Avort terapeutic

Avortul terapeutic

Din toate aceste progrese rezultă însă şi o serie de probleme de etică medicală, cele mai multe controversate. Menţionăm, dar nu exhaustiv: avortul provocat medical la cerere sau în scop terapeutic, contracepţia, metodele de reproducere umană asistată, eutanasia (moartea asistată) în cazul bolnavilor incurabili, menţinerea într-o stare de viaţă vegetativă – cu ajutorul aparatelor – a bolnavilor decerebraţi, folosirea în scopuri de cercetare sau terapeutice a ţesuturilor recoltate de la embrioni umani, etc.

Este morală întreruperea sarcinii la cerere sau în caz de boli grave ale fătului? Această problemă are numeroase conotaţii morale şi religioase, şi a fost reglementată politic în mod diferit de state diferite. Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de China, care duce o politică agresivă de limitare a creşterii populaţiei, inclusiv printr-o politică pro-avort, şi, pe de altă parte, de statele ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 2208
Materia: Medicina

Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului

În toată perioada sarcinii, schimburile dintre mamă şi copil se realizează prin intermediul placentei şi cordonului ombilical.
Placenta este complet formată la trei luni de la fecundare. Este constituită din celule ale mucoasei uterine materne (endometrul) şi din celule coriale. Placenta uneşte mucoasa uterină cu fătul prin intermediul cordonului ombilical.

Alte referate despre: sarcina nasterea si dezvoltarea copilului pana la varsta prematura, sarcina nasterea si dezvoltarea copilului, sarcina nasterea si dezoltarea copilului

Sterilizarea

Sterilizarea chirurgicala
Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere.

Alte referate despre: sterilizarea, sterilizarea instrumentelor medicale, metode moderne de sterilizare

Probleme etice rezultate din progresele medic

Această dispoziţie (living will) trebuie să fie semnată de beneficiar în prezenţa a doi martori, care să nu fie legaţi de acesta prin legături de rudenie sau afinităţi, sau destinatari ai bunurilor sale, să nu fie medicul curant sau un subordonat al acestuia sau al instituţiei de tratament. Dispoziţia, elaborată în scris pe un formular foarte precis, prevede neaplicarea ei la pacientele însărcinate, şi are valabilitate timp de cinci ani.

Este moral avortul la cerere, ca metodă de control al naşterilor, sau avortul numit „terapeutic”, în caz de boli grave ale mamei sau fătului? Nu există un răspuns cu şanse reale de a fi unanim acceptat. Este o problemă cu numeroase conotaţii morale şi religioase, reglementată politic în mod diferit de state diferite. Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de statele islamice, în care atât avortul la cerere cât şi cel în scop terapeutic sunt strict interzise de lege, şi, pe de altă parte, de China, care ...

Alte referate despre: probleme etice rezultate din progresele medicale, probleme etice rezultate din progresele clonarii, probleme etice rezultate din progresele medicine

Medicamente

Cunostintele despre efectul medicamentelor sunt tot asa de vechi ca si omenirea. Odata cu Paracelsus s-au adaugat tezaurului vechi de cunostinte despre efectele terapeutice ale unor substante animale si vegetale, informatii utile despre medicamentele de origine minerala. Bogatia medicamentelor moderne o datoram atat avantului stiintelor naturii, care a avut loc in sec XIX – XX, cat si realizarilor industriei farmaceutice care a dobandit in zilele noastre o inalta dezvoltare tehnica. S-a ajuns sa se cunoasca natura chimica, fizica si structura multor substante.

Alte referate despre: medicamente, medicamente referat, medicamente droguri vitamine

Metode contraceptive

Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.

Alte referate despre: referat metode contraceptive, metode contraceptive referat, metode contraceptive

Interferente medicale, psihologice si sociale

Personalului medical îi revine sarcina de a decela interacţiunea între diverse probleme şi a realiza o conlucrare bună cu pacientul, astfel încât să optimizeze rezultatele tratamentului. Responsabilitatea nu revine exclusiv personalului medical, ci şi pacientului, care este responsabil de respectarea indicaţiilor primite. Pentru a obţine o complianţă bună, personalul medical trebuie sa găsească un mod de abordare diferenţiat pentru fiecare pacient.

Alte referate despre: relatia dintre psihologia medicala si stiintele sociale, relatiile dintre psihologia medicala si stiintele sociale, maturitatea fizica psihologica si sociala a persoanei

Implicatii terapeutice ale Quinolonelor

Acidul nalidixic se administrează pe cale orală, câte l g dimineaţa şi seara timp de 1-2 săptămâni (sau mai mult). La nevoie se poate creşte până la l g de 3 ori/zi. Pentru tratamentul de durată se recomandă administrarea zilnică a unei doze unice de l g. La bolnavii cu insuficienţă renală avansată doza de întreţinere se reduce la jumătate. La copii (mai mari de 3 luni) se administrează 30 mg/kg şi zi în 2 prize: în infecţiile grave doza poale fi crescută până la 60 mg/kg şi zi în 4 prize.

Alte referate despre: implicatiile terapeutice ale nutritiei medicamente la animale, implicarea asistentei in imbunatatirea terapeutica, clonarea terapeutica

Functia terapeutica

Ca un exemplu, iata ce au demonstrat cercetarile stiintifice in cazul influentei muzicii la fat, bebelus si copil.
Deja din pantecele mamei, fatul este sensibil la vibratii si la sunetele care ii parvin. Inregistrate prin piele si aparatul auditiv, sunetele favorizeaza trezirea si dezvoltarea diverselor functii mentale si psihice.

Alte referate despre: mass media functia terapeutica, functia terapeutica, functii terapeutice

Dementa mixta - aspecte clinico-terapeutice

C. Balaceanu Stolnici si A. Papari (3) considera ca boala vasculara se poate suprapune peste boala lui Alzheimer si aceasta impune dementei mixte o evolutie neuniforma, cu salturi si remisiuni partiale.
Dupa K. Langa, N. Foster, E. B. Larson (4) leziunile cerebrale din boala Alzheimer si cele din dementa vasculara survin adesea concomitent.
Seriile de autopsii din clinicile de dementa raporteaza coexistenta patologiei vasculare intr-un procent de 24-28% dintre cazurile cu dementa Alzheimer (5,6).

Alte referate despre: dementa mixta, definitie dementa mixta, aspecte ale relatie terapeutice in terapiile scurte

Farmacologie

Este o prescurtare sau sugereaza denumirea chimica.Denumirea comerciala difera de la o tara la alta, de la o firma la alta; trebuie sa difere prin 3 litere. Farmacocinetica este partea farmacologiei care evalueaza modificarile cantitative si calitative pe care le sufera in timp substanta medicamentoasa, in functie de doza si calea de administrare in procesele de absorbtie, distributie, biotransformare si eliminare.

Parametrii farmacocineticii impun biodisponibilitatea-capacitatea de eliberare a principiului activ din forma medicamentoasa cu posibilitatea de a se absorbi (a trece in circulatie).Absorbtia este procesul de trecere a unui medicament de la locul de administrare in circulatia sangvina. Viteza de absorbtie si cantitatea totala absorbita conditioneaza efectul terapeutic, dar si toxicitatea medicamentului.

Alte referate despre: farmacologie, farmacologie referate, referate farmacologie

Bioetica si eutanasia in lumea occidentala secularizata. Studiu de caz in Olanda

Astfel, probleme ca cele legate de suferinta, de ingrijirea medicala in diferitele faze ale bolii, de sfarsitul vietii pamantesti primesc cu totul alte valente in contextul raportarii lor la actul caderii in pacat, dar si la rascumparare, mantuire si viata vesnica. De aceea, chiar din epoca apostolica vom intalni medici devotati vocatiei lor de slujitori ai sanatatii fizice, dar si ai celei spirituale, ca o conditie esentiala a adevaratei sanatati, cum a fost cazul Sfantului Evanghelist Luca, care, faptul de a fi slujitor al sanatatii fizice nu l-a impiedicat sa fie si marturisitor al Cuvantului Vietii. De asemenea, nu cred ca multa lume stie faptul ca primul transplant din istorie a fost efectuat in secolul al IV-lea de catre Sfintii Doctori Cozma si Damian. Grefand unui bolav piciorul cangrenat cu piciorul unui cadavru, ei au dovedit ca Biserica nu se opune acestei metode terapeutice.

"Rolul bioeticii de garant al moralitatii actului medical a inceput sa fie revendicat odata cu inceputul ...

Alte referate despre: secularizare studiu de caz referat, cauta referat bioetica si eutanasia, bioetica studiu de caz

Atitudinea individului fata de boala cronica

• Problemele şcolare sau sociale
• Respect de sine ↓
• Neajutorare sau lipsa speranţei
• Negarea sau ↓ complianţei terapeutice
• Anxietate, depresie, refractaritate.
• Probleme de comportament/ mâncare sau somn
.
Recomandările pentru managementul acestor familii includ : suport practic pentru toate aspectele medicale, echipe multidisciplinare şi auto-determinare. Pentru părinţi : să nu-şi neglijeze copiii sănătoşi, să le atragă atenţia copiilor asupra a ceea ce pot face, distrăgându-le astfel atenţia de la dizabilităţi şi să dea atenţie comunicării familiale.

Alte referate despre: atitudinea individului fata de boala cronica, referat atitudine individului fata de boala cronica, atitudinea batranilor fata de boala cronica

Avort sau infanticid

Avort sau infanticid:Atunci când căsătoriile inter-rasiale sunt respinse, cel mai adesea sunt respinse deoarece rodul reproducerii lor este considerat că aduce ofensă rasei dominante. De exemplu, copiii rezultaţi din căsătoriile între albi şi Afro-americani sau între albi şi şi Asiatici, sau între albi şi oricare alt grup, sunt consideraţi a nu fi suficient de albi.Avort sau infanticid

Alte referate despre: avort si infanticid, avortul si infanticidul, este avortul un infanticid

Avortul in asistenta sociala

Fiecare femeie are dreptul sa dispuna ea insasi de trupul ei si ca nu permite unei a 3-a persoane, oricarei persoane sau grup de persoane, sa intervina si sa hotarasca asupra unei teme atat de personale, ca cea a dispunerii de propriul trup. La o manifestatie a femeilor, a miscarii de initiativa pentru legiferarea avorturilor, manifestantele strigau ritmic urmatoarea lozinca: "Afara legile din corpul nostru".

Alte referate despre: referat studiu de caz despre avort in asistenta sociala, avort asistent social dilema, asistenta sociala

Avortul - libertatea negativa

Avortul, chiar dacă este efectuat în condiţii de securitate medicală, poate fi urmat de complicaţii grave şi dificil de tratat, cum ar fi infecţia şi hemoragia. Aceste complicaţii pot conduce la suferinţe ulterioare sau la sterilitate. Avorturile repetate, datorită pierderilor de sânge şi posibilităţii de apariţie a complicaţiilor, pot conduce la slăbirea progresiva a stării de sănătate a femeii.Avortul este problema de azi şi are consecinţe mâine. Avortul, lasă o rană adâncă în sufletul femeii, atacând însăşi esenţa identităţii ei, aceea de a fi mamă şi de a aduce pe lume viaţă. Exista puţine femei care fac avort fără a lua în considerare dorinţa partenerului lor. Multe femei, după ce au trecut printr-un avort, ajung să creadă că prin acel act a consimţit uciderea copilului ei.

Alte referate despre: avortul libertatea negativa, avortul-libertate negativa, avortul libertate negativa

Infractiunea de avort reglementata de codul penal roman si codul penal spaniol

Urmarea imediata consta in intreruperea cursului sarcinii si, totodata intr-o stare de pericol pentru integritatea corporala, sanatatea sau viata femeii insarcinate.Raportul de cauzalitate trebuie sa existe.Latura subiectiva.Infractiunea se savarseste cu intentie directa. Cand fapta se realizeaza in imprejurarea din alin (1) lit. c), faptuitorul trebuie sa cunoasca imprejurarea ca varsta sarcinii este mai mare de patrusprezece saptamani. Tentativa si consumarea.

Alte referate despre: infractiunea functionarului public in codul penal si in codul muncii, drept penal art 180 cod penal, aplicarea in timp si spatiu a legii penale potrivit noului cod penal
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles