A doua fotografie cu oameni mici

Erasmo de Mircea Horia Simionescu

Preşedintele îşi aminteşte cine este de fapt Hector Bosoancă şi că acesta îl lăudase de nenumărate ori atât pe preşedinte căt şi pe Bolovănescu.
Aşa că repede şi-a dat seama că Bolovănescu împreună cu Bosoancă se sprijineau reciproc făcându-şi loc spre conducere.
Apoi autorul – preşedinte – îl cheamă pe fratele lui Titişor şi află de la acesta că Bosoancă cât şi ceilalţi îl trag pe sfoară, îi fură maşinile, îi ia cărţile, sania, creioanele colorate şi altele. Află că Bosoancă i-a luat praştia şi îl trimite pe Titişor - fratele lui - după ea. Cum acesta îl refuză, se supăra şi îl numeşte şi pe acesta trădător.

Punctul culminant - este când descoperă că este trădat de toţi prietenii şi de fratele său.
Deznodământul – s-a închis într-o cameră şi a început să plângă, apoi şi-a făcut planuri de organizare a armatei. Tot în acea seară a scris şi prima scrisoare de dragoste.

Personajele povestirii ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 25
Materia: Romana

Comentariu Maitreyi de Mircea Eliade

În epoca iubirii pentru Maitreyi, Allan ţine un jurnal intim pe care îl corectează mai târziu când istoria acestei iubiri s-a consumat. În momentul în care Allan îşi scrie jurnalul, el nu mai ştie cum va sfârşi totul, dar când rescrie jurnalul în vederea romanului, deja cunoaşte sfârşitul. Acest procedeu poartă numele de procedeul dublei perspective, procedeu cu care suntem familiarizaţi încă din debutul romanului. “Am şovăit atâta în faţa acestui caiet pentru că n-am izbutit să aflu încă ziua când am întâlnit-o pe Maitreyi.

Alte referate despre: rezumat maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade rezumat

Mircea Eliade-La tiganci

Opera s-a, creata de-a lungul a sase decenii, cuprinde nuvele, romane, piese de teatru, literatura memorialistica, lucrari de indianistica, mitologie, folclor, etnografie, sociologie, antropologie, studii de istorie a religiilor.

Lucrarile stiintifice reprezinta o latura importanta a operei lui Mircea Eliade, impresionând mai ales prin varietatea problemelor abordate si prin rigurozitatea cu care le-a tratat. Ca istoric al religiilor, Eliade a realizat una dintre cele mai cuprinzatoare sinteze ale experientei umane a sacrului, din preisorie pâna în prezent. În acest domeniu reprezentative sunt lucrarile: „Tratat de istorie a religiilor” – Paris, (1949) si „Istoria credintelor si ideilor religioase”” – (publicat în trei volume, în pragul vârstei de optzeci de ani).

Alte referate despre: mircea eliade la tiganci, mircea eliade la tiganci rezumat, mircea eliade la tiganci rezumat scurt

Orbitor - Mircea Cartarescu

Vizita la bunicul său, mereu il tulbura .Badistav Dumitru fusese militar, dar în spatele vieţii lui se ascundea o istorie tulburatoare. Mircişor ştia că neamul Badislavilor avusese cătunul izolat, aşezat “într-o văioagă a munţilor Rodopi”. Toată lumea trăia liniştită până când în satul lor au ajuns ţiganii, care le-au vândut seminţe de mac pentru patru cetere frumoase.

Alte referate despre: orbitor mircea cartarescu, orbitor-mircea cartarescu, orbitor mircea cartarescu rezumat

Mircea Cartarescu - Eu-uri

Actul scriiturii nu este o investigatie, eventual asupra unui cadavru, ci un dialog, o vivisectie reciproca intre scriitor si personajele lui. In masura in care eu ma aplec sa cunosc, in "Jurnal", personajul Cartarescu, el se apleaca sa ma cunoasca pe mine, simt asta foarte bine. La fel cum simt ca procesul de scriere este in acelasi timp un proces de citire. Eu scriu cartile pe care nu le-am gasit niciodata in biblioteca mea si care totusi trebuiau sa existe.

Alte referate despre: mircea cartarescu nostalgia, levantul de mircea cartarescu, nostalgia de mircea cartarescu

Mircea Cartarescu - Nostalgia

1. Un vis ciudat il facu pe narator sa-si aminteasca de o perioada a
tineretii lui, de cand era mic si se juca cu ceilalti copii din
blocul de pe Stefan cel mare, Vova si Paul Smirnoff, Mimi, Lumpa,
Luta, Dan, Marconi si "frate-su Chinezu", Marian, Jean, Sandu si
Nicusor.
2. Intr-o zi, la etajul 1 de pe scara 3 s-a mutat o mama cu un
baietas care, desi fusese invitat de catre ceilalti sa se joace
Vrajitroaca, prefera sa se uite la ceilalti.

3. Concluzia gastii a fost ca baiatul se dadea mare, si, vrand sa il
faca sa ia o decizie, il prinsera intr-o zi si il trasera spre
reteaua de canalizare, intentionand sa-l faca Vrajitroaca.
4. Baiatul se impotrivi si pana la urma se lasa la pamant, gemand si
plangand, pana veni mama sa si il lua in casa.
5. Dupa-amiaza, baiatul se urca pe scara de incendiu a fabricii de
paine Pionierul, cam pe la 3 sferturi din inaltima sa, iar cand
ajunse in ...

Alte referate despre: mircea cartarescu nostalgia rezumat, mircea cartarescu-nostalgia, mircea cartarescu nostalgie

Micul print - Rezumat

Micul print - Rezumat
"Micul print" de Antoine de Saint-Exupery este o capodopera a literaturii universale , destinata atat copiilor cat si adultilor , avand ca teme principale prietenia , dragostea si frumosul.Povestitorul este inca un copil cand se hotaraste sa deseneze un sarpe boa care inghite un elefant . Mergand la "cei mari" si intrebandu-i daca le este frica de desenul lui , acestia raspund cu nonsalanta ca nu ar putea sa le fie frica de o palarie. "Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie ." Baiatul dezamagit , deseneaza un sarpe boa despicat penttru a face mai inteligibil desenul. Atunci adultii ii spun ca ar fi mai bine sa lase deoparte serpii boa in favoarea altor lucruri mai importante . Povestitorul alege prin urmare alta meserie decat aceea de pictor : cea de pilot .

Alte referate despre: micul print, micul print rezumat, rezumat micul print

Managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Cine sunt aceşti întreprinzători şi ce-i face pe ei să muncească din greu şi să rişte atât de mult, fără să aibă garanţia succesului?

Alte referate despre: managementul intreprinderilor mici si mijlocii, managementul intreprinderii mici si mijlocii, managementul intreprinderilor mici si mijlocii in ue

Cel mai mare divizor comun si cel mai mic multiplu comun

Demonstratie. Daca a=b=0, atunci cel mai mare divizor comun este 0. Presupunem, in continuare, b 0. Procedeul de determinare pe care-l vom folosi poarta numele de Algoritmul lui Euclid.

Alte referate despre: cel mai mare divizor comun si cel mai mic multiplu comun, cel mai mic multiplu comun si cel mai mare divizor comun, exercitii cu cel mai mare divizor comun si cel mai mic multiplu comun

Aparatul de fotografiat

Kaspar Schott publica in „Magia optica” prima descriere a unei mici camere obscure, formata din doua cutii din care una putin mai mica putea sa culiseze in cealalta pentru obtinerea claritatii. Imaginea formata de un tub ajustabil care continea doua lentile convexe, putea fi vazuta din exterior printr-o gaura, astfel ca nu mai era nevoie ca cineva sa intre in camera obscura.

Alte referate despre: aparatul de fotografiat, aparatul de fotografiat referat fizica, aparatul de fotografiat referat

Fotocopierea si aparatele fotografice

COPIATOARELE CU HARTIE SIMPLA:
Copiatoarele cu hartie simpla functioneaza pe principiul imaginii indirecte. Imaginea este formata pe un tambur metalic si apoi transferata pe hartie. Unele fotocopiatoare cu hartie simpla folosesc un developator lichid, dar majoritatea folosesc o pulbere uscata.
Baza unui copiator tipic cu hartie simpla este un tambur de aluminiu, invelit intr-un strat de seleniu, care conduce electricitatea atunci cand este expus la lumina.

Alte referate despre: aparatul fotografic, aparatul fotografic referat, referat aparatul fotografic

Oameni din cele mai vechi timpuri

Aceleiasi serii de confesiuni negative ii apartineau furtul din ofrandele alimentare destinate zeilor si spiritelor, inselaciunea si orice drama ecologica. Prima confesiune este urmata de una mai elaborata, in care defunctul neaga orice faptuire a pacatului pentru care membrii tribunalului il pedepsesc. In final, defunctul tine un discurs in fata juriului, dupa care zeii pun intrebari. Totul sta sub semnul enigmaticului. Pentru a merge mai departe, acuzatul trebuie sa identifice corect, dupa numele lor, partile fiecarei porti pe care o are in fata si fiecare paznic de poarta.

Alte referate despre: istoria oamenilor din cele mai vechi timpuri, oamenii din cele mai vechi timpuri pana azi, ocupatiile oamenilor din cele mai vechi timpuri pana azi

Aparatul de fotografiat

Filmul va fi cu atat mai iluminat cu cat dimensiunile sunt mai mari si obiectivul va fi mai apropiat de el.Diametrul partii active a obiectivului poate fi reglat cu ajutorul diafragmei.

Alte referate despre: referat aparatul de fotografiat, aparat de fotografiat, referat despre aparatul de fotografiat

Fane Jeg-un fotograf modern

Fotografiile cu caracter social sunt o perfecta oglinda a lumii noastre cu toate partile ei negre, aici fotograful exagereaza prin prezentarea exclusiva a unor aspecte aproape macabre ale vietii de zi cu zi. Cersetori, persoane in etate care aproape ca sperie spectatorul, copii ai strazii, etc. Toate acestea sunt de inteles daca ne gandim numai la faptul ca fotograful este un jurnalist care se exprima prin imagini si nu prin viu grai sau scris, astfel ca mai ramane loc si de interpretare.

Alte referate despre: fotograf fane jeg, fotograful fane jeg, fotografii fane jeg

Forme si fonduri de protectie a oamenilor si bunurilor impotriva calamitatilor naturale

Aceste cauze generatoare de pagube in economie pot fi grupate in doua mari categorii:independente de vointa oamenilor, din care fac parte: cutermurul de pamant, seceta, grindina, trasnetul, alunecarea de teren, uraganul, furtuna, ploile torentiale, grindina, inundatiile, inghetul, decesul.dependente de vointa oamenilor: accidentele, spargerile, invaliditatea, inundatiile, incendiile, exploziile, accidentele in timpul transportului.

Alte referate despre: forme si fonduri de protectie a oamenilor impotriva calamitatilor, forme si fonduri de protectie ale oamenilor, forme si fonduri de protectie

Aparatul de fotografiat

Cu timpul, mai ales pentru realizarea unor lucrãri topografice, camera obscurã devine mai micã, portabilã, putând fi instalatã chiar si într-un cort. Ne-a rãmas o interesantã relatare, datoratã lui Sir Henry Wattson, în care este descris cortul folosit de vestitul astronom german Johann Kepler (1571 – 1630) pentru a desena cu o mare precizie în toate detaliile un peisaj panoramic. Cu ajutorul unui telescop, imaginea era proiectatã pe o hârtie si Kepler, ghemuit în cortul întunecos, o reproducea desenând toate formele. Apoi cortul era învârtit ca o moarã de vânt, în jurul axului si operatia era reluatã pânã când se completa turul de orizont.

Alte referate despre: instrumente optice aparatul de fotografiat, referat fizica aparatul de fotografiat, referat aparat de fotografiat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles