Asezari rurale

Asezarile rurale

Dupa functie, se disting ca fiind representative:
satele cu functii predominant agricole. Acestea pot fi specializate fie in cultura cerealelor si a plantelor tehnice, fie in viticultura, fie in cresterea animalelor etc.
- satele agro-industriale, unde alaturi de practicarea agriculturii se disting si unele activitati industriale: prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale s.a.
- satele cu functii agricole si de servicii (comert, transporturi, turism). Practicarea turismului rural a luat o amploare deosebita, mai ales in regiunile montane ale tarilor dezvoltate.

Dupa numarul locuitorilor, exista:
- sate mici (sub 500 locuitori),
- sate mijlocii (500- 1500 de locuitori)
- sate mari (1500- 4000 de locuitori)
- sate foarte mari (cu peste 4000 de locuitori).

Satele mijlocii si mari se impun ca fiind cele mai numeroase pe toate continentele. Dupa modul de distribuire a gospodariilor, ies in evidenta trei tipuri majore de sate:
- Satele risipite, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 8605
Materia: Geografie

Asezarile rurale

Pentru ca spatiul rural reprezinta cea mai mare parte din suprafata tarilor, densitatea populatiei rurale este mult inferioara celei urbane.Cele mai mari densitati se inregistreaza in campiile Europei si mai ales in cele ale Asiei musonice (peste 200 loc./km in Campia Gangelui,Campia Chinei de Est s.a.).Cele mai mici densitati sunt proprii Lumii Noi: America si Australia; alte zone caracterizate prin densitati reduse ale populatiei rurale sunt cele supuse constrangerilor climatice (deserturi calde si reci ), de relief (munti inalti ) si exodului rural.

Alte referate despre: asezarile rurale, asezari rurale, asezarile rurale din europa

Aspecte geografice ale asezarilor umane

1. zona aglomerată propriu-zisă, care înglobează comunele limitrofe legate între ele prin continuitatea zonei urbane (şi pe care o considerăm de obicei oraş);
2. zona de întrepătrundere, căreia fără a exista o continuitate a construcţiilor, activităţile urbane îi dau un caracter comun.

Alte referate despre: aspecte geografice ale asezarilor umane, aspectele geografice ale asezarilor umane, aspectele geografice ale asezarilor umane din bucuresti

Capacitate 2004- geografie

* Continutul hartilor de la capitolele AGRICULTURA si INDUSTRIA
* Repartitia geografica a industriei

Alte referate despre: capacitate 2004, rezultate capacitate 2004, subiecte capacitate 2004

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior. In ultima faza a formarii sale, care s-a prelungit pana la inceputul cuaternalului, s-a pus in evidenta, pe trei laturi ale acestei mari depresiuni, o fasie de cute diapire, cu strate ridicate pana la verticala, aducand din adinc simburi de sare , aflata in prezent in exploatare (Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid). Astfel aceasta fasie cutata individualizeaza doua parti deosebite: o zona de depresiuni si dealusi si una de podis, in mijloc.
Depresiunea ...

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, referat depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat

Geografia populatiei si asezarilor umane

Geografia populatiei si asezarilor umane:Natalitatea se calculeaza:N= n/p×1000;N= rata natalitatii;n= numarul nascutilor vii in perioada luata in calcul;p= numarul populatiei medii in acelasi interval;1000= constanta ce indica proportia nasterilor la 1000 de persoane.Geografia populatiei si asezarilor umane

Alte referate despre: geografia populatiei si asezarilor umane, geografia populatiei si asezarile umane, geografia populatiei si asezarilor umane referat

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Din acest punct de vedere suprafaţa medie locuibilă cea mai mare care revine la o locuinţă s-a înregistrat în judeţul Ilfov (de 43,9 m.p.), în timp ce suprafaţa medie locuibilă cea mai redusă s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (de numai 32,6 m.p.). O suprafaţă locativă medie pe o locuinţă de peste 40 m.p., se înregistrează într-un număr de 7 judeţe, respectiv în judeţele: Ilfov, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Arad, Satu Mare şi Tulcea, judeţe la care această suprafaţă locuibilă medie a crescut comparativ cu recensământul anterior. O suprafaţă locuibilă medie pe o locuinţă mai mică de 35 m.p. se înregistrează într-un număr de 7 judeţe: Vâlcea, Botoşani, Teleorman, Vaslui, Călăraşi, Gorj şi Argeş (cu valori cuprinse între 32,6 m.p. şi 34,9 m.p.), dar şi în aceste judeţe suprafaţa locuibilă în medie pe o locuinţă a crescut comparativ cu 1992.

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, analiza sistemului de asezari in judetul arges, analiza sistemului de asezari in judetul prahova

Proiect practica geniu rural

Sapaturile arheologice au demonstrat existenta unei asezari umane pe vechea vatra a comunei, apartinand culturii "de prund". Relevante sunt rezultatele cercetarilor mai recente, constand in resturi ceramice din cultura Vadastra si Cotofeni. Totodata, zona a fost locuita si de triburile geto-dacice din ramura acilor,avand rezidenta la Acidava, pe malul drept al Oltului,pe Limesul Alutan. Pe raza comunei Slatioara s-au descoperit unelte agricole din fier, ceramica romana de lux (terra sigillata) si comuna, tezaure monetare. Doua asezari romane au fost identificate la Slatioara , in punctul Strehareti si in cartierul Cireasov. Atestarea materiala a locuirii acestui areal este mai slaba pentru secolele IV-VII i.Hr., insa pentru secolele VIII-XIII
exista dovezi de locuire, unele apartinand Culturii Dridu si Vadastra, iar altele purtand urmele migratiilor pecenegilor, cumanilor si tatarilor .

Alte referate despre: geniu rural, proiect geniu rural, proiect geniu rural proiect irigatii zona calarasi

Montanologie

Calatoria este o notiune care presupune deplasarea unei persoane cu sau fara un vehicul, intre cel putin doua puncte, de plecare si de destinatie, situate in locuri diferite, cel care efectueaza calatoria purtand numele de calator. Vizita este notiunea cu intelesul cel mai apropiat de turism, indicand orice calatorie care se face cu un motiv anume, autorul ei fiind vizitatorul.

Alte referate despre: montanologie, montanologie anul 1 referat mocrobologie, elemente de montanologie

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Populaţia ocupată în agricultură din totalul populaţiei şi din populaţia rurală se menţine la un nivel foarte ridicat faţă de alte ţări din Europa.
În mediul rural este şi un segment important de populaţie cu ocupaţie anuală incompletă, unde chiar dacă nu sunt încadraţi la şomeri, sub aspectul veniturilor ei au o viaţă şi mai grea.
În România, creşterea populaţiei urbane, s-a realizat pe 3 căi:
- excedentul natural propriu;
- excedentul migratoriu;
- schimbări în împărţirea administrativă a ţării.

Sociologie rurala
Structura socio-profesională a populaţiei rurale, s-a modificat pe parcursul ultimului secol, în sensul scăderii populaţiei ocupate în agricultură şi creşterii ponderei celei neagricole. În mediul rural rata de activitate pe vărste are unele particularităţi. Atât populaţia tânără (sub 25 de ani) cât şi cea vârstnică, au grade de ocupare mult mai mari în mediu urban. ...

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Proiectul de finantare rurala

Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a incheiat un Acord de Imprumut cu Banca Mondiala pentru realizarea Proiectului de Finantare Rurala, ratificat prin O.U.G. nr. 8/2002 aprobata prin Legea nr.307/2002.Proiectul este structurat pe trei mari componente care urmaresc realizarea urmatoarelor obiective generale:
1.accelerarea transformarii economiei rurale prin cresterea fluxului de investitii de capital in acest sector,
2.intarirea rolului sectorului privat in economia rurala,
3.intarirea capacitatii statului roman de a absorbi fondurile SAPARD,
4.reducerea saraciei rurale prin finantarea investitiilor agricole si non-agricole pentru segmentele sarace ale populatiei.

Alte referate despre: program de finantare rurala, modalitati de finantare isn spatiul rural, modalitati de finantare in spatiul rural

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala

FEADR reprezintă o oportunitate de finanţare pentru spaţiul rural românesc, această oportunitate este în valoare de 7,5 miliarde de euro, începând cu 2007 şi până în 2013. Accesarea Fondului nu înseamnă alocarea unei sume de bani fără a implica anumite obligaţii şi din partea beneficiarului, ci reprezintă un angajament contractual, ale cărui termeni şi condiţii trebuie respectate cu stricteţe pentru a nu ajunge în situaţia dezangajării automate a sumelor alocate de către Comisia Europeană. Similar cu Programul SAPARD, şi FEADR se va baza pe principiul cofinanţării proiectelor de investiţii private.

Alte referate despre: referat despre fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol pentru dezvoltare rurala referat

Pensiunea Tismana - economia turismului rural

Clima
Clima este temperat-continentala cu usoare influente mediteraneene, cu temperatura anuala medie de 10,3 C. Judetul este sub influenta maselor de aer din vest si sud-vest care aduc aer cald si uscat. Densitatea precipitatiilor este maxima in iunie si iulie insa si precipitatiile din cursul iernii sunt destul de dense, realizand un strat de zapada de 1,1-1,6 m grosime.

Alte referate despre: economia turismului rural, economia turismului rural referat, economia turismului rural francez

Infiintarea pensiunii turistice rurale S.C Sonya S.R.L

- spiritul antreprenorial si dorinta de a reusi este principala conditie care m-a ajutat sa intru in lumea intreprinzatorilor de succes.
Obiectivul nostru este sa cunoastem cerintele pietii pentru atragerea turistilor si oferirea acestora servicii de buna calitate si satisfacerea nevoilor la cele mai inalte standarde .

Alte referate despre: infiintare pensiune turistica, pensiune turistica rurala referat, referat pensiuni turistice rurale

Efecte pozitive ale turismului rural asupra zonelor receptoare

Potrivit acestei situatii,se manifesta o dubla preocupare pentru dezvoltarea turistica la nivel local,durabila,cu consecinte economice si sociale pozitive(reliefate in studiul pe care l-am propus) pe de o parte,si pentru obtinerea unei asa-numite fidelitati a consumatorului,prin calitatea primirii si a serviciilor si a produselor,pe de alta parte .

Alte referate despre: efectele pozitive ale turismului asupra mediului, efecte pozitive ale turismului asupra ariilor protejate, efecte pozitive ale activitatii omului asupra faunei

Structura domeniului domnesc rural

Totalul stapanirilor domnesti rurale identificate pentru secolele XIV--XVI este de ,842, din care 574 sate, balti si munti intregi si 268 parti2. intr-un numar de 83 localitati domnia a stapanit de mai multe ori, la date diferite: astfel, 7 sate care faceau parte din domeniile unor mari boieri, au fost domnesti de cate patru ori. Aceasta situatie face ca numarul real de sate sa fie de numai 651 (din care 15 in Fagaras), la acesta adaugandu-se 29 balti si 10 munti. Deoarece numarul satelor din Tara Romaneasca, constatate pana la 16003, este de cea. 3 000, rezulta ca 21 % dintre ele au fost, un rastimp oarecare, domnesti.

Alte referate despre: structuri din mediul rural din rm, carti in domeniul turismului rural, structura domeniului feudal
Referate afisate : 16
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles