Avaritia lui costache girgiuveanu fata de otilia

Costache Girgiuveanu - caracterizare

„– Nu - nu - nu ştiu... nu-nu stă nimeni aici, nu cunosc...”. Băiatul se miră nespus şi „ieşi ameţit pe uşa gotică şi apoi pe poarta ruginită trecu prin faţa muscalului, care sforăia mereu, şi porni dezorientat înainte.”
Încă de la începutul romanului, apariţia sa este bizară, deconcertându-l pe Felix atunci când îi spune: „nu-nu stă nimeni, aici”, răspuns de domeniul absurdului. Felix îşi imaginase că tutorele său e un om masiv, „de o greutate extraordinară”, având în vedere că ştia despre el că este bogat, deţine mai multe imobile, îi fusese lăsat în grijă, argumente pentru a-şi închipui că giurgiuveanu are forţă. Însă îi apare în faţă un om mititel, puţin adus pe sapte, cu o chelie de porţelan, cu faţa spână, buzele galbene de prea mult fumat, cu ochii clipind rar şi moale.

Aspectul exterior şi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 11
Materia: Romana

Aglae Tulea - caracterizare

„Aglae şi Aurica întoarseră capul simulând surpriza.
– Olimpia! Tu eşti? exclamă Aglae cu o solicitudine în care voia să pună totuşi o uşoară urmă de supărare. Olimpia se lăsă sărutată de Aglae pe amândoi obrajii, în vreme ce mâna acesteia era sărutată cu un respect afectat de Stănică”.
Motivul acestei răceli al relaţiilor îi este explicat lui Felix de Otilia:

Alte referate despre: aglae tulea caracterizare, caracterizare aglae tulea, aglae tulea

Leonid Pascalopol - caracterizare

Caracterizarea este aparent făcută de autor, căci în realitate Pascalopol este privit de Felix, iar cititorul reţine amănuntele pe care Felix, el însuţi, le reţinuse. Se insistă de la început asupra chipului, iar elementele care compun întregul sunt nu rareori contraste: „rumen ca un negustor, însă elegant prin eleganţa pielii”, „oarecum voluminos, totuţi evitând impresia de exces”.

Alte referate despre: leonida pascalopol, leonida pascalopol caracterizare, caracterizarea lui leonida pascalopol

Enigma Otiliei - caracterizarea

ENIGMA OTILIEI: A aparut in martie 1938 si este un roman de factura balzaciana. Romaul prezinta viata burgheziei bucurestene din prima jumatate a secolului nostru. Titlul original al romanului a fost „Parintii Otiliei” scriitorul avind in vedere ideea paternitatii. Romanul devine o satira vehementa la adresa burgheziei in care relatiile copii-parinti s-au degradat datorita banului. Romanul are in centru istoria luptei pentru mostenirea averii lui mos Costache. Desfasurarea epica este lenta, conflictul este determinat de incercarile membrilor clanului Tulea de a pune mina pe averea lui Costache Giurgiuveanu.

Alte referate despre: enigma otiliei, enigma otiliei rezumat, rezumat enigma otiliei

Caraterizarea lui Costache Giurgiuveanu din romanul Enigma Otiliei

Siret, el reuseste sa gaseasca diverse metode de a le lue banii tinerilor care stau in chirie in aprtamentele sale, ba mai mult, atunci cand trebuie sa dea restul, pretinde ca nu are maruntis, dand in schimp timbre postale “pe care le tinea intr-un portofoliu gros, legat cu gumilastic”. Felix deţinea de la un coleg multe informatii pretioase referitoare la afacerile batranului: „Colegul îl informă că şedea într-o casă de raport cu câteva caturi, foarte modernă, însă cu apartamente mici, pe care proprietarul le închiria la studenţi, la intelectuali tineri în concubinaj, scoţând astfel un venit mai mare. Accepta chiria lunar, în schimb se acoperea printr-o poliţă scadentă la data exigibilităţii ei.

Alte referate despre: caracterizarea lui costache giurgiuveanu din romanul enigma otiliei, caracterizarea lui costache giurgiuveanu din opera enigma otiliei, costache giurgiuveanu caracterizare din enigma otiliei

Enigma Otiliei

Actiunea romanului incepe cu venirea tanarului Felix,orfan,absolvent al Liceului Internat din Iasi,la Bucuresti,in casa unchiului si tutoreului sau legal,pt. a urma Facultatea de Medicina. Costache Giurgiuveanu este un reutier avar,care o creste pe Otilia de mica ,fiica sa vitrega cu intentia de-a o infia. Aglae o considera un pericol pt. mostenirea fratelui ei.

Expozitiunea este realizata in metoda realist-balzaciana:situarea exacta a actiunii in timp si spatiu,veridicitatea sustinuta prin detaliile tipografice,descrierea srazii in maniera realista,finetea observatiei si notarea detaliului semnificativ.

Patruns in locuinta,Felix il cunoaste pe unchiul sau un omulet straniu care ii raspunde balbait,pe verisoara Otilia si asista la o scena de familie:jocul de table. Naratorul ii atribuie lui Felix observarea obiectiva a personajelor prezente in odaia inalta in care este introdus.

Alte referate despre: enigma otiliei rezumat pe capitole, caracterizarea otiliei din enigma otiliei, enigma otiliei comentariu

Aurica Tulea - caracterizare

Personajul trăieşte pe treapta cea mai de jos a umanului, foarte aproape de câmpul instinctualităţii. Lumii îi îngăduie o singură latură, cea erotică. „Aurica avea despre bărbaţi o concepţie misitcă, în care şi impertinenţele deveneau calităţi. Simpla prezenţă a unui bărbat, mai cu seamă tânăr şi necăsătorit o emoţiona”.

Alte referate despre: aurica tulea, caracterizare aurica tulea, aurica tulea caracterizare

Costache Negruzzi - Alexandru Lapusneanul

A fost de doua ori surghiunit la mosia sa de la Trifesti, ultima oara mai ales pentru povestirea Toderica (revista Propasirea). Intre 1840-1842 e director al Teatrului National din Iasi (impreuna cu Alecsandri si Kogalniceanu). A fost partizanul Unirii de la 1859. Multi ani a fost bolnav, murind de apoplexie la Iasi, lasand o valoroasa opera literara. E inmormantat la Trifesti.

Alte referate despre: costache negruzzi alexandru lapusneanul, costache negruzzi alexandru lapusneanul rezumat, costache negruzzi-alexandru lapusneanul

Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi - rezumat

Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi - rezumat - Negruzzi este creatorul nuvelei istorice româneşti. Nuvela Alexandru Lăpuşneanul a fost publicată în primul număr al revistei Dacia Literară în anul 1840. Nuvela lui Negruzzi este o capodoperă, o culme neîntrecută până în prezent.

Alte referate despre: alexandru lapusneanul de costache negruzzi, comentariu alexandru lapusneanul de costache negruzzi, caracterizarea lui alexandru lapusneanul de costache negruzzi

Caracterizarile personajelor - Enigma Otiliei

Iata pozitia lui Pascalopol. Ea e caracteristica. Daca Pascalopol,
mosierul dezamagit, isi da seama ca o femeie când iubeste "ia banii de
la cel batrân si-i da celui tânar", el s-a bizuit totusi pe sansa
banilor sai. Si nu s-a inselat. Otilia 1-a urmat, dar 1-a si parasit.
Din toata puterea lui materiala si spirituala a ramas numai eleganta
vestimentara.

Alte referate despre: caracterizari personaje enigma otiliei, caracterizarile personajelor - enigma otiliei, caracterizarile personajelor enigma otiliei

Costache Negruzzi

Aici nuvela se afla in nucleu si Negruzzi e tentat chiar a transcrie, la un moment dat, o replica vestita a Lapusnenului consemnata de Grigore Ureche insusi: “Daca au mersu solii Tomsi si-i i-au spus, zic sa le fie zis Alexandru Voda: >”.

Prozator talentat, poet, dramaturg, traducator.
Vede lumina zilei pe malul Prutului, la Trifestii Vchi, in nord de Iasi, in casa care astazi a devenit muzeu. Fiul lui Dinu Negrut si al Sofiei Hermeziu. Dupa obiceiul din casele boieresti, invata cu dascali particulari, intâi greceste si frantuzeste, apoi sa citeasca si sa scrie româneste dupa "Istoria..." lui Petru Maior (povesteste scriitorul in "Cum am invatat româneste").

Alte referate despre: costache negruzzi, rezumat alexandru lapusneanu de costache negruzzi, costache negruzzi biografie

Enigma Otiliei-tema si viziunea despre lume intr-un roman

"Enigma Otiliei"este un roman obiectiv realist din perioada interbelica.Are ca trasaturi"Atenta observatie a socialului gustul detaliului,fresca Bucurestiului inainte de primul razboi mondial,naratiunea la persoana a treia si pastrarea naratorului omniscient".Scriitorul porneste de la realitate pentru a descrie imaginea societatii romanesti.Inceputul secolului al XX-lea este prezentat detaliat fiind dscris mediul familial,universitar,al cinematografelor si al plimbarilor cu trasura,arhitectura si preocuparile specifice ale oamenilor.

Alte referate despre: enigma otiliei tema si viziunea despre lume, enigma otiliei-tema si viziune despre lume, enigma otiliei tema si viziunea lumii in in vreme de razboi

Enigma Otiliei - G. Calinescu - Romanul de tip balzacian (perioada interbelica)

Ca si celelalte romane calinesciene, conflictul si personajele se definesc din prima secventa scenica, in cadrul unei reuniuni de familie (jocul de carti din casa lui Giurgiuveanu, joc la care participa intreg clanul Tulea, care-l integreaza si pe Stanica Ratiu, dar si pe mosierul rafinat, dispus sa piarda cu usurinta sume mari la poker, Leonida Pascalopol).Procedeul prezentarii de la inceput, pe o scena aglomerata a personajelor semnificative, l-am intalnit si in alte creatii ale secolului XX (hora duminicala din romanul "Ion", sau scena cinei din "Morometii").

Alte referate despre: enigma otiliei roman realist obiectiv de tip balzacian, enigma otiliei demonstratie roman realist de tip balzacian, demonstratie ca enigma otiliei este roman realist de tip balzacian

Relatia Felix - Otilia

Tot Otilia este cea care isi sacrifica iubirea pentru a nu stranjeni viitorul lui Felix. In acelasi timp atitudinea ei ar putea fi motivata de dorinta de a vedea daca Felix este capabil sa reziste unei relatii dificile, sa-i suporte capriciile si sa-i ofere atat sentimentul ocrotitor cat si o viata antrenanta.In relatia cu Felix, Otilia se conduce dupa reguli rationale. Iubind-o exaltat, Felix dovedeste a fi pregatit pentru viata, mai copilaros.

Alte referate despre: relatia felix otilia, relatia felix-otilia, enigma otiliei relatia felix otilia

George Calinescu - Enigma Otiliei

Semnificatia titlului:Romanul urma sa fie intitulat Parintii Otiliei - ideea paternitatii, motivul orfanului; mai apoi, Istoria unei mosteniri - critica sociala. Titlul final - Enigma Otiliei - a fost criticat de unii, care credeau ca a fost ales doar din motive comerciale. Sugereaza misterul feminitatii incadrate intr-o societate decadenta. Exprima dramatica aventura a puritatii si ingenuitatii (naturalete = sinceritate + vinovatie), intr-o lume a luptei pentru avere si putere.

Alte referate despre: george calinescu enigma otiliei, george calinescu enigma otiliei rezumat, george calinescu enigma otiliei elemente de suspans

Enigma Otiliei - caracterizare Otilia si Felix

Clanul Tulea o respinge ca pe o concurenta la mostenirea averii lui mos Costache. Asa se explica de ce Aglae o dispretuieste si o bruscheaza considerand-o "o zanateca", iar Aurica este mirata ca Felix merge pe strada "cu o destrabalata ca Otilia". Stanica Ratiu, cameleonic, isi exprima diverse pareri despre ea, dar oricum i se pare "descurcareata" si si-ar dori-o de nevasta.

Alte referate despre: enigma otiliei cuplul otilia-felix, enigma otiliei caracterizarea otiliei si a lui felix, enigma otiliei tema dezvoltarii lui felix

Enigma Otiliei rezumat pe capitole

Capitolul II
Felix este trezit de pian si i se prezinta noua lui camera.Mirinda este servitoarea care i-a pregatit-o.Aceasta este o ruda indepartata a lui mos Costache. Otilia ii da lui Felix un baton de ciocolata si ii arata un album cu poze in care aprareau el si ea cand erau mici.Il intreaba daca stia ca parintii voiau sa-i casatoreasca,dar el nu stie.Fata isi da seama ca el este ori timid ori discret.Felix citeste trei sferturi dintr-un roman dupa care merge la masa.Aici observa ca sunt mancaruri in abundenta.

Cei trei ,Otilia,Pascalopol si Costache vin cu trasura pe la orele noua.Felix observa in ochii lui Pascalopol o satisfactie care nu era materna.Cand joaca carti isi da seama ca Aglae nu sta acolo din patima jocului.Pascalopol venea si el pentru Otilia ,iar cartile erau doar un pretext.Baiatului i se pare ca atentiile lui Pascalopol pentru Otilia sunt scandaloase si se mira cum poate mos Costache sa fie multumit de aceasta situatie.Aglae si Aurica sunt invidioase pe Otilia.
...

Alte referate despre: enigma otiliei povestire pe capitole, enigma otiliei-rezumat pe capitole, enigma otiliei referat pe capitole
Referate afisate : 17
Medie note: 8.58 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles