, sau Dumnezeu nu este atotputernic, fiindcă nu suprimă răul, sau, dacă nu vrea să-l suprime, înseamnă că El nu este iubire. Potrivit ateismului, este de neconceput, ofensatoriu chiar, ca Dumnezeu să intre în timp şi să-şi încredinţeze adevărul unei mâini de ucenici obscuri şi unor texte fragile scrise acum douăzeci de veacuri.

Cum ar putea un eveniment datat şi fixat în timp şi spaţiu să revendice o valoare eternă, autoritatea lui Dumnezeu, şi rolul universal al mântuirii tuturor oamenilor? Nu divinizarea lui Hristos de către ucenici, cât umanizarea lui Dumnezeu se arată inacceptabilă. Filozoful va respinge un Dumnezeu care vorbeşte omeneşte, cu chip omenesc.

Pe când credincioşii avansează cu naivitate argumentele fricii de Judecată, sau ale neliniştii metafizice ale morţii, pe atei nu-i mai mişcă nici nivelul evoluţiei actuale, nici învierea morţilor şi nici întreaga problematică religioasă clasică. Viaţa unui om sfânt constituie un fel de ghimpe insuportabil pentru un ateism care se vrea sistematic, moral şi totalitar.

Ateismul se explică prin simplul fapt că Dumnezeu nu se impune nimănui. Ateismul pretinde că Dumnezeu este imposibil. Nu se poate nega un lucru decât afirmând un altul.
Dumnezeu nu este contestat în El însuşi: „Să lăsăm cerul preoţilor şi călugărilor” zice Heine; prezenţa Lui în lume, rădăcina Lui în uman sunt negate cu patimă, negaţie îngăduită chiar de Dumnezeu care se vădeşte dar nu se dovedeşte material.

Ateismul devine esenţial în doctrina marxistă. Conform lui Karl Marx omul este singura realitate a istoriei. Omul epocii ateismului militant, chiar cel care-l exprimă cel mai bine, este încă omul abstract, căci critica, chiar cea mai marxistă, este o operaţie pur intelectuală. Umanismul absolut este efectiv ateu, aceasta fiind o situaţie de fapt. Religia, teismul şi ateismul împărtăşesc aceeaşi soartă, devin piese de muzeu. Negarea lui Dumnezeu a permis afirmarea omului.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK