Alpi scandinaviei

Alpii Scandinaviei

Alpii Scandinaviei.Muntii Scandinaviei se prezinta sub forma unui lant muntos cu lungimea de peste 1800 km si latimea maxima de cca. 300km, asimetric, cu fatada atlantica plina de versanti abrupti,cu linia de tarm franjurata de fiorduri numeroase,foste vai glaciare inundate de apele marii, dupa topirea imenselor mase de gheata, la sfarsitul cuaternarului.
Au o directie dominanta NE-SV,suprapunandu-se in cea mai mare parte, pe teritoriul Norvegiei; doar versantul estic, mai domol, se suprapune partial pe teritoriul Suediei.Alpii Scandinaviei

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 3427
Materia: Geografie

Ecosistemele lacurilor alpine

Zona profundã, lipsitã de luminã, acoperitã de mâl la fund, în care trãiesc numeroase bacterii, denumitã adesea şi zona trofoliticã sau afoticã, cu animale care consumã materia organicã produsã în zona superioarã – hipolimnion.

Între aceste zone existã o pãturã de apã de o grosime mai micã –metalimnion în care saltul termic este foarte brusc si care dã zonei de adâncime o constantã a condiţiilor de mediu destul de mare.

Dupã definiţia clasicã a lacurilor, în ţara noastrã numai câteva bazine intrã în aceastã categorie: Snagov; Bucura; Sf. Ana. Restul bazinelor sunt prea puţin adânci şi nu au o zonã profundalã, ...

Alte referate despre: ecosistemele lacurilor alpine, lacuri alpine, ecosistemul lacurilor alpine

Masivul Mont Blanc

Masiv impozant, el se întinde pe o lungime de 45 Km, avâd o lăţime de aproximativ 12 Km. Masivul Mont Blanc este orientat de la SE la NE şi formează o barieră aproape de netrecut între valea franceză a râului Arve, unde este situat oraşul Chamonix şi valea înaltă a râului Aoste.El apare ca un foişor peste întrega regiune Savoia şi domină, impozant, toate culmile înconjurătoare.

Alte referate despre: masivul mont blanc, le masiv mont blanc, unitati de relief din masivul mont blanc

Alpii si Carpatii

Alpii si Carpatii sunt situati in centrul Europei,fiind despartiti de Dunare intre Bratislava si Viena.Carpatii se continua la sud cu muntii Balcani fiind despartiti de valea Timocului .

Principalele asemanari intre Alpi si Carpati sunt :
a) alcatuirea petrografica-la baza au roci tari(sisturi cristaline); pe latura exterioara roci sedimentare mai noi si roci vulcanice
b) s-au format in acelasi timp,fiind munti tineri
c) prezinta culmi muntoase paralele
d) au un mare potential hidroenergetic

Principalele deosebiri sunt mai numeroase comparativ cu asemanarile.
a) se desfasoara pe o lungime de 1600 km din care 800 km pe teritoriul Romaniei mai mare decat a Alpilor
b) Carpatii au un traseu sinuos care se datoreste rezistentei pe care le-a opus-o resturile muntoase ...

Alte referate despre: alpii si carpatii, o caracterizare despre muntii alpi si carpati, comparatie intre alpi si carpati

Alpii

Cu excepţia pădurilor de fag din Alpii Austriei, sunt greu de găsit în rest alte păduri întinse de foioase. În multe zone, unde existau înainte asemenea păduri, ele au fost înlocuite cu pinul scoţian şi molidul norvegian, care suferă mai puţin din cauza caprelor, cel mai mare inamic al pădurilor de foioase. Temperatura medie anuală a acestei regiuni este apropiată celei din Insulele Britanice, dar condiţiile climatice sunt în mare măsură diferite. Aici, zăpada persistă mai multe luni, iar primăvara şi vara sunt considerabil mai reci.

Alte referate despre: muntii alpi, referat muntii alpi, muntii alpi referat

Norvegia

- Norvegienii au contribuit foarte mult la dezvoltarea artei. Piesele scrise de Henrik Ibsen la sfârşitul secolului XIX i-au adus faima ca părinte al dramei moderne. Trei scriitori norvegieni au primit premiul Nobel pentru literatură.
Statui de Gustav Vigeland , poate cel mai mare sculptor norvegian, pot fi văzute în parcul Frogner din Oslo. Edward Grieg, cel mai cunoscut compozitor norvegian, a folosit melodii din folclor pentru piesele sale orchestrale.
- Norvegia generează cea mai mare putere electrică din lume pe cap de locuitor.
- Norvegienii au inventat faimoasele agrafe de prins hârtiile.

Alte referate despre: capitala norvegiei, pozitia economico geografica a norvegiei, conditiile si resursele naturale norvegia si italia

Evolutia paleogeografica a Romaniei si Europei

1)Europa :Scutul Baltic-se afla in Peninsula Scandinavica si in fundamentul unitatilor de relief situate in Europa de est :campia Europei de est.2)Romania :Scutul Baltic-se afla in fundamentul Campiei Moldovei.
Paleozoic:1)Orogeneza caledonica :a)Europa:apartine partii de V si NV a Europei :Alpii Scandinaviei,Muntii.Irlandei,Muntii.Scotiei.
b)Romania :se inalta Podisul Casincei(Dobrogea centrala).

Alte referate despre: evolutia paleogeografica a europei, evolutie paleogeografica, evolutia reliefului romaniei si a europei

Alpii

Alpii Orientali sunt impartiti in: Alpii Calcarosi de Nord, Alpii Orientali Centrali si Alpii Calcarosi de Sud
Alpii Occidentali se impart la randul lor in:
- Alpii Ligurici
- Alpii Maritimi
- Alpii Cotici
- Alpii Dauphiné
- Alpii Graici
- Alpii Pennini
- Alpii Bernezi
- Alpii Lepontini
- Alpii Glarus
- Alpii Elvetieni de Nord-Est

Alte referate despre: alpii, munti alpi, alpi

Muntii Alpi

Clima
Clima temperata umeda, cu specific monatan si alpin. Temperatura medie este de -15oC in ianuarie si de +18o C in iulie. Cantitatea anuala medie de precipitatii este de 1.200 mm.De veacuri, Alpii au fost centrul unor intense activitati umane. Deoarece defrisarea padurilor a inceput inca din Antichitate, meidul alpin a inceput sa se degradeze din cauza pasunatului excesiv, a exploatarii minereurilor si a activitatilor miniere.

Alte referate despre: referat munti alpi, munti alpi referat, muntii alpi caracterizare generala

Lacurile glaciare din Alpi

Lacul este situat intre Franta si Germania,are o suprafata de 581.5 kmp,iar adancimea maxima este de 309 m.
Lacul prin care Rhônul isi vehiculeaza apele,lacul cu tarmuri contrastante si pitoresti, Lémanul sau Geneva, cum i se mai spune dupa orasul situat in extremitatea vestica,este unul din cele mai pitoresti in Europa vestica.

Daca pe coastele nordice,insorite,ale cantonului elvetian Vaud-de o parte si de alta a pitorescului oras Lausanne se dezvolta vita de vie,cele sudice,ale muntilor Savoy,sunt abrupte,stancoase si umbrite de galeria piscurilor inalte alpine.Fundalul panoramei admirate de la Lausanne si Geneva este dominat de Mont Blanc,cel mai inalt pisc al Alpilor si al Europei(4810 m).Acest decor a atras foarte multi oameni de litere si arte,de stiinta si politica.Voltaire si Goethe,Rousseau si Byron,Alexandre Dumas(tatal)sunt numai cativa care au gasit linistea si inspiratia pentru realizarea capodoperelor lor.

Lémanul a constituit locul si lacul unde ...

Alte referate despre: lacuri glaciare din alpi, lacurile glaciare din alpi, lacuri glaciare in alpi

Suedia

Ceea ce atrage in primul rand atentia celui ce colionda pamantul Suediei este marea varietate a peisajului, rezultata din distributia reliefului, determinata la randul ei de substratul geologic. Geneza pamanturilor si desavarsirea formelor prin contributia reunita a numerosilor agenti externi de modelare au conferit morfologiei reliefului o desfasurare unitara, cu o armonie distributiva pe directia a doua axe intersectate: vest-est si nord-sud.

De la inalta statura a Alpilor Scandinavi, orientati pe axa nord-est—sud-vest, relieful descreste treptat spre sud-est, adica spre Golful Botnic si Marea Baltica. Aceeasi ritmica treptat descrescatoare se observa si pe axa nord-sud. In partile nordice Alpii Scandinavi trimit pe teritoriul suedez cateva prelungiri masive, dispuse in zonele Jemtland, Kopparberg si Herjedalen. Inaltimile acestor prelungiri muntoase variaza de regula intre 900 si 1500 m altitudine, cateva inaltimi ajung la 1900-2000 m, iar inaltimea maxima se afla in ...

Alte referate despre: minunata calatorie a lui nils holgersson prin suedia, suedia, referat suedia

Suedia

Suedia dispune de mari zacaminte de fier (locul al treilea în Europa)
cu un continut ridicat de fier (în nordul Suediei), dupa care de
minereu de cupru, zinc, aur, argint, wolfram. Suedia are o puternica
industrie extractiva, siderurgica si a metalurgiei neferoase. Cea mai
importanta ramura industriala este 0x01 graphic

Alte referate despre: despre suedia, suedia referat, minunata calatorie a lui nils holgersson prin suedia rezumat

Muntii Carpati

Orogeneza:Dupa structura si timpul cand au aparut, Carpatii sunt o veriga a sistemului muntos alpino - carpato - himalayan. In erele mezozoic si neozoic in timpul unor repetate transgresiuni si regresiuni marine, geosinclinalul carpatic s-a umplut cu depozite sedimentare (argile, calcare, etc.). Depozitele din geosinclinalul carpatic au fost cutate si scoase de sub ape in timpul miscarilor alpine, incepand din cretacic si continuand pana in neogen si care s-au concretizat prin mai multe orogeneze: austrica in mezocretacic; laramica in cretacicul superior si stirica in miocen.

Alte referate despre: muntii carpati, muntii carpati referat, referat muntii carpati

Muntii Carpati

Glaciatiunea intervenita acum cca 1,5 milioane de ani a dus la
aparitia ghetarilor si la formarea unor vai glaciare in forma de
albie. La altitudini de peste 2000 m, culmile muntilor s-au
transformat in coaste abrupte si accidentale, cu o configuratie
alpina.

Alte referate despre: munti carpati, munti carpati referat, referat despre muntii carpati

Europa Centrala

Relieful: este variat.In partea sudica este ocupata de relieful muntos tanar,alpin, Alpi si Carpati ce scad de la sud la nord.In partea centrala intalnim masive si lanturi muntoase vechi de varsta ercinica. Intalnim in nord campii glaciare. Intre muntii Alpi si Carpati se gaseste o zona joasa Campia Panonica. In partea sud-estica intalnim: Podisul Moldovei dezvoltat de structuri foarte vechi apartinand platformei est europene,Campia Aluvionala a Dunarii.

Alte referate despre: europa centrala, europa centrala referat, referat europa centrala

Europa Centrala

Europa Centrala - Intre muntii Alpi si Carpati se gaseste o zona joasa Campia Panonica.In partea sud-estica intalnim:Podisul Moldovei dezvoltat de structuri foarte vechi apartinand platformei est europene,Campia Aluvionala a Dunarii.

Europa Centrala - Clima : este un climat de tranzite temperat oceanic specific Europei la cel temperat continental escesiv,specific partii de est a Europei. Hidrografia: este bine reprezentata,arterele hideografice fiind foarte bine dezvoltate:Marea Nordului(Rhinul,Erva),Marea Baltica(Oderul si Vistula),sau Marea Mediteraniana(Ronul)

Alte referate despre: referat despre europa centrala, cel mai populat stat din europa centrala, europa centrala relief

Germania ppt

Berlin, capitala verde, cu palate, parcuri inconjurate de paduri si canale, cu renumita Poarta Brandenburg, cu a sa coroana Quadriga, cu peste 170 muzee si galerii de arta, teatre, opere, peste 7000 de puburi si restaurante, o viata de noapte activa, renumitul bulevard Ku'damm cu magazine intirate pe 3 km. Festivalul International de Film de la Berlin aduna in fiecare an cei mai renumiti actori, veniti pentru a castiga Ursul de Aur.

Alte referate despre: germania ppt, harta invaziei germaniei ppt, unificarea germaniei ppt
Referate afisate : 17
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles