Antim ivireanul didahii

Antim Ivireanul

Mitropolitul Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650 in Iviria (Georgia sau Gruzia) , din parintii Ioan si Maria , primind numele de Andrei si s-a incununat cu moarte martirica in toamna anului 1716 , fiind ucis de ostasii turci .

De tanar a fost luat in robie la turci si dus la Istambul (Constantinopol ) , apoi a fost eliberat si a trait in preajma Patriarhiei ecumenice , unde a invatat sculptura in lemn , caligrafia , pictura , broderia , precum si limbile greaca, araba , turca . Probabil tot acolo a fost calugarit sub numele de Antim si hirotonit ieromonah . Prin anii1689-1690 a fost dus la Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca , unde a invatat limba romana si slavona , precum si mestesugul tiparului .

Nivel: Facultate
Dimensiune: 165kb
Downloads: 1416
Materia: Religie

Antim Ivireanu

Il intâlnim la Bucuresti in octombrie 1691, când tipareste o carte de literature paranetica: „Invataturile lui Vasile Macedonianul catre fiul sau Leon", in traducerea greaca moderna a lui Hrisant Notara, nepotul Patriarhului Dositei al Ierusalimului si urmasul sau in scaun, cu care Antim va avea legaturi toata viata, când bune când rele.
Venirea sa in Tara Româneasca ca laic trebuie situate intre anii 1689-1690, dupa inscaunarea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu (9 noiembrie 1688) ca Domnitor.

Alte referate despre: antim ivireanu, didahiile lui antim ivireanu, mitropolitul antim ivireanu

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

Un punct important de doctrină este întruparea Mântuitorului. Mântuitorul S-a întrupat pentru a face accesibil oamenilor rostul Lui soteriologic. Dacă El n-ar fi venit în trup ci în strălucirea firii Lui, oamenii n-ar fi rămas teferi privindu-L. Mântuitorul S-a întrupat spre a murii pentru oameni. Autorul proclamă înlocuirea Sâmbetei cu ziua a VIII-a ziua Duminicii.

Alte referate despre: scrisoarea lui pseudo barnaba, o scrisoare pierduta rezumat, o scrisoare pierduta rezumat pe acte

Antim Ivireanul

O înălţare şi o prăbuşire, s-ar spune, de personaj shakespearean, dacă vicisitudinile unei istorii zbuciumate n-ar fi pus la cale şi în ţările române cu o stăruinţă funestră, acelaş şcenariu sângeros, decapitarea lui Brâncoveanu şi acelor 4 feciori ai lui Barbarie care a cutremurat lumea creştină şi chiar turcimea, sugrumarea voievodului Ştefan Cantacuzino, a stoinicului Constantin Cantacuzino, etc.

Alte referate despre: antim ivireanul, mitropolitul antim ivireanul, antim ivireanul referat

Secolul de aur al culturii romanesti

Totodata, tipografia mitropolitului Varlaam este a doua tipografie din Bucuresti, dupa cea a ieromonahului Lavrentie, de la manastirea Plumbuita, dintre 1573-1582. Aceste tiparnite dadusera la lumina mai ales carti in legatura directa cu nevoile Bisericii, fiind imprimate in limba slavona bisericeasca si cu alfabet chirilic.Tipografia mitropolitului Varlaam a dat roade bune, caci, de atunci si pana astazi, vreme de trei secole, cu unele intreruperi datorate unor imprejurari vitrege, tiparul n-a mai lipsit din Bucuresti, dand la iveala, un grai romanesc si cu gravuri artistic lucrate, cu precadere texte sacre si carti de cult. Intre acestea se cuvine a fi mentionata talcuirea si tiparirea in romaneste a textului integral al Sfintei Scripturi, adica a Bibliei, inceputa in noiembrie 1678, din indemnul si cheltuiala voievodului Serban Cantacuzino si terminata peste un an, in noiembrie 1688, ...

Alte referate despre: secolul de aur al culturii romanesti, secolul de aur a culturii romanesti, secol de aur a culturii romanesti

Clasicismul

A aparut in Franta,extizindu-se in intreaga Europa .El este ilustrat de scriitori precum Moliere,La Fontaine, Racine,Bossuet,La bruyere,car dincolo de originea lor indiscutabila ,au citeva trasaturi comune :admiratia pentru antici,rigoarea compozitionala, cautarea naturalului si a verosimilului,gustul dreptei masuri,finetea analizei morale si psihologice.

Alte referate despre: clasicismul, clasicism, clasicismul francez

Leonid Pascalopol - caracterizare

Dintre toate personajele, autorul insistă cel mai mult asupra ţinutei lui Pascalopol. Îi sunt descrise în amănunţime hainele, croiala lor, culoarea: „Pe la orele şase, o trăsură cu doi cai albi, aceeaşi din seara precedentă, se opri în faţa porţii, şi din ea coborâ Pascalopol, îmbrăcat într-un costum pepit, bine croit, cu ghete albe, cu floare la butonieră şi cu canotieră pe cap”. Toate acestea alcătuiesc un contrast izbitor între Giurgiuveanu şi moşierul bogat, admirat de toată familia Tulea şi escrocat uneori fără jenă, ba de moş Costache, care-i „ciupea” câte o sumă oarecare de bani , ba de Aglae, care se aşază la masa de joc ştiind precis că nu are bani, dar scotocindu-se fugar şi nesemnificativ în pungă şi acceptând repede şi fără complexe „împrumutul” lui Pascalopol.
Dacă ...

Alte referate despre: leonida pascalopol, leonida pascalopol caracterizare, caracterizarea lui leonida pascalopol

Presa, a patra putere in stat

Dacă acea informaţie este eronată sau deformată, atunci se poate vorbi de manipularea opiniei publice. De exemplu să luăm o informaţie din domeniul economic: preţul gazelor naturale va creste ca urmare a pierderilor înregistrate în transportul şi furnizarea acestora în lunile în care temperatura a fost foarte scăzută.

Alte referate despre: presa a patra putere in stat, referat presa a patra putere in stat, presa-a patra putere n stat

Clasicismul

Curentul se defineste ca o notiune artistica si literara care promoveaza ideile si armonie a fiintei umane,constituie in modelele durabile si care se pot regasi in timp.De aici intoarecerea la antichitatea greaca si latina.Sunt relevante sculpturile lui Fidias,arhitectura cladirilor din Grecia.

Curentul clasicismului este definit ca atitudine estetica de observare si realizare a unui sistem armonios,stabil,proportional,dominat de elementele frumosului,in concordanta cu norme specifice (cele trei unitati in dramaturgie) si care tinde spre un ideal,echilibrat,senin al perfectiunii formelor.

A aparut in Franta,extizindu-se in intreaga Europa .El este ilustrat de scriitori precum Moliere,La Fontaine, Racine,Bossuet,La bruyere,car dincolo de originea lor indiscutabila ,au citeva trasaturi comune :admiratia pentru antici,rigoarea compozitionala, cautarea naturalului si a verosimilului,gustul dreptei masuri,finetea analizei morale si psihologice.

La noi nu se poate identifica o ...

Alte referate despre: trasaturile clasicismului, prelungiri ale romantismului si clasicismului, clasicismul muzical

Enigma Oriliei - comentariu

In ceea ce priveste personajele , autorul alege tehnica balzaciana a descrierii mediului si a fizionomiei pentru deducerea trasaturilor de caracter.Tendinta de generalizare conduce la realizarea unei tipologii: Mos Costache-avarul, Aglae-baba absoluta, Aurica-fata batrana, Simion-dementul senil, Titi-debilul mintal, Otilia-cocheta, Felix-ambitiosul si Pascalopolaristocratul.O trasatura a formulei estetice moderne este ambiguitatea personajelor. Mos Costache nu este un avar
dezumanizat, el nu si-a pierdut instinctul de supravietuire si nutreste o iubire paterna pentru Otilia.

Alte referate despre: enigma oriliei, enigma oriliei rezumat, enigme oriliei

Enigma Otiliei Leonida Pascalopol - caracterizare

Preocuparile lui sunt variate. Nu ramasese rob al mosiei, ci "cultiva muzele", citea, dar mai ales, se bucura vazandu-i pe cei tineri. Biblioteca il impresioneaza pe Felix ce privea cu "aviditate rafturile, lucru ce parea a incanta pe Pascalopol".Privindu-l, Felix constata "purtarile blande ale mosierului, apicureismul lui de om cult". Era evident pentru Felix si pentru toti ai casei ca Pascalopol nu cultiva relatia cu batranul Giurgiuveanu decat pentru a fi aproape de Otilia.

Alte referate despre: enigma otiliei- leonida pascalopol si tipul de om, enigma otiliei leonida pascalopol, enigma otiliei leonida pascalopol caracterizare

Relatia Felix - Otilia

Iubirea dintre cei doi ramane o suma de virtualitati, in cele din urma fata preferandu-l pe acela care ii ofera siguranta financiara si chiar sentimentala. Pascalopol ii marturiseste lui Felix ca nu poate defini sentimentul pe care il traieste pentru Otilia. Fascinat ca si Felix de personalitatea particulara a fetei, Leonida nu-si poate domina gelozia pe care o ascunde.

Alte referate despre: relatia felix otilia, relatia felix-otilia, enigma otiliei relatia felix otilia

Romanul realist - Enigma Otiliei

Arhitectura sugereaza imaginea unei lumi in declin, care a avut candva energia necesara pentru a dobandi avere, dar nu si fondul cultural.
Patruns in locuinta, Felix isi cunoaste unchiul, un omulet straniu, care ii raspunde balbait: "nu-nu sta nimeni aici, nu cunosc", pe verisoara Otilia si asista la o scena de familie: jocul de table.

Alte referate despre: romanul realist enigma otiliei, roman realist enigma otiliei, argumentare roman realist enigma otiliei

Constructia subiectului unui roman de Geroge Calinescu referire la actiune, conflict, relatii temporale si spatiale

Conflict: lupta, opoziţia între două personaje, atitudini, concepţii, sentimente, între personaj şi destin, între personaj şi societate. Conflictul este elementul esenţial care determină acţiunea unei opere epice şi mai ales dramatice.

Conflictul poate fi exterior (între două personaje sau între personaj şi societate) sau interior (între raţiune şi sentiment, între datorie şi pasiune)

Din perspectiva momentelor subiectului, izbucnirea conflictului se suprapune cu intriga, maxima tensiune cu punctul culminant, iar soluţionarea conflictului cu deznodamantul.

În “Enigma Otiliei” se declanşează un conflict exterior de interese pentru stăpânirea averii bătrânului Costache Giurgiuveanu. Permanente generatoare de conflicte sunt Aglae şi Aurica: dornice de a intra în posesia averii bătrânului, îşi îndreaptă râutatea şi ura împotriva Otiliei despre care cred că ştie să se agaţe de gâtul bărbaţilor pentru a-şi satisface toate ...

Alte referate despre: constructia subiectului enicma otiliei de george calinescu, geroge calinescu enigma otiliei subiectul operei, constructia subiectului morometii
Referate afisate : 14
Medie note: 8.86 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles