Adverbul nehotarat

Adverbul

Cand insoteste un verb la modul indicativ, timpul perfect compus, adverbul mai se intercaleaza intre auxiliar si forma de participiu: Nu a mai venit.
Gradele de comparatie ale adverbelor
Au grade de comparatie unele adverbe de mod provenite din adjective si cateva adverbe de timp si de loc. (frumos, departe, inainte etc.)

Advebe interogative, relative si nehotarate
1. Interogative- se folosesc in propozitii interogative: unde?, cand?, cum?
2. Relative- se folosesc in fraze, exprimand raportul de subordonare si sunt elemente de relatie: unde, cand, cum, cat, incotro etc.
3. Nehotarate- exprima ideea de mod, de loc sau de timp in chip neprecis, general: odata, altadata, candva, cumva, undeva, catva, oricum, oricand, oriunde, oricat, etc.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 8153
Materia: Romana

Adverbul

Partea de vorbire neflexibila care exprima caracteristica unei actiuni,insusiri,stari.
Adverbul det.verbul.
Ex: Colegul meu recita bine poezii de Eminescu.
Tu muncesti mult mai bine.
Domnu’ Trandafir era un om bine facut.
Felul adverbelor
dupa structura-simple:bine,rau
-compuse: niciodata ,indata, candva
b)dupa inteles-de mod: abia, asa, repede, da, nu
-de loc: departe, aici,sus(unde?)
-de timp:maine, candva(cand?)

c)adverbe nehotarate= adv. Relative+termeni nehotarati:candva,undeva, altundeva
d) adverbe negative : nu, niciodata, nicicat, nicicum
e)adv interogative : Unde pleci?, Cand vii?(c. De timp)
f)adverbele reletive-fac relatia intr-o prop. secundara si regenta ei: Cand ploua/imi iau umbrela/.
Cand-adv rel. de timp//c.circum. de timp,cu rol de conjunctie in fraza
g)dupa origine-1) adv.propriu zise:bine, rau
2)adv.provenite din alte parti de vorbire ...

Alte referate despre: adverbul, adverbul definitie, adverbe relative

Adverbul

1)Atunci Mihai Viteazul a hotărât să-l atace îndată pe Sinan-Paşa.
Difiniţie:Partea de vorbire neflexibilă care determină un verb, arătând o caracteristică a unei acţiuni sau stări ori împrejurare = adverb.

Alte referate despre: definitia adverbului, ce este adverbul, compunere despre primavara cu adverbe

Verbul

Locutiuni verbale- grupuri de cuvinte care au inteles unitar care au
valoarea unui verb: a sta in cumpana, a baga in sperieti, a trage
nadejde, a lua partea, etc.

Alte referate despre: verbul, conjugarea verbelor, modurile verbului

Adjectivul

Locutiunile adjectivale
Locutiunile adjectivale sunt grupuri de cuvinte cu sens unitar, avand valoarea unui adjectiv: de seama, de folos, cu minte, de bani gata etc.
Locutiunile adjectivale stau in aceleasi cazuri cu adjectivele echivalente si indeplinesc aceleasi functii sintactice.

Alte referate despre: adjectivul, adjectiv, adjectiv pronominal nehotarat

Conjunctia

A.Definiţie: -este partea de vorbire neflexibilă cu rol de legătură atât în propoziţie cât si în frază. 1)În propoziţie leagă două părţi de propoziţie de acelaşi fel(doua SB,doua NP,doua AT,doua COM) Ex: Ion şi Maria învaţă. Ei sunt harnici şi ascultători.

Alte referate despre: conjunctia, modul conjunctiv, conjunctiile

Prepozitia si conjunctia

In fraza ele leaga
Propozitii de acelasi fel
-principale : Lucreaza si se bucura de rezultatele muncii sale .
-secundare : Stiu ca Mircea cel Batran a domnit in Tara Romaneasca .

Alte referate despre: prepozitia si conjunctia, de -prepozitie si conjunctie, de prepozitie sau conjunctie

Adverbul

Atunci m-am îndrăgostit prima dată), termeni modalizatori, care introduc punctul de vedere al locutorului (posibil, poate), precum şi o serie de termeni relaţionali, cu rol joncţional în cadrul frazei (unde, oricum) sau cu rol de structurare a textului (de accea, de aici, cu toate acestea). Fiecare dintre aceste categorii semantice are particularităţi sintactice proprii.

În ansamblul clasei adverbelor, o serie de elemente se disting prin trăsături sintactico-semantice speciale. Ele aparţin aparţin clasei cliticelor, repreyentând subclasa cliticelor adverbiale sau a semiadverbelorcaracterul de clitic este dat de pierderea parţială a autonomiei şi de apariţia în discurs numai în prezenţa unui suport fonetic şi lexical, cu care alcătuiesc o unitate accentuală şi sintactică (numai iubirea, doar el, chiar frumoasă, tot vorbeşte, şi mâine).

Alte referate despre: adverbe compuse, compunere despre paste in care sa folosim adverbe, definitie adverb

De-a v-ati asuns de Tudor Arghezi - comentariul poeziei

Referat despre De-a v-ati asuns de Tudor Arghezi - comentariul poeziei
In prima strofa vocea tatalui esti si vocea eului liric. Averbul “o data” marcheaza eventualitatea mortii, iar eul liric ciudat. Prin repetitia adverbului “o data”, se accentueaze ideea ca moartea e un eveniment necircumscris temporal. Finalul strofei marcheaza posibila moarte in plan natural.

Alte referate despre: de-a v-ati asuns de tudor arghezi, de-a v-ati asuns de tudor arghezi comentariu, analiza de-a v-ati asuns de tudor arghezi

Stiluri functionale

Apar frecvent enunturi eliptice, expresia poate fi exptrem de exacta sau cu valente artistice STILISTIC Se caracterizeaza prin absenta functiilor expresive (textul nu are valente artistice, ci o functie exclusiv cognitiva) Se remarca absenta afectivitatii (este cel mai impersonal stil), a sensurilor figurate, a elementelor de oralitate Este bogat in sensuri figurate si in figuri de stil. Sunt introduse conotatii afective, cuvintele pot avea muzicalitate. Apeleaza la imag. artistica la conventie si fictiune Apar unele mijloace artistice (repetitii, interogatii, enumeratii si exclamatii). Cultiva un stil redundant (care supreadimensionaeaza un lucru- argumente inutile)

Alte referate despre: stilurile functionale, stiluri functionale, stilurile functionale ale lb romane

De-a v-ati ascuns de Tudor Arghezi

In strofa a doua, debuteaza un alt avertisment: moartea fiind un fenomen viclean, siret. Jocul mortii vizeaza toate fiintele indiferent de varsta, indiferent de statut social; el definind conditia umana. E un fenomen mult mai amplu, reperabil si i universul natural; in aceasta acceptie, moartea vizeaza si o innoire a speciilor.

Alte referate despre: de-a v-ati ascuns de tudor arghezi comentariu, de-a v-ati ascuns de tudor arghezi, comentariu de-a v-ati ascuns de tudor arghezi

Complementul

Complementul:partea sec. de propozitie care determina un verb, un adverb, un adjectiv, o interjectie verbala(predicativa).

Alte referate despre: complementul, complementul indirect, complement circumstantial de loc

Felul propozitiilor

Raportul propozitiilor in fraza:
1) Raport de coordonare (patru propozitii coordonatoare).
2) Raport de subordonare.
Partile de propozitie isi au corespondente la nivelul frazei. Acum subiectele si predicatele care sunt parti principale ale propozitiei, devin propozitii subordonate.

Alte referate despre: felul propozitiilor, felul propozitiilor subordonate, felul propozitiilor in fraza

Cainele si Catelul - povestire

Samurache este derutat de ceea ce aude , iar dulaul isi intareste spusele sustinand ca nu iubeste mandria , ca ii uraste pe lei , ca vrea egalitate , dar nu pentru catei.

Alte referate despre: cainele si catelul, fabula cainele si catelul, cainele si catelul fabula

Epitetul la Eminescu

8.Aliterativ: “Intr-o salbatica splendoare” (G. Cosbuc);
9.Onomatopeic: “Ecou-i raspunde cu vocea-i vuinda.” (M. Eminescu);
10.Pleonastic: “Peste care trece-n zgomot o multime de norod.” (M. Eminescu);
11.Sinestezic (care exprima transmutia olfactiva a impresiei vizuale): “Primavara…/ O pictura parfumata cu vibrari de violete.” ( George Bacovia ); Epitetul sinestezic sugereaza senzatii vizuale, auditive, tactile, olfactive, care se imbina in cadrul poeziilor simboliste;

Alte referate despre: epitete la eminescu, epitete mihai eminescu, epitetul la eminescu

Diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj

III între 10 luni – 12,15 luni – etapa lalaţiunii în care aceste seturi repetative se organizează mai amplu, complex, apropiindu-se treptat de o pseudoconversaţie prin care copilul tinde să imită ceea ce aude în jurul său (fără semnificaţie pentru el).

Alte referate despre: diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj, diagnosticarea si clasificarea tulburarilor limbajului, clasificarea tulburarilor de limbaj
Referate afisate : 17
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK