Aditivi alimentari referat

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari (cunoscuti in limbaj uzual si ca E-uri) reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 25kb
Downloads: 1416
Materia: Agronomie

Aditivi si ingrediente

- studii de toxicitate pe termen scurt (se conduc pe cel putin 2 specii de animale, dintre care una trebuie sa fie rozatoare);
- studii de toxicitate pe termen lung (desfasurate timp de 18 luni pe soareci si 2 ani pe sobolani);
- studii privind reproducerea (care urmaresc evolutia mamei si a descendentilor);

Alte referate despre: aditivi si ingrediente in salamul uscat, aditivi si ingrediente in salam, aditivi si ingredienti alimentari

Aditivi alimentari - prezentare generala

. E-urile sunt acei aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi. Mulţi dintre aceştia erau folosiţi şi înainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari.
Numeroase organizaţii internaţionale de sănătate au tras însă serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarîndu-le toxice. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la formarea unor afecţiuni grave care nu mai pot fi tratate.

În ţările din Europa numărul bolnavilor de cancer ...

Alte referate despre: aditivi alimentari, aditivi alimentari referat, referat aditivi alimentari

Aditivii alimentari lista completa

E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb modificat genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.

Alte referate despre: aditivi alimentari lista completa, aditivi alimentari lista, lista de aditivi alimentari

Aditivii

Referat despre Aditivii
Transformările prin care trec economia şi societatea noastră se manifestă pe multiple
planuri. O importanţă deosebită o reprezintă preocupările în legătură cu alimentul şi alimentaţia umană şi impactul direct al acestora asupra sănătăţii consumatorilor. Sunt de real interes şi de strictă actualitate, problemele legate de corectitudinea alimentaţiei, de acurateţea reţetelor şi tehnologiilor alimentare, de reprimare a tendinţelor de fraudare în domeniul alimentar. Aceste preocupări sunt în egală măsură de natură legislativă, dar şi ştiinţifică şi tehnică. În acest context, rolul contradictoriu al unor aditivi alimentari – pe de o parte lăudaţi pentru aportul lor benefic la calitatea alimentelor, pe de altă parte incriminaţi pentru neajunsurile pe care le provoacă sănătăţii consumatorilor, merită să fie aprofundat şi studiat în detaliu.

Alte referate despre: reactii de aditie, aditivi in detergenti, reactia de aditie

E-uri

La aceasta ora, este stiut ca multi dintre aditivii alimentari (conservanti, emulgatori, coloranti etc.) utilizati la pregatirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semi-preparate, sunt cancerigeni. E-uri Acelasi lucru se stie si despre unele ingrasaminte chimice si pesticide folosite la cultivarea legumelor, fructelor si zarzavaturilor pe care le cumparam - chiar si din piata. Acest fapt ar trebui sa constituie un semnal de alarma: consumam zilnic mari cantitati de produse cancerigene.

Alte referate despre: cv-uri, modele de cv-uri, modele cv-uri

Aditivi alimentari

Mai mult decat atat, multe chimicale au fost considerate pana in prezent "nevinovate". Odata cu aflarea unor date suplimentare despre actiunea lor in organism, ele sunt descoperite acum ca fiind cancerigene. Aditivii alimentari - in atentia organismelor internationale „E“-urile ameninta sanatatea. In Romania nu exista aparate care sa controleze calitatea aditivilor din alimente. Societatea este intr-o continua evolutie. Tehnologia este prezenta in aproape toate mediile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul celor mai noi procedee.

Alte referate despre: aditivii alimentari, aditivi alimentari si influenta lor asupra sanatatii, aditivii alimentari si influenta lor asupra sanatatii

Impactul aditivilor alimentari

Oricare ar fi constrângerile, siguranţa alimentară trebuie să rămână obiectivul principal al unei societăţi civilizate. În hrana noastră cea de toate zilele se ascund o serie de pericole printre care acele substanţe cu sau fără valoare nutritivă care se folosesc la prepararea unor alimente în scopul îmbunătăţirii calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare şi anume aditivii alimentari.

Unii aditivi alimentari sunt obţinuţi din surse naturale – exemple: soia, porumbul, sfecla roşie, alţii se obţin prin sinteză chimică.
Prezenţa aditivilor alimentari în compoziţia produselor alimentare procesate – fie naturali, fie sintetici – este supusă legislaţiei în vigoare, care stabileşte cantităţile permise conform normelor de siguranţă.

Alte referate despre: impactul aditivilor alimentari, impactul aditivilor alimentari asupra sanatatii, impactul aditivilor alimentari asupra valorii nutritive a alimentelor

Aditivi Alimentari

Aditivii alimentari sunt definiti drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare

Alte referate despre: referate aditivi alimentari, aditivii alimentari referat, referat despre aditivi alimentari

Conceptul de securitate alimentara

Securitatea alimentara este influentata de 4 grupe de factori:
-mediu social-economic si politic
-performantele sectorului agroalimentar
-protectia sociala
-sanatatea si igiena

"Conceptul de securitate alimentara"
Principalele organisme mondiale implicate in monitorizarea securitatii sunt: FAO, CE, USDA.

"Conceptul de securitate alimentara"
In ultimii ani se precizeaza ca exista probleme de insecuritate alimentara in 86 de tari, 43 din Africa, 24 din Asia, 9 din America Latina si Caraibe, 7 din Oceania, 3 din Europa.

"Conceptul de securitate alimentara"
In 2004, 35 de tari au primit ajutoare de urgenta din cauza crizelor alimentare. Cauzele au fost: conflicte militare si civile, situatii post conflict, refugiatii, zonele economice si probleme climatice.

"Conceptul de securitate alimentara"
Romania, dupa cum este cunoscut, are ca tinta intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie ...

Alte referate despre: conceptul de securitate alimentara, referat strategii de securitate concept de securitate alimentara, conceptul de securitate alimentara la nivel european

Insecuritatea alimentara in lume

Sătenii şi citadinii
săraci beneficiază de un acces foarte limitat la informaţie şi la servicii care să le permită să-şi spaţieze naşterile şi să limiteze sarcinile în funcţie de propriile preferinţe.

Alte referate despre: insecuritatea alimentara in lume, insecuritatea alimentara, insecuritate alimentara

Aditivi alimentari

Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus. E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert. E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el. Aceasta lista este extrasa din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana si a fost intocmita la inceputul anului 2000. Folositi aceste liste atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin aditivi alimentari periculosi.

Alte referate despre: aditivi alimentari avantaje si dezavantaje, aditivi alimentari toxici, e-urile aditivi alimentari avantaje si riscuri

Chimia alimentara

Compozitia chimica a materiilor prime se formeaza sub influenta mediului ambiant si reflecta variabilitatea chimica a solului, a apei si a aerului. Pe de alta parte alimentele obtinute prin
tratament tehnologic, intr-o masura mai mare sau mai mica, se deosebesc de compozitia chimica a materiei prime. Abaterea in compozitia chimica apare in urma modificarilor fizico-chimice, chimice, biochimice care, in principiu, sint prevazute de tehnologiile aplicate. Exceptie prezinta doar produsele care se consuma in stare proaspata (legume, fructe etc.).

Alte referate despre: industria alimentara, cultura alimentarii si starea de sanatate, coloranti alimentari

Tulburarile de comportament alimentar

Indivizii cu bulimie nervoasa sunt de regula incomodati de problemele lor cu mancatul si incearca sa-si ascunde simptomele. Mancatul compulsiv survine de regula in secret sau cat mai inobservabil posibil. Un episod poate fi sau nu planificat dinainte, si este de regula (dar nu totdeauna) caracterizat prin consumare rapida. Mancatul compuisiv continua pana ce individul este inconfortabil sau dureros de satul.

Alte referate despre: tulburari de comportament alimentar, tulburari de comportament alimentar anorexie, tulburarile de comportament alimentar

Tulburari de comportament alimentar

Factori familiali – Unele dintre persoanele anorectice provin din familii care i-au sufocat cu grija faţă de ei, în timp ce alţii s-au simţit în copilărie abandonaţi, neînţeleşi şi singuri. Părinţii care pun un accent exagerat pe aspectul fizic contribuie în acest fel la instalarea tulburărilor. Acest tip de parinţi sunt uneori incapabili de o apropiere emoţională faţă de copii lor, pe care îi critică excesiv sau din contră, îi protejează excesiv sau au aşteptări prea mari de la aceştia. Copii ajung treptat să-şi ascundă îndoielile, temerile şi imperfecţiunile. Astfel unii vor încerca să-şi rezolve problemele controlându-şi într-o manieră improprie greutatea şi alimentaţia. Fetele provenite din mame care au suferit de tulburări de alimentaţie sunt mai susceptibile faţă de astfel de afecţiuni. În astfel de familii se pot remarca obiceiuri ciudate legate de alimentaţie, folosirea hranei ca recompensă sau pedeapsă şi îngrijorare exagerată ...

Alte referate despre: teorii tulburari de comportament alimentar, tulburari de comportament alimentar pps, referat despre tulburari de comportament alimentar

Poluarea in industria alimentara

In industria alimentara se utilizeaza, prin dirijare corespunzatoare, atat efectele favorabile cat si cele nocive ale agentiilor fizico-chimici, dupa cum microorganismele sunt folosite in scopul tehnologiei sau sunt daunatoare, ar dezvoltarea lor trebuie oprita.
Sursele de contamnare a microorgansmelor de alterare si potogena a alimentelor:

Alte referate despre: poluarea in industria alimentara, surse de poluare in industria alimentara, poluare in industria alimentara

Trasabilitatea in lantul alimentar

Diferitele scheme de asigurare a calitatii in ferme sunt in diferite stadii de dezvoltare si, prin urmare, standardele sunt diferite. Unele au cerinte specifice de trasabilitate, altele nu au, in functie de sectorul in care opereaza. Cele mai multe scheme stabilesc cerinte, in functie de scopurile urmarite.

Alte referate despre: lantul alimentar, lantul alimentar si riscurile asociate fiecarei verigi, referat lantul alimentar

Studii privind biosinteza unui complex multienzimatic utilizabil ca aditiv furajer

In prima parte a lucrării sunt prezentate studii documentare referitoare la enzime hidrolitice de uz furajer şi microorganisme producătoare ale acestora, utilizarea deşeurilor şi/sau subproduselor agricole în medii de biosinteză a enzimelor hidrolitice de uz zootehnic, caracteristici ale proceselor de fermentatie cu microorganisme producatoare de enzime hidrolitice utilizabile ca aditivi furajeri.

Alte referate despre: studiul privind analiza sistemului de plata utilizat la banca, studiul privind aparitia economiei de piata in romania, studiul privind satisfactia consumatorului

Plan de pozitionare a unui produs alimentar

Salitos este o bere speciala cu aroma de tequila ce concureaza pe piata berii din Romania cu branduri premium ca Heineken, Carlsberg, Stella Artois, Ursus, Redd's si altele. Patru mari entitati domina piata berii, ocupand 80% din aceasta. Este vorba despre Braun Union SA, Ursus Brewberies, Interbrew si United Romanian Brewberies Bereprod SRL (URBB), Braun Union care ocupa primul loc, cu toate ca a anuntat o scadere a cotei de piata.

Alte referate despre: plan de promovare a unui produs alimentar, plan de marketing pentru un produs alimentar, plan de marketing pe un produs alimentar
Referate afisate : 19
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles