Adjective invariabile exemple 4860

Adjectivul

Adjectivul nu are gen, număr şi caz. El le ia de la substantivul la care se referă. În gramatică vorbim de acord gramatical. Deci reţinem aceasta:
Adjectivul se acordă în gen, număr şi caz cu substantivul determinat.
Ex.: Fetiţa harnică învaţă zilnic.

5. Funcţia sintactică a adejectivului:
a) Atribut adjectival, când stă pe lângă substantiv.
Ex.: Fetiţa frumoasă învaţă.
b) Nume predicativ pe lângă verbul a fi
Ex.: Fetiţa este frumoasă.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1681
Materia: Romana

Batalia de la Posada

Daca izvoarele documentare ale vremii sunt unanime in a arata victoria categorica a oastei lui Basarab, asupra locului unde s-a desfasurat batalia de la Posada parerile istoricilor sunt inca impartite. Se pare ca regele Ungariei, urmarind sa ajunga cat mai repede in Transilvania, datorita dificultatilor intampinate de fortele sale a urmat drumul cel mai scurt si anume pe acela din depresiunea Lovistea, care ducea la Caineni si de acolo la Sibiu, fiind infrant intr-un defileu situat, probabil, intre actualele localitati Salatruc si Perisani.

Alte referate despre: batalia de la posada, batalia de la posada referat, batalia de la posada 1330

Adjectivul

Există trei grade de comparaţie: pozitiv, comparativ şi superlativ.
Gradul pozitiv exprimă însuşirea, fără a o raporta la alt obiect sau la acelaşi obiect, în împrejurări diferite: cumsecade, frumos, bun.
Gradul comparativ exprimă însuşirea într-un grad mai mare, egal sau mai mic, faţă de cea a altui obiect, ori a aceluiaşi obiect, în înprejurări diferite.

Alte referate despre: adjectivul, adjectiv, adjectiv pronominal nehotarat

Adjectivul

Locutiunile adjectivale
Locutiunile adjectivale sunt grupuri de cuvinte cu sens unitar, avand valoarea unui adjectiv: de seama, de folos, cu minte, de bani gata etc.
Locutiunile adjectivale stau in aceleasi cazuri cu adjectivele echivalente si indeplinesc aceleasi functii sintactice.

Alte referate despre: adjectiv pronominal, functiile sintactice ale adjectivului, adjective compuse

Caracterizarea personajului Praslea

Praslea este personajul principal al basmului, basm in care este surprins procesul de nastere si de formare a unei personalitati.Eroul este implicat intr-un proces de initiere, el aparand in ipoteza fiului care nu colinda lumea in cautarea unor fapte vitejesti,adevaratul scop fiind maturizarea.

Inca din titlul basmului, indirect, prin nume este precizat statutul personajului in basm:Praslea,fiul cel mai mic,dornic de aventura.Adjectivul "voinic"care insoteste numele personajului traseaza o trasatura dominanta a caracterului personajului principal al basmului: vitejia,puterea,insusiri necesare in lupta de restabilire a adevarului si de infruntare si eliminare a raului.

Praslea este cel de-al treilea fiu al imparatului.Numarul trei apare frecvent in basme avand o valoare simbolica.Este numarul desavarsirii,al totalitaii,Praslea fiind singurul capabil sa prinda hotul merelor de aur din gradina tatalui,acesta contrar ipostazei lui de mezin.

Fiul cel mai mic ...

Alte referate despre: caracterizarea personajului praslea, caracterizarea personajului praslea cel voinic, caracterizarea personajului praslea cel voinic si merele de aur

Speciile literare - descriere si exemple

TIPURI DE LEGENDE
Legendele ne explica originea unor fiinte, plante, animale (Legenda ciocarliei, Legenda ghiocelului, Legenda calului, Legenda bradului), originea cosmosului sau astrilor (Legendele Olimpului, Soarele si Luna), denumirile unor rauri sau a unor localitati (Legenda Muresului si Oltului, Legenda Iasului, Legenda Bucurestiului), formarea poporului roman si stemelor tarii (Legenda lui Dragos Voda, Legenda lui Negru Voda, Pintea Viteazul), faptele sfintilor, ale eroilor biblici (Despre vietile sfintilor), etc.

Alte referate despre: exemple de specii literare, specii literare exemple, descriere literara exemple de texte literare

Pasa Hassan - balada culta

Firul epic se desfasoara in etape, ce se constituie in momentele
subiectului. In expozitiune se prezinta saptiul: campul de lupta , si
timpul , sugerat indirect prin numele personajelor atestate
documentar, ce se dezvaluie treptat. Prin ochii lui Hassan se
dezvaluie imaginea campului de lupta, romanii avandu-l in frunte pe
Mihai Viteazul , acestia infaptuind impreuna minuni de vitejie.

Alte referate despre: pasa hassan balada culta, argumentare pasa hassan balada culta, pasa hassan balada culta demonstratie

Stiluri functionale

Lexic specializat, cu formule stereotipe, clisee lingvistice, sensuri strict denotative (ex. Domiciliat, subsemnatul) Are un lexic bogat in sensuri figurate si conotatii afective, se folosesc toate categoriile de cuvinte, inclusiv arhaisme, regionalisme, termeni tehnici si stiintifici, dar si creatii lexicale proprii (jocuri de cuvinte) Lexicul este eterogen, impletind necesitati de informare cu valente afective.

Alte referate despre: stilurile functionale, stiluri functionale, stilurile functionale ale lb romane

Tarile romane intre diplomatie

Tarile romane intre diplomatie - Ungaria şi Polonia, regate foarte puternice în Evul Mediu, vor lupta împotriva turcilor, dar vor avea şi propriile lor interese în S-E Europei. La iniţiativa lor şi a altor state creştine se vor organiza cruciade târzii împotriva turcilor. La aceste cruciade vor participa şi voievozi români.

Alte referate despre: tarile romane intre diplomatie si confruntare, tarile romane intre diplomatie si conflict, tarile romane intre diplomatie si conflict in evul mediu

Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare

Politica interna. Stefan cel Mare, fiul lui Bogdan al Il-lea (1449-1451) si al Mariei (sau Oltea), fiica de boier din neamul Basarabilor, nepotul lui Alexandru cel Bun (1400-1432), vine la domnie in primavara anului 1457 fiind sustinut de un corp de oaste, pus la dispozitia lui de Vlad Tepes. Reuseste sa-i inlature de la domnie pe Petru Aron si este uns ca domn "la locul ce se cheama Direptate" pe Siret, la 14 aprilie 1457 in prezenta Mitroplitului, boierilor si ostenilor.

Alte referate despre: moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, wikipedia moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, republica moldova in timpul domniei lui stefan cel mare

Imperiul otoman

Prima perioada a istoriei Imperiului Otoman era caracterizata de expansiune teritoriala aproape continua, timp in care dominatia turca a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei si Anatoliei. Institutiile politice, economice si sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mostenite de la Imperiul Bizantin si de la marile imperii otomane din Asia centrala si au fost restabilite in noi forme care sa integreze acea zona in timpuri moderne.

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

The Adjective

Noun converted into an adjective because placed before another noun:
(a five-) room (house), (a ten-) year (old boy).

Alte referate despre: ce este adjectivul, adjectivul pronominal, exemple de adjective

Mes loisirs

Apres je finis le Faculte je veux partir a Grand Bretagne.Dans cet pay je peux du travaille.C'est me revre.Parce-que j'adore l'art,le dessin sortout ,je veux etudier a la Faculte d'Architecture.Les professeurs nous proposent des sujets interessants et c'est pourquoi nous aimons le francais!

Alte referate despre: mes loisirs, mes loisirs preferes, mes loisirs le hambal

Parteneriate educationale

Actiunea concentrata a factorilor educativi este un deziderat important, pe care scoala si gradinita trebuie sa-l constientizeze si sa-l concretizeze.Personalul specializat al gradinitei si al scolii ar trebui sa orienteze familia pentru ca aceasta sa-si sporeasca rolul in formarea personalitatii copilului. Are drept atu interesul celor mai multe familii pentru confortul material si spiritual in care creste copilul, nivelul cultural la care se prezinta astazi cele mai multe familii din tara noastra.

Alte referate despre: parteneriate educationale, proiect de parteneriat educational, parteneriat educational

Intuitia

Pentru că nu e în nici un fel măsurabilă, sau demonstrabilă empiric, intuiţia nu poate fi cercetată de ştiinţe. Cum nu este de natură sacră, nu ajunge pe teritoriul religiei. O privim totuşi ca bine aşezată în epistemologie, în filosofie, unde joacă rol de metodă de cunoaştere.

Alte referate despre: intuitia, principiul intuitiei, metode de previziune intuitive brainstorming si delphi

Dreptul comertului international REI - FEEA_curs

Anticipand acest moment, dupa 1994 companiile chinezesti si-au modificat radical strategia in vederea deschiderii pietei interne la importul de jucarii si s-au adaptat in primul rand in termen de calitate a produselor, cerintelor pietelor UE si SUA. Analizand mediul afacerilor internationale am evidentia faptul ca retelele ec globale sunt conduse de totalitatea centrelor strategic determinate care intra in rel stabile sau conjuncturale, ce se carcterizeaza prin institutii, norme si procese proprii.

Alte referate despre: dreptul comertului international, izvoarele dreptului comertului international, referat dreptul comertului international

Cercul care se inchide

Un om politic dadea vina pe tehnica:”De ani de zile, o tehnica scapata de sub control, a carei unica lege este profitul, ne otraveste aerul, ne pustieste solul, ne distruge padurile si ne viciaza resursele de apa.”Ecologul R.A. Cameron ii acuza pe oamenii politici:”Exista o anumita paralizie in sectoarele noastre politice de guvernamant, care sunt primele chemate sa legifereze si sa aplice masurile preconizate de ecologi…

Alte referate despre: cercul care se inchide, cercul care se inchide 1980, plante care isi inchid petalele noaptea
Referate afisate : 18
Medie note: 8.64 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK