Avortul terapeutic

Avortul terapeutic

De la medicina empirică din etapele timpurii ale istoriei umanităţii, s-a ajuns astăzi la medicina ştiinţifică bazată pe dovezi, care operează cu concepte din majoritatea ştiinţelor, de la ştiinţele naturii (fizică, chimie, biologie), până la modele matematice complexe şi noţiuni împrumutate din domeniul filozofiei şi artei.

Progresul ştiinţelor fundamentale şi cercetarea aplicată în domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe şi mai sofisticate, şi au condus la dezvoltarea posibilităţilor de diagnostic şi tratament. Au apărut şi s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sănătate a căpătat noi valenţe, OMS definind astăzi sănătatea ca starea completă de bine bio-psiho-social a individului, şi nu doar ca absenţa bolii sau a infirmităţii.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 2208
Materia: Medicina

Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului

Acesta este străbătut de o venă şi două artere. Arterele ombilicale transportă substanţe nutritive şi oxigen de la mamă, iar vena ombilicală transportă produşi reziduali şi dioxidul de carbon în organismul matern, de unde se elimină. Sarcina este divizată în simestre (perioade de trei luni în viaţa embrionului şi a fătului):

Alte referate despre: sarcina nasterea si dezvoltarea copilului pana la varsta prematura, sarcina nasterea si dezvoltarea copilului, sarcina nasterea si dezoltarea copilului

Sterilizarea

Sunt 2 tipuri de sterilizare chirurgicala:
•sterilizarea chirurgicala feminina
•sterilizarea chirurgicala masculina

Sterilizarea chirurgicala feminina este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere a femeii.Metodele chirurgicale cel mai frecvent folosite sunt: minilaparotomie si laparoscopie.

Alte referate despre: sterilizarea, sterilizarea instrumentelor medicale, metode moderne de sterilizare

Probleme etice rezultate din progresele medic

În mod implicit, în articolul 23 se specifică: „medicul trebuie să încerce reducerea suferinţei bolnavului incurabil, asigurând demnitatea muribundului, dar în nici un caz nu are dreptul să-i provoace moartea în mod deliberat, act ce constituie o crimă, chiar dacă a fost cerut insistent de un bolnav perfect conştient”.
În mod explicit în articolul 27 este specificat : „se interzice cu desăvârşire euthanasia, adică utilizarea unor substanţe sau mijloace apte de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea sau prognosticul bolii”.

Alte referate despre: probleme etice rezultate din progresele medicale, probleme etice rezultate din progresele clonarii, probleme etice rezultate din progresele medicine

Medicamente

Am putut constata ca un medicament eficient nu poate fi aplicat in mod nechibzuit si ca abuzul produce suparari. Premise de neinlaturat pentru a evita accidente tragice sunt o ingrijire deosebita, seriozitate si competenta in cursul sintetizarii si incercarii, a fabricarii si perscriptiei, dar si in cursul intrebuintarii medicamentelor. Este necesar sa fim constienti ca atat de comodul medicament este un mijloc de tratament care nu este lipsit de pericole, de multe ori nefiind nici singurul si nici cel mai inofensiv.

Alte referate despre: medicamente, medicamente referat, medicamente droguri vitamine

Metode contraceptive

Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.

Alte referate despre: referat metode contraceptive, metode contraceptive referat, metode contraceptive

Interferente medicale, psihologice si sociale

Relaţia de informare nu trebuie înţeleasă unidirecţional, de la personalul medical către pacient. Ea este o relaţie bidirecţională, pacientul are inclusiv „dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile i-ar putea cauza suferinţă”.

Alte referate despre: relatia dintre psihologia medicala si stiintele sociale, relatiile dintre psihologia medicala si stiintele sociale, maturitatea fizica psihologica si sociala a persoanei

Implicatii terapeutice ale Quinolonelor

Dozele obişnuite, administrate repetat, realizează concentraţii urinare de 50-500 μg/ml substanţă activă, mult superioare CMI pentru germenii sensibili. În insuficienţii renală se pot acumula în organism glucuronoconjugaţi, ajungând până la niveluri toxice pentru organismul gazdă.

Alte referate despre: implicatiile terapeutice ale nutritiei medicamente la animale, implicarea asistentei in imbunatatirea terapeutica, clonarea terapeutica

Avortul

O astfel de situatie este inadmisibila juridic si discutabila moral. Tot asa, un copil nedorit, care nu s-a nascut si pe care nu-l percepem inca, nu are mai mult drept decat violonistul sa ne forteze ca, de dragul vietii lui, sa renuntam la dreptul asupra corpului nostru (J.J.Thomson, 1995).Carol Gilligan a realizat un studiu despre decizia asupra avortului cu participarea a 29 de femei, cu varste intre 15-35 de ani, din medii sociale diferite. Femeile sunt subiect al alegerii morale. Acestea tin cont in alegerile pe care le fac de relatiile interumane, urmand ideea de a nu-i rani pe ceilalti.

Alte referate despre: avortul referat, avortul, referat despre avort

Apanajul bioeticii asupra avortului

Medicul american obstetrician Bernard Nathanson, fost director al unei clinici speciale de avorturi, care in decursul a doi ani a intreprins 60.000 de avorturi, folosind unele din cele mai moderne mijloace tehnologice (ultrasunete, examinarea electronica a inimii fatului, embrioscopie etc.), a ajuns la concluzia ca fatul este fiinta omeneasca separata, cu toate caracterele personale specifice,este o persoana umana deplina.Pentru fundamentarea concluziilor sale, Nathanson a folosit filmarea cu ultrasunete a avortului unui fat de 12 saptamani (3 luni).

Alte referate despre: perspectiva religioasa asupra avortului, perspective asupra avortului, perspectivele asupra avortului

Plante medicinale

Ca macerat uleios, Oleum Hyperici coctum sau untul de sunatoare este folosit, indeosebi in medicina populara, ca cicatrizant, in tratamentul arsurilor iar intern in tratamentul ulcerului gastric. Actiunea hipericinei este asemanatoare hematoporfirinei, produs de degradare al hemoglobinei, cu proprietati antidepresive. Este, de asemenea importanta, actiunea de vitamina P a sunatoarei determinata de glicozidele cvercetolului si in primul rand de hiperozida.

Alte referate despre: plante medicinale referat, plante medicinale, referat plante medicinale

Bioetica si eutanasia in lumea occidentala secularizata. Studiu de caz in Olanda

Astfel, probleme ca cele legate de suferinta, de ingrijirea medicala in diferitele faze ale bolii, de sfarsitul vietii pamantesti primesc cu totul alte valente in contextul raportarii lor la actul caderii in pacat, dar si la rascumparare, mantuire si viata vesnica. De aceea, chiar din epoca apostolica vom intalni medici devotati vocatiei lor de slujitori ai sanatatii fizice, dar si ai celei spirituale, ca o conditie esentiala a adevaratei sanatati, cum a fost cazul Sfantului Evanghelist Luca, care, faptul de a fi slujitor al sanatatii fizice nu l-a impiedicat sa fie si marturisitor al Cuvantului Vietii. De asemenea, nu cred ca multa lume stie faptul ca primul transplant din istorie a fost efectuat in secolul al IV-lea de catre Sfintii Doctori Cozma si Damian. Grefand unui bolav piciorul cangrenat cu piciorul unui cadavru, ei au dovedit ca Biserica nu se opune acestei metode terapeutice.

"Rolul bioeticii de garant al moralitatii actului medical a inceput sa fie revendicat odata cu inceputul ...

Alte referate despre: secularizare studiu de caz referat, cauta referat bioetica si eutanasia, bioetica studiu de caz

Avort sau infanticid

Milioane de avorturi în lumea întreagã sunt rezultatul discriminãrii rasiale şi sexuale. Prin “rezultat” mã refer la faptul cã aceste avorturi au rãdãcini în rasism şi discriminare sexualã, iar ce rezultă este ceea ce rasiştii şi discriminatorii sexuali şi-ar dori – şi anume să existe mai puţini negri (aşa cum îşi doresc în Statele Unite) sau mai puţine fete (aşa cum îşi doresc în India şi China).

Alte referate despre: avort si infanticid, avortul si infanticidul, este avortul un infanticid

Avortul - libertatea negativa

Tocmai de aceea, cea mai grea pedeapsă este dată de povara vinovăţiei. Ele consideră, că toate evenimentele nefericite pe care le-au trăit după avort au fost inevitabile pentru că le meritau. Ele sunt încordate, au dificultăţi la concentrare şi somn agitat. Această nelinişte este generată, în mare parte, de conflictul dintre standardele morale ale femeii şi decizia ei de a avorta. În perioada post avort este foarte posibil ca femeia să treacă printr-o depresie, să fie încercată de sentimente de inutilitate. Aceasta poate duce la gânduri de sinucidere, dar puţine femei care au trecut printr-un avort ajung la stadiul de depresie clinică. De obicei, sentimentul de durere apare în preajma aniversării datei avortului o dată cu rememorarea unor secvenţe dureroase ale experienţei avortului.

Alte referate despre: avortul libertatea negativa, avortul libertate negativa, avortul-libertate negativa

Infractiunea de avort reglementata de codul penal roman si codul penal spaniol

Urmarea imediata consta in intreruperea cursului sarcinii si, totodata intr-o stare de pericol pentru integritatea corporala, sanatatea sau viata femeii insarcinate.Raportul de cauzalitate trebuie sa existe.Latura subiectiva.Infractiunea se savarseste cu intentie directa. Cand fapta se realizeaza in imprejurarea din alin (1) lit. c), faptuitorul trebuie sa cunoasca imprejurarea ca varsta sarcinii este mai mare de patrusprezece saptamani. Tentativa si consumarea.

Alte referate despre: infractiunea functionarului public in codul penal si in codul muncii, drept penal art 180 cod penal, aplicarea in timp si spatiu a legii penale potrivit noului cod penal

Climatul terapeutic

In prezent exista o multitudine de procedee si metode de evaluare a dependentei de substanta si de interventie terapeutica pentru aceste tulburari. Din nefericire, latura psihodiagnostica si cea interventionala nu sunt corelate eficient, ceea ce poate fi una din posibilele explicatii ale frecventelor recidive din toxicomanii.

Alte referate despre: climatul terapeutic, apele radioactive-compozitie climatica proprietati terapeutice, climatul tropical

Trisomia autozomala la soarece

Principalul motiv pentru aparitia acestor anomalii cromozomiale la embrionii avortati ar putea fi:
- pe de o parte, implicarea inegala a diferitilor autozomi in timpul evenimentului de nondisjunctie meiotica;
- pe de alta parte, eliminarea selectiva a catorva tipuri de trisomii autozomale in timpul stadiilor timpurii ale sarcinii.
In favoarea acestei ultime idei poate fi adus ca argument urmatorul studiu: analiza cromozomiala a spermatozoizilor umani maturi. Acest lucru a fost realizat prin fertilizarea in vitro a ovocitelor denudate (fara zona pelucida) de la hamsterii aurii de catre spermii umane mature.

Alte referate despre: trisomiile autozomale, trisomia autozomala, anomalii numerice autozomale trisomia 18
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles