Atributul substantival exemple

Izvorul noptii - Lucian Blaga

Titlul poeziei, o structură nominală, alcătuită din substantivul articulat hotărât în nominativ „izvorul” şi atributul substantival genitival „nopţii”, este o metaforă revelatorie pentru ochii iubitei şi orientează discursul liric.
Poezia are o structură simplă: o frază amplă şi o propoziţie dezvoltată, care vine ca o concluzie; simetria discursului liric este asigurată de invocaţia cu care debutează şi se încheie poezia.

Iubita este individualizată prin câteva trăsături: ”frumoaso” (adjectiv substantivat în vocativ, care sugerează perfecţiunea), „lumina mea” (metaforă care actualizează una din temele centrale ale volumului, lumina), ochii negri. Lumea pare că izvorăşte din ochii negri ai iubitei: ”ochii tăi, adâncii, sunt izvorul/ din care tainic curge noaptea peste munţi/ şi peste văi şi peste şesuri”. Se observă aici că iubitei i se atribuie capacităţi demiurgice, textul fiind o inedită cosmogeneză.

De fapt, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 15514
Materia: Romana

Izvorul noptii - demonstratie gen liric

Titlul poeziei “Izvorul noptii” de Lucian Blaga este o metafora care semnifica ochii iubitei si al carei sens este descifrat din intregul text.Este construit din doua substantive,dintre care cel de-al doilea este la genitiv,acestea avand mai multe sensuri.”Izvorul” sugereaza sursa,inceputul , lacrimile si limpezimea care exprima sentimente de sinceritate.Substantivul la genitiv “noptii” exprima teama, misterul , necunoasterea si romantismul , ce ridica semene de intrebare , dar in acelasi timp , sentimente de iubire.”Izvorul noptii” sugereaza frumusetea ochilor iubitei.

Alte referate despre: izvorul noptii-demonstratie gen liric, izvorul noptii demonstratie gen liric, izvorul noptii - demonstratie gen liric

Lucian Blaga-Scriitor canonic

Semnificativa pentru aceasta etapa este creaţia „Paradis in destrămare” in care Blaga prezinta un univers haotic, in destramare, un univers care isi pierde miturile si isi anuleaza creatia edenica.Poetul prezinta o serie de mituri biblice pe care insa le prelucreaza, acesta fiind mitul Paradisului.Ideea fundamentala este ca legatura dintre lume si taramul cerurulor s-a rupt dupa izgonirea omului din paradis.

Alte referate despre: lucian blaga-scriitor canonic, lucian blaga scriitor canonic, caracteristica lucian blaga-scriitor si narator

Lucian Blaga

Distanţat de geografic şi etnografic, neatras de concretul istoric, de culoarea locală ca atare, Blaga reţine din privelişti — şi în volumele citate şi în cele următoare: La cumpăna apelor (1933), La curţile dorului (1939), Nebănuitele trepte (1943) precum şi în opera poetică editată postum — doar liniile definitorii, reduce individuaţiunile la schiţă, la o schemă prototipală. Integrat prin aceasta în expresionism, Blaga îl modifică, substituind (mai puţin în primul volum) impetuozităţii fugoase, expresivităţii frenetice, către care orientaseră curentul unii dintre reprezentanţii şi, mai cu seamă, precursorii săi germani, o exultantă calmă, bucolică, în curând convertită într-un hieratism de iconografie bizantină. Ridicat peste timp, scos din spaţiul profan, diafanizat, peisajul blagian nu rămâne, totuşi, fără specificitate. Posedă una chiar foarte pregnantă: individuală şi etnică.

Alte referate despre: lucian blaga, lucian blaga biografie, mesterul manole de lucian blaga

Scoica de Lucian Blaga

Scoica de Lucian Blaga
Inima se dovedeste a fi o scoica din a carei interior rasuna misterul sau cum spune poetul “o mare necunoscuta. Poezia “Scoica” este de fapt o poezie filozofica, o poezie ce poate fi comparata cu o evadare din necunoscut si aspirarea catre cunosterea deplina. Poetul este capturat intre ganduri si suferinta, inre patimile acestei lumi si devine incert, nu se mai poat regasi pe sine in acest val urias al framantarilor interioare. Aspira doar spre a iesi din acesta stare. Zvonul, ce “rasuna prelung si neinteles” reprezinta incertitudinea ce l-a cuprins pe poet in urma departarii del umea ideala. el nu mai stie daca acesta lume exista sau nu, dar stie ca poate aspira sa o vada si sa ajunga intr-o buna zi la ea. Repetitia verbelui “ajunge” la viitor are scopul de a face cat mai evidenta nesiguranta dar si dorinta neschimbata de a vedea “malul acelei mari”.

Alte referate despre: scoica de lucian blaga, scoica de lucian blaga comentariu, comentariu scoica de lucian blaga

Izvorul noptii - Lucian Blaga

Personalitatea marcanta a culturii interbelice, Lucian Blaga, filozof, scriitor, profesor universitar, va marca perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea in universalitate.

Intrat in viata la 9 mai 1895, in satul Lancram din judetul Alba. Lucian Blaga va porni “In marea trecere” la 6 mai 1961, fiind inmormantat tot in ziua de 9 mai, in cimitirul din Lancram, langa Sebes, ramanand definitiv in comuniune cu spatiul pe care l-a iubit si despre care va marturisi in poezia 9 mai 1985 : “ Sat al meu, ce porti in nume / sunetele lacrimei, / la chemari adanci de nume / in cea noapte te-am ales / ca prag de lume / si poteca patimei. / Spre tine cine m-a-ndrumat / din scufund de veac, / in tine cine m-a chemat / fie binecuvantat, / sat de lacrimi fara leac.”

Dupa studiile din tara – Sebes, Brasov, ...

Alte referate despre: izvorul noptii lucian blaga comentariu, izvorul noptii lucian blaga, izvorul noptii-lucian blaga

Argumentare Izvorul noptii - Blaga

Frumoaso,
ţi-s ochii-aşa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
şi peste munţi şi peste şesuri,
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Aşa-s de negri ochii tăi,
lumina mea.

Alte referate despre: argumentare izvorul noptii blaga, argumenta izvorul noptii blaga, argumentare izvorul noptii de lucian blaga

Izvorul Noptii de Lucian Blaga - argumentare

Izvorul Noptii de Lucian Blaga - argumentare, personalitate marcanta a literaturii romane din secolul al douazecilea, a marcat literature romana prin originalitate si profunzime filozofica. Peozia “Izvorul noptii” a fost publicata in volumul de debut al autorului, intitulat “poemele iubirii”.

Alte referate despre: izvorul noptii de lucian blaga argumentare, izvorul noptii de lucian blaga-argumentare, izvorul noptii de lucian blaga argumentare ca apartine genului liric

Atributul

Atributul substantival se exprima printr-un substantiv propriu-zis sau provenit din alte părţi de vorbire ori prin numeral cu valoare substantivală şi se împarte în:
a) atribut substantival genitival care stă în cazul G, fără prepoziţie sau locuţiune prepoziţională şi se exprimă prin:
- substantiv comun sau propriu:
Cartea elevului este îngrijită.
Meritul lui Mihai este apreciat.
- numeral cardinal ordinal, colectiv, distributiv şi fracţionar:
Meritele celor trei sunt de necontestat.
b) atribut substantival prepoziţional, care stă în cazurile Ac, G şi D, precedate de prepoziţii sau locuţiuni prepoziţionale şi se exprimă prin:
- substantiv comun sau propriu:

Alte referate despre: atributul, care este atributul esential al sociologiei, atribut

Speciile literare - descriere si exemple

CARACTERISTICI
1. Dimensiuni ample;
2. Actiunea se desfasoara
pe mai multe planuri, cu interventia supranaturalului , binele invinge raul;
3. Actiune complicata,
plasata intr-un spatiu imaginar (cele doua taramuri aflate la mare distanta);
4. Durata indelungata;
5. Personaje numeroase, reprezentand fortele binelui sau ale raului;
6. Naratiunea se imbina cu dialogul si descrierea;
7. Formule specifice (de inceput, mijloc si incheiere) .

Alte referate despre: exemple de specii literare, specii literare exemple, descriere literara exemple de texte literare

Cazurile substantivului

Vocativ:
-Nu are functie sintactica.
EX: Te rog, Ana, fii atenta!
-Atribut apozitional: - Ioane, vecine, vino pana la mine!

Alte referate despre: cazurile substantivului, cazurile substantivelor, cazurile substantivului si functiile sintactice

De la misticism la martiriu; puterea exemplului

Admiratia maselor populare pentru aceasta credinta se explica prin acumularea mai multor factori de convingere care fac din Iisus un lider aproape “ideal”. Insa fundamentul principal al acestei unanimitati este, fara indoiala, imprecizia teoretica a mesajului christic.

Alte referate despre: puterea exemplului, operatii cu puteri exemple, puterea exemplului personal

Atributele dumnezeiesti - generalitati

In teologia bisericii ortodoxe se folosesc doua impartiri deosebite
intre ele prin premisele de la care pleaca . Prima pleaca de la ideea
de Dumnezeu ca spirit absolut sau infinit , si imparte atributele
divine in principale, spiritualitatea si infinitatea , si in special ,
care se deduc sau se deriva din cele principale, anume, din
spiritualitate: atyributele ratiunii sau intelectului divin , deci
intelectuale ( atotstiinta, intelepciunea absoluta) , ale
sentimentului si vointei divine, deci morale ( libertatea absoluta ,
sfintenia , bunatatea, dreptatea absoluta, veracitatea si
fidelitatea); iar din infinitate: aseitatea, neschimbabilitatea,
eternitatea, omniprezenta, atotputernicia, unitatea fiintiala.

Alte referate despre: atribute dumnezeiesti, atributele dumnezeiesti, despre atributele si lucrarile dumnezeiesti

Uniunea europeana -atributii si functii

- Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state sunt parti ale acestei conventii: Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Suedia, Elvetia si Turcia, precum si zonele occidentale de ocupatie din Germania si teritoriul Triestului
- 5 mai 1949 a fost creat Consiliul Europei, având ca membrii fondatori zece state: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia si Suedia
- 9 mai 1950, salonul Orologiului din Quai d'Orsay ministrul afacerilor externe francez Robert Schuman face publica oferta Frantei catre Republica Federala Germania de a pune în comun productia de carbune si otel
- pe 18 aprilie 1951 este semnat ...

Alte referate despre: uniunea europeana atributii, uniunea europeana-atributii, luxemburg atributii si functii in uniunea europeana

BNR - prezentare, obiective si atributii

Structurile de conducere ale BCE sunt: Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Executiv şi Consiliul General.
Zona euro se confruntă cu un risc de încetinire a ritmului de creştere economică şi de accentuare a inflaţiei în 2008, ceea ce reprezintă o dilemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE) în ce priveşte politica monetară, a spus marţi comisarul european pe probleme monetare.

Alte referate despre: bnr obiective si atributii, bnr obiective atributii, atributiile bnr

Atributele psihosociale ale personalitatii - statutul si rolul persoanei

Statutul consta intr-o colectie de reguli si obligatii care sunt
desemnate, de obicei, prin termenii de ,,mama", ,,invatator", ,,medic"
etc. (G. Lindzey). El exprima o pozitie de baza a persoanei in
structura sociala, pozitie care poate fi raportata la un rang mai
inalt sau mai coborat.

Alte referate despre: atributele psihosociale ale personalitatii, atributiile si responsabilitatile personalului comercial, statutul si rolul persoanei

Sfera de cuprindere - obiectivele si atributiile controlului intern

Definitia controlului intern:
"Controlul intern este un proces: conceput si aplicat de cei insarcinati cu guvernarea, de conducere si de alti membri ai personalului si are rolul de a furniza o certificare rezonabila cu privire la atingerea obiectivelor entitatii legate de siguranta raportarii financiare, eficacitatea si eficienta operatiunilor si conformitatea cu legislatia si normele aplicabile."

Alte referate despre: obiectivele generale ale controlului intern, in functie de sfera de cuprindere obiectivele firmei, obiectivele controlului intern

Atributile paznicului de vanatoare

5. Aprovizionează cu sare sărăriile existente primăvara , toamna şi ori de câte ori este necesar , astfel încât sarea să nu lipsescă din fondul de vânătoare .

Alte referate despre: atributiile paznicului de vanatoare, atributile paznicului de vanatoare, atributile paznicului de vanat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK