Aditia acidului clorhidric la etena si propena 25374

Utilizarea acidului clorhidric

Utilizarea acidului clorhidric
ACIDUL CLORHIDRIC [HCl] este cunoscut şi sub numele de spirt de sare, acid muratic sau apă tare. Se găseşte în stare liberă (doar în cantităţi foarte mici) în emanaţiile vulcanice şi în sucul gastric (care conţine 0,3% HCl). În cazul în care concentraţia acidului clorhidric depăşeşte această valoare, se produce hiperaciditatea care se neutralizează cu bicarbonatul de sodiu (NaHCO3): HCl + NaHCO3 → NaCl + CO2 +H2O.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 6353
Materia: Chimie

Acizi, baze, saruri

Acizi, baze, saruri
Prezentare. Acizii sunt substante care (in stare pura sau in solutie apoasa) au gust acru, descompun piatra de var cu degradare de bioxid de carbon, reactioneaza cu unele metale cum este zincul degajand hydrogen si schimba din violet in rosu culoarea unui colorant izolat din plante (anume din unii licheni) si numit turnesol.

Alte referate despre: oxizi acizi baze saruri, acizi baze saruri, acizi baze saruri oxizi

Cerneluri invizibile

Cerneluri invizibile
Substanţele organice, cum este zahărul, dacă se scrie cu o soluţie apoasă a lor pe o hârtie oarecare, textul nu se va vedea. În momentul în care hârtia este încălzită, scrisul va apărea datorită carbonizării acestora (în cazul zahărului, datorită caramelizării lui).

Alte referate despre: cerneluri invizibile, teoria mainii invizibile, invizibile

Teoria protolitica

In solutie se formeza cuplul HCl/Cl-. H2O accepta un proton si se formeza astfel ionul hidroniu, H3O+, care este acidul sau conjugat, se formeaza cuplul H2O/H3O+. Acestea se numesc cupluri acido-bazice. In functie de mediul de reactie apa poate participa la doua cupluri acido-bazice: H2O/H3O+ apa cu rol de baza si H2O/HO- apa cu rol de acid.

Alte referate despre: teoria protolitica, teoria protolitica a acizilor si bazelor, teoria protolitica a bazelor constanta de bazicitate

Acizi si baze

Acizi si baze
Istoric. Singurul acid cunoscut in antichitate era acidul acetic diluat, numit si otet (in latina ,acetum), provenit din vinul acrit sub influenta unor microorganisme. Intre anii 1500 si 1800 au mai fost descoperiti si alti acizi printre care si acidul sulfuros, acidul sulfuric, acidul azotic, acidul fosforic si acidul carbonic.

Alte referate despre: acizi si baze, acizi si baze referat, referat acizi si baze

Acidul sulfuric

De-a lungul secolului al XIX-lea, alchimistul german Baron Justus Liebig a descoperit ca acidul sulfuric, adaugat in sol, creste cantitatea de fosfor disponibil plantelor. Acestei descopriri I-a urmat o alta dezvoltare a productiei comerciale de acid sulfuric, si a condus la inbunatatirea metodelor in manufactura.

Alte referate despre: acid sulfuric, acidul sulfuric, utilizarile acidului sulfuric

Echilibrul acido-bazic in organismul uman

Apar aici mecanisme care se intrepatrund, unele normale altele apar si devin decisive numai in conditii patologice. Aici se incadreaza: formarea amoniacului- cantitatea de amoniac urinar nu este direct proportionala cu concentratia sanguina, fiind posibila o eliminare mare la un continut normal sanguin.

Alte referate despre: echilibre acido-bazice in organismul uman, echilibrul acido-bazic in organismul uman, echilibre acido bazice in organismul uman

Acidul cinamic si acidul acetic

Reactii – Acidul cinamic prezinta proprietatile chimice caracteristice grupei carboxil , dublei legaturi etilenice si ale nucleului benzenic. Sarurile de amoniu si de metale alcaline sunt solubile in apa , pe cand sarurile de metale alcalino-pamantoase sunt doar partial solubile in apa. Reactioneaza cu clorurile de fosfor sau cu clorura de tionil formand clorura de cinamoil , cu p.t. 35…36(C, p.f. 170(C/58 mm Hg , 131(C/11 mm Hg , solubila in tetraclorura de carbon si eter de petrol.Prin reactie cu amoniac rezulta cinamamida , p.t. 147(C greu solubila in apa fierbinte , solubila in alcool etilic , eter etilic , sulfura de carbon , solutie apoasa de acid clorhidric. Prin degradare Hofmann rezulta fenilacetaldehida.Anhidrida cinamica, ace cu p.t. 136(C solubila in benzen partial solubila in alcool etilic fierbinte.

Alte referate despre: acid cinamic, acid cinamic structura, acidul cinamic

Acizi nucleici

Cercetări ulterioare au dovedit, însă, că aceste două tipuri de acizi nucleici sunt prezente în toate organismele vii, având rol important în desfăşurarea proceselor vitale normale şi patologice; acizii dezoxiribonucleici sunt substanţele de bază în aparatul genetic, care asigură ereditatea şi variabilitatea, pe când acizii ribonucleici au mai mult rol funcţional legat de sinteza proteinelor.

Acizi nucleici ADN-ul reprezintă materialul genetic din care sunt alcătuite genele majorităţii organismelor şi este localizat exclusiv în cromozom; fiecare cromozom conţine câte o moleculă de ADN. Rezultă din polimerizarea unor monomeri denumiţi dezoxiribonucleotizi.

Prezenţa în cromozom a ADN-ului a fost relevată de chimistul german R.Feulgen, în 1924, prin utilizarea unui colorant vital -fuxina bazică- care colorează roşu-violaceu cromozomii; substanţa din cromozomi, care reacţionează specific cu colorantul, era ADN. James ...

Alte referate despre: acizi nucleici, acizii nucleici, acizi nucleici referat

Aciditatea

Cand dioxidul de sulf ajunge in atmosfera, oxideaza la prima forma a ionului sulfura. Apoi devine acid sulfuric, in timp ce reactioneaza cu atomii de hidrogen din aer si cade inapoi pe pamant.Oxidarea se produce in mare parte in nori si in special in aerul foarte poluat , unde alti componenti, precum amoniacul si ozonul ajuta la catalizarea reactiei, transformand mai mult dioxid de sulf in acid sulfuric. Oricum, nu tot dioxidul de sulf este transformat in acid sulfuric.

Alte referate despre: ploile acide, ploaia acida, ploi acide

Acidul clorhidric

Instalatia de obtinere a acidului clorhidric consta dintr-o coloana de otel , care are la partea inferioara un arzator format din doua tuburi concentrice: prin tubul interior intra clorul in coloana , iar prin cel exterior hidrogenul .La partea superioara coloana este acoperita cu o placa de azbest pe unde pot iesi gazele in caz de explozie .

Alte referate despre: acidul clorhidric, acid clorhidric, utilizarile acidului clorhidric

Acidul azotic

Ochelarii,pixurile,riglele intr-un cuvint celuloidul contine acest acid.Acidul azotic se foloseste la prepararea colodiului si a reactivilor. Apa regala contine in sine un oarecare procent de acid azotic.

Acidul azotic are diverse sfere de utilizare.El etse folosit la producerea obiectelor din diverse categorii,majoritatea carora nu sunt daunatoare vietii omenesti,insa la prepararea lui exista un mare pericol pentru om si natura.

Alte referate despre: acidul azotic, utilizarea acidului azotic, acid azotic

Aditivii alimentari lista completa

Referat despre Aditivii alimentari lista completa
Majoritatea aditivilor sunt substanţe naturale lipsite de nocivitate. Chiar şi aşa oamenii sunt îngrijoraţi, şi pe bună dreptate. Există trei mecanisme posibile, prin care o substanţă chimică poate fi periculoasă. Poate cauza alergii; consumată în cantităţi mari poate fi toxicăex. cianuri). În anumite condiţii biochimice poate cauza cancer.
Pentru cei care din orice motive doresc să evite anumiţi aditivi alimentari dăm mai jos, lista lor, cu o scurtă descriere, posibile efecte nocive, şi un calificativ privind siguranţa lor.

Alte referate despre: aditivi alimentari lista completa, aditivi alimentari lista, referat chimie lista aditivilor alimentari

Ploi acide

Ploi acide
In secolul XX, aciditatea aerului si ploaia acida au ajuns sa fie recunoscute ca o amenintare capitala la adresa calitatiii mediului. Cea mai mare parte a acestei aciditati este produsa in tarile industrializate din emisfera nordica: SUA, Canada, Japonia si majoritatea tarilor din Europa de Est si de Vest.

Alte referate despre: ploi acide referat, referat ploi acide, ploi acide referat chimie

Acidul acetic

acidul acetic
•fermentatia acetica are loc in prezenta a numeroase specii de microorganisme din genul acetobacter, rezultand solutii apoase diluate, cu 3% - 15% acid acetic, din care acidul se izoleaza prin distilare.

Alte referate despre: acidul acetic, acid acetic, acidul acetic referat

Aditivii alimentari

Ca urmare, parintii au fost sfatuiti sa indeparteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce contin aditivii mentionati anterior.[2] In anul 2008, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au impus producatorilor din industria alimentara sa includa pe etichetele produselor ce contin oricare dintre cei sase coloranti informatii suplimentare sub forma unui avertisment de tipul "poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora".

Alte referate despre: aditivi alimentari, aditivi alimentari referat, referat aditivi alimentari

Ploaia acida

Aciditatea este masurata folosind scara pH-ului, cu numarul 7 fiind neutru. In consecinta, o substanta cu valoarea pH-ului mai mica decat 7 este acida, in timp ce una cu o valoare mai mare decat 7 este o baza. Trebuie mentionat ca scara pH-ului este logaritmica, adica o substanta cu pH-ul 6 este de zece ori mai acida decat alta cu pH-ul 7. In general, pH-ul de 5,6 a fost folosit ca punct de plecare in identificarea ploii acide, desi au fost multe dezbateri asupra acestei valori. Destul de interesant este ca pH-ul de 5,6 este valoarea pH-ului dioxidului de carbon in echilibru cu apa distilata. Din acest motiv, ploaia acida este definita ca orice ploaie care are nivelul aciditatii peste cel al ploii nepoluate.

Alte referate despre: ploaia acida referat, referat ploaia acida, ploaie acida

Aciditatea solului

Determinarea aciditatii cu ajutorul indicatorului universal
pH Reactia Culoarea lamelelor
5,0-5,5 foarte acida rosu
5,6-6,1 moderat acida portocaliu
6,2-7,0 usor acida galbena
7,0-7,2 neutra verde
7,3-14,0 bazica albastra

Alte referate despre: aciditatea solului, determinarea aciditatii solului, aciditatea solului referat

Aditivi alimentari - prezentare generala

Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rîndul populaţiei globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se află pe locul al III-lea, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie.
La această oră, este ştiut că mulţi dintre aditivii alimentari (conservanţi, emulgatori, coloranţi etc.) utilizaţi la pregătirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semi-preparate, sunt cancerigeni. În multitudinea de aditivi folosiţi în industria alimentară, cei mai periculoşi pentru sănătatea organismului sunt cei de sinteză, adică cei obţinuţi prin procedee chimice nenaturale.

Alte referate despre: aditivii alimentari, aditivi alimentari si influenta lor asupra sanatatii, aditivii alimentari si influenta lor asupra sanatatii
Referate afisate : 19
Medie note: 8.49 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK