Amsterdam

Tratatul de la Amsterdam

Tratatul de la Amsterdam consta in trei parti, o anexa si 13 protocoale. Prima parte include amendamente importante la Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (TCE), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (Tratatul CECO), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Tratatul CEEA sau Euratom), precum si la Actul anexat deciziei Consiliului din 20 septembrie 1976 privind alegerea reprezentantilor in Parlamentul European prin vot universal direct.

Partea a doua se refera la simplificarea tratatelor de instituire a celor trei Comunitati Europene, urmarind sa elimine prevederile care nu mai sunt actuale si sa adapteze textul anumitor prevederi. Aceasta parte prevede abrogarea Conventiei privind o serie de institutii comune, din 25 martie 1957, si Tratatul de fuziune, semnat pe 8 aprilie 1965.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 457
Materia: Istorie

Tratatul de Alianta din 1833

După părerea sa, deşi îi sunt favorabili, regale este prea slab, iar Dimitrie Sturza, ministrul de atunci al Afacerilor Externe, nu are influenţă. Prin urmare, el considera că apropierea va fi realizată, dacă va fi câştigat pentru această cauză Ion C. Brătianu, considerat singurul capabil să dea o garanţie pentru consolidarea unei asemenea apropieri.

Iniţiativa unei apropieri a României de Puterile Centrale a pornit deci de la Berlin, ea găsind un ecou favorabil la Viena înainte de a-l avea la Bucureşti. Ce-i drept, atitudinea lui Kalnoky pare surprinzătoare dacă avem în vedere încordarea ce survenise în raporturile româno-austro-ungare în vara anului 1883. Într-un cunoscut şi mult comentat discurs ţinut la un mare banchet dat cu ocazia dezvelirii statuii lui Ştefan cel Mare la Iaşi, senatorul Petre Grădişteanu şi-a exprimat speranţa că regale „va recuceri acele pietre preţioase care lipsesc încă coroanei” domnitorului moldovean.

Alte referate despre: tratatul de alianta, tratate si aliante internationale de la mircea cel batran pana la 1859, tratatul de alianta cu puterile centrale

Tratatul de la Versailles

Pentru pagubele provocate în timpul războiului de Aliaţi, Germaniei i sa cerut să facă reparaţii financiare extinse. Pe lângă bani, plata a fost făcută şi sub formă de nave maritime, trenuri, animale şi resurse naturale. Dificultăţi au apărut însă în colectarea plăţilor, iar situaţia nu a fost reglementată decât după conferinţa de la Lausanne în 1932.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Tratatul asupra Uniunii Europene

O parte insemnata a elitei implicate in procesul decizional, in institutiile comunitare dar si la nivelul statelor membre a fost dezamagita de prevederile Actului Unic European din 1986. Ea considera ca acest document nu reflecta suficient avansul procesului de integrare. Dezbaterile se axeaza pe diversele viziuni de organizare europeana si cele mai frecvente dintre acestea sunt cele referitoare la federalism, statcentrism si consociationalism, guvernare ''multi-level'', interguvernamentalism.

Alte referate despre: tratatul asupra uniunii europene, tratatul asupra uniunii europene maastricht, tratatul asupra uniunii europene din 1992

Tratatul de la Trianon

un ministru al Muncii si al Prevederilor Sociale si un functionar din Ministerul de Externe, cu rang de ambasador. Ambii nu jucasera decat roluri subalterne in viata politica de pana atunci a Ungariei. In practica diplomatica, un gest ca acesta are o semnificatie ce nu poate scapa nici unui observator.rn

Alte referate despre: tratatul de la trianon, tratatul de la trianon referat, referat tratatul de la trianon

Romania si integrarea europeana

Alaturi de tratate, exista si alte texte legislative care ii leaga pe membrii Uniunii Europene : regulamentele (se aplica in stricta litera a lor), directivele (impun doar rezultatul, statul fiind liber sa aleaga modalitatea de atingere a lui), deciziile (obligatorii pentru persoane sau grupuri desemnate), recomandarile, avizele (nu sunt obligatorii, indicand doar pozitia institutiilor asupra unui anumit subiect).

Alte referate despre: integrare europeana, integrarea europeana, integrarea europeana referat

Uniunea Europeana

Noul tratat a stârnit multă opoziţi si îngrijorare din partea cetăţenilor UE. Mulţi oameni erau îngrijoraţi din pricina UEM care ar înlocui monedele naţionale cu o singură monedă europeană. Marea Britanie a refuzat să accepte o parte din elementele tratatului şi astfel ea nu va face parte din UEM şi nu va participa la Capitolul Social, un articol din Tratatul Maastricht care subliniază obiective în politica socială şi cea legată de angajaţi. Alegatorii danezi au refuzat ratificarea printr-un referendum, în timp ce alegatorii francezi au fost in favoarea Tratatului printr-o mica majoritate. Germania a fost o provocare deoarece funcţia de membru in UE încalcă Constituţia. Într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului European Danemarca a refuzat mai multe articole ale Tratatului. Din pricina acestor întârzieri UE n-a fost inaugurată oficial decât abia in noiembrie 1993.

Alte referate despre: uniunea europeana, uniunea europeana referat, romania si uniunea europeana

Tratatele internationale

Tratatul reprezinta “actul juridic care exprima acordul de vointa între doua sau mai multe state, sau alte subiecte de drept international în scopul de a creea, modifica sau stinge drepturi si obligatii în raporturile dintre ele” . Ansamblul normelor care reglementeaza încheierea, aplicarea, respectarea, interpretarea, modificarea, cazurile de nulitate si de încetare a tratatelor constituie dreptul tratatelor.

Alte referate despre: tratatele internationale, tratatul international, tratate internationale

Tratatul de la Maastricht - uniunea monetara

Romania beneficiaza de programul PHARE din ianuarie 1991. Prin
intermediul acestui program se ofera sprijin financiar si tehnic in
domenii cheie, astfel incat sa ajute guvernele beneficiare sa-si
restructureze economiile , orientrandu-le catre un sistem de piata.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht - uniunea monetara, referate tratatul de la maastricht uniunea monetara, tratatul de la maastricht politica monetara

Amsterdam

Rembrandt a locuit în casa sa timp de 20 de ani, pâna a parasit-o,
falit fiind, în 1658. Este intesant de stiut ca falimentul sau a venit
în urma faptului ca cei ce au comandat pictarea "Rondului de noapte"
au fost total nemultumiti de aceasta, care în cele din urma i-a
distrus cariera. Casa a fost restaurata si acum adaposteste peste 250
din gravurile sale si niste picturi ale elevilor sai.

Alte referate despre: tratatul de la amsterdam, amsterdam referat, amsterdam

Baruch Spinoza

Din cauza ca in institutiile oficiale vederile filosofice erau ingradite de teologie, Spinoza refuza in 1673 oferta printului elector Karl Ludwig din Palatinat de a ocupa o catedra de filosofie la Universitatea din Heidelberg. De asemenea refuza o pensie oferita de regele Ludovic al XIV-lea al Frantei, care-i pretindea sa-i dedice unele din cartile sale. Din cauza aspirarii prafului de sticla la slefuirea lentilelor, se imbolnaveste de tuberculoza pulmonara si moare prematur la 21 februarie 1677, in varsta de numai 45 de ani.

Alte referate despre: baruch spinoza, falsitate si eroare de baruch spinoza, baruch spinoza etica

Economie europeana - curs sinteza

- Liberalismul devine modalitatea de existenta si prosperitate pentru natiunea engleza care devine "carausul", dar si stapana marilor;
- Franta in sec. XVII prezinta tabloul unui stat cu o burghezie slaba ,
predominata de monarhia absolutista;
- incercarile de modernizare intreprinse de Richelieu si Cobert raman
ineficiente datorita coruptiei si caracterului predominant agricol al economiei Frantei (cel putin pana la Revolutia burgheza din 1789);

Alte referate despre: curs de economie europeana anghelina andrei, economie europeana, economia romaniei ca economie europeana

ISO 14000 Environmental Management system

The ISO 14000 environmental management standards exist to help organizations minimize how their operations negatively affect the environment. The major objective of the ISO 14000 series of norms is "to promote more effective and efficient environmental management in organizations and to provide useful and usable tools - ones that are cost effective, system-based, flexible and reflect the best organizations and the best organizational practices available for gathering, interpreting and communicating environmentally relevant information" .

Alte referate despre: iso 14000, iso 9000 2000 managementul calitatii, iso 9000 2000 managementul calitatii imbunatatirea calitatii

Sistemul bancar german

În timp ce Deutsche Bank şi-a vândut instrumentul de asigurare în 2001, Dresdner însăşi a fost cumpărată de Allianz, grupul cel mai mare de asigurări din Germania, în acelaşi an. Commerzbank cooperează cu Generali, cel mai mare grup de asigurări din Italia şi HVB cooperează cu ERGO, cea de-a doua companie de asigurări ca mărime din Germania, deţinută de Munich Re.

Alte referate despre: sistemul bancar german, sistem bancar german, sistem bancar germania

Platile internationale prin acreditiv

Platile internationale prin acreditiv
Interesant este faptul că elementele de structură ale acreditivului: caracterul documentar, fermitatea angajamentului bancar, siguranţa pe care o conferă partenerilor şi, în bună parte însuşi formalismul - imaginat de bănci acum două secole se regăsesc şi astăzi în practica în materie. Intr-o accepţiune modernă însă despre acreditiv documentar se poate discuta după primul război mondial. In anul 1920, ca rezultat al Hotărârii Conferinţei Comerţului Internaţional din 1919 ce a avut loc la Atlanta (SUA) a fost creată Camera de Comerţ Internaţional (C.C.I) cu sediul la Paris.

Platile internationale prin acreditiv
Intre domeniile prioritare de activitate ale C.C.I s-a înscris şi elaborarea unor norme uniforme aplicabile comerţului internaţional pentru facilitatea tranzacţiilor.Absenţa ...

Alte referate despre: platile internationale prin acreditiv documentar, acreditiv documentar in platile internationale, acreditivul documentar in platile internationale

Platile internationale prin acreditiv

Interesant este faptul că elementele de structură ale acreditivului: caracterul documentar, fermitatea angajamentului bancar, siguranţa pe care o conferă partenerilor şi, în bună parte însuşi formalismul - imaginat de bănci acum două secole se regăsesc şi astăzi în practica în materie.

Intr-o accepţiune modernă însă despre acreditiv documentar se poate discuta după primul război mondial. In anul 1920, ca rezultat al Hotărârii Conferinţei Comerţului Internaţional din 1919 ce a avut loc la Atlanta (SUA) a fost creată Camera de Comerţ Internaţional (C.C.I) cu sediul la Paris.

Intre domeniile prioritare de activitate ale C.C.I s-a înscris şi elaborarea unor norme uniforme aplicabile comerţului internaţional pentru facilitatea tranzacţiilor.Absenţa unor reglementări uniforme în materie de plăţi ...

Alte referate despre: modalitati de plata internationale, plati internationale, instrumente de plata internationale

Spatiul Schengen

Pentru ca statele membre nu au reusit sa ajunga la o intelegere in acest sens, Franta, Germania, Belgia, Luxemburg si Tarile de Jos au decis in 1985 sa creeze un teritoriu fara frontiere interne. Acesta a devenit cunoscut ca "Spatiul Schengen", dupa numele orasului din Luxemburg in care au fost semnate primele acorduri. Dupa semnarea Tratatului de la Amsterdam, aceasta cooperare interguvernamentala a fost incorporata in cadrul UE in data de 1 mai 1999.

Alte referate despre: spatiul schengen, intrarea romaniei in spatiul schengen, spatiul schengen referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.67 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles