Aristotel referat

Aristotel - gandirea filosofica

Gandirea filosofica si stiintifica greaca (si a intregii lumi antice) culmineaza in opera lui Aristotel (384-322 i.e.n.).Nascut in Stagira (un oras din Macedonia), fiu al medicului personal al regelui macedonean, discipol al lui Platon timp de 20 de ani, apoi maestru al viitorului cuceritor Alexandru Macedon, caruia i-a trezit interesul pentru stiinta, Aristotel a fondat si condus 13 ani, in gradinile gimnaziului Lykeion, faimoasa sa scoala, care ajunsese sa aiba pana la 2000 de studenti. Dupa moartea lui Alexandru Macedon, acuzat de impietate Aristotel a trebuit sa fuga din Atena.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 120kb
Downloads: 1072
Materia: Romana

Incursiune in logica lui Aristotel

Incursiune in logica lui Aristotel - Fixarea termenului de logică s-a datorat şi precizării conţinutului acestei discipline.Găsim termenul de logică şi în Comentariile lui Alexandru din Aphrodisias-sec.al II-lea e.n.

Incursiune in logica lui Aristotel - Termenul de logică se va folosi abia în secolul al XIII-lea în tratatul lui Petrus Hispanus ,,Summulae Logicales”, pentru grupul de capitole, astfel această denumire se încetăţăneşte definitiv,dar se va mai folosi, din ce în ce mai rar, şi termenul de dialectică sau canonică sensul fiind identic cu acela de logică.

Logica studiază ideile noastre( noţiunile, judecăţile,raţionamentele) numai sub aspectulstructurii lor, al formei lor logice.Ea descoperă legile şi regulile a căror respectare este o condiţie necesară pentru atingerea adevărului în procesul obţineriicunoştinţelor deduse.

Logica a apărut şi s-a dezvoltat în sânul filozofiei, fiind considerată ...

Alte referate despre: incursiuni in logica lui aristotel, incursiune in logica lui aristotel, refereat incursiuni in logica lui aristotel

Viata si opera lui Aristotel

A fost o perioada in care Platon l-a apreciat foarte mult ,numindu-l cititorul prin excelenta si spiritul scolii ;mai tarziu cand conceptia sa a luat un contur mai diferit,s-ar putea ca relatiile dintre ei sa fi fost mai putin cordiale.8Atata timp cat a trait Platon, Aristotel a fost loial Academiei.

Alte referate despre: viata si opera lui aristotel, viata si opera lui aristotel referat, viata si activitatea lui aristotel

Axiomatizarea ontologiei la Aristotel

In aceasta lucrare imi propun sa expun cateva consideratii cu privire la modul in care Aristotel intemeiaza “stiinta fiintei ca fiinta”.Pentru aceasta voi avea in vedere o serie de observatii pe care le face T.H.Irwin in “Aristotle’s Discovery Of Metaphysics”.Ulterior voi incerca sa analizez problema principiilor non-contradictiei si al tertului exclus pentru a vedea in ce masura acestea sunt principii ale metafizicii.Pentru aceasta ma voi folosi de observatiile lui J.Ortega y Gasset cu privire la aceasta problema pe care el o numeste “axiomatizarea ontologiei”.
In cele din urma voi expune cele doua principii in maniera in care o face Aristotel in “Metafizica” si voi incerca sa arat in ce consta fiecare si la ce anume se poate aplica.

Alte referate despre: ontologia la aristotel, ontologia si gnoseologia lui platon si aristotel, ontologia si gnosiologia lui platon si aristotel

Despre suflet la Aristotel

Aristotel vorbeste pentru inceput despre „partea sufletului” prin intermediul careia are o cunoastere teoretica si practica, indreptand discutia astfel spre cum se formeaza gandirea. Gandirea nu trebuie sa fie afectata de inteligibil, sa fie deschisa spre a primii noi informati si sa fie „diferita de ea”.Sa existe un raport intre gandire si „ea”, precum exista sesibilitatea fata de sensibile si intelectul fata de inteligibile.

Alte referate despre: despre suflet de aristotel, sufletul la aristotel, rezumat despre suflet de aristotel

Platon si Aristotel

Piesele si politica
Cat de atasati erau grecii de limba si de formele literare pe care le creasera poate fi observat in rezultatul expeditiei dezastruoase condusa de Platon din Atena spre colonia Siracuza din Sicilia, in 367 i.Hr. Scopul era de a concretiza ideile lui Platon referitoare la o guvernare dreapta, dar incercarea a dus la un razboi civil. Atenienilor luati prizonieri li s-a oferit o sansa neobisnuita de a-si salva vietile. Populatia din Siracuza a dorit sa puna in scena piesele care fusesera prezentate recent la festivalul din Atena insa nu dispunea de texte: viata oricarui soldat capturat urma sa fie salvata daca acesta era capabil sa adauge chiar si un singur rand pentru reconstructia acestora!
Implicarea lui Platon in politica parea inevitabila. Bineinteles ca el era un filosof, insa se simtea mult mai profund un membru al statului-cetate, polis, termenul grecesc de unde provin cuvintele ...

Alte referate despre: platon si aristotel, viziunea despre suflet si ideatia psihologica la platon si aristotel, conceptul de bine si rau la platon si aristotel

Dreptate si merit Aristotel

Dreptate si merit Aristotel
Oamenii de nasc diferiţi, ei diferă fie prin caracteristicile fizice, fie datorită celor intelectuale, acestea dâdu-le individualitate, astefel nu toţi sunt la fel de predispuşi unei acţiuni (ex: nu toţi pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt mulţi cei care au talent la pictură, la fel de bine cum nu toţi au caracteristicile necesare pentru a fi numiţi în funcţii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel să arate în acest fragment este faptul că la investirea unei persoane într-o funcţie (oricare ar fi aceasta) ar trebui să se ţină cont de calităţile necesare pentru funcţia respectivă şi nu de modul în care acesta se prezintă, arată, etc.

Alte referate despre: dreptate si merit aristotel, referate dreptate si merit aristotel, dreptatea ca merit aristotel politica flaut

Aristotel

Orice clasificare exterioara este insa relativa, existand texte aristotelice dificil de plasat in una sau alta din aceste tipologii. Sunt deja istorice disputele cu privire la Categorii (daca este un text de logica sau de ontologie), Despre suflet (daca trebuie considerat ca fiind un tratat de psihologie aristotelica sau unul de filosofie teoretica). Explicatia este ca stilul tratatelor lui Aristotel nu este intotdeauna de o acuratete sistematica definitiva. Aristotel clasifica stiintele criterii metafizice obiectului lor de studiu. Astfel, cunoasterea se imparte in: teoretica, practica si poetica.

Alte referate despre: aristotel, despre aristotel, aristotel omul fiinta sociala

Aristotel

Aristotel - Două din cele mai cunoscute tratate ale sale, “Politica” şi “Etica Nicomahică”, aparţin domeniului practic al filozofiei. Lucrările nu sunt “practice”, în sensul că nu sunt manuale didactice. Din contră, ele abundă în analize şi în argumente, bazându-se mai mult pe cercetări istorice şi ştiinţifice. Aristotel

Alte referate despre: referat aristotel, aristotel referat, aristotel despre natura umana

Aristotel, Platon, Sofocle, Herodot, Hipocrate

Pentru Aristotel logica insemna articularea conditiilor, iar apoi
determinarea cauzelor. A fost primul filosof care a creat un proces de
deductie logica, lege formulata astfel: doua propozitii valide nu pot
da nastere decat la o a treia propozitie, la fel de valida ca primele
doua. Deoarece sfera necunoscutului era foarte mare, s-a putut astfel
ocupa de o filosofie generala, care va servi ca baza a cunoasterii in
secolele urmatoare. In centrul filosofiei lui Aristotel se afla omul.

Alte referate despre: aristotel platon, aristotel platon socrate, aristotel platon stat

Aristotel

Un Stat, oricum ar fi el constituit, trebuie să-şi fie suficient sieşi şi să atingă ţelul pentru care el există. “Bunăstarea”, care este ţelul Statului, este identificată cu “eudaimonia” (fericirea), care este scopul individului. Statele sunt entităţi naturale şi, asemenea altor obiecte naturale, au un scop sau un ţel. Noţiunea de scop al Statului este legată de alt ideal înalt. “Principiul fundamental al constituţiilor democratice este libertatea […] Cea dintâi formă a libertăţii este de a conduce şi de a fi condus, în mod succesiv […] Altă formă a ei este dreptul lăsat fiecăruia de a trăi după cum îi place”.

Alte referate despre: referat despre aristotel, logica lui aristotel, omul fiinta sociala in conceptia lui aristotel

Aristotel

“Evident”, scrie el, “e mai bine ca proprietatea să fie privată, dar oamenii trebuie să o pună în comun la folosinţă.” Dar el adaugă imediat: “Este sarcina legiuitorului de a veghea ca cetăţenii să facă astfel.”. Statul lui Aristotel nu va dispune de mijloacele de producţie; el nu controlează direct nici economia. Dar legiuitorul veghează ca regimul economic al cetăţenilor să fie guvernat potrivit.

Alte referate despre: aristotel poetica, viata lui aristotel, etica lui aristotel

Economicul la Platon si Aristotel

Nu prea. Prima şi cea mai importantă dintre nevoi poate fi moartea, pentru unii. De exemplu, fiind foarte puternic răniţi, fiind foarte puternic afectaţi de o boală, ajung la durere extremă, insuportabilă, pe termen lung, în condiţiile în care nici o salvare nu este posibilă, unii oameni îşi pot dori moartea.
Sunt mulţi oameni care s-au sinucis, istorici ar putea exemplifica, chiar bogaţi fiind. Prima şi cea mai importantă nevoie a celui ce tocmai trăieşte o puternică durerere relatată de o starea unei măsele, poate fi aceea de a fugi la farmacie, să cumpere fiole de alfocalmin.

Alte referate despre: viziunea despre suflet si ideatia lui platon si aristotel, comparatie intre platon si aristotel, democratia in conceptia lui platon si aristotel

Politica

Considerand capitalismul o sursa de alienare a individului , Karl Marx
(1818/1883) pune bazele unei utopii care se refera la nasterea cu
necesitate a comunismului, in care dreptatea sociala se va realiza
tinand cont de nevoile oamenilor, astfel incat se va ajunge la o
egalitate economica si politica.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Istoria clonarii

Din cauza acestor idei şi a cercetărilor sale, oamenii de ştiinţă nu au putut ajunge la concluzia că viaţa pe Pământ a pornit de la o simplă bacterie care a evoluat în organisme complexe. Dar Darwin nu şi-a dat seama dece copii sunt atât de similari părinţilor din punct de vedere estetic şi anatomic. Singura lui ipoteză a fost aceea că, descendenţii seamănă cu părinţii din cauza faptului că sângele este amestecat.

Alte referate despre: istoria clonarii, istoria clonarii umane, scurt istoric al clonari

Etica si deontologie profesionala

Rolul jurnalistului, ca profesionist, poate fi contrazis uneori de rolul acestuia, in calitate de cetatean, urmand principiul. Urmand principiul aristotelic, ziaristii trebuie sa respinga ambele extreme si lipsa oricarei implicari in evenimentele exterioare, dar si excesul reprezentat de ignorarea oricaror realitati externe.Un argument esential in etica este ca virtutea se afla intre doua vicii. Se poate face observatia ca viciile nu sunt intotdeauna usor de localizat, desi unele persoane sunt inzestrate cu virtutea si caracterul necesar pentru a le depista cu precizie.

Alte referate despre: codul de etica si deontologie profesionala a asistentului medical, codul de etica si deontologia profesionala a sistemului medical, etica si deontologie profesionala

Towards a philosophy of gerontology - version 5

* survival; adaptation have a value only as a mean to survival, not
an absolute value; sometimes is more wiser the adaptation of
univers to the needs of humans.
* optimization of life conditions.
* extension of life span.
* eradication of senescence, if it will be posible.
* and progressing in this sense we tend towards an ideal limit:
imortality and happiness.

Alte referate despre: generations attitude towards school and study, young person s philosophy of life, a young person philosophy of life
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles