utilizarea combustibililor alternativi si curati la nivelul UE

Trimis la data: 2013-09-23 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Pisica irina Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In ultimele decenii, stilul nostru de viata si prosperitatea crescanda au avut un efect profund asupra sectorului energetic, schimband intr-o maniera considerabila modul in care privim problema energiei. Cererea crescanda de energie, saltul preturilor la petrol, rezervele nesigure de energie si teama de incalzirea globala ne-au deschis ochii asupra faptului ca energia este un produs ce nu mai poate fi considerat de la sine inteles. Uniunea Europeana s-a angajat sa creasca utilizarea energiei regenerabile, energie care sa inlocuiasca combustibilul fosil, sa diversifice rezervele de energie si sa reduca emisiile de dioxid de carbon.

Prin investitii in energie regenerabila, in eficienta folosirii energiei si in noi tehnologii se va contribui la asigurarea unei dezvoltari durabile si la o mai mare siguranta a rezervelor, ajuta la crearea unor noi locuri de munca, stimuleaza cresterea economica, creeaza o mai mare competitivitate si incurajeaza dezvoltarea rurala.
Dependenta noastra de import este in crestere. Daca nu reusim ca energia interna sa fie mai competitiva, in urmatorii 20 - 30 de ani, aproximativ 70% din cererea de energie a Uniunii, comparativ cu 50% in prezent, va fi acoperita de importuri, din care unele vor proveni din regiuni amenintate de insecuritate.

Rezervele sunt concentrate in cateva tari. Azi, aproximativ jumatate din consumul de gaz al UE provine din numai trei tari (Rusia, Norvegia, Algeria).Daca tendintele actuale se mentin, importurile de gaz vor creste pana la 80% in urmatorii 25 de ani.Cererea mondiala de energie este in crestere. Se estimeaza ca cererea de energie la nivel mondial - si emisii de COAC - sa creasca cu aproximativ 60% pana in 2030. Consumul mondial de petrol a crescut cu 20% din 1994, iar cererea mondiala de petrol este preconizat sa creasca cu 1,6% pe an.

Pretul titeiului si gazelor naturale creste. In ultimii doi ani acesta aproape s-a dublat in UE, antrenand cresterea preturilor la energia electrica. Aceasta situatie este dificila pentru consumatori. Datorita cererii crescande pentru combustibili fosili, lungimii retelelor alimentare si a dependentei de importuri din ce in ce mai mare, preturile la petrol si gaze naturale vor continua probabil sa ramana mari.

In anul 2001, UE a decis ca procentul de electricitate produsa din sursele de energie regenerabile in consumul UE trebuie sa atinga 21% in 2010. In 2003, s-a decis ca cel putin 5,75% din intreaga cantitate de benzina si motorina sa fie constituita din bio-combustibili pana in 2010. Cateva tari inregistreaza o crestere rapida in utilizarea energiei regenerabile prin politici nationale de sprijin. Dar conform tendintelor actuale, statele membre se vor situa cu 1-2 procente sub obiectivele fixate.

Energia regenerabila ocupa deja locul al treilea pe plan mondial in cadrul surselor de energie utilizate pentru productia de electricitate (dupa carbune si gaze) si are in continuare potential de crestere, cu toate avantajele care decurg pentru economie si mediu.In ianuarie 2007, Comisia Europeana a inaintat o propunere integrata cu privire la energie si la schimbarile climatice, care facea referire la problemele legate de rezervele de energie, de schimbarile climatice si de dezvoltarea industriala.

Planul preconiza urmatoarele:
Cresterea cu 20% a eficientei energetice
Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera
Atingerea unei proportii de 20% a energiei regenerabile in consumul total de energie al UE pana in 2020
Atingerea unei proportii de 10% a biocombustibililor in consumul total de combustibil pentru autovehicule pana in 2020.

Totodata, la nivelul Uniunii Europene se preconizeaza ca se va ajunge pana in 2010 la o crestere semnificativa a emisiilor de COAC, acestea insumand aproximativ 1113 milioane de tone, principalul responsabil fiind transportul rutier care determina 84 % din totalul emisiilor de COAC provenite din transporturi. Ca atare, din punct de vedere ecologic se militeaza pentru reducerea dependentei de petrol in sectorul transporturilor (in prezent estimat la aproximativ 98 %) prin folosirea combustibililor alternativi cum ar fi biocombustibilii.

Utilizarea combustibililor proveniti din uleiuri vegetale este posibila in urmatoarele variante: ulei vegetal pur, ulei vegetal in amestec cu motorina, conversia uleiurilor vegetale in hidrocarburi, metilester provenit prin esterificarea uleiului vegetal. Fiind biodegradabil, biocombustibilul se va descompune rapid in resturi organice naturale. In fiecare an, plantele din care se extrag uleiuri pentru realizarea biodieselului preiau COAC din atmosfera pentru a se dezvolta. Uleiul folosit pentru biodiesel se arde in motor,aiaramaterialelearamaseadinaplanteaseadescompun.

Astfel, carbonul din combustibil si din materialul plantei este restituit in atmosfera sub forma de COAC. Acest ciclu al carbonului (atmosfera - materialul plantei - atmosfera) nu duce la acumularea de COAC in atmosfera. De aceea biocombustibilul nu contribuie la schimbarileaclimatericeaglobale.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK