Apostol bologa

Caracterizarea lui Apostol Bologa prin raportare la celelalte personaje

"Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu are in centrul sau pe Apostol Bologa- personajul principal al romanului. Publicata in anul 1922, opera lui Rebreanu apartine genului epic, este ca specie un roman modern, psihologic, iar tema acesteia o constituie conditia tragica a unui tanar intelectual, in timpul Primului Razboi Mondial. Apostol Bologa intruchipeaza un tip uman- al intelectualului: student al Facultatii de Filosofie de la Budapesta, iar apoi, inrolandu-se in razboi, devine ofiter in armata austro-ungara. Autorul foloseste o gama diversa de mijloace de caracterizare pentru a-si construi personajul.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 2306
Materia: Romana

Padurea Spanzuratilor - Liviu Rebreanu

Aparitia lui Liviu Rebreanu in literatura inseamna un moment de raspantie. Analizand acest moment, Tudor Vianu considera ca „rolul samanatoristilor era incheiat, iar Delavrancea, Duliu Zamfirescu si Bratescu-Voinesti isi dadusera masura lor… numai Sadoveanu ontinua sa creasca din fundamentele asezate mai dinainte”. Reprezentand epicul pur, Liviu Rebreanu marcheaza o noua faza a realismului romanesc : „Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu, nu infiripase o vziune a vietii mai sumbra, infruntand cu mai mult curaj uratul si dezgustatorul, intocmai ca in varietatea mai noua a realismului european, crudul naturalism francez su rus” (Tudor Vianu).

Alte referate despre: padurea spanzuratilor liviu rebreanu, padurea spanzuratilor liviu rebreanu rezumat, padurea spanzuratilor-liviu rebreanu

Padurea spanzuratilor

Al doilea eveniment este convocarea lui Bologa la comandamentul
diviziei, pentru a face parte din curtea martiala ce urma sa condamne
niste tarani acuzati de spionaj. Drumul facut cu masina spre
comandament constituie una dintre cele mai bune pagini ale romanului;
constiinta dilata ceea ce vede ochul, incat cei sapte tarani
spanzurati sunt multiplicati la nesfarsit, iar drumul capata proportii
incredibile putin mai tarziu, coplesit de impresia asemanarii
spanzuratilor, "Apostol se cutremura (...) si deodata isi zise: e
Svoboda... privirea lui". Ziua faustiana a lui Bologa incepuse si,
pentru a nu mai incheia un pact cu diavolul incearca sa dezerteze, in
aceeasi noapte, pe frontul romanesc, dar este prins, judecat si
condamnat. Autorul urmareste - cu o rara forta de penetratie
psihologica ultimile ore ale existentei personajului: invalmasirea
gandurilor, renuntarea la aparare, drumul pana la locul executiei,
momentele in care condamnatul nu-si recunoaste ...

Alte referate despre: padurea spanzuratilor, padurea spanzuratilor rezumat, padurea spanzuratilor rezumat pe capitole

Padurea spanzuratilor - comentariu

Fusese ranit si silit sa-si amane hotararea. Ajuns pe front si fiind folosit la munca de cancelarie, situatia nu i se pare inca disperata. Cand e numit insa in tribunalul militar instituit in vederea judecati tarnilor romani localnici, invinuiti de fraternizare cu inamicul, Bologa porneste catre linile romanesti ca un halucinat. E prins si condamnat la spanzuratoare.

Alte referate despre: padurea spanzuratilor comentariu, padurea spanzuratilor-rezumat, rezumat padurea spanzuratilor

Apostol Bologa - caracterizare

Nu poate dezerta deoarece are loc un atac, este rănit şi după o perioadă de spitalizare va merge acasă unde rupe logodna cu Maria. Îl roagă pe Karg să nu fie trimis pe frontul din Ardeal dar acesta îl refuză. Este numit la un birou de muniţii, se logodeşte cu Ilona şi are revelaţia adevăratei iubiri. Cînd este numit în juriul Curţii Marţiale ca să judece nişte ţărani români el dezertează fără a lua măsuri de precauţie. Este prins de Varga, judecat de Tribunalul Militar şi condamnat la moarte prin spînzurătoare.

Alte referate despre: apostol bologa caracterizare, caracterizarea lui apostol bologa, apostol bologa

Apostol Bologa - caracterizare

Apostol Bologa este personajul principal al romanului „Pădurea spânzuraţilor”, primul erou din literatura română întruchipat de intelectualul ce trăieşte o dramă de conştiinţă.
Eroul principal se conturează în trei ipostaze importante: cea de cetăţean, cea de român şi cea de om.
Apostol Bologa este fiul aprigului avocat Iosif Bologa ce fusese doi ani întemniţaţi, şi al Marie, care avea pentru copilul ei o „dragoste idolatră” şi al cărui suflet era plin de credinţă, reproşându-şi chiar daca nu cumva îl iubeşte mai mult pe odrasla mai mult decât pe Atotputernicul”. Astfel copilul Bologa La vârsta de 6 ani are o viziune pe care mama sa o interpretează cape un semn divin şi îşi dirijează copilul spre calea preoţiei . Acesta dezvoltă din Bologa un caracter fricos, îndoielnic. Dar tatăl întors din armată dezvoltă din Apostol un caracter tenace , accentuând latura patriotică în educarea lui, cuvintele lui emblematice fiind „să nu ...

Alte referate despre: caracterizare apostol bologa, caracterizarea lui apostol bologa din padurea spanzuratilor, caracterizarea apostol bologa

Apostol Bologa - caracterizare

Nicolae Manolescu arată că drama lui Apostol Bologa izvoreşte din
nevoia de opţiune personală şi neputinţa de a rezista unor imperative
exterioare conştiinţei.

Alte referate despre: caracterizarea personajului apostol bologa, caracterizarea lui apostol bologa din padurea spinzuratilor, relatia dintre apostol bologa si klapka

Caracterizarea lui Apostol Bologa

Privind spre trecut el isi spune „pina azi am fost un alt om, imi face impresia cind ma uit inapoi c-am purtat in mine viata unui strain”.
Trezirea sentimentului national il face sa descopere ce inseamna o existenta plina de sens cum a fost cea a tatalui sau si sa actioneze dupa cum il indruma el: „ca barbat sa-ti faci datoria, si sa nu uiti niciodata ca esti roman”. Reactiile lui sunt acum generate de constiinta nationala.

Alte referate despre: apostol bologa caracterizarea, portretul lui apostol bologa, apostol bologa si ilona

Caracterizare Apostol Bologa

Tatal isi povatuieste fiul sa dobandeasca stima oamenlior, dar mai ales pe a lui insusi, stabilind un echilibru intre lumea sa si lumea din afara prin armonia deplina a sufletului sau cu gandul, a gandului cu vorba si a vorbei cu fapta, iar „ca barbat sa-ti faci datoria si sa nu uiti niciodata ca esti roman!”. Avand acesta structura educationala, copilul evolueaza cu o baza de principii ce pareau solide, primul sau dezechilubru producandu-se la moartea tatalui sau, cand are sentimentul ca „Am pierdut pe Dumnezeu”.

Alte referate despre: trasaturile morale ale lui apostol bologa de liviu rebreanu, caracteristica lui apostol bologa, drama lui apostol bologa

Romanul de analiza psihologica

„Pădurea spânzuraţilor” este romanul unei conştiinţe, un roman al dilemelor tragice, un roman psihologic, care deschide un drum larg prozei psihologice româneşti. Mai precis, „Pădurea spânzuraţilor” este romanul clarificării unei conştiinţe. Scrierea are şi valoarea unui roman realist, în care ne oferă o imagine realistă a primului război mondial.

Alte referate despre: analiza psihologica, analiza psihologica la romanul robinson crusoe, roman de analiza psihologica

Padurea spanzuratilor

Apostol Bologa l-a condamnat mai demult pe Svoboda un sublocotenent ceh cu inima impacata, dar dupa aceea incepe sa il mustre constiinta tot mai mult si doreste sa dezerteze, dar este prins si spanzurat ca si Svoboda, iar in clipa mortii vede din nou ochii lui Svoboda in clipa in care a murit el.

Alte referate despre: padurea spanzuratilor de liviu rebreanu, padurea spanzuratilor fisa de lectura, liviu rebreanu padurea spanzuratilor

Padurea spanzuratilor

La inceput Bologa apare ca un devotat cetatean a statului, in primele pagini portretul sau este schitat in linii dure, excesul de zel de care da dovada la pregatirea executiei lui Svoboda contrasteaza cu birocratismul profesional al celorlalti colegi pusi sa indeplineasca aceasta cruda insarcinare.Bologa este de acord cu spanzurarea lui Svoboda(nume semnificativ= libertate) considerand ca prin actul sau de dezertare a periclitat statul.

La executia lui Svoboda in subconstientul lui Bologa,va aparea o timida indoiala vazand privirea spanzuratului in a carui ochi se aprinse o “stralucire mandra’care incet se transforma intr-o “imputare dureroasa”.In discutiile cu Klapka si cu ceilalti ofiteri manifesta o aparenta duritate,acum insa in sufletul sau se infiripa timid primele intrebari ,raspunsul lor il va gasi doar in final.

Alte referate despre: momentele subiectului-padurea spanzuratilor, padurea spanzuratilor momentele subiectului, padurea spanzuratilor povestire

Padurea spanzuratilor

Fiecăreia din cele patru părţi ale romanului îi corespunde o nouă stare sufletească care evoluează de la glasul conştiinţei la glasul inimii. Romanul are o simetrie compoziţionala perfectă care se suprapune imaginii corpului sferic: începe cu spânzurătoarea şi după ce dezvăluie o lume plină de tragism se va sfârşi cu aceeaşi imagine a morţii.

Alte referate despre: rezumat padurea spanzuratilor pe capitole, padurea spanzuratilor povestire pe capitole, padurea spanzuratilor roman psihologic

Sfantul Apostol Andrei

"Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel."
Asa sta scris la Matei:19, 28, cu referire la Apostolii lui Hristos, care aveau sa implineasca opera de evanghelizare.
Andrei, conform Evangheliei dupa Ioan, a fost, cronologic, Apostolul cel dintai chemat, adica primul care L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos. El s-a nascut, ca si Simon, fratele sau, supranumit si Chefa(care inseamna piatra, de unde si numele de Petru), in familia pescarului Iona. Numele sau deriva din grecescul Andreas, care se traduce “viteaz”, ”barbat”.
Ca si tatal lor de la care au invatat meseria, Andrei si Petru erau pescari: ”Pe cand umbla (Iisus) pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe simeon ce se numeste si Petru, si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mrejele in mare, caci erau pescari, si le-a zis: Veniti dupa Mine si va ...

Alte referate despre: sfantul apostol andrei, sfantul apostol andrei referat, viata sfantului apostol andrei

Sf Apostoli Petru si Pavel

APOSTOL – trimis, purtator de cuvant. Apostolii sunt cei 12 barbati alesi de Iisus, care au fost “trimisi”sa predice Evanghelia si au primit (in ziua Pogorarii Duhului Sfant) harul de a vorbi in mai multel imi si de a face minuni. Ca simpli oameni, Apostolii n-ar fi putut implini sarcina divina care le-a fost incredintata. Despre alegerea lor scrie Sf Evanghelie dupa Matei (cap 10, vers 3-5, 7-8 si 19-20) si ii numeste: “Intai Simon, cel numit Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov al lui Zevedeu si Ioan, fratele lui; Filip si Vartolomeu, Toma si Matei vamesul, Iacov al lui Alfeu si Levi ce se zice Tadeu; Simon Cananeul si Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vandut.

Alte referate despre: sfintii apostoli petru si pavel referat, sfintii apostoli petru si pavel, referat sfintii apostoli petru si pavel

Atitudinea Sfantului Apostol Petru fata de Vechiul Testament

3.Atitudinea Sf. Ap. Petru faţă de Vechiul Testament……………………..5.
3.1.Atitudinea reieşită din studiul cărţii
Faptele Sfinţilor Apostoli………………………………..5.
3.2.Atitudinea ce reiese din studierea Epistolelor
soborniceşti, I şi II Petru……………………………………………..8.

Alte referate despre: atitudinea sfantului apostol pavel fata de munca, sfantul apostol petru, viata sfantului apostol petru

Viata Sfantului Apostol Andrei

Numele său este de origine greacă „Andreia” (însemnând bărbăţie sau valoare) şi se pare să fi fost destul de răspândit printre evreii din secolele II şi III î.Hr. În cronologia Apostolatului Creştin, cel care se bucură de prima informaţie şi prezentare este Sfântul Andrei, care va primi în cosecinţă supranumele de „Cel Dintâi Chemat” (la apostolate). Sfântul Andrei s-a născut, împreună cu fratele său Simion, supranumit şi „Chefa„ (Petru), în familia lui Iona, după cum ne informează Sfântul Ioan, Apostolul şi Evanghelistul reproducând cuvintele Mântuitorului cand l-a întalnit prima dată pe Sfântul Petru.

Alte referate despre: referat sfantul apostol andrei, viata sf apostol andrei, viata sfantului apostol pavel
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles