Atena si sparta

Razboiul Peloponeziac

Care facura o pace cu Sparta , dar care n-a durat decat 50 de ani , pana la moartea lui Nicios. Apoi , un tanar pe nume Alcibiade a venit la putere si a propus o expedite in Sicilia , dar in ajunul plecarii , s-au gasit toate statuile lui Hermes mutilate , iar acest Alcibiade a fost invinuit de acest lucru , mergand la Sparta ( de unde provenea el , deoarece el era un "spion") , si le-a impartasit planurile de razboi ale Atenei.

Cu toate acestea , Alcibiade s-a certat cu spartanii si a revenit la Atenieni , conducandu-i spre o serie de victorii , insa , cand Sparta s-a aliat cu Persia , totul a fost clar , un razboi nimicitor in care Spata castiga fara drept de apel. Armele folosite in razboi nu au fost in numar prea mare , deoarece au avut loc multe lupte maritime , care au impiedicat folosire altor arme inafara de pumnalul (cu 2 taisuri) , o arma folosita in batalile corp la corp , ce taia si strapungea tesuturile corpului uman ;

sulita , o arma alba din lemn si cu varful din ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 283
Materia: Istorie

Razboiul cel Mare

Franta declara razboi Austro-Ungariei (11 august 1914), urmata de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declara razboi Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial); Turcia declara, la 12 noiembrie 1914, razboi Triplei Intelegeri; in 23 mai 1915, Italia declara razboi Austro-Ungariei; in 16 august 1916, Romania a intrat in razboi alaturi de Tripla Intelegere (Antanta), iar la 6 martie 1917 si Statele Unite ale Americii intra in razboi impotriva Puterilor Centrale.

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul de 100 de ani, razboiul de 30 de ani

Razboiul civil in Anglia

In 30 ianuarie 1649 Carol I a fost decapitat, apoi Camera lorzilor a fost desfiintata. Anglia a devenit republica (commonwealth) condusa de un parlament unicameral (Camera comunelor) si de un Consiliu - organ executiv de stat (era format din 40/41 membri civili si militari). Cea mai mare autoritate in acest Consiliul de stat (care era in acelasi timp o presedintie a republicii si un guvern) o detinea Oliver Cromwell aureolat si de prestigiul sau de conducator militar.

Alte referate despre: razboiul civil din anglia, cauzele razboiului civil din anglia, razboiul civil din anglia 1642-1660

Razboiul peloponesiac

Şedinţele se ţineau la Delos, fiecare membru având un vot, indiferent de mărimea sau forţa sa. În cadrul Ligii aveau să se dezvăluie în timp un mare dezavantaj, dat fiind că membrii Ligii erau legaţi etern în această alianţă. Atena va utiliza această clauză, reprimând cu brutalitate orice încercare de emancipare.

Alte referate despre: razboiul peloponesiac, razboiul peloponesiac referat, referat razboiul peloponesiac

Razboiul rece

Sectorul sovietic fusese deja inclus in frontierele comuniste, dar el mai cuprindea si o parte din capitala istorica , Berlin, si ea impartita intre puterile ocupate. Berlinul de Vest are un avanpost al capitalismului in interiorul blocului sovietic, fiind o sursa de tensiuni si dispute. Nemultumirile au fost atat de mari incat, in iunie 1948, sovieticii au decis sa izoleze capitala prin intreruperea traficului feroviar si rutier.

Alte referate despre: razboiul rece referat, referat razboiul rece, perioada razboiul rece 1945-1989

Razboiul de independenta

Puterea centrala din Anglia vedea in acest sistem de intemeiere a unor colonii o supapa de siguranta prin care se eliminau tulburarile din Anglia. Asa se explica faptul ca emigratia va fi chiar incurajata de catre stat. Uneori initiativa formarii unor colonii a venit din partea unor nobili care au cerut regelui sa le acorde o concesiune peste Ocean.
In 1632 un nobil a primit o asemenea concesiune, iar coloniei i-a zis Maryland (dupa numele reginei Maria ) si asezarii principale - Baltimore (dupa numele nobilului).

Alte referate despre: razboiul de independenta, razboiul de independenta 1877-1878, razboiul de independenta al romaniei

Istoria in lumea antica

Istoria in lumea antica a fost cultivata de catre vechii greci incepind din sec.VII-lea i.Hr.Unii scriitori au relatat cite un episod din istoria Tarii lor ,s-au ocupat de genealogiileunor familii domnitoare,iar altii au realizat adevarate istorii universale.Istoria in lumea antica

Alte referate despre: istoria in lumea antica, eseu la istorie cultura lumii antice temelia civilizatiei contemporane, personalitati istorice din lumea antica

Geto-dacii

Getii -prima stire provine de la Herodot, care in anul 514 iHr ii numeste "cei mai viteji si mai drepti dintre traci" deoarece ei au fost singurii care s-au opus expeditiei regelui persan Darius. Istoricii romani au folosit pentru aceeasi ramura nordica a tracilor- denumirea de daci. Dupa cum spunea Strabon, ei vorbesc aceeasi limba, au aceleasi obiceiuri si sunt acelasi popor, denumirile lor difera doar din punct de vedere geografic. Geto-dacii sunt cei care s-au asezat pe teritoriul tarii noastre. Geti sunt numiti cei din exteriorul arcului carpatic si daci cei din interior.

Alte referate despre: geto-dacii, romanizarea geto-dacilor, geto-daci

Orasul Atena

Orasul Atena - Primii care au creat o mare civilizaţie în anul 2000 Î.H. au fost locuitorii insulei Creta. Cele mai multe realizări în artă, ştiinţă şi guvernare au fost făcute în timpul epocii de aur. Aceasta a fost perioada dintre 477 şi 431 Î.H. ,când Atena era oraşul-stat conducător.

Alte referate despre: orasul atena, caracteristici geografice ale orasului atena, despre orasul atena

Atena

Parthenonul este ideea unei forme care se numeste Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul în care coloanele sunt dispuse fata de o încapere centrala în care se afla imaginea de cult. Parthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor. Numara opt coloane pe fatada, rândul de coloane dorice care încadreaza templul margineste o incinta cu friza ionica, constructia fiind un exemplu în privinta coeziunii acestor doua moduri de a exprima unitatea.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Zeii intelepciunii si ai ratiunii - Atena si Hermes

I. Atena
Protagoras-u lui Platon, povestind mitul lui Epimeteu, pune pe acelasi plan pe Hefaistos si Atena: amindoi repreAZzinta "abilitatea artistica" 3; doar intrebuintarea focului le diferentiaza atributiile: Atena prezideaza la ansamblul artelor si meseriilor, cu exceptia celor care utilizeaza focul; acestea sint apanajul lui Hefaistos.Cum s-a ridicat Atena din planul tehnic in planul superior al spiritului ?

Alte referate despre: ce zei erau in grecia si atena, atena zeita intelepciunii, atena zeita intelepciuni

O zi din viata unui atenian

Atena este una dintre cele mai importante cetăţi ale Greciei antice.
Una dintre perioadele cele mai glorioase ale acestui oraş-stat a fost în timpul conducerii lui Pericle (462-429 î.e.n.). În aceste vremuri de pace, viaţa oamenilor era prosperă.
Copiii atenieni mergeau de la 6 la 14 ani la şcoală. Unii continuau şcoala până la 18 ani la o academie, iar între 18 si 20 de ani toţi tinerii trebuiau să meargă la şcoala militară.
În timpul lui Pericle, o zi din viaţa unui atenian de peste 20 de ani, este diferită în funcţie de rangul social sau averea familiei sale.
Astfel, o zi a unui tânăr de rând cuprinde următoarele evenimente:
Trezirea devreme şi luatul mesei de dimineaţă, care poate conţine: turte de orez, grâu sau făină de orz, usturoi sau ceapă, masline, brânză de capră sau linte, iar ca desert prăjituri cu miere. Ca băuturi, erau consumate ...

Alte referate despre: o zi din viata unui atenian, viata unui atenian, o zi din viata unui tanar atenian

Tucidide (Thucydides)

Ca in mai toate cazurile, manie razboaie pornesc de la ciocniri mici si periferice. Asa s-a intamplat in cazul razboiului peloponesiac, incat la putina vreme de la terminarea razboiului impotriva colosului persan lumea greaca se vede antrenata intr-un alt conflict serios. Era vorba de aceasta data de o infruntare in interiorul lumii grecesti care a fost ceva mai relaxata decat inclestarea greco-persana, dar a avut nu mai putin un caracter istovitor.

Alte referate despre: tucidide, tucidide razboiul peloponesiac, tucidide- razboiului peloponesiac

Institutii culturale si ganditori politici

Tragedia, in traditia aristotelica, are rolul de a purifica sufletul de "frica si mila " -catharsis- un tratament terapeutic al tulburarilor emotionale prin empatie cu drama eroului. In sec. al V-lea i.Hr. tragedia a fost dezvoltata de catre trei dintre cei mai mari dramaturgi din istoria teatrului, Eschil, Sofocle si Euripide. La fel de celebrat a fost cel mai de seama reprezentant al vechii comedii atice, Aristofan.

Alte referate despre: politici si institutii cultural europene, politici institutiilor culturale, politici in institutii culturale si a cultelor

Grecia antica

Spre anul 600 î.e.n. însă, a apărut clasa de mijloc. Comerţul le adusese mai multă prosperitate celor din această clasă, iar progresele militare le confereau mai multă putere, făcându-i să dorească să participe la guvernare. În anumite oraşe, inclusiv în Corint, clasa de mijloc s-a revoltat şi i-a înlăturat pe aristocraţi, în favoarea unor dictatori care au devenit cunoscuţi sub numele de “tirani”.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Partidele politice

Rolul asumat in ultimul secol de catre partide in desfasurarea procesului democratic, incepand cu gruparea cetatenilor in functie de opinii, ideologii, interese comune si terminand cu organizarea alegerilor, activitatea parlamentara sau guvernamentala le-a consacrat ca un instrument indispensabil al democratiei reprezentative. Plura-lismul este o emblematica a democratiei.

Alte referate despre: partidele politice, partide politice, partidele politice in perioada interbelica

Ateneul roman - Edificiu - simbol al culturii nationale

Dispuse sub forma vechilor amfiteatre greco-romane, cele aproape 1.000 de locuri (trei zone de parter si doua randuri circulare cu 52 de loji, la mijloc cu o loja centrala) ofera o vizibilitate perfecta din orice colt si o auditie impecabila. Perfectiunea sunetului se datoreaza imensei cupole (bogat decorata) care "absoarbe" fondul instrumental si vocal de pe podium, spre a-l distribui prin reverberatie catre auditori, cu intreaga gama de armonice pana la cele mai fine culori timbrale si nuante.

Alte referate despre: cultura nationala vs cultura organizationala, cultura nationala in secolul xix-lea, cultura nationala in sec 19

Atena

Pe reliefurile statuii, apare lupta zeilor cu gigantii, lupta lapitilor cu centaurii si lupta atenienilor cu amazoanele. Friza Parthenonului înfatiseaza procesiunea întregii cetati, a tuturor vârstelor si oamenilor cetatii care participa fara distinctii de rang la sacra solemnitate. Friza descrie doua cortegii care se întâlnesc ambele pe latura de rasarit acolo unde troneaza zeii. Pe latura de apus calaretii sunt alaturi de caii lor si cortegiul este incipient, abia se formeaza.

Alte referate despre: zeita atena, atena referat, atena si sparta

Eros si Psyhe

Ea zareste acolo “Nu departe de cursul acestei ape se inalta un palat regesc, construit nu de maini omenesti, ci cu o arta intr-adevar divina. De cum treci pragul acestui palat, simti ca te aflii in locuinta splendida si incantatoare a vreunei divinitati. Intr-adevar, tavanele, imbracate in tablii artistic sculptate in fildes si in lemn de lamai, sunt sustinute de coloane de aur. Toti peretii sunt acoperiti in intregime cu basoreliefuri in argint

Alte referate despre: eros si psyhe, eros si psyhe referat, eros
Referate afisate : 19
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK