Atena

Atena - perioada antica

Râul Cephisos cuge spre vest, nu departe de oraș și este alimentat de două râuri mai mici, Eridandos și Iissos, la nod și la sud de Acropolă, ce avea să fie Acropola unui mare oraș, era inițial orașul însuși . Atena părea să aibe avantaje puternice, acropola se ridica deasupra câmpiei și stâncile abrupte nu erau prea confortabile atacatori. Urme ale unui palat micenian au fost descoperita aproape de centrul părți nordice și ziduri puternice cu multe fațade fuseseră construite în jurul acestei zone în secolul al XIII î.Hr. . Aceste zidur par să fi fost puternic influiențate de zidurile Argolidei cu care se aseamănă mult .

Din punct de vedere al origini, ateneieni se lăudau că sunt o populaţie autohtonă, de rasă pură, nefiind niciodată cuceriţi de alţii, dar Tucidide comentează acid afirmaţia arătând ,, că acest lucru se întâmplase, totuşi, deoarece Atica avea un sol sărac, chiar dacă forţa Acropolei nu era deloc irelevantă” . În ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 346kb
Downloads: 2239
Materia: Istorie

Orasul Atena

Orasul Atena - În Grecia antică s-au evidenţiat în mod special două oraşe ,cetăţi-state, foarte diferite între ele : Atena şi Sparta , având modele diferite de conducere. Organizarea politică a Spartei era bazată pe dominaţia absolută a minorităţii razboinice a spartanilor în timp ce în Atena exista un regim democratic.

Alte referate despre: orasul atena, caracteristici geografice ale orasului atena, despre orasul atena

Grecia antica

Înainte de naşterea democraţiei, cele mai multe cetăţi-state erau conduse ca aristocraţii – cuvânt care în greaca veche însemna “domnia celor mai buni”. Puterea era împărţită de un cerc restrâns de bărbaţi din familiile nobile.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Egiptul Antic

Odata cea mai bogata si puternica natiune in lumea antica, Egiptul isi pierdea puterea incetul cu incetul. Cucerit de persi in 525 i.H., taramul faraonilor avea sa ramana teritoriul imperiilor straine pentru urmatorii 1000 de ani. Dupa persi au venit grecii si apoi romanii. Dar nici macar acele mari imperii nu au putut sterge cu totul traditiile egiptenilor antici. La fel ca piramidele si templele antice, spiritul faraonilor a razbatutmult dupa ce cuceritorii s-au retras.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Atena

Friza Parthenonului înfatiseaza procesiunea întregii cetati, a tuturor vârstelor si oamenilor cetatii care participa fara distinctii de rang la sacra solemnitate. Friza descrie doua cortegii care se întâlnesc ambele pe latura de rasarit acolo unde troneaza zeii. Pe latura de apus calaretii sunt alaturi de caii lor si cortegiul este incipient, abia se formeaza. Pe latura nordica asa zisa cavalcada este în plin mers. În sud, procesiunea fecioarelor asculta de o gradatie monumentala. Zeii sunt izolati în asa fel pe latura de rasarit încât muritorii sa nu fie constienti de prezenta lor adica sa nu para, ca zeii îsi exercita oficial autoritatea, si ca impun tinuta de reculegere a sarbatorii.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Zeii intelepciunii si ai ratiunii - Atena si Hermes

Anaxagoras analizase cu finete raporturile inteligentei pure cu inteligenta practica. Rasturnind cu indrazneala raporturile el scria: "Omul este cel mai inteligent dintre animale pentru ca are miini" 4. Vroia oare sa spuna ca lucrul miiniior, realizarile practice, dezvoltarea civilizatiei materiale l-au ridicat incetul cu incetul pe om in planul nous-ului? in scoala lui Anaxagoras, in care Zeus-ul religiei popuAZlare si poemelor homerice era figura inteligentei pure (nous), Atena era numele abilitatii manuale (tehne) : de unde si expresia, adauga Synkellos, "daca dispar miinile, dispare si inteleapta Atena" 5. Altfel spus, miinile sint unealta indispensabila a inteligentei: fara acestea, ea ar fi neputin-cioasa si sterila.

Alte referate despre: ce zei erau in grecia si atena, atena zeita intelepciunii, atena zeita intelepciuni

Arta Greciei Antice

Ei nu au aplicat mozaicuri pe pereti, ci numai pe pardoseala (mozaic pareimentar). De aceea, nu au reprezentat in mozaic decat prea putine portrete, mai mult plante si animale foarte stilizate sau elemente decorative geometrice, dar si unele scene din viata sociala, mai ales in epoca tarzie elenistica.

Alte referate despre: arta greciei antice, arta greciei antice referat, arta grecia antica

Razboiul Peloponeziac

Cu toate acestea , Alcibiade s-a certat cu spartanii si a revenit la Atenieni , conducandu-i spre o serie de victorii , insa , cand Sparta s-a aliat cu Persia , totul a fost clar , un razboi nimicitor in care Spata castiga fara drept de apel. Armele folosite in razboi nu au fost in numar prea mare , deoarece au avut loc multe lupte maritime , care au impiedicat folosire altor arme inafara de pumnalul (cu 2 taisuri) , o arma folosita in batalile corp la corp , ce taia si strapungea tesuturile corpului uman ;

Alte referate despre: razboiul peloponeziac, referat razboiul peloponeziac, cratip istoria razboiului peloponeziac

Tucidide (Thucydides)

A durat mult, de la 431 la 404 i.e.n (cu o intrerupere de 7anT), teniinandu-se cu victoria Spartei. Atena nu a pierdut ceva fundamental de pe urma acestui razboi, daca facem abstractie de veleitatile sale de hegemonie si de considerente de prestigiu. S-a desfiintat liga maritima ateniana, au fost distruse fortificatiile orasului.

Alte referate despre: tucidide, tucidide razboiul peloponesiac, tucidide- razboiului peloponesiac

Acropole

Cuprinzand lucrari monumentale,ansamblul arhitectonic din Acropole
aduna in palatele si templele sale atat stilul doric cat si ionic.De
departe cel mai important edificiu al Acropolei-Partenonul-tempul
inchinat zeitei Atena Partenos este un monument construit in stil
doric care adapostea statuia din aur de aproximativ 15m a zeitei
Atena,statuia azi disparuta.

Alte referate despre: acropole, acropola atenei, acropole atena

Maraton

Miltiade, strateg al Atenei, va relateaza, onorati cetateni atenieni , gloriosele fapte e vitjie de la Maraton. Aflandu-ma la Atena, am auzit cu strangere de inima de debarcarea imensei armate persane pe campia de la Maraton.Calauzit de zei nu m-am speriat, ca ceilalti strategi ci am propus ca dusmanul sa fie imediat atacat chiar daca egoista.Sparta nu ne-a trimis ajutoare.


Alte referate despre: batalia de la maraton, eroul de la maraton, maraton

Atena

Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti. Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit în onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, în secolul V î.e.n.. În ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat în timp pâna în zilele noastre. Desi este opera unui simpozion artistic si desi nu stim care este contributia concreta ale mâinilor lui Fidias, Parthenonul este mai mult decât o realitate arhitectonica, este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu putem sa i-o atribuim decât lui Fidias.

Alte referate despre: zeita atena, atena referat, atena si sparta

Atena

Cel mai important eveniment al festivalului era o procesiune în care tinere fete ateniene duceau peplos-ul la Partenon (îmbrăcăminte sacră făcută în fiecare an pentru Atena şi pusă pe umerii statuii. Pericle a comandat ca această procesiune să fie sculptată pe friza care înconjoară Partenonul. Aceste sculpturi se numesc marmurile Elgin (după Lordul Elgin, cel care le-a dus în Anglia)Unele dintre ele pot fi admirate în British Museum. În fiecare an atenienii ţineau un mare festival dramatic, numit Marea Dionysia . Festivalul ţinea 6 zile şi punerea sa în scenă era foarte costisitoare. În primele3 zile se prezentau comedii şi întreceri pentru poeţi , iar ultimele 3 zile erau rezervate pentru piese serioase.

Alte referate despre: referat atena, sparta si atena referat, zeita atena referat

Bulimie si Anorexie

Notiunea „bulimie” provine din cuvantul grecesc „bulimos” care inseamna ceva de genul „foame de lup”. Articole referitoare la aceasta afectiune se pot gasi chiar si in perioada antica, insa doar incepand cu initierea termenului „Bulimia nervosa” de catre G.Russel in 1979 se foloseste aceasta notiune iar simptomele ii sunt stiintific descrise.

Alte referate despre: bulimie si anorexie, bulimia si anorexia, bulimia si anorexia la adolescenti referat

Politologie

- prospectiva - se refera la previziunea politica pe baza unor
investigatii de amploare, menite sa descifreze tendintele fenomenului
politic, mutatiile ce survin în cadrul rapor-turilor sociale pe plan
national si international si a noilor cerinte de progres ale
societatii ;

Alte referate despre: referat politologie, politologie, referate politologie

Grecia

jumatate taur aflat in adincul labirintului,omorit de eroul atenian
Tezeu.(in realitate se sacrificau tauri).In 1450ic a avut loc in estul
M.Mediterane un mare cutremur, care a dus la declinul civ.cretane si a
creat mitul scufundarii Atlantidei. A urmat cultura poporului
micenian"bogat in aur"vorbitor de limba greaca (aheii sau micenienii
din peninsula Peloponez).Dupa razboiul impotriva Troiei, in sec.12ic
incepe disparitia civ.miceniene. De acum Grecia intra in perioada
anilor intunecati destramindu-se si decazind,cind s-a pierdut arta
scrisului (care va fi redescoperita datorita inovatiei
feniciene-alfabetul).Cu timpul, asezarile s-au extins in jurul M.Egee
si coasta Asiei Mici(Turcia de astazi).Datorita infloririi legaturilor
comerciale, agricultura nu a mai putut hrani populatia in expansiune
din micul teritoriu format din numeroase asezari

Alte referate despre: grecia referat, referat grecia, grecia - referat

Eros si Psyhe

“Psyhe ramase incremenita in fata unei privelisti ata de neasteptate; iesita din minti, desfigurata, fara un pic de sange in obraz, sfarsita si tremurand, se prabuseste in genunchi si cauta sa ascunda pumnalul, dar in propria-i inima. Ceea ce ar fi facut desigur, daca fierul de teama unei nelegiuiri ata de mari n-ar fi alunecat din preacutezatoarea ei mana si n-ar fi cazut jos pe pamant. Dar in curand istovita si cu totul lipsita de viata, privind indelung frumusetea acestui chip divin isi vine repede in fire…

Alte referate despre: eros si psyhe, eros si psyhe referat, eros

Grecia

Activ centru cultural stiintific: Academia din Atena, zeci de societati stiintifice, universitate politehnica, institute de cercetare, numeroase muzee (muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Benaki), mari biblioteci (Biblioteca Nationala), teatre, observator astronomic. Monumente: complexul antic de pe colina Acropole, biserici bizantine, monumentul eroului necunoscut, cladirea Parlamentului, manastirea Daphni, locul de desfasurare a primelor Jocuri Olimpice moderne (1896).

Alte referate despre: grecia, zeii greci, zeii greciei antice

Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

Scopul spre care Platon nazuieste este posibilitatea oamenilor de a
opri decaderea pe mai departe în domeniul politic prin împiedicarea
oricarei schimbari politice. Platon încearca sa înfaptuiasca acest
scop prin instaurarea unui stat ferit de relele tuturor celorlalte
state, gratie faptului ca nu degenereaza, ca nu se schimba. Statul
ferit de raul schimbarii si coruptiei este statul ideal, perfect.
Credinta în lucruri perfecte si neschimbate este numita ,,Teoria
Formelor sau a Ideilor".

Alte referate despre: analiza critica studiu specialitate filosofie, filosofia lui platon, analiza critica a unui manual de specialitate
Referate afisate : 19
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles