Asezarile rurale din asia

Asezarile rurale

Dupa functie, se disting ca fiind representative:
satele cu functii predominant agricole. Acestea pot fi specializate fie in cultura cerealelor si a plantelor tehnice, fie in viticultura, fie in cresterea animalelor etc.
- satele agro-industriale, unde alaturi de practicarea agriculturii se disting si unele activitati industriale: prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale s.a.
- satele cu functii agricole si de servicii (comert, transporturi, turism). Practicarea turismului rural a luat o amploare deosebita, mai ales in regiunile montane ale tarilor dezvoltate.

Dupa numarul locuitorilor, exista:
- sate mici (sub 500 locuitori),
- sate mijlocii (500- 1500 de locuitori)
- sate mari (1500- 4000 de locuitori)
- sate foarte mari (cu peste 4000 de locuitori).

Satele mijlocii si mari se impun ca fiind cele mai numeroase pe toate continentele. Dupa modul de distribuire a gospodariilor, ies in evidenta trei tipuri majore de sate:
- Satele risipite, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 8588
Materia: Geografie

Asezarile rurale

II Tipuri de sate
Satele se deosebesc de orase atat prin marime, cat, mai ales, prin activitatile locuitorilor, care se incadreaza predominant domeniului agricol. In tarile dezvoltate economic, activitatile populatiei rurale sunt mai variate si ies de multe ori din sfera agriculturii, o parte din locuitorii satelor fiind ocupati in industrie, transporturi,turism.

Alte referate despre: asezarile rurale, asezari rurale, asezarile rurale din europa

Aspecte geografice ale asezarilor umane

Odată cu concentrarea mai accentuată de bunuri (materii prime, preoduse fabricate şi semifabricate, forţă de muncă, mijloace de întreţinere, bunuri spirituale etc.) începe de obicei funcţia urbană. Trebuie subliniată pe această cale importanţa poziţiei geografice în alegerea locurilor de concentrare urbană. Componentele teritoriale ale oraşului sunt: vatra – suprafaţa cuprinsă în linia de contur a zonei clădirilor de locuit; intravilanul – suprafaţa afectată construcţiilor, înglobând toate zonele funcţionale ale oraşului mai puţin teritoriul agricol; extravilanul – restul suprafeţelor din perimetrul administrativ al oraşului.

Alte referate despre: aspecte geografice ale asezarilor umane, aspectele geografice ale asezarilor umane, aspectele geografice ale asezarilor umane din bucuresti

Capacitate 2004- geografie

* Geografia României, manual pentru clasa a VIII-a, Editura All,
editiile 2000 si ulterioare, autor: Grigore Posea,
* Geografia României, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Corint,
editiile 2000 si ulterioare, autor: Octavian Mândrut,
* Geografie, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Humanitas, editia
2000 si ulterioare, autori: Silviu Negut, Gabriela Apostol, Mihai
Ielenicz

Alte referate despre: capacitate 2004, rezultate capacitate 2004, subiecte capacitate 2004

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior. In ultima faza a formarii sale, care s-a prelungit pana la inceputul cuaternalului, s-a pus in evidenta, pe trei laturi ale acestei mari depresiuni, o fasie de cute diapire, cu strate ridicate pana la verticala, aducand din adinc simburi de sare , aflata in prezent in exploatare (Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid). Astfel aceasta fasie cutata individualizeaza doua parti deosebite: o zona de depresiuni si dealusi si una de podis, in mijloc.
Depresiunea ...

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, referat depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat

Geografia populatiei si asezarilor umane

Soldul natural se calculeaza:Sn=N–M;Sn= soldul natural;N= natalitatea;
M= mortalitatea.Soldul migrator sau migratia neta se calculeaza: Sm= I – E
Sm= soldul migrator;I= imigratia;E= emigratia.

Alte referate despre: geografia populatiei si asezarilor umane, geografia populatiei si asezarile umane, geografia populatiei si asezarilor umane referat

Asia

Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat
semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala
este mai putin de 230mm pe an.

Alte referate despre: capitalele asiei, asia, referat asia

Asia

Situata cu precadere in emisfera nordica, cel mai vast si cel mai populat continent. Masiva, afara de partea orientala, cu relief accidentat si fragmentat in peninsule (Kamciatka, Coreea, Malaysia) si arhipelaguri (Japonia), Asia este formata din regiuni joase in nord-vest (Siberia occidentala, depresiunea Aralo-Caspica), din vaste podisuri de roci vechi in sud (Arabia, Pod. Deccan), impartita de muntii (Caucaz, Zagros, Himalaya, Tian Shan, Altai) care inchid podisuri inalte (Anatolia, Pod. Iranian, Tibetul.

Alte referate despre: tarile si capitalele asiei, tarile asiei, clima asiei

Zonele de clima ale Asiei

Tipuri de climate:Pe întinsul Asiei se găsesc 11 tipuri de climate zonale, plus cel montan.limatul ecuatorial, cu ploi abundente pe tot parcursul anului, cuprinde Arhipelagul Indonezian, parte din Filipine şi Peninsula Malacca, adică ASIA de SE.Climatul tropical umed, de nuanţă musonică, are un scurt anotimp arid (iarna). Este specific pentru Indochina şi India.

Alte referate despre: zonele de clima ale asiei, zonele de clima ale asiei 3x puncte, zonele de clima din asia

Asia

La vest granita dintre Europa si Asia este trasa de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi gegrafi vor sa numeasca pamantul care fdormeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.

Alte referate despre: riurile asiei, asia referat, obiective turistice din asia

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Ponderile cele mai reduse ale populaţiei urbane se înregistrează în câteva judeţe, majoritatea din sudul ţării: Ilfov (10,2%), Giurgiu (29,8%), Dâmboviţa (29,4%), Teleorman (32,1%) şi Suceava (33,3%). Populaţia rurală a cunoscut o creştere numerică într-un număr de 10 judeţe, în special în: Iaşi (+8,6%), Constanţa (+7,4%), Vaslui (+6,0%), Galaţi (+4,5%) şi Bacău (+4,1%). Exceptând judeţele Iaşi şi Ilfov (a căror populaţie a crescut), în marea majoritate a judeţelor, densitatea populaţiei a scăzut faţă de recensământul precedent. Corelând cu judeţele a căror populaţie a cunoscut o reducere accentuată, rezultă că cele mai pronunţate scăderi ale densităţii populaţiei se înregistrează în Caraş-Severin, Braşov, Hunedoara, Teleorman, Satu Mare.

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, analiza sistemului de asezari in judetul arges, analiza sistemului de asezari in judetul prahova

Montanologie

Impactul turismului montan asupra comunitatilor locale se evidentiaza prin dimensiunea extensiva, care face referire la caracteristicile localitatii, cum ar fi: rolul ei ca destinatie turistica, natura activitatii turistice, raportul turisti/rezidenti, tipuri de turisti, sezonalitate etc. In regiunile turistice, comunitatile locale trec printr-o secventa de reactie, ca urmare a dezvoltarii turismului in zona, schimbandu-si perceptiile pe masura experientei.

Alte referate despre: montanologie, montanologie anul 1 referat mocrobologie, elemente de montanologie

Management rural

Populaţia rurală
Populaţia pe tip de regiuni
Populaţia din comunităţi* predominant semnificativ predominant
rurale rurale rurale urbane
(% din populaţia naţională)
Belgia 4,9 3,4 4,9 91,7
Danemarca 32,4 39,6 31,3 29,1
Germania 12,0 5,4 25,2 69,3
Grecia 30,8 28,1 28,3 43,6
Spania 24,4 12,7 41,5 45,8
Franţa 23,7 10,5 56,5 32,9
Irlanda 43,1 46,6 15,1 38,8
Italia 14,1 4,1 27,1 68,8
Luxemburg 19,3 n.a. 100,0 n.a.
Olanda 3,1 0,0 6,7 93,3
Austria 34,6 30,2 28,9 41,0
Portugalia 21,2 18,1 22,8 59,1
Finlanda 50,6 58,9 41,1 0,0
Suedia 66,8 63,2 17,7 19,1
Marea Britanie 8,7 1,0 18,7 80,3
EUR_15 17,5 9,7 29,8 60,5
EUR_15 suprafaţă 80,90% 47,00% 37,40% 15,60% * Populaţia comunităţilor locale cu o densitate a populaţiei mai mică de 100 locuitori/km
Sursa: Eurostat

Alte referate despre: management rural, managementul rural, management rural definitie

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Evoluţia populţiei mondiale
Se apreciază că acum 8-10 mii de ani când incepeau să apară primele primele forme de civilizaţie rurală, existau pe Terra, aproximativ 4milioane de locuitori. La începutul erei actuale planeta era locuită de 100-250 mil. oameni, pentru ca după 1000 de ani să se ajungă la 300 mil. La începutul existenţei speciei umane, populaţia a crescut deosebit de greu datorită condiţiilor de viaţă foarte grele. După mileniul I al erei noastre, procesul de creştere al populaţiei noastre s-a accelerat. Dacă pana-n secolul al XVII-lea, creştera anuală a fost de 30-40 milioane pe secol, după 1650 ritmul s-a accelerat, astfel incât în ultimul secol, creşterea a fost de 4,4 miliarde sau o creştere anuală de peste 70 milioane, aceasta pentru ultima jumătate de secol. După 1900, rata de creştere planetară a fost aproape explozivă.
Creştera populaţiei în viitor nu este un proces exponenţial unde se menţine ...

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Asia

South of the mainland in the Indian Ocean are Sri Lanka and smaller island groups, such as the Maldives and the Andaman and Nicobar islands. To the southeast is an array of archipelagoes and islands that extend east to the Oceanic and Australian realms. Among these islands are those of Indonesia, including Java, Sumatra, Sulawesi, and Borneo. The western end of the island of New Guinea is within Indonesia and for that reason geographers occasionally consider it part of Asia. In this encyclopedia, however, it is treated as a part of the Pacific Islands. The Philippine Islands, which include Luzon and Mindanao, are also among the Southeast Asian islands. To their north lie Taiwan, the Chinese island of Hainan, the islands of Japan, and the Russian island of Sakhalin.

Alte referate despre: capitale asia, tari si capitale din asia, asia tari si capitale

Al II - lea Razboi mondial in Asia

China avea o populaţie de peste 10 ori mai mare decât cea a Japoniei, însă economia şi sistemul politic slab dezvoltate ale acesteia au făcut ca Japonia să devină puterea dominantă în Asia de Est. Japonia s-a alăturat puterilor occidentale în stabilirea unor tratate care îi ofereau anumite privilegii în China. Cu toate acestea, Tchang Kai-Chek s-a angajat el însuşi să modernizeze China şi să pună capăt unor astfel de tratate.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial in asia, al ii-lea razboi mondial in est si asia, asi ai submarinelor americane in cel de al 2 lea razboi mondial
Referate afisate : 16
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles