Alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia

Alexis de Tocqueville - Vechiul Regim si Revolutia - prezentare carte

5.“(...)filozofia secolului al XVIII –lea este una dintre cauzele principale ale Revolutiei si e adevarat ca aceasta filozofie e profund atee. In ea trebuie insa identificate cu grija doua parti, care sunt deopotriva distincte si separate.; Prima dintre ele contine toate opiniile noi sau innoite referitoare la conditia societatilor si la principiile legilor civile si politice, precum egalitatea naturala a oamenilor, abolirea orcarui privilegiu de casta, de clasa si , in consecinta, de profesie, suveranitatea poporului, omnipotenta puterii sociale, uniformitatea regulilor.” (C I, cap. 2, p. 28)

6.(...) crestinismul a trezit ura inversunata nu atat ca doctrina religioasa cat ca institutie politica; nu atat pentru ca preotii pretindeau sa randuiasca lumea cealalta cat pentru ca ei erau proprietari, seniori, beneficiari ai dismei si administratoti pe pamant.” (CI,cap. 2, p. 28)
7.“Cum revolutia franceza n-a avut drept tel schimbarea unei guvernati vechi, ci abolirea vechii forme ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 651
Materia: Istorie

Revolutia Franceza

Regele a deschis Adunarea Starilor Generale in data de 5 mai 1789 , in Palatul Prezidential din Versailles ,la 12 mile de Paris. Ludovic putea spera ca votul Starilor Generale nu va putea produce schimbari radicale , deoarece raportul nobilimii si preotimii fata de cea de-a treia clasa era de doi la unu . Regele insa a uitat sa ia in calcul entuziasmul general fata de intrunirea si de alegerile apropiate.

Alte referate despre: revolutia franceza, revolutia franceza referat, revolutia franceza 1789

Revolutia franceza - cauze si origine

În faţa cererilor nobilimii şi a provinciilor, regele Ludovic XVI convoacă Adunarea Stărilor Generale pentru mai 1789, lucru ce nu se mai întâmplase din 1614 Perspectiva acestei Adunării a reaprins conflictul de interese dintre nobilime şi a treia stare (burghezia). Primele două stări nu reprezentau la un loc decât 2% din populaţie, iar burghezia deţinea o parte tot mai importantă din bogăţia ţării. După modelul din 1614, fiecare stare ar fi trebuit să fie reprezentată de un număr egal de deputaţi.

Alte referate despre: revolutia franceza - cauze si origine, referat revolutia franceza, marea revolutie franceza

Revolutia Franceza

Cu totul alta era situaţia nobilimii provinciale, ruinată şi ducând o viaţă modestă pe domeniile ei. Principala sursă de venituri consta în perceperea drepturilor feudale de la ţărani, chiar dacă valoarea lor scăzuse foarte mult în secolul XVIII.

Alte referate despre: revolutia franceza 1848, revolutia franceza rezumat, revolutia franceza cauze

Revolutia franceza si Napoleon Bonaparte

1.Criza Vechiului Regim
Principalele cauze ale decaderii vechiului regim monarhic francez au fost luxul curtii regale, criza economica si sociala, nobilimea devenisera o clasa parazitara, incapabila sa produca si criza financiara.

Pentru a se remedia situatia economica au fost adusi marii finantisti ai vremii, Turgot, Necker si Law care au introdus ainsigniatele(bilete de banca), dar s-a produs fenomenul numit inflatie.

Societatea era impartita inegal si inechitabil in Starea I-Nobilimea; Starea a II-a –Clerul; Starea a III-a –Burghezia.
Taranii cei care reprezentau marea majoritate a vremii au fost si de partea revolutiei, dar au fost si foarte multi tarani de partea monarhului.Astfel taranii se rascoala pentru prima data in Vandeea.

2.Declansarea Revolutiei
In data de 5 mai 1789 la Versailles, reprezrentantii Starii Generale isi deschideau lucrarile, cu multa incredere, dar au fost tratati cu dispret de nobilime si rege, care la intrarea in camera, anunta ...

Alte referate despre: revolutia franceza si napoleon bonaparte, referat revolutia franceza si napoleon bonaparte, revolutia franceza si napoleon bonaparte 1848

Democratie in America - Alexis de Tocqueville

Primul lucru pe care îl putem afirma despre cartea lui Tocqueville este faptul că, aşa cum spune şi autorul, ea nu este “o călătorie”, un jurnal de bord, care să atragă atenţia cititorului asupra scriitorului. Autorul nu a descris în paginile ei toate instituţiile din Statele Unite. Francois Furet considera că “Despre democraţie în America” este de fapt o “meditaţie asupa nobilimii”, pentru că Tocqueville încurajează egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasă socială, care, prin dorinţa de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi concepţii.
Când a plecat în America, Tocqueville era însoţit de prietenul său Kergorlay, iar scopul oficial era acela de a studia sistemul penitenciar din Statele Unite. Dar, aşa cum afirmă autorul în paginile cărţii sale, “acesta a fost doar un pretext, un paşaport, ...

Alte referate despre: despre democratie in america alexis de tocqueville, democratia in america alexis de tocqueville rezumat, democracy in america alexis de tocqueville rezumat

Alexis de Tocqueville

Fiind un adept al liberalismului si al regimului politic democratic, a
analizat ultimii ani ai monarhiei absolute in Franta si evolutia
politico-institutionala a statului in timpul revolutiei din 1789-1794.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia, alexis de tocqueville

Democratia

Democratia antica din Atena era o democratie directa, deoarece toti cetatenii cetatii (polisului), numai barbatii luau parte in mod nemijlocit la adoptarea deciziilor de interes public. Cetatea era condusa de un Sfat (Boule) alcatuit din 500 de membri desemnati prin tragere la sorti pe o perioada de un an si pentru maximum doua mandate (trebuia sa fie cetatean atenian, peste 30 de ani).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Regimul turco-fanariot limite si progrese

Acvest regim a luat sfirsit la 1821 si a durat 100 de ani .
Fanaritismul in general, a reprezentat o varianta despotismului luminat pe teritoriul romanesc,. Noul sistem cu toate deficultatile create nu a putut opri progresul in directia caruia societatea romaneasca se angajeaza deja. Limitat si cu particularitati care decurg din realitatile locale, acest porgres sa manifestat in toate domeniile vietii, orientind societatea pe o cale de dezvoltare moderna de noile cerinte ale timpului.

Alte referate despre: limitele si progresele regimului turco fanariot, regimul turco fanariot progrese si limite, regimul fanariot-limite si progrese

Revolutia franceza ppt

Cand in 1789 izbucneste revolutia franceza, tanarul locotenent era in varsta de 20 de ani. La inceput rezervat, el va deveni adept infocat al ideilor inaintate si valul revolutionar avea sa-l impinga in primele randuri ale sprijinitorilor revolutiei.Dupa aventura in Corsica, unde intrase in conflict cu Pasquale Paoli, care intentiona sa detaseze insula de Franta si sa o predea Angliei, tanarul Bonaparte s-a reintors in Franta, a fost inaintat la gradul de capitan si printr-o intamplare norocoasa a ajuns in fruntea artileriei armatei de la Toulon (comandatul titular se imbolnavise).

Alte referate despre: revolutia franceza ppt, revolutia franceza prezentare ppt, revolutia franceza din 1789

Regimul comunist in Romania

Interventia sovietica in politica interna a Romaniei va fi tot mai evidenta, astfel sovieticii vor prelua administratia directa a Transilvaniei de Nord, iar sarbii si sasii vor fi deportati in U.R.S.S. datorita asa numitelor legaturi ale lor cu Hitler.

Alte referate despre: regimul comunist in romania, regimul comunist, regimul comunist din romania

Revolutia de la 1848

S-a constituit o comisie pentru redactarea unui program de revendicari - "Petitiunea-proclamatiune"; rol important in elaborare avandu-l Vasile Alecsandri. Programul avea 35 de puncte si un caracter moderat, cautand sa se pastreze in limitele legalitatii politice din cauza Imperiului Tarist; caracterul moderat reiese si din felul cum a fost abordata problema agrara, cerandu-se doar "grabnica imbunatatire a starii locuitorilor sateni".

Alte referate despre: revolutia de la 1848, revolutia de la 1848 in tarile romane, revolutia de la 1848-1849

Decebal - regele dacilor

Regele Decebal s-a nascut intre anii 55 si 60 (d.H.), era fiu al lui Scorillo, pe un vas funerar descoperit la Sarmizegetusa existand o dovada scrisa: textul (in limba daca) “DECEBALUS PER SCORILLO”.
Talentul militar al tanarului dac l-a ridicat destul de repede pe Decebal in fruntea armatei, iar cand unchiul sau Duras - Diurpaneus a devenit prea batran pentru a mai fi rege, i-a cedat nepotului sau locul din fruntea poporului geto-dac.

Alte referate despre: decebal regele dacilor, despre decebal regele dacilor, decebal regele daciei

Revolutia din Ungaria 1956

Moartea lui Stalin, urmată de cel de-al XX-lea Congres al PCUS, ocazie cu care s-au condamnat excesele stalinismului, a reprezentat o şansă pentru declanşarea unui val de destindere şi liberalizare în statele blocului socialist. Era clar că experimentul sovietic în Europa de Est era sortit eşecului, iar ţările comunizate înregistrau scăderi ale nivelului de trai, combinate cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor politice, cenzura presei sau libertatea de exprimare. De aceea, în special după moartea lui Stalin, s-au înmultit vocile care cereau anumite reforme, Ungaria şi Polonia1 fiind ţările unde s-au iniţiat aceste acţiuni. Cazul Ungariei a fost cel mai special atât prin amploarea acestor acţiuni cât mai ales prin curmarea lor în mod brutal de trupele Uniunii Sovietice.

În luna octombrie 1956, contradicţiile dintre putere şi opoziţie s-au acutizat, ajungându-se la o stare critică şi mai ales la manifestări de stradă îndreptate împotriva ...

Alte referate despre: revolutia din ungaria 1956, referat revolutia din ungaria 1956, imre nagy revolutia din ungaria 1956

Regimul politic al Belgiei

Partidele politice
Constitutia Belgiei nu contine prevederi referitoare la partidele politice. In schimb, prin lege se precizeaza ca partidul politic este o asociatie de persoane, care are personalitate juridica si care participa la alegeri în conformitate cu dispozitiile cuprinse în Codul electoral, prezentând candidati pentru Camera Reprezentantilor sau Senat. Totodata, legea prevede ca partidele politice încearca sa influenteze exprimarea vointei populare în modalitati stabilite în statutul sau programul propriu. Desigur, partidele politice detin rolul major în functionarea democratica a sistemului politic.

Alte referate despre: regimul politic al belgiei, regimul politic in belgia, regimul politic din belgia

Regimul politic al Canadei

Iata de ce monarhii britanici pregatesc si trimit noi expediTii in viitoarea Canada, conduse de navigatori iscusiTi, la care se alatura cu timpul si misiuni de colonisti. Acestia incep sa populeze zone tot mai intinse ale viitorului teritoriu canadian. Scopul acestor expediTii era, deopotriva, militar si politic, vizând, pe de o parte, contraponderea zonei de influenTa a colonistilor si misionarilor francezi, iar pe de alta parte, instaurarea dominaTiei britanice asupra unor teritorii noi, ale caror bogaTii urmau a fi exploatate in folosul Coroanei regale britanice.

Alte referate despre: regimul politic al canadei, referat despre regimul politic al canadei, regim politic

Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989

Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989 - O mare parte din populaţia României consideră că viaţa dinaintea revoluţie a fost mai bună ca cea actuală. Deoarece statul ajuta foarte mult oamenii, tinerii proapeţi casătoriţi primiau o locuinţa , la terminarea studilor absolvenţi primeau un loc de munca asigurat conform studilor pe care le-au facut , învăţământul era gratuit până la terminarea studilor, sistemul sanitar era gratuit si oamenii se puteau trata în mod egal .

Alte referate despre: viata inainte si dupa revolutia romana din 1989, referat viata inainte si dupa revolutia romana din 1989, viata inainte si dupa revolutia din 1989

Raionul Telenesti - Satul Chitcanii Vechi

În anul 2006, volumul producţiei industriale în raion a constituit 37,4 mil. lei. Producţia industrială pe cap de locuitor în raionul Teleneşti constituia 534 mii lei, cea mai mică din ţară. Ponderea persoanelor ocupate în sectorul industrial din raion era de 2,3% faţă de media naţională de 14%.

Alte referate despre: cartea satului chitcani vechi telenesti, satul chitcanii vechi, raionul telenesti satele
Referate afisate : 18
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles