Atentia si patologiile ei

Atentia si patologia ei

Atentia si patologia ei
Daca atentia are drept cauza starile afective - fapt incontestabil dovedit - iar aceste stari au la randul lor drept cauze tendinte, trebuinte, apetituri, atunci, atentia tine de ceea ce este mai profund in individ : instinctul de conservare. Posibilitatea de a fi atent a fost si este un avantaj de prim ordin in lupta pentru viata.
Atentia voluntara sau artificiala este un produs al trebuintei, aparut odata cu progresul civilizatiei, artei, al educatiei, al antrenamentului.

Este grefata pe atentia spontana si isi gaseste in ea conditiile de existenta. Atentia voluntara s-a nascut sub presiunea trebuintei si odata cu progresul inteligentei. Ea este un aparat de perfectionare si un produs al civilizatiei. De indata ce omul a fost capabil sa se consacre unei munci lipsite de atratie imediata, dar acceptata ca mijloc de viata, in lume si-a facut aparitia atentia voluntara. Ea s-a nascut deci din necesitatea si educatia pe care o dau lucrurile.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 6kb
Downloads: 714
Materia: Psihologie

Atentia

Atentia este procesul psihofiziologic care consta în orientarea si
concentrarea selectiva a activitatii psihice asupra unor stimuli sau
sarcini, în vederea obtinerii unei perceptii optime, rezolvari
adecvate ale sarcinilor, a situatiilor-problema si adaptarii
comportamentului sensorio-motor, cognitiv si afectiv la mobilitatea
conditiilor externe si la dinamica motivelor si scopurilor persoanei.
Atentia apare ca o conditie primara, de fond, pentru desfasurarea
proceselor de cunoastere, a celor de autoanaliza si autoevaluare,
prucum si a comportamentelor motorii.

Alte referate despre: atentia, atentia psihologie, concentrarea atentiei

Atentia si neatentia elevilor la ore

Concentrarea atentiei determina cresterea eficientei activitatii cog-nitive si motorii. Cercetarile arata ca un optimum de atentie corespunde unui grad de excitabilitate medie, unui nivel medie de activare cerebrala, care faciliteaza integrarea mesajelor (10) si ca sub acest nivel nu are loc reactia de orientarea, in timp ce depasirea nivelului optim produce mai curand o reactie de alarma, de neliniste, care distorsioneaza perceptia sau caracterul adaptiv al reactiei.

Focarul de excitabilitate optima corespunzator atentiei concentrate atat in sfera senzoriala, intelectuala, cat si in cea motrica determina-prin inductie negativa- inhibitia celorlalte zone corticale. In consecinta, atentia comporta doua laturi solidare: concentratie asupra unui fapt, asupra unei idei sau activitati si detasarea simultana fata de rest. Rezistenta fata de stimulii perturbatori, distractivi, constituie indirect o masura a gradului de concentrare.

Elevul isi poate mentine atentia concentrata asupra ...

Alte referate despre: atentia si neatentia elevilor, neatentia elevilor la ore, atentia si neatentia la ore a elevilor

Criminalul patologic

Criminalul patologic
In literatura de specialitate diversi autori au incercat sa contureze portretul personalitatii criminale si, in functie de o serie de criterii, sa realizeze clasificarea si gruparea lor.
Criminalul patologic

Alte referate despre: criminalul patologic, criminali patologici, criminalul patologic note definitorii

Neurofiziologia atentiei

Neurofiziologia atentiei:Principala formatiune implicata in realizarea atentiei este sistemul reticulat. Formatiunea reticulata pregateste cortexul si caile senzoriale pentru a raspunde adecvat la un stimul.Lezarea accidentala sau experimentala a acestei formatiuni duce la coma profunda. Invers, o serie de cercetari experimentale au aratat ca stimularea acestei zone duce la trezire in cazul in care animalul (ex. Pisica) sau subiectul uman ce participa la experiment se afla in stare de somn.Neurofiziologia atentiei

Alte referate despre: neurofiziologia atentiei, neurofiziologia atentiei model sokolov, atentia si mecanismul ei neurofiziologic

Atentia

Def: Atenţia este un act de selectare psihică activă prin care se realizează semnificaţia, importanţa şi ierarhizarea unor evenimente, obiecte şi fenomene care ne influenţează existenţa (acordăm atenţie lucrurilor care ne interesează şi o menţinem prin scopul urmărit).

Alte referate despre: proverbe despre atentie, metode de psihocorectie a atentiei la preadolescenti, atentia voluntara

Atentia

Unele obiecte, fenomene se impun atenţiei noastre, se fac să ne orientăm întreaga activitate psihică asupra lor, ne atrag privirea fără să vrem, fără nici un fel de intenţie şi efort din parte noastră.
Forma de atenţie în care orientarea şi concentrarea activităţii psihice asupra obiectelor şi fenomenelor din relaitatea înconjurătoare se realizează fără a se propune dinainte acest lucru, fără a depune un efort special în această direcţie este o atenţie neintenţională, involuntară.

Alte referate despre: atentia referat, tipuri de atentie, atentie la neatentie referat

Imaginatia - intre normal si patologic

Ulterior,inperioada scolara,prin dezvoltarea progresiva a atributelor gandirii,imaginatia ajunge sa fie subordonata ei.La unii copii intarziati,imaginatia poate ramane preponderenta si peste varsta de 8-10 ani,ceea ce creeaza greutati destul de mari in delimitarea realului,a concretului,de lumea fantastica,a irealului.

Alte referate despre: cariotipul uman normal si patologic, ereditatea normala si patologica la om, eriditatea normala si patologica la om

Cele patru porunci ale primei varste

"Este de necrezut ca unii parinti sunt atat de "orbi" fata de nevoile copilului lor in asa fel incat sa-i ignore plansul. Ce limbaj ati dori sa foloseasca un copil cand doreste sa va atraga atentia asupra dorintelor si nevoilor sale? Singurul sau mod de exprimare este plansul. Atunci cand incepe sa planga incearca sa va spuna ceva. Ce se va intampla in mintea lui daca toata lumea ignora ceea ce incearca sa exprime?

Alte referate despre: comentariul primei strofe din porunca de tudor arghezi, comentariul primei srofe porunca de tudor arghezi, cele patru varste ale omenirii referat

Anatomia patologica a cavitatii bucale

2.6.CORPII STRAINI DIN CAVITATEA BUCALArnCorpii straini identificati in cavitatea bucala la examenul clinic sau post mortem constituie elemente ajutatoare in stabilirea unui diagnostic. Astfel, la caine, faringele poate fi blocat de oase, fragmente de lemn sau alte corpuri. In afara accidentelor, prezenta unor corpuri straine in cavitatea bucala, esofag sau stomac poate trezi suspiciunea de rabie.

Alte referate despre: patologie din cavitatea bucala, anatomia patologica cavitati bucale, anatomia cavitatii bucale

Patologia inflamatorie acuta si cronica

Diagnosticul se orienteaza pe un anumit numar de semne asociate angineianginei ce survine la un pacient tanar:- astenie importanta
-poliadenopaie generala difuz posterioare, in zona cervicala in principal - hepatosplenomegalie- in cele din urma se va insista pe frecventa manifestarilor cutanate si a tipuluio de eruptie mai ales la cei care pacientii au fost tratati cu ampicilina , prescrisa formal.
Un rol important in diagnostic il are hemoleucograma si testul Paul-Bunnel-Davidsohn.

Hemopatia maligna.Manifestata prin agranulocitoza si neutropeie ,leucemie acuta , anginele descoperite aici sunt de tip ulceronecrotic, extensiv, depasind cu usurinta cadrul amigdalelor cu afectare profunda a starii generale.In leucemia acuta , exista un caracter hemoragic si o gingivita hipertrofica.Dar poate afctarea faringiana poate fi banala.
Boala este descoperita hematologic.

Alte referate despre: pielonefrita acuta si cronica, intoxicatii acute si cronice, colecistita acuta si cronica

Patologia tarantulelor

Se cunosc peste 20000 de specii de paianjeni. Aceste nevertebrate au un cefalotorace cu 4 perechi de membre, despartit de un abdomen printr-o strangulare pronuntata ; aproape toate au glande secretorii cu venin. (1)In romana, ca si in engleza, A© tarantula A>> se refera la speciile din familia Theraphosidae si o parte din migalomorfe.
( In franceza, termenul corespunzator este A© mygale A>> care se refera doar la migalomorfe ; A© tarentule A>> referindu-se la A© paianjenul adevarat A>> care nu face parte din migalomorfe (Lycosa tarentula, Lycosa narbonensis, Hogna radiata).Migalomorfele au chelicere care fac miscari de sus in jos. Se spune ca chelicerele sunt A© ortognate A>> Fac parte A© mygales A>>.

Alte referate despre: cariotipul uman patologic, patologia sistemului nervos, patologia sistemului digestiv

Patologia cutaneo-mucoasa in alcoolism

A bea a fost, în primul rând, un aspect al comportamentului social pentru ca a servit desfăşurării ritualului, creării de atmosferă, pactizării unor legături. S-a schimbat ceva de-a lungul secolelor?
O privire de ansamblu ne arată că dacă stilul consumului variază, pasiunile ramân. Aceleaşi efecte, puteri, orori, au fost atribuite altenativ diverselor băuturi. Argumentele din discuţiile polemice asupra efectelor pozitive sau negative ale etanolului sunt alimentate de norme sociale, mitologii, obişnuinte, frecvent fiind de ordin subiectiv.
În 16 septembrie 1989, "Le Figaro" reproduce un articol aparut în propriile coloane în 1949: "Medicii amici ai vinului decid ca muncitorul trebuie să bea mai mult de 1 litru pe zi, iar intelectualul mai mult de 1/2 litru pe zi, pentru a se menţine în formă"'.
Importanta problemei alcoolului ...

Alte referate despre: patologia cutaneo-mucoasa in alcoolismul cronic, www referat ro-patologia cutaneo-, probleme cutaneo mucoase in sarcina

Patologia peretelui abdominal

Plasmexodie-iesirea plasmei din patul vascular.Cand presiunea depaseste presiunea sistolica intervine fenomenul de ischemie.In soc apar toxine care sunt rexorbite de celelalte formatiuni nestrangulate ,apare socul toxicoseptic.Se deschide sacul si se produce fistula intestinala .Intervine faza de catabolism si ajunge in socul toxicoseptic.Pt. diagnostic se exploreaza tubul digestiv cu o substanta hidrosolubila.Diagnosticul se bazeaza pe elementele chimice.

Alte referate despre: patologia peretelui abdominal, referat patologia peretelui abdominal, licenta patologia peretelui abdominal

Patologia alcoolismului cronic

Relatia Julietei cu Romeo este diferita de toate celelalte. Il
intilneste la petrecere si se indragosteste de el la prima vedere. In
citeva ore, el devine persoana cea mai importanta a vietii ei. Vrea sa
se casatoreasca cu el desi stie ca o relatie intre familiile lor este
imposibila. Dragostea ei insa nu tine cont de logica asa ca se
intilneste cu Romeo la fratele Lawrence si se casatoreste cu el. Dupa
casatorie, ea este optimista si crede ca necazurile s-au incheiat,
cind de fapt sint abia pe cale sa inceapa. Pe tot parcursul piesei
Julieta este complet devotata lui Romeo: este gata sa renunte la
numele sau, refuza sa se casatoreasca cu Paris. Singura data cind
simte furie impotriva lui este atunci cind acesta il ucide pe Tybalt,
dar dupa o reflectie isi da seama ca de fapt este de partea lui Romeo.

Alte referate despre: alcoolismul cronic, alcoolism cronic, alcoolism cronic definitie

Miracolul cuvintelor in viata mea

Spre exemplu, dacă eşti atent la ce exprimă emoţional cuvintele tale atunci cînd vorbeşti despre "dragoste" sau "optimism", poate vei observa că te simţi entuziast, înaripat, plin de viaţă şi de bucurie; ai face orice ca să păstrezi această stare de bine şi ţi-ar plăcea să petreci cît mai mult timp în preajma oamenilor care au o asemenea percepţie frumoasă despre viaţă.

Alte referate despre: miracolul cuvintelor in viata mea, eseu miracolul cuvintelor in viata mea, miracolul cuvintelor in viata mea eseu
Referate afisate : 16
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles