Agonie si extaz rezumat

Agonie si extaz

Creatia sa era coplesitoare,asa incat omul mai degraba scund si firav a inceput sa semene cu personajele sale,si a strabatut vremea reprezentat,in conmstiinta posteritatii,ca un atlet vanjos,cu umeri largi,inalt,semanand mai degraba cu Moise si cu David ai sai cu Nicodim cel scund si cu nasul stramb,autoportretul din Pieta de la Florenta.Aceasta e fara indoiala,u aspect laturalnic;legenda asupra lui Michelangelo a cuprins nu numai viata,ci insusi o parte sau alta a operei sale.

Agonie si extaz este un roman scris de Irving Stone in 1961 bazat pe viata lui Michelangelo Buonarroti. Cartea a aparut in traducere in limba romana la Editura Orizonturi in 1993.Romanul a fost ecranizat in 1965 avandu-l in rolul lui Michelangelo Buonarroti pe Charlton Heston.Irving Stone a urmarit restabilirea adevarului in impresurarile cele mai elocvate ale vietii de agonie si de extaz.

(Agonie in sensul original al adevarului,acela de lupta,pe care l-a folosit canva Milton,infatisand un alt titan,pe ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 292
Materia: Romana

Poezii de Mihai Eminescu

Poezia “La mijloc de codru” este o creatie lirica in care Eminescu isi exprima direct sentimentele de admiratie si incanatre fata de frumusetile padurilor in stilul poeziei populare. Padurea este animata de pasarile care ies din crangul de alunis. In poezie autorul isi exprima sentimentele de bucurie si extaz.
Imaginea centrala a textului este exprimata prin balta in care se reflecta intreg cadrul natural prin enumerarea elementelor reprezentative : luminisul, trestia inalta, luna, soarele, pasarile calatoare, stelele, randunelele.Oglindirea in apa baltii a chipului iubitei sugereaza ca natura este un spatiu de meditatie pentru poet.

Alte referate despre: poezii de mihai eminescu, poezii de mihai eminescu despre natura, poezi de mihai eminescu

Tema si viziunea despre lume intr-un text poetic studiat care apartine lui George Bacovia - Rar

Eul liric este desprins de realitatea celorlalţi, de aici şi viziunea distinctă despre lume. Pentru acesta lumea este un mediu ostil. De aceea, poezia, în concepţia sa, încetează să mai reprezinte lumea de obiecte. Prin creaţie este dezvăluită o realitate care îşi are geneza în procesele sufleteşti ale eului liric, fiind o proiecţie a celor mai intense trăiri.

Alte referate despre: tema si viziunea despre lume intr-un text poetic studiat, tema si viziunea despre lume intr-un text poetic de tudor arghezi, tema si viziunea despre lume intr-un text poetic eminescian

Emil Cioran

„Refractar la etichetari”,cu o mare putere de convingere,respingand tot ceea ce se spune c-ar fi dat si adoptand neutralitate de partea oricarei pozitii si probleme folosofice,Emil Cioran ca „sceptic de serviciu al unei lumi in agonie trage conturul unei viziuni complexe,poematice asupra unui univers distinct pe care si-l creeaza.Cu o deosebita abilitate,lasa impresia ca se sustrage oricarei credinte manifestand fata de ea aroganta si o forta de respingere masurata in unitati de discretie si neincredere fata de puteri supreme, externe, inabordabile, inexplicabile

Alte referate despre: emil cioran amurgul gandurilor, emil cioran, emil cioran pe culmile disperarii

In dulcele stil clasic

Referat despre In dulcele stil clasic
Titlul ("In dulcele stil clasic") nu se refera la tema, ci la stil; este un dialog implicit intre artistul neomodern si poetii clasici. Se recunoaste stilul anacromatic a lui Vacarescu prin sintagma: "Caci imi este doarte rau". Acesta interfereaza cu limbajul cotidian ("Stau intins si lung, si zic") si cu asocieri socante specific stanesciene: "Dintr-un bolovan coboara/ Pasul tau de domnisoara"; acesta interpatrundere numita intertextualitate este o trasatura neomoderna si postmoderna.

Alte referate despre: in dulcele stil clasic, in dulcele stil clasic comentariu, in dulcele stil clasic arta poetica

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo got very furious. His patience was too hard tried. He left Rome without any word. The pope felt sorry for offending such an artist and looked for him. The reconciliation took place in Bologna, 1506. Michelangelo made a statue of Iuliu II, there, in Bologna, but it would be destroyed in 1511. Finally Michelangelo returned to Rome, where, his friend Giuliano Sagnallo convinced all that Michelangelo is the man. Only Michelangelo could paint the ‘Valut of the Sixtine Chapel’. The envious artists also believed that Michelangelo should paint the Valut. The thought that Michelangelo would not accept (he was a sculptor) and offence the pope. If Michelangelo would accept, they were sure that he would never be capable of such great work. They were all wrong. Although against his will, Michelangelo accepted. He started in May, 1508. He worked without any help, far away from the outside world.

Alte referate despre: michelangelo buonarroti, michelangelo buonarroti referat, referat michelangelo buonarroti

Michelangelo Antonioni

"Michelangelo Antonioni"
Michelangelo Antonioni, unul dintre cei mai mari regizori de film ai cinematografului italian şi universal, s-a născut la 29 septembrie 1912 în oraşul Ferrara. Până la vârsta de 27 de ani a locuit în oraşul natal iar în acest timp a devenit licenţiat în ştiinţe economice şi comerţ.
"Michelangelo Antonioni"

Alte referate despre: michelangelo antonioni, referate michelangelo antonioni, antonioni michelangelo

Michelangelo Buonarroti - biografie

Michelangelo Buonarroti s-a nascut la 6 martie 1475 in Caprese, un catun din apropierea orasului Arezzo din Toscana. A fost al doilea din cei cinci fii ai lui Lodovico di Buonarroti Simoni si ai Francescai di Neri di Miniato del Sera. Dupa intoarcerea la Florenta, de unde provenea familia lor, Michelangelo este lasat in grija unei doici. Aceasta fiind fiica si sotie de pietrar, i-a insuflat micului Michelangelo dragostea pentru marmora. Aceasta pasiune timpurie il determina sa paraseasca scoala, desi parintii lui ar fi dorit ca el sa studieze gramatica si sa se consacre studiilor umaniste.

Alte referate despre: michelangelo buonarroti biografie, biografie michelangelo buonarroti, date biografice michelangelo buonarroti

Michelangelo

Michelangelo:Mai tarziu, la Roma, Michelangelo se izbea de Rafael, pe care-l cunoscuse inca de la Florenta. De data asta, artistul puternic si voluntar, mizantrop si mandru de felul sau, isi arata dispretul suprem pentru pictorul agreabil, receptiv la toate influentele pentru care marea regula era sa placa. Dar acest geniu singuratic, care nu voia sa ramana obligat nimanui si care nu avea elevi (ceea ce i sa reprosat destul), a devenit pentru secolul al XVI-lea idolul artistilor si al amatorilor.

Primele notiuni in meserie le-a primit la Ghirlandajo, maestrul cel mai putin indicat pentru un astfel de artist. In realitate, Michelangelo a studiat indeosebi operele antice din colectia mediceeana, a mers pe urmele lui Donatello si a cautat societatea umanistilor platonicieni ; ei l-au ajutat sa inteleaga ca frumusetea e o scoala de spiritualitate, o manifestare a divinului, ca artistul stapanit de « nebunia » frumosului e un inspirat si ca poezia Antichitatii talmaceste in felul ...

Alte referate despre: michelangelo, michelangelo referat, referat michelangelo

Barocul - reprezentanti

Plina de culoare si dramatism,arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei.Ea trebuia sa incante si sa copleseasca ,dar mai presus de orice,sa implice spectacolul in miracole,extaze si momente ale triumfului crestinatatii.

Alte referate despre: baroc reprezentanti, barocul reprezentanti, stilul baroc reprezentanti

Drogurile si efectele lor

Oamenii primesc droguri pentru a-si schimba gândirea, comportamentul si simturile. Aceste feluri de substante se numesc psihoactive si includ alcoolul si tutunul, la fel si drogurile naturale si produse. În trecut, majoritatea drogurilor folosite erau produse din plante naturale, asa ca tufa de coca pentru cocaina, opiu de mac pentru heroina si cannabis pentru hasis si marijuana. Mai recent, drogurile ca extazi sau LSD au început a fi produse pe cale sintetica de variate întreprinderi chimice.

Alte referate despre: drogurile si efectele lor, despre droguri si efectele lor, referat despre droguri si efectele lor

Abuzul de droguri

Stimulantele (spre exemplu cocaina, crackul, amfetamine) sunt agenti care activeaza, sporesc sau maresc activitatea neurala. In primul rand ei cauzeaza frisoane, dureri de cap, hipertensiune si batai de inima sporite. Efectele de lunga durata sunt greata, insomnia, pierderea greutatii, convulsii si depresia.

Alte referate despre: abuzul de droguri, abuzul de droguri dependenta si sevraj, abuzul de droguri dependenta sevrajul

Atacarea Serbiei

Churchill avea misiune oficiala pe langa generalul Mihailovici, iar mai taryiu a luat contact si cu Tito, caruia, surprinzator, i-a acordat, cu prioritate ajutorul militar. Demn de retinut disperarea exprimata de Mihailovici, intr-o scrisoare adresata unui ofiter american si consemnata de Agnes Chambrier, in Les pienes crient (Editura Bernard Masset): Stii dumneata cate parasutari de materiale de razboi primeste Tito, pe noapte? - Pana la 60 de parasutari. Stii dumneate cate am primit noi, in douasprezece luni? - In total 27 parasutari. Ceva mai mult. In luna februarie generalul american Donovan a decis sa-mi trimita o misiune importanta de 40 de americani, care era gata de a veni la mine, de la Brindisi (Italia). In ultimul moment, un telefon de la Londra - la Washington si misiunea a fost anulata.

Alte referate despre: lombardia ataca serbia, atacul serbiei asupra austro-ungariei, 1914-atacul impotriva serbiei

Misterul mortii lui Hirtler

La un moment dat ei l-au declarat mort, in alt moment au pus la indoiala propria lor declaratie, mai tarziu au anuntat ca au descopirt cadavrele, atat cel a lui Hitler cat si cel al Evei Braun pe urma au acuzat autoritatile britanice ca o ascund pe Eva Braun si probabil pe Hitler in zona engleza din Germania. In acel moment autoritatile britanice au incercat sa scoata la iveala adevarul, incercand sa se folosesca de orice dovada pentru a demonstra contrariul afirmatilor aduse de catre autoritatile rusesti.

Alte referate despre: misterul mortii lui napoleon, misterul mortii lui tutankamon, misterul mortii lui napoleon bonaparte

Paleoliticul

Sa incepem cu primele imagini atestate, cele rupestre. Ele se limiteaza la Spania, Franta si Italia de Sud, (cu exceptia unei grote descoperite in 1961 in Ural). Ceea ce surprinde la aceste imagini este unitatea tematica, de regula scene de vanatoare cu caracter magic si ritual.
Cercetatorii sunt de acord ca aceste grote ar fi asemeni unor sanctuare1, deoarece picturile propriu-zise se afla la o distanta mare de la intrare.

Alte referate despre: paleolitic, arta paleolitica, paleoliticul
Referate afisate : 15
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK