Asemanari si deosebiri intre cele 2 razboaie mondiale

Situatia internationala intre cele doua razboaie mondiale

In momentul semnarii armistitiului, puterile aliate devenira, in fapt,
stapane pe aproape intreg teritoriul european, cu exceptia celui al
Uniunii Sovietice.

Pentru a pastra avantajele acestei situatii de fapt, puterile aliate,
au cautat sa-si consfiinteasca pozitiile ocupate, printr-un tratat,
care sa cuprinda consecintele razboiului si perioadeiimediat
urmatoare, sub toate aspectele: politice, economice, sociale.

Acesta a fost tratatul de la Versailles, care oglindeste interesele
puterilor invingatoare.

Ele au urmarit sa obtina prin acest tratat:

a. indepartarea de pe piata mondiala a concurentei germane;
b. preluarea posesiunilor coloniale ale fostului Imperiu German;
c. formarea de state mici, depainzand economic deci si politic de
marile puteri;
d. sprijinirea in tarile limitrofe cu U.R.S.S a unor regimuri
dusmanoase acesteia, pentru a o izola.

Toate acestea reies din textul tratatului de la Versailles si al
anexelor ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 3470
Materia: Istorie

Perioada interbelica - Societatea romaneasca in perioada interbelica

Inainte de a ne intoarce in Rusia pentru a vedea care a fost soarta celor 2 + milioane de evrei ramasi acolo, trebuie sa va previn ca ceea ce s-a intamplat atunci acolo a determinat si mai influenteaza inca soarta evreilor acum aici.

Alte referate despre: societatea romaneasca in perioada interbelica, referate societatea romaneasca in perioada interbelica, societatea romaneasca in perioada de interbelica

Romania in perioada interbelica

Politica interna si externa. Legea votului universal, aplicata prima data in 1919, aduce pe scena vietii politice taranimea. Partidele conservatoare dispar si se afirma Partidul National Taranes (creat in 1926) cu toate ca cel mai puternic partid al Romaniei interbelice ramane Partidul National Liberal, care conduce tara intre 1922 si 1928 si intre 1933 si 1937. Dupa criza economica din 1929-1933 se dezvolta si partide extremiste: Garda de Fier (la dreapta) si Partidul Comunist Din Romania (la stanga), ultimul avand o situatie periferica in viata politica romaneasca pana la 23 august 1944.

Alte referate despre: romania in perioada interbelica, perioada interbelica, viata cotidiana in perioada interbelica

Societatea romaneasca in perioada interbelica

In urma acestei reforme, prin care au fost expropriate 6 mil. ha pamant, marii proprietari funciari primesc o grea lovitura In plan ecInomic, care, corelata In plan politic cu cea electorala din 1926, determina disparitia acestei clase.

Alte referate despre: referat societatea romaneasca in perioada interbelica, societatea romaneasca in perioada interbelica eseu, societatea romaneasca in perioada interbelica bibliografie

Razboaiele Daco-Romane

Razboaiele Daco-Romane, Decebal, pt a-i scoate pe romani din Dacia, organizeaza o expeditie impotriva garnizoanelor romane din Dobrogea, in anul 101,102. Garnizoanele rezista iar Traian vine in ajutorul lor cu o pate a armatei sale. Planul lui Decebal esueaza fiind infranti. Pt a celebra victoria, din ordinul imparatului Traian este construit monumentul de la Adamclisi(Trofeum-Traiani)Razboaiele Daco-Romane

Razboaiele Daco-Romane odata cu venirea primaverii, romanii reiau inaintarea spre m-tii Orastie.Cetatea de la Costesti a fost incendiata , romanii intra in posesia stindardelor capturate de la Fuscus iar o sora a lui Decebal a fosta cpturata. Decebal cer pacea in 102 care a fost o pace foarte grea pentru daci,o pace nefavorabila lui Decebal.

Alte referate despre: razboaiele daco-romane, razboaiele daco-romane referat, razboaiele daco romane

Echilibrul european si razboaiele europene in secolele XVII- XVIII

La moartea lui Filip al II-lea, cel care a vrut sa cucereasca Anglia in 1588, datoria tarii s-a ridicat la 4 miliarde franci, cursul de la inceputul vaecului nostru. Neavind fonduri, statul traia din imprumuturi fortate, chete etc. Lipsa de bani a facut ca numarul soldatilor sa scada mereu, de la 150000 in timpul lui Filip al II-lea, la 50000 peste un veac, cifra ultima cuprinzind cam 3/4 ostasi mercenari straini si numai 1/4 spanioli get-beget.

Alte referate despre: echilibrul european si razboaiele europene in secolele xvi- xvii, echilibrul european si razboaiele europene, istoria moderna secolul xvii-xviii regim politic in tarile europene

Razboaiele daco - romane

Razboaiele daco - romane - Încercând a desluşi cauzele acestor războaie, este drept a da mai intai cuvântul celor vechi; din păcate, cunoaştem numai opinia cuceritorilor, chiar si acestea din doua surse depăşind un secol intre ele.

Astfel, referindu-se la lipsa de barbatie a lui Domitian, Pliniu cel Tanar afirma despre daci: „Prin urmare au prins curaj, au scuturat jugul si nu mai luptau cu noi pentru libertatea lor, ci pentru supunerea noastră si nu mai încheiau nici măcar un armistiţiu decât pe picior de egalitate si ca sa primească ei condiţiile noastre, trebuia mai intai ca noi sa le primim pe ale lor.” Desigur, autorul roman exagerează mult când afirma ca dacii se războiau cu intenţii anexioniste.

Faptul ca Decebal, diplomat abil, ştiuse sa întoarcă sortii izbânzii in favoarea sa si sa utilizeze ajutoarele romane in scopul întăririi stăpânirii sale, nemulţumeau pe Traian. :”Deoarece, daca un rege barbar a ajuns pana intr-acolo ...

Alte referate despre: referat razboaiele daco-romane, razboaie daco-romane, referat despre razboaiele daco-romane

Razboaie napoleniene

Garda imperiala
Printre fortele de rezerva pe care Napoleon le avea la indemana pentru victoria decisiva era si faimoasa garda imperiala. Garda este unica pentru istoria razboaielor napoleoniene, ea fiind creatia lui Napoleon, si odata cu prabusirea sa de la putere, dupa batalia de la Waterloo, si aceasta a devenit istorie.
Unitatile garzii l-au servit pe imparat de-a lungul intregii sale cariere, incepand cu escorta personala in campania din Italia, intre 1796-97. In 1804, cand Napoleon s-a autoproclamat imparat, aceste trupe personale au devenit cunoscute ca garda "imperiala" si in 1805 numara peste 12.000 de soldati. Odata cu cresterea reputatiei lui Napoleon, crestea si numarul soldatilor din garda. In 1814 aceasta ajunsese la dimensiunile si la modul de organizare al unei mici armate, cu 112.000 de soldati puternici, cuprinsi in trei sectiuni separate si distincte.

Alte referate despre: razboaiele napoleniene, razboaie napoleniene, revolutia franceza si razboaiele napoleniene

Razboaie romane

Razboaie romane - Datoritã esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate înpotriva adeptilor religiei Mozaice si a religiei crestine, Împaratul Domitian si–a atras ostelitatea tuturor supusilor. Ca urmare in anul 96 dupa Hristos, Imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.Razboaie romane

Alte referate despre: razboaiele punice, razboaiele medice, razboaie punice

Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale

Tema centrala a cartii ,,Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale", este cultura, care apare ca cel mai evident si cel mai profund element distinct de identitate al oricarei civilizatii, cultura influentand direct tendinta de coeziune a statelor, sau, dimpotriva, tendintele de dezintegrare si de conflict, toate acestea in contextul in care Razboiul Rece a luat sfarsit. Politologul indica, cu titlu de ipoteza, ca principala sursa a conflictelor in "lumea noua" (de dupa Razboiul Rece) nu va fi una preponderent ideologica sau preponderent economica, la fel cum se intamplase dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ci va fi una predominat culturala.

Ca surse de inspiratie si documentatie, Huntington prezinta pentru cartea sa o vasta bibliografie, (23 de pagini in care sunt trecute toate sursele sale de inspiratie, numele si operele ale numerosilor politologi si istorici din intreaga lume, articole si declaratii din timpul diverselor conferinte, articole din ziare -New York ...

Alte referate despre: ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale, ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale referat, ciocnirea civilizatiilor si refacerea lumii mondiale

Al doilea Razboi Mondial

Doua zile mai târziu prin tratatul de la Craiova (7 septembrie 1940) granita dintre Bulgaria si România revenea la traseul fixat prin Congresul de la Berlin (1878). Îndata dupa aceea, în octombrie, îsi facura aparitia în capitala ofterii germani, cu automobilele si autocamioanele respective; veneau, aparent, în calitate de consilieri tehnici; în realitate, puneau, împreuna cu personalul economic civil, stapânire pe tara, aservindu-o " masinii de razboi" hitleriste.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Primul razboi mondial

Trei zile mai târziu, forţele austriece s-au retras peste Dunăre, după ce au suferit pierderi de 21.000 de morţi şi răniţi, în timp ce Serbia de doar 16.000. Acest punct a marcat prima victoria a aliaţilor în război. Austria nu a putut să-şi atingă imediat scopul - să elimine Serbia, şi astfel devenise necesar pentru Germania să păstreze soldaţi pe două fronturi.

Alte referate despre: primul razboi mondial, primul razboi mondial referat, referat primul razboi mondial

Monumente dedicate eroilor prahoveni din primul razboi mondial

Dupa forma lor, monumemtele cercetate pot fi impartite in mai multe categorii:
1. Monumente in forma de obelisc cu vultur in terminatie.
2. Monumente in cruce in partrea superioara.
3. Monumente cu statui, grupuri statuare, basoreliefuri infatisand scene alegorice ce simbolizeaza Patria sau Libertatea.
4. O categorie speciala o reprezinta troitele frumos sculptate potrivit traditiei locale si crucile funerare de pe mormintele eroilor din cele 3 razboaie.

Alte referate despre: referate eroi romani in primul razboi mondial, monumente dedicate eroilor prahoveni, monumente primul razboi mondial

Viata politica in perioada interbelica

In timpul razboilului mondial Regele Ferdinand s-a alaturat curentului favorabil Antantei, si, in 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroana in cadrul caruia a luat o hotarare dramatica: intrarea Romaniei in razboi impotriva tarii sale natale, Germania. Cu tot entuziasmul romanilor, situatia de pe campul de lupta nu a fost favorabila, o buna parte din teritoriul Romaniei fiind ocupat de catre trupele Puterilor Centrale. Ferdinand si intregul guvern roman s-au refugiat, in noiembrie 1916, la Iasi. Pentru Rege si Familia sa a fost o perioada extrem de grea, perioada in care toate planurile pareau sa se naruie. In plus, in 1917, murea de febra tifoida, la numai 4 ani, Principele Mircea, cel de-al saselea copil al cuplului regal. Desi familia sa din Germania l-a renegat, la Castelul Hohenzollernilor arborandu-se steagul de doliu, Ferdinand nu si-a pierdut sperantele.

Alte referate despre: viata politica in perioada interbelica, viata politica in perioada interbelica in romania, referate viata politica in perioada interbelica

Tendinte in dezvoltarea comertului mondial cu servicii turistice in hoteluri si restaurante

Acest process de specializare internationala in productie are ca scop adaptarea potentialului economic national al statelor la cerintele in continua schimbareale pietei mondiale si este determinat de o serie de factori, cum sunt: conditiile naturale fizico-geografice, marimea teritoriului si populatiei fiecarei tari; nivelul ethnic si gradul de diversificare al aparatului productive din fiecare tara; traditiile economice; apropierea geografica a statelor si stabilirea anumitor raporturi de complementaritate economica dinamica intre ele; o serie de factori extraeconomici (dominatia coloniala, relatiile de productie, razboaiele etc.) .

Alte referate despre: comertul international cu servicii turistice, comertul mondial cu servicii, tendinte in dezvoltarea comertului mondisl
Referate afisate : 15
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK