Ascensiunea rusiei

Ascensiunea Rusiei

Cuceritorii vikingi

Primul stat rus important nu a fost fondat de slavi, ci de cuceritorii vikingi, numiti varegi sau rusi; ei au navigat din nord spre sud pe marile fluvii, subjugand comunitatile locale. In jurul anului 900 au fondat in sud-vest puternicul si bogatul Voivodat Rus al Kievului, cu capitala la Kiev.

Cuceritorii varegi probabil nu erau numerosi, astfel incat pana la mijiocul sec. X s-au contopit complet cu populatia slava. Dar, dupa obiceiul vikingilor, ei au continuat incursiunile spre sud, unde prin relatii comerciale, au stabilit legaturi cu imperiul bizantin; la acea vreme, capitala imperiului bizantin, Constantinopolul, era cel mai mare oras al crestinatatii.

Cultura greco-bizantina si crestina a avut o influenta enorma si durabila asupra Rusiei. Un moment de referinta in istoria poporului rus este domnia lui Vladimir cel Mare (978-1015), sub care populatia a trecut la crestinismul bizantin (ortodox), iar scrisul rusesc a trecut la utilizarea unui nou alfabet ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 606
Materia: Istorie

Revolutia din Rusia,1917

Decretul asupra pacii proclama sfârşitul războiului şi a fost baza care a permis guvernului lui Lenin să ceară pacea separată (22 decembrie 1917) şi să semneze Pacea de la Brest-Litovsk (3 martie 1918).
Succesul revoltei din octombrie a încheiat faza revoluţiei începută în februarie şi a transformat caracterul liberal al Revoluţiei Ruse în unul socialist.

Alte referate despre: revolutia din rusia 1917, revolutia din rusia 1917 in filme documentare, revolutia di rusia 1917

Ovidius

Marele poet se naşte la Sulmo 20 martie 43 î.e.n. fiu al unei străvechi familii de cavaleri. În anul 30 î.e.n. viitorul poet este trimis împreună cu fratele său mai mare cu un an la Roma cu scopul de a primi o cât mai bună educaţie la şcoala retorilor. Ovidiu frecventează lecţiile de declamaţie ale vestiţilor Arellius Fuscus şi M. Porcius Latro. Cu aceştia exersează compunerea, care mai târziu va influenţa opera sa poetică. Intră în cercul lui M. Valerius Mesalla Corvinus care îl îndrumă în arta poetică. În jurul vârstei de 18 ani citeşte în public primele sale compuneri poetice (fragmente din Tristia).

Alte referate despre: ovidius referat, ovidius-tristia, poetul ovidius

Rusia contrastelor - viata cotidiana la Petersburg

Orasul a insemnat o provocare pentru tar si pentru Rusia.Conditiile geografice dificile(sol inpregnat de apa)au determinat construirea lui pe fundati de piatra,lucru rar in epoca.In tot secolul al XVIII-lea Petersburgul e un santier.Construit pe teren gol,si in spiritul Luminilor ne-am fi asteptat ca el sa fie sistematic si ordonat.

Alte referate despre: viata cotidiana in rusia in perioada interbelica, amestecuri de substante intalnite in viata cotidiana, viata cotidiana in perioada interbelica

Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Bisericii ruse i s-a dat in 1589 patriarhatul,ea avand pana atunci doar arhiepiscopat .Faptul acesta a facut Biserica Ortodoxa rusa o biserica nationala, capul ei avand rol egal cu ceilalti patriarhi din bisericile rasaritene. Caderea Romei in mainile barbarilor si a Constantinopolului in maimile musulmanilor in 1453 i-a facut pe rusi sa considere Moscova o ,, a treia Roma ".

Alte referate despre: biserica ortodoxa din tarile romane in sec al xvi-lea, contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, mod de viata sec al-xvi lea

Federatia Rusa ppt

In 1547 Ivan cel Groaznic se proclama tar (Cezar), acesta transforma Rusia intr-un stat multietnic si multiconfesional prin zdrobirea tatarilor si incorporarea lor, introduce un cod de legi si lupta cu statele de pe tarmul Marii Baltice pentru accesul la aceasta si deci la rutele comerciale nordice, pierde acest razboi. Ramane celebru prin viciile si cruzimea sa. Pana in 1648 rusii ajung la Stramtoarea Bering.

Alte referate despre: federatia rusa ppt, agricultura in federatia rusa ppt, federatia rusa

Revolutia rusa

Schimbarea situatiei
Aceasta situatie a inceput sa se schimbe, deoarece imprejurarile au pus m evidenta inapoierea Rusiei si incompetenta conducatorilor sai. Numeroase armate au fost conduse pe campul de lupta, insa fabricile nu erau capabile sa le aprovizioneze cu destule arme. Sistemele administrativ si de transport au fost distruse, provocand dificultati atat in orase, cat si pe front. Armatele au luptat cu darzenie, dar nu au putut sa faca fata fortelor germane, bine organizate si aprovizionate. Deoarece milioane de rusi erau masacrati si alte milioane de soldati erau recrutati pentru a le lua acestora locul, moralul rusilor era la pamant. Liderii politici erau impartiti in tabere, instigandu-se unii pe altii; in decembrie 1916 a izbucnit un mare scandal, cand aristocratii l-au ucis pe calugarul Rasputin, despre care se credea ca are o influenta negativa asupra guvernului.

Alte referate despre: revolutia rusa, revolutia rusa din 1917, revolutia rusa 1917

Capitulatiile intre 1830-1848, arma impotriva protectoratului rus

Limitand suzeranitatea turceasca, dar sporind totodata propria ei influenta in Moldova si Tara Romaneasca"3.Cei doi domni (numiti ulterior, la 1834) " se plasau cu fermitate pe principiul ca in temeiul capitulatiilor cu puterea suzerana, Principatele Romane constituiau entitati statale separate de restul imperiului otoman"4. Dupa extrem de lunga perioada de ocupatie rusa, puterile europene cereau:

Alte referate despre: ludovic filip 1830-1848, statul si administratia in franta sub monarhia burgheza 1830-1848, rugaciunea - arma impotriva faradelegilor

Rusia si Organizatia Mondiala a Comertului

Accesul la mecanismul international de rezolvarea diferendelor comerciale; Crearea unui climat mai favorabil pentru investitii straine ca rezultatul institutionalizarii unui sistem legislativ care corespunde normelor OMC; Extinderea posibilitatilor pentru investitorii rusi in statele-membre OMC, de exemplu, in domeniul bancar;

Alte referate despre: organizatia mondiala a comertului rusia, organizatia mondiala a comertului si rusia, rusia organizatia mondiala a comertului

Rusia

Rusia moderna a fost intemeiata de Tarul Petru I,in secolele XVII-XVIII.Colonizarea Siberiei a avut loc in secolul XIX-lea, cand regiunea transcaucaziana si statele musulmane independente din centrul Asiei au fost si ele anexate.Revoltia din anul 1917 a avut ca rezultat preluarea conducerii tarii de catre Partidul Comunist (Bolsevic). Cand s-a destramat URSS in decembrie 1991,Rusia si multe dintre republici au format Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Alte referate despre: rusia, rusia referat, comunismul in rusia

Federatia Rusa de la destramarea URSS pana in prezent

Dar, chiar dacă forţele liberale au căutat, poate în mod sincer, să-şi însuşească regulile democratice, care să garanteze derularea vieţii politice în mod civilizat, în Rusia a existat şi există încă un potenţial conservator de sorginte ex-sovietică care acţionează pentru restauraţie. Aceste forţe, având în frunte Partidul Comunist, au blocat adesea procesul democratic, punând în pericol evoluţia Rusei spre o reală democraţie. De dragul susţinerii grupării liberale şi forţelor democratice marile puteri vestice au făcut numeroase concesii Moscovei, tolerând inclusiv pretenţiile exagerate ale Federaţiei Ruse, de a fi recunoscută ca unic “ succesor de drept şi continuator “ al fostei URSS, deşi pretenţii similare erau îndreptăţite să ridice şi celelalte republici ex-sovietice.

Alte referate despre: federatia rusa de la destramarea urss pana in prezent, federatia rusa de la destramarea urss oina in prezent, urss si federatia rusa

Federatia Rusa

Partea apuseană este ocupată de Marea Câmpie Rusă (est-europeană ) , presărată cu coline si podisuri vechi ( Podisul Valdai - altitudinea maxima 343 m )si cu altitudine sub nivelul mării in apropierea Mării Caspice . De partea asiatică , mult mai extinsă, Câmpia Rusă este separată prin sistemele Muntilor Ural , dezvoltati pe directia N-S pe mai mult de 2000 km (altitudinea maxima 1894 m) care , prin nenumaratele resurse de subsol constituie un adevarat muzeu mineralogic .

Alte referate despre: federatia rusa referat, referat federatia rusa, federatia rusa referat geografie

Redarea frazeologismelor in traducere rusa

Orice limbă cunoaşte îmbinări lexicale, valoarea semantică a cărora se îndepărtează mai mult sau mai puţin de sensurile fiecărui cuvînt luat aparte .În acest sens ne apar locuţiunile , expresiile frazeologice , expresiile idiomatice ş.a.„Locuţiunea este o construcţie constantă din doua sau mai multe cuvinte care se comportă ca un cuvînt şi deci are un conţinut semantic unitar; locuţiunea nu este o simplă sumă a sensurilor obişnuite ale elementelor componente, ci o lexicalizare ...” [Iordan I. , Robu V., p. 336].Frazeologismul este „acea îmbinare osificată de cuvinte (mai rar propoziţii) care

Alte referate despre: redarea frazeologismelor in traducere rusa, redarea frazeologismelor in traducere, frazeologismele rominesti in traducere rusa

Federatia Rusa

Rusia este asezata in Eurasia (in estul Europei si nordul Asiei);este cel mai intins stat din lume: de la vest la est masoara 10.000 km.Limite : Norvegia,Marea Barents,Marea Kara, Marea Laptev,Marea Siberiei de Est,Marea Ciukotsk in nord,Marea Bering,Oceanul Pacific, Marea Ohotsk,Marea Japoniei in est,Coreea de Nord,China,Mongolia,Kazahstan,Marea Caspica,Georgia,Azerbaidjan,Marea Neagra in sud,Ucraina,Bielorusia (Belarus),Estonia, Polonia,Lituania,Finlanda,Marea Baltica in vest.

Alte referate despre: referat despre federatia rusa, despre federatia rusa, federatia rusa pozitia geografica

Rusia

Nijni Novgorod,situat la configuratia fluviului Volga cu râul Oka,este
un oras cu numeroase industrii,fiind al treilea centru urban si

Alte referate despre: referat rusia, rusia kieveana, despre rusia

Revolutie in genetica

Efectul de ADN fantoma
Acest fel de hipercomunicare genereaza efecte spectaculoase, atat in ADN, cat si in fiinta umana. Cercetatorii rusi au iradiat o mostra de ADN cu lumina laser, iar pe ecranul aparatului a aparut modelul de unda care era de asteptat. Atunci cand ei au scos mostra de ADN, forma de unda nu a disparut, ci a continuat sa existe! Mai multe experimente de acest fel au aratat ca forma de unda este totusi generata de mostra indepartata, al carei camp energetic ramane. Acest efect a fost numit efectul "ADN fantoma".

Alte referate despre: revolutia in genetica, revolutia in genetica sec xx-xi, revolutia franceza
Referate afisate : 16
Medie note: 7.86 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles