Alcanii

Alcani

Alcani
Hidrocarburile saturate aciclice, numite si alcani, denumire care tinde sa inlocuiasca denumirea uzuala de parafine, sunt formate din catene de atomi de carbon uniti intre ei prin legaturi simple, prin celelalte valente atomii de carbon fiind legati cu atomi de hidrogen. Prin urmare, in moleculele alcanilor apar numai legaturi sigma.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 3721
Materia: Chimie

Alcanii

Hidrocarburile saturate aciclice, numite si alcani, denumire care tinde sa inlocuiasca denumirea uzuala de parafine, sunt formate din catene de atomi de carbon uniti intre ei prin legaturi simple, prin celelalte valente atomii de carbon fiind legati cu atomi de hidrogen. Prin urmare, in moleculele alcanilor apar numai legaturi sigma.

Alte referate despre: alcani, alcanii, actiunea alcanilor asupra mediului si asupra oamenilor - 41k -

Alcani, izomerie si structura - plan de lectie

Alcani, izomerie si structura - plan de lectie. STRATEGIA DIDACTICĂ
METODELE DIDACTICE
-Conversaţia euristică;
-Discuţia dirijată;
-Explicaţia;
-Feed–back–ul;
-Schematizarea de noi cunoştinţe.

Alte referate despre: structura planului de lectie pedagogie, plan de lectie alcani, alcani plan de lectie in eduintegrator

Petrol

Dupa extractie, petrolul se supune prelucrarii. Putem distinge ,in linii mari, trei etape principale de prelucrare a titeiului:

Alte referate despre: petrolul, prelucrarea petrolului, petrol

Alchene, alcani si alchine

Alchene, alcani si alchine
Sustituirea unui atom de hidrogen legat de un alt atom decat cel de carbon cum este cazul alchilarii aminelor sau a fenolilor.In primul caz se obtin amestecuri de amine(secundare si tertiare). De exemplu, la alchilarea anilinei cu clorura de metil rezulta mrtilanilina si respectiv dimetilanilina.

Alte referate despre: alchene alcani si alchine, alcheni alcani si alchine, alchine alchene alcani

Reactia de oxidare

Reactia de oxidare
Fiecare dintre aceste procese are o important specifica, dar, pt sinteza organica, sunt importante oxidarile incomplete si cele degradative. In asemenea cazuri se folosesc anumiti agenti oxidanti si diferite conditi ede lucru determinate, mai ales, de natura produsilor de oxidare, ce urmeaza a fi obtinuti. Oxidarea substantelor organice se poate realiza, in general, in urmatoarele conditii:

Alte referate despre: reactia de oxidare, reactii de oxidare, importanta reactiei de oxidare in organismul uman

Alcanii

Radicalii sunt specii chimice obtinute teoretic prin indepartarea unuia sau mai multoara atomi de hidrogen din molecula. Denumirea radicalilor se face inlocuind terminatia “-an” de la alcanul corespunzator cu “-il” pentru radicalii monovalenti cu “-ilen” cu cei divalenti si cu “-in” pentru cei trivalenti.

Denumirea izoalcanilor: se numeroteaza categoria cea mai lunga astfel incat suma indicilor de pozitie pentru radicali sa fie numarul minim. Se denumeste intai radicalii in ordinea alfabetica, precizandu-se pozitia la care se adauga numele alcanului cu catena cea mai lunga.

Alcanii
Deoarece izomeria la alcani se datoreaza ramificarii catenei se numeste izomerie de catena. Seria omoloaga (omologa) este seria de compusi cu proprietati si structura asemanatoare in care termenii se deosebesc printr-o grupare de metilen. Alcanii sunt insolubili in apa, dar solubili in solventi organici, au densitatea mai mica decat a apei. Punctele de fierbere si de topire ale ...

Alte referate despre: actiunea alcanilor asupra mediului si asupra oamenilor, actiunea alcanilor asupra mediului, alcani referat

Metan

Metan
Metanul se produce şi acolo unde a avut loc o fermentare a celulozei în absenţa aerului, sub influenţa unor bacterii anaerobe; de aceea, din fundul bălţilor, unde continuu plutesc plante, se degajă uneori metan.Este un component în proportie de 20-30% din gazul de iluminat rezultat prin distilarea uscată a huilei. Separarea metanului din gazul de iluminat constituie un izvor pentru obţinerea lui in ţările bogate în zăcăminte de cărbuni. Ca şi petrolul, gazul metan se extrage din zăcăminte prin sonde.

Alte referate despre: chimizarea metanului, metanul, metan

Hidrocarburi

Hidrocarburi
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesară pentru ruperea forţelor intermoleculare trebuie să fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzătoare vor creşte. Dintre izomerii de catenă ai unui alcan, cel cu catenă normală are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scăzut.

Alte referate despre: hidrocarburi, hidrocarburi aromatice, hidrocarburi saturate

Hidrocarburile

Randamentul se apropie de cele teoretice. C6H5(CHOH(CH3 → H2O+C6H5(CH=CH2 Hidrocarburile Compuşii halogenaţi, în special cei terţiari, elimină o moleculă de hidracid când sunt trataţi la cald cu baze puternice, cum este hidroxidul de potasiu dizolvat în alcool, sau cu amine ca anilina, piridina şi chinolina: H3C Br H3C H3C CH3 H3C Bromură de terţ-butil Izobutenă Compuşii 1,2-dihalogenaţi elimină halogenul când sunt trataţi cu zinc, în soluţii de alcool sau de acid acetic : BrCH2(CH2Br+Zn → CH2=CH2+ZnBr2 Hidrocarburile Decarboxilarea acizilor nesaturaţi se face mai uşor decât a celor saturaţi, prin încălzire; din acid cinamic, se formează stiren; din acid ciclohexilidenacetic, metilencicclohexan: ...

Alte referate despre: surse naturale de hidrocarburi, hidrocarburile, referat hidrocarburi

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Numele hidrocarburilor nesaturate, cu o dublă legătură, derivă de la numele alcanilor corespunzători, prin modificarea sufixului an sau enă. De la etan derivă astfel etena, de la pentan, pentena. Metode de preparare. Cele mai multe dintre reacţiile prin care se formează alchenele sunt reacţii de eliminare; acestea pot fi considerate ca inversele unor reacţii de adiţie.

Alte referate despre: hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarbur nesaturate cu dubla legatura

Alchine

Comportarea chimica a alchinelor se caracterizeaza prin capacitatea lor de a da reactii de aditie, reactii de polimerizare si reactie de formare de derivati metalici. Acetilena a constituit mult timp una dintre cele mai utilizate materii prime ale industriei chimice organice. Din acetilena se pot obtine: cauciuc, policlorura de vinil si multe altele.

Alte referate despre: alchine, alchinele, alchine referat

Chimizarea metanului

Separarea metanului din gazul de iluminat constituie un izvor pentru obtinerea lui in tarile bogate in zacaminte de carbuni. Ca si petrolul, gazul metan se extrage din zacaminte prin sonde. De la locul de extractie, el este trimis prin conducte pana la centrele de consum.
In laborator metanul se poate prepara prin reactia dintre apa si carbura de aluminiu (metoda Moissan): Al4C3 + 12H2O = 3CH5 + 4Al(OH)2
intr-un dispozitiv de preparat gaze la cald. Si carbura de beriliu formeaza cu apa, in mod preponderent, metan.

Alte referate despre: chimizarea metanului referat, referat chimizarea metanului, referat la chimie despre chimizarea metanului

Petrolul

Petrolul
Teoria anorganica asupra originei titeiului a fost formulata de M.Berthelot si a fost completata si sustinuta de D.I. Mendeleev. Aceasta teorie afirma faptul ca titeiul s-a format in straturile adanci ale scoartei prin actiunea apei asupra carburilor metalice: CaC2 ,Al4C3 etc.,care in contact cu apa se descompun rezultand acetilena ,metan si alte hidrocarburi si sub actiunea temperaturii si presiunii inalte din interiorul pamantului si in prezenta catalizatorilor naturali(oxizi si saruri metalice), hidrocarburile nesaturate s-au polimerizat formand titeiul de astazi.

Alte referate despre: petrolul si carbunii, referat petrol, chimizarea petrolului

Petrolul

Petrolul
Printre materiile organice ce se gasesc in scoarta pamantului, titeiul se distinge prin starea sa lichida. Titeiul s-a format, dupa toate probabilitatile, dintr-un namol abundent, provenit in cea mai mare parte din plante microscopice care s-a depus pe fundul unor mari interioare sau lagune. Apa din fundul mari este complet lipsita de oxigen si cotinea probabil hidrogen sulfurat, asa cum este cazul in epoca actuala in fundul Marii Negre.

Alte referate despre: distilarea petrolului, rafinarea petrolului, petrol si carbuni

Petrol si Benzina

Proprietati fizice
Ţiţeiul este un lichid vâscos, de culoare brună, cu fluorescenţă verde-albăstruie, cu miros specific. Are densitatea mai mică decât a apei, variind între 0.8-0.93 . Este insolubil în apă, formând cu aceasta o emulsie. Fiind un amestec de foarte mulţi compuşi, ţiţeiul nu poate prezenta un punct de fierbere definit, el distilă continu în intervalul 30-360 .

Alte referate despre: petrol si benzina, petrolul si benzina, petrol si benzine

Gaze naturale

Gaze naturale
Nefiind o substanţă unitară, petrolul brut nu are punct de fierbere constant. Variaţia în limite destul de largi a proprietăţilor petrolului: culoarea, densitatea, vâscozitatea, este o urmare a varietăţii compoziţiei chimice a componentelor, cum şi a proporţilor în care se găsesc. Hidrocarburile existente în petrol fac parte din următoarele clase: alcani, cicloalcani şi hidrocarburi aromatice. Petrolul nu conţine hidrocarburi aciclice nesaturate (acestea apar însă în unele produse de cracare).

Alte referate despre: gaze naturale, gazele naturale, gaze naturale referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles