Arene chimie

Arene

Referat despre Arene
Arenele se mai numesc şi hidrocarburi aromatică, conţinînd în molecula lor unul sau mai multe cicluri de 6 atomi de carbon. Atunci cînd molecula este formată din un ciclu se numesc arene mononucleare, iar atunci cind molecula cuprinde două sau mai multe cicluri se numesc arene polinucleare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 78kb
Downloads: 11266
Materia: Chimie

Legaturi chimice

La combinatiile ionice, valenta elementelor este data de numarul sarcinilor electrice ale ionilor respectivi ca urmare a numarului de electroni cedati sau primiti de atomi. In functie de pozitia elementelor in sistemul periodic se pot face urmatoarele aprecieri privitor la formarea legaturii ionice. Astfel, elementele care urmeaza dupa gazele inerte ajung la configuratia de octet prin cedarea de electroni, din care cauza sunt electropozitive. De exemplu : Li, Na, K, Rb, Cs, sau Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra, cedeaza unul respectiv doi electroni si devin ioni pozitivi.

Alte referate despre: legaturi chimice, legaturile chimice, legaturi chimice referat

Chimia organica

Chimia organica. Proprietatii chimice:
Legaturile C−C si C−H confera alcanilor structuri stabile si reactivitate redusa. De aici denumirea de parafine,folosita astazi tot mai rar,Alcani reactioneaza numai in conditii energetice(temperature,presiunii mari,catalizatori),cand au loc ruperi ale legaturilor C−C si C−H.
sunt insolubile in apa dar solubile in majoritatea solventilor organici.
−sunt incolore si fara miros
−punctele de topirer si de fierbere ale alchenelor au valori cava mai mici decat ale alcanilor corespunzatori si cresc odata cu masa moleculara.
−izomerii cis au puncte de fierbere mai ridicate decat izomerii trans.

Alte referate despre: substante organice, chimia organica, chimie organica

Din istoria chimiei

Din istoria chimiei
Faptele au rezultat din observatiile,experientele si nevoile de toate zilele ale oamenilor de-a lungul secolelor,ajungandu-se astfel, dupa,, stapanirea” focului, ca omul sa poata cunoaste: prelucrarea pietrelor, unele proprietati specifice metalelor gasite in stare nativa,pre-
cum si extragerea cuprului si a cositorului din minereuri, fabricarea bronzului, a ceramicii,a sticlei,tabacitul si prelucrarea pieilor, lucrarea pamantului, constructiile, hartia, praful de
pusca, vinul, otetul, lana, leacurile si balsamurile
de origine vegetala, pictura, sculptura si apoi, mai tarziu, „elementele” chimice.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Petrolul

Petrolul
Pe fundul marilor se amesteca si putrezesc organizme animale si ramasite vegetale, in a caror structura intra carbonul si hidrogenul: diatomee, protozoare, radiolari, alge unicelulare, saprofite, plancton etc.Ferite de contactul cu aerul, sub straturi de sedimente nisipoase, materiile organice se acumuleaza, se incing si se descompun. Datorita microbilor anaerobi, ele fermenteaza si se transforma incet, dand nastere unor mase vascose sau gazoase de hidrocarburi, pe care le numim cu un singur cuvant- petrol.

Alte referate despre: petrolul, prelucrarea petrolului, petrol

Atomi si molecule

Atomi si molecule
Materia se compune deci din atomi, dar oare atomii din ce se compun? Primele indicii in acest sens au aparut spre sfarsitul anilor 1800, cand cercetatorii au examinat trecerea electricitatii prin aerul rarefiat dintr-un tub de sticla.Tubul a emis din cand in cand lumina verde, in momentele in care s-a aplicat o tensiune inalta pe cele doua placute de metal, introduse in gaz, sau altfel spus electrozi. Aceasta luminozitate era produsa de radiatia invizibila care pornea de pe electrodul negativ si se lovea de peretele tubului de sticla.
In anii 1890 fizicianul britanic J.J. Thomson a aratat ca aceste raze catodice, dupa cum se numeau in acea vreme, sunt defapt curenti de particule purtatoare de sarcini negative. In acea vreme s-a presupus ca electronii sunt smulsi intr-un mod oarecare din atomi, dar nu era de loc clara organizarea lor din interiorul atomului. Ipoteza lui Thomson era ca atomii seamana intr-un fel cu o budinca de stafide: mai multe particule cu sarcina negativa- ...

Alte referate despre: atomi si molecule, atomul si molecula, spectre atomice si moleculare

Evolutia chimiei ca stiinta

Evolutia chimiei ca stiinta
Chimia este stiinta care se ocupa cu studiul compozitiei , proprietatilor si transformarilor substantelor din natura. Lista pieselor componente care intra in constructia naturii insufletite si neinsufletite cuprinde pana in prezent 104 elemente chimice. Globul pamantesc este un fel de laborator chimic urias care este in functiune de foarte mult timp.In el au aparut in diferite etape conditii pentru desfasurarea celor mai variate reactii.

Alte referate despre: evolutia chimiei ca stiinta, momente in evolutia chimiei ca stiinta, momente din evolutia chimiei ca stiinta

Arene

Ex: In reactia benzenului cu clor se foloseste ca si cataliztor FeCl3.
C6H6+Cl2 C6H5Cl+HCl. Nitrarea.Prin nitrarea benzenului se obtine nitrobenzen si apa.Sulfonare;Sulfonarea benzenului cu acid sulfuric concentrat sau fumans conduce la formarea acidului benzensulfonic:
Aceasta reactie este reverzibile.

Oxidare
Oxidarea benzenului se poate realiza fie cu oxigen, fie cu aer, de obicei in cataliza eterogena. Prin oxidare incompleta se poate obtine, in functie de conditiile de lucru, fenol (la 430 º C, 7 atm):
).

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Reactia de alchilare

1.MECANISMUL REACTIILOR DE ALCHILARE
Dintre variantele enumerate mai sus, un interes major il prezinta alchilarea hidrocarburilor aromatice. Cunoscuta sub numele de reactie Friedel-Crafts, ea consta inin tratarea unei arene cu o halogenura de alchil, in cataliza acida, in prezenta unui acid Lewis (de exemplu, halogenura de alchil, de fier etc.). Produsul de reactie il constituie un omolog cu catena laterala al arenei folosite.

Reactia de alchilare a arenelor decurge prin mecanismul obisnuit al substitutiei electrofile la nucleul aromatic, reactantul fiind carbocationul alchil rezultat din interactia halogenurii de alchil cu catalizatorul.

Alte referate despre: reactia de alchilare, reactii de alchilare, reactie de alchilare

Petrol si Benzina

Soluţiile obţinute sunt separate şi supuse distilării fracţionale; se obţin diverşi termini din seria arenelor ( ex: Benzen, Toluen, Xilen, Etilbenzen ) în stare pură şi solventul cere se recirculă. Prin distilarea fracţională la presiune scăzută a păcurii se obţin lubrifianţi sau uleiuri minerale. Din păcura ţiţeiurilor neparafinoase, după îndepărtarea parafinei, se obţin uleiurile spaciale pentru motoarele autovehiculelor si avioanelor. Rezidul acestei distilari il constituie smoala sau asfaltul folosit in special la pavarea şoselelor.

Alte referate despre: petrol si benzina, petrolul si benzina, petrol si benzine

Gladiatori

Hoplomacus
Gladiatorul Hoplomacus era cel mai protejat dintre gladiatori.Armele si tehnicile de lupta erau similare cu cele ale gladiatorului Samnit.Hoplomacus căra un scut dreptunghiular numit Scutum si o sabie faimoasa numită Gladius (de unde si numele de “gladiator”). Gladiatorul Hoplomacus purta un coif cu viziera din metal iar mâinile şi picioarele îi erau protejate de apărători din metal sau piele. Mâna sa dreaptă îi era protejata de Manica , o armura care acoperă toată mâna până la umăr. Hoplomacus era considerat “buldozerul” arenei deoarece era limitat in viteză datorită armurii sale foarte grele.

Alte referate despre: gladiatori, gladiatorii, gladiatorii romani

Spania ppt

Galeriile Reina Sofia si Thyssen-Bornemisza au intarit la randul lor statutul de oras al artei pe care-l merita cu prisosinta capitala Spaniei. Madridul, imortalizat in filmele lui Pedro Almodovar, a devenit si mai frumos dupa ce a trecut printr-un amplu program de reabilitare. In 1992 au fost investiti 500 de milioane pentru a face din metropola spaniola o adevarata capitala culturala europeana. Autoritatile se pregatesc deja pentru jocurile olimpice din 2012, ceea ce inseamna ca Madridul se va imbogati cu noi constructii si atractii turistice.

Alte referate despre: referat spania ppt, spania, caracterizarea spanului

Integrarea Romaniei in politica europeana si de dezvoltare regionala

Sfârşitul celui de-al II-lea război mondial a însemnat pentru Europa nu numai zdrobirea fascismului german, care urmărea instaurarea dominaţiei mondiale, ci şi separarea continentului în cele două blocuri militar-politice şi economice opuse. De o parte, în Răsărit, Tratatul de la Varşovia şi CAER-ul; de altă parte, în Vest, NATO şi Piaţa Comună.

Alte referate despre: integrarea romaniei in politica de dezvoltare regionala europeana, integrarea politica europeana, drumul spre integrarea politica europeana

Baschet-regulile jocului

La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren. Jocul se răspândeşte în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federaţia Internaţională de baschet Amator (F.I.B.A.) şi din 1935 se dispută campionatele europene (la care a participat şi ţara noastră). Este de mentionat ca baschetul a fost primul joc pe echipe in care au aparut fetele pe terenurile sportive.

Alte referate despre: referat sport-istoria joculilor olimpice-baschetul regulile jocului, baschet regulile jocului, baschet -regulile jocului

Uniunea Europeana si NATO

Actuala arhitectura de securitate Europeana reflecta trasaturile esentiale ale mediului geopolitic în care se deruleaza: tranzitia catre sistemul international multipolar, competitia între puteri în spatiul euroatlantic pentru redistribuirea rolurilor; adâncimea integrarii în U.E.; tentativele Federatiei Ruse de a mentine statutul de mare putere pe arena mondiala si de a ocupa pozitii cheie în structurile europene de securitate.[1]

Alte referate despre: uniunea europeana si nato, referat uniunea europeana si nato, referate uniunea europeana si nato

Analiza unui film din punct de vedere social

In timp ce Maximus incearca evadeze, gardieniilui Commodus ataca scoala lui Proximo Hagen si Proximo sunt ucisi in atac, in timp ce Juba si cei care au supravietuit sunt inchisi. Maximus ajungind la zidurile orasului unde trebuia sa fie asteptat de Cicero cu cai, este ucis de arcasi si Maximus este arestat de catre gardieni.

Alte referate despre: ilie moromete analizat din punct de vedere social, ilie moromete-analizat din punct de vedere social, din punct de vedere social in perioada pasoptista

The Catcher In The Rye - J. D. Salinger

There were never many girls at all at the football games. Only seniors were allowed to bring girls with them. It was a terrible school, no matter how you looked at it. I like to be somewhere at least where you can see a few girls around once in a while, even if they're only scratching their arms or blowing their noses or even just giggling or something. Old Selma Thurmer--she was the headmaster's daughter--showed up at the games quite often, but she wasn't exactly the type that drove you mad with desire. She was a pretty nice girl, though. I sat next to her once in the bus from Agerstown and we sort of struck up a conversation. I liked her. She had a big nose and her nails were all bitten down and bleedy-looking and she had on those damn falsies that point all over the place, but you felt sort of sorry for her. What I liked about her, she didn't give you a lot of horse manure about what a great guy her father was. She probably knew what a phony slob he was.

Alte referate despre: the catcher in the rye jd salinger, salinger the catcher in the rye stylistic devices, salinger the catcher in the rye summary
Referate afisate : 17
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles