Anthony giddens sociologie download

Sociologie - Anthony Giddens

SOCIOLOGIA: este studiul vietii sociale umane, a grupurilor si
societatilor. Este un demers îndraznet si de mare responsabilitate
întrucât subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca
fiinte sociale.

nUL STUDIERII SOCILOGIEI este extrem de larg, de la analiza
întâlnirilor trecatoare dintre diferiti indivizi pe strada pâna la
investigarea proceselor sociale globale. Un scurt exemplu ne va oferi
o prima idee despre natura si obiectivele sociologiei.

Un exemplu este acela al unei persoane îndragostite, în anii din urma
dragostea era considerata o boala, multe casatorii aveau loc fara
dragoste, iar sotii aveau si legaturi extraconjugale ("Occidentul
afirma ca scopul unui barbat în viata e de a iubi o femeie iar al unei
femei de a iubi un barbat")

Sociologia ne arata ca tot ceea ce se considera a fi natura,
inevitabil, bun sau adevarat, poate sa nu fie asa si ca "datele"
vietii noastre sunt puternic influentate de forte ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 7710
Materia: Psihologie

Sisteme conceptuale si operationale in sociologie

Teoria "corijarii rationale" a limbii naturale, pornind de la faptul real al caracterului imprecis al determinarii intelesului cuvintelor in limba comuna, reduce problema la stabilirea unor reguli de aplicare a conceptelor. Operationalizarea conceptelor nu inseamna inlocuirea "termenilor teoretici" prin "termeni observationali" ,ceea ce ar echivala cu o interpretare empirist-pozitivista ce deschide, cu usurinta, calea spre o abordare idealista a stiintei.

Continutul sistemului conceptual operational
Sistemul conceptual se refera, asadar, la concepte, definitii, diviziune si clasificare, teorema (demonstratia), teoria generala.
a) Conceptele sint elementele sale constitutive (Hegel), "rubrici generale, in care clasam dupa proprietatile lor obiectele din experienta noastra sensibila"
b) "Ca forma infinita, creatoare, care inchide in sine plinatatea intregului continut si in acelasi timp o libereaza din sine", conceptul se expliciteaza prin definitie.
c) Exista un proces de ...

Alte referate despre: functia critica si practic operationala a sociologiei, sisteme de management operational, functia critica si practica operationala a sociologiei

Deviante sociale

O serie de cercetari mentioneaza influentele negative exercitate asupra copilului de perceperea de catre acesta a relatiilor anormale dintre parinti.Astfel copilul poate fi tensionat si dereglat de atmosfera morala ,destramarea nefavorabila a familiei,decesul unuia dintre parinti sau al ambilor,prezenta unui parinte vitreg,alcoolismul parintilor,abaterile comportamentale ale parintilor,manifestarea lor triviala s.a.

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Elemente ale teoriei structurarii

Cartea lui Anthony Giddens, Constituirea societatii. Elemente de
teoria structurarii, a aparut în anul 1984. Principalele idei expuse
de catre autor sunt urmatoarele:

Alte referate despre: elemente de teoria haosului, elemente de teorie a haosului, elemente de teorie a a haosului

Intrebari sociologie

1.Cui ii apartine expresia “fapt social.”Expresia “fapt social”, ii apartine sociologului francez Emill Durkheim.
2.Cand apare sociologia ca stiinta?Sociologia ca stiinta apare in secolul XIX in deceniile 3 si 4.
3.Cine a folosit prima data termenul sociologie?Pentru prima data termenul sociologie a fost folosit de francezul Auguste Compte in studiul intitulat ‘Course de psilosophie positive’ , publicat in anul 1838.

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebari sociologie rurala

Sociologia deviantei

“SOCIOLOGIA DEVIANTEI” de ALBERT OGIEN
- REZUMAT-
Dreptul penal conceput de Beccaria este un produs al iluminismului:el se bazeaza implicit pe ideea ca progresul civilizatiei depinde de dezvoltarea cunoasterii si de raspandirea acesteia.Trei principii rationale formulate de acesta stau si astazi la baza dreptului penal modern.Primul este certitudinea pedepsei,al doilea principiu este cel al proportionalitatii pedepsei,iar cel de-al treilea este originea legislativa a regimului de penalitate.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei referat

Sociologie rurala

Evoluţia populaţiei rurale în România
Sociologie rurala
Mediul rural întruneşte 3 statute: rezidenţial, economic şi social şi se constituie 3 subpopulaţii: populaţia rurală, populaţia activă agricolă şi categoria socială
– ţărani. Populaţia rurală a României a reprezentat la recensământul din 1992
sub 46% din totalul populaţiei ţării, iar sub raport social era constituită în majoritate din populaţie neagricolă.

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Somajul - realitate a vietii sociale

Deşi o persoană este aflată în şomaj, aceasta are o serie de obligaţii pe care trebuie să le respecte şi îndeplinească:
- să se prezinte lunar sau de cate ori este solicitată la Agenţie cu carnetul de şomer pentru a fi vizat şi a fi informată asupra locurilor de muncă vacante;
- să participe la cursurile de calificare sau recalificare atunci când i se propune;
- să caute un loc de muncă pentru a fi încadrată, să încerce să devină întreprinzător particular sau să presteze o activitate autorizată în condiţiile legii;
să anunţe în termen de 3 zile Agenţia în cazul în care reuşeşte să se angajeze, s-a privatizat sau are alte surse de venituri proprii.

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Sociologia studiaza intr-o maniera sistematica comportamentul social al grupurilor umane, impactul relatiilor sociale asupra indivizilor, formarea si schimbarea structurilor sociale.Ca orice stiinta, sociologia are un obiect de studiu, un corpus teoretic si unul metodologic. Obiectul de studiu consta in complexul de atitudini si de comportamente existente in grupuri, institutii etc. Teoria se refera la enunturile sintetice cu valoare explicativa si predictiva care fac posibila intelegerea complexitatii sociale. Pin explicare intelegem realitatea, iar pe aceasta baza putem face afirmatii cu privire la viitor (aspectul predictiv al teoriei). Metodologia sociologiei este ansamblul de instrumente care permite culegerea datelor intr-o maniera sistematica, obiectiva si verificabila.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Experimentul sociologic

Tocmai in acest scop sunt montate experimentele PLACEBO.
Aplicarea experimentului in sociologie pune numeroase probleme de ordin etic. Sociologii poarta o mare responsabilitate morala pentru modul in care sunt folosite rezultatele cercetarilor lor.Nu de putine ori, sociologii au refuzat experimentele sau le-au intrerupt, atunci cand si-au dat seama ca ele urmaresc scopuri oculte, ascunse si manipulative, antiumane.

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, despre experimentul sociologic

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Asa cum arata sociologul american Theodore Caplow "Observatia sociologica in voga in secolul XIX si in deceniile 1-3 ale secolului XX este cea mai importanta si cea mai neglijata in ultimul timp. Nimic nu poate inlocui un contact direct al investigatorului cu terenul si nici o tehnica nu este capabila sa ofere atatea idei noi..."1. Deplangand faptul ca se abuzeaza de anchete sociologice in loc sa se promoveze metoda observatiei, C.A. Moser, arata ca "In loc sa-i intrebam pe oameni ce au facut, putem observa ce fac si putem evita distorsiunile legate de exagerare, efecte de prestigiu si erori de memorie"2 .

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Importanta sociologiei in epoca contemporana

In opinia mea conceptual de educatie permanenta nu este implementat practic in Romania . Japonia se ridica dupa al 2-lea razboi mondial numai prin efort institutionalizat si prin permanenta educare de dupa scoala , intr-un interval de timp scurt deoarece au stiut sa faca o selectie riguroasa a valorilor . Ne ajuta sa intelegem de ce o ducem asa si putem face niste prognoze .

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Rationalitatea sociala ca problema a sociologiei

Incercand o sinteza intre logosul grec si rationalismul modern, G.W.F. Hegel este intemeietorul categoriei de ratiune dialectica in lucrarea "Fenomenologia spiritului", prin care ratiunea cumuleaza nu numai prerogativele inteligibilitatii, ci chiar pe acelea de constructie a realului: "ceea ce este real, este si rational". In acest sens, pe baza altor premise ontologice A. Comte a sustinut posibilitatea producerii de catre om a rationalitatii lumii in care traieste.

Alte referate despre: probleme sociale si probleme sociale, rationalitatea sociala, politici sociale pentru invatamant-referat sociologie

Sociologismul - contributie esentiala la constituirea obiectului epistemic al sociologiei

Aceasta zona a socialului constituie "constiinta colectiva", care cuprinde: "totalul de credinte si de sentimente comune 'mediei ' membrilor unei aceleiasi societati" si care "formeaza un sistem determinat care are viata sa proprie" si viata, in genere tot ce apare individului ca "institutie". Prin institutie E. Durkheim intelege: "orice credinta si orice mod de conduita instituit de colectivitate"; sociologia este o "stiinta a institutiilor, a genezei si functionarii lor".

Alte referate despre: contributia scriitorilor la constituirea limbii literare, contributia scriitorilor la constituirea limbii romane, contributia scriitorilor lo constituirea limbii romane

Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

Din succinta trecere in revista a diferitelor definitii date sociologiei se desprind elementele fundamentale privitoare la specificitatea sa ca disciplina stiintifica.Rezulta din definitiile date ca sociologia, ca stiinta, dispune de un obiect propriu de cunoastere si anume societatea. Numai ca societatea este obiect de studiu nu doar al sociologiei , ci si al multor alte stiinte sociale.

Alte referate despre: demers sociologic de la filosofie la stiinta, relatia dintre sociologie si antropologie si filozofie stiinte sociale, cercetari sociologice de doctor habilitat in stiinte

Folosirii metodelor cantitative in sociologie

Se vorbeşte uneori despre tendinţa de transformare a sociologiei într-o ştiinţă exactă, ca urmare a dezvoltării în interiorul ei a metodelor matematice de investigaţie. Acest punct de vedere este, în fond, greşit, deoarece nici astronomia, nici fizica, nici biologia nu sunt discipline „exacte”. Ele sunt ştiinţe empirice, care se bazează pe experienţă şi care utilizează într-o măsură mai mare sau mai mică limbajul ştiinţelor cu adevărat exacte, al matematicii şi al logicii.

Alte referate despre: metode cantitative in sociologie, analiza cantitativa in sociologie, metode cantitative de cercetare sociologic

Sociologia educatiei

Educaţia constituie astfel una dintre componentele şi condiţiile fundamentale ale existenţei societăţii umane. Fiinţa umană nu este una pur biologică ci şi una socială şi în acelaşi timp culturală, atribute care nefiind date ereditar se dobândesc doar prin intermediul acţiunii educaţionale. În calitatea sa de componentă a existenţei sociale, educaţia are ca una dintre funcţiile sale principale asigurarea unei integrări optime a individului în societate sau, altfel spus, educaţia are o importantă funcţie socializatoare.

Alte referate despre: sociologia educatiei, sociologia educatiei referat, referat sociologia educatiei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles