Autonomia locala in romania

Autonomia locala

În prima categorie se încadrează acele state care asigură o identitate de tratament juridic comunităţilor locale, utilizând o bază juridică unică. De exemplu, Constituţia Greciei reglementează organizarea administraţiei de stat pe baza unui sistem de desconcentrare, încredinţând gestiunea afacerilor locale colectivităţilor locale, care se bucură de autonomie administrativă (art.102, pct.2).

Constituţia Luxemburgului comunele formate din comunităţi autonome, constituite pe bază teritorială, posedând personalitate juridică şi girând, prin propriile organe, propriul patrimoniu şi interes (art.107, pct.1).

În a doua categorie se încadrează acele state care, prin legea lor fundamentală, având în vedere particularităţile istorice şi lingvistice ale constituirii lor, atribuie un anumit sistem particular de autonomie fie comunităţilor locale, fie comunităţilor lingvistice, fie anumitor structuri teritoriale.

Astfel, Constituţia Italiei, după ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 5516
Materia: Drept

Drept politic - Fisa de evaluare

Domnul Petre s-a hotarat sa se adreseze autoritatilor indreptatite sa intervina, deoarece este in afara oricarei indoieli faptul ca, in vreme de iarna, locuitorii din satul Botea nu se pot bucura de drepturile si libertatile pe care le au in calitate de cetateni ai statului roman.

Alte referate despre: dreptul politiei de a aresta fara mandat, fisa de evaluare psihopedagogica, fisa de evaluare

Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul

Regasim aceasta funtie in toate conducerile organismelor internationale, spre exemplu:
- Secretarul General al O.N.U. - functie politica cu importanta internationala, care poate fi ocuapta numai de personalitati cu o pregatire si educatie deosebite, recunoscute pe plan intenational.
Indiferent de nivelul ierarhic pe care-l ocupa in administratia centrala de stat (ex. ministru secretar de stat), in administratia la nivel judetean-secretar al judetului, sau locala secretar al orasului, comunei, aceasta functie implica o pregatire deosebita, in toate domeniile de activitate, intrucat este cel care avizeaza/contrasemneaza pentru legalitate actele emise de organele deliberative alese sau numite, trebuind sa fie la zi cu toata legislatia din fiecare domeniu de competenta a acestuia ( Consiliul Judetean , consiliile locale respectiv ale presedintelui Consiliului Judetean sau ale primarului).

Alte referate despre: secretarul unitatii administrativ teritoriale, locul si rolul secretarului unitatii administrativ teritoriale, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale

Prefectul

Este de relevat totusi, conditia cetateniei române si a domiciliului
în România, impusa de articolul 16 din Constitutia României, potrivit
careia "functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi
ocupate de persoanele care au numai cetatenia româna si domiciliul în
tara".

Alte referate despre: prefectul, atributiile prefectului, prefectul referat

Organizarea si functionarea Primariei municipiului Targu Mures

Viata curenta a oamenilor presupune satisfacerea atat a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pietei ( hrana, imbracaminte, adapost) cat ti a nevoilor sociale care sunt furnizate de autoritatile publice pe seama unor activitati vizand asigurarea apararii nationale, ordinea publica, protectie sociala, mentinerea echilibrului ecologic, asistenta sanitara , educatie etc. Finantele publice constituie o componenta de mare importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in proportiile redudistribuirii PIB cat si modul concret de realizare a acestui proces.

Alte referate despre: primaria municipiului targu mures, primaria municipiului targu-mures- directia impozite si taxe locale, organizarea si functionarea primariilor din punct de vedere juridic

Notiunea de administratie publica

Distincţia dintre Administraţia publică centrală şi cea locală are la bază utilizarea mai multor criterii cumulative. Ele au în vedere competenţa teritorială şi materială a organelor ce compun administraţia publică şi natura interesului pe care il promovează.

Alte referate despre: administratie publica, administratia publica, caiet de practica administratie publica

Directii si critici privind reforma in administratia publica

Realitatea demonstreaza ca de aproape 10 ani se incearca adaptarea la transformarile de natura administrativa, politica si juridica ce au loc in statele dezvoltate. O analiza a cadrului legislativ si institutional arata ca nu au fost gasite cele mai bune instrumente pentru realizarea reformei in administratie:

Alte referate despre: directii si critici privind reforma in administratia publica, directii si critici privind reforma in administratia publica referat, directi si critici privind reforma in administratia publica

Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale

Problema abordată şi context
Iaşul are nevoie să se dezvolte economic. Turismul este una dintre opţiunile importante, dat fiind că dezvoltarea industrială este limitată de constrângerile includerii oraşulului pe piaţa turistică internă. Cu toate acestea, turismul este slab dezvoltat şi se impunea astfel organizarea unui proiect pentru a afla calea pe care Iaşul trebuie să o aleagă.

Metode de consultare/participare publică
Drept metode se vor folosi grupul cetăţenesc şi yahoo email, cu documentul format Word 2003-2007 al chestionarului ce va fi trimis către persoanele din lista de messenger personală pentru cei cunoscuţi că locuiesc în oraşul sau judeţul Iaşi.

Alte referate despre: valorificarea potentialului turistic al judetului iasi, analiza potentialului turistic al judetului iasi, potentialul turistic al judetului iasi

Impozite si taxe locale

Descentralizarea serviciilor publice şi promovarea principiului autonomiei locale în administrarea teritoriului ţării au determinat transferarea tuturor atribuţiilor şi obligaţiilor de stabilire, urmărire, încasare şi control a impozitelor locale de la Ministerul Finanţelor la administraţiilor locale. Acest proces, produs în baza legii administraţiei publice locale, legii finanţelor publice locale şi a Hotărârii de Guvern nr. 333/1999, a dus la creşterea responsabilităţii consiliilor locale în asigurarea resurselor financiare prin creşterea ponderii veniturilor proprii în total venituri administrate prin bugetul de venituri şi cheltuieli.
Crearea sistemului de gestiune a finanţelor publice locale şi organizarea activităţii fiscale pe principiile descentralizării şi autonomiei financiare constituie problema aflată în centrul atenţiei administraţiilor locale din România.

Alte referate despre: impozite si taxe locale, referat impozite si taxe locale, impozite si taxe locale referat cu bibliografie

Agenda 21 locala

Pana in prezent Inspectoratele de Protectie a Mediului au evaluat situatia existenta, au identificat problemele si cauzele acestora, rezultand astfel partea de mediu a strategiei locale de dezvoltare durabila. Intreaga strategie cu cele trei componente (mediu, social, economic) a fost supusa dezbaterii publice si apoi definitivata si aprobata.

Alte referate despre: agenda locala 21, agenda locala, despre agenda locala

Stadiul legislatiei romane privind administratia publica locala

Potrivit art. 3 alin. 1 din aceasta lege prin autonomie locala se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii. Ea priveste organizarea, functionarea, competentele si atributiile, precum si gestionarea resurselor care, potrivit legii, apartin comunei, orasului, municipiului sau judetului, dupa caz si se refera numai aspecte de ordin administrativ si financiar, fiind exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege.

Alte referate despre: legea nr 215 2004 privind administratia publica locala, legii 69 1991 privind administratia publica locala, legea 215 2001 privind administratia publica locala

Istoria localitatii Tetcani

"Tetcani, sat in jud. Roman, plasa Moldova, spre sud-vest de satul Mircesti, pe soseaua nationala Roman Falticeni, asezat pe platoul ce separa bazinul Moldovei de al Siretului. In acest sat este si o biserica catolica. Locuitorii acestiu sat tin de parohia catolica Gheraiesti .Se face balciu la 20 august.

Alte referate despre: istorie locala, istoria locala, elemente de istorie locala

Institutiile locale in timpul dinastiei Tudorilor

"Pacea regelui" era un agent de politie amator, ales pe un an de zile si care era denumit petty constable (liteAZralmente: "mic-conetabil"). Functia de constable fusese creata de Eduard I, in secolul al XIII-lea, pentru controlul armelor, asigurarea pazei satelor si urmarirea raufacatorilor. Acest nefericit cetaAZtean petrecea un an de chinuri, deoarece era rasAZpunzator de linistea parohiei sale. Daca un vagaAZbond era arestat de un altul decat el, se trezea cu o amenda pentru neglijarea indatoririlor sale.

Alte referate despre: institutii cenrale dinastia tudorilor, dinastia tudorilor, dinastia tudorilor referat

Centrul national pentru dezvoltare durabila - Agenda locala 21

- Evaluarea corecta a “durabilitatii” sistemului socio-economic din orasele pilot ale AL21
- Masurarea performantelor privind atingerea obiectivelor stabilite in cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare Durabila si implementarea Planului Local de Actiune.
- Corelarea si adaptarea continua a politicilor la nivel local cu componentele Agendei Locale 21 (obiective, politici, actiuni) precum si cu documentele adoptate la nivel international (UN, UE, etc).

Alte referate despre: centrul national pentru dezvoltare durabila, centrul national de dezvoltare durabila, strategia nationala de dezvoltare durabila

Implementarea strategiilor de dezvoltare locala

c) Comitetul de selectie
- Membrii Comitetului vor fi reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, universitati, mediul academic precum si experti externi.
- Presedintele Comitetului National de Selectie va fi ales la nivel de secretar de stat / director din cadrul MAPDR – DGDR.
- Observatorii procesului de selectie vor fi reprezentanti ai societatii civile si partenerii economici si sociali.

Alte referate despre: axa leader implementarea strategiilor de dezvoltare locala, axa leader - implementarea strategiilor de dezvoltare locala, implementarea strategiei de dezvoltare locale calitatea vietii

Acceptarea radiourilor locale

Această unitate, cea mai mică ce poate fi estimată cu un nivel acceptabil de încredere, permite posturilor de radio să deţină un bun control asupra acceptării pe piaţă a fiecărui element de program, astfel încât ele pot şti, spre exemplu, dacă o anumită amplasare a calupurilor publicitare va avea sau nu efecte asupra comportamentului ascultătorilor.

Firmele care vor să-şi facă reclamă produselor lor, pun la dispoziţia unei agenţii publicitare un buget fix pe care agenţia îl repartizează între diverse mass-media după criteriul cost-profit. Repartizarea bugetului se decide în agenţiile publicitare şi întreprinderi după diverse criterii, cum sunt:
-publicul ţintă, spre exemplu: un producător de software va comanda reclama cu precădere în revistele pentru publicul larg şi cu tiraje mari, unde preţurile reclamei sunt mai mari şi numărul ...

Alte referate despre: acceptarea radiourilor locale, consiliul local, protectia mediului in localitatea natala

Punerea problemei in legislatia romaneasca actuala

Notiunea de autoritate publica sau pluralul - autoritatile publice - sunt utilizate si pentru a evoca agentii ori functionarii publici care intra in contact direct si nemijlocit cu cetateanul aparandu-i sau dupa caz incalcandu-i un drept fundamental dar sensul principal al sintagmei "autoritate publica" este de organ public, deci colectiv organizat de oameni care exercita prerogative de putere publica, fie intr-o activitate statala, fie intr-o activitate din administratia locala autonoma.

Alte referate despre: legiuirea caragea in legislatia romaneasca, locul si rolul pedagogului in scoala romaneasca actuala, legislatia romaneasca si europeana privind frauda electronica
Referate afisate : 17
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles