Balta alba rezumat

Balta Alba de Vasile Alecsandri

Tema civilizatiei hibride, in care convietuiesc forme orientale si occidentale, moderne si arhaice se grefeaza in poAZvestire pe tema calatoriei. Cum "contrasturile originale" sunt mai pregnante pentru ochiul strainului, Alecsandri utilizeaza motivul literar al "calatorului strain", impus in scrierile ilumiAZnistilor francezi din secolul al XVIII-lea (Montesquieu, Scrisori persane), procedeu des intalnit si la prozatorii nostri din peAZrioada pasoptista.

Relatarea calatoriei la Balta-Alba este pusa pe seama unui francez, implicat ca protagonist al intamplarii, caAZruia i se atribuie o perspectiva exterioara (occidentala) in obserAZvarea critica si satirica a civilizatiei romanesti a epocii.Povestirea Balta-Alba este o naratiune subiectivizata, care se limiteaza la relatarea unui singur fapt epic: calatoria la Balta-Alba. intamplarile si situatiile neobisnuite sunt situate inAZtr-un plan al trecutului (evocarea), fiind infatisate cu umor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 25kb
Downloads: 5
Materia: Romana

Balta alba - comentariu

Imaginea baltii seamana cu cea a paradisului si prin frumusetea
naturala dar si prin indiferenta si inocenta cu care oamenii stau în
balta: "amestec nevinovat de sexuri".

Alte referate despre: balta alba, vasile alecsandri-balta alba-rezumat, balta alba rezumat

Vasile Alecsandri - note bibliografice

1834-1839 Împreuna cu alti fii de boieri, Vasile Alecsandri îsi face studiile la Paris. Dupa trecerea bacalaureatului literar se pregateste sa intre la medicina, dar abandoneaza. Urmeaza cursurile facultatii de drept, însa dupa câteva luni renunta. Tatal sau l-ar fi vrut inginer, dar îi lipsea bacalaureatul în stiinte, pe care nu-l poate obtine. Se dedica literaturii, scriind primele versuri în limba franceza, între care poemul Zunarilla.

Alte referate despre: vasile alecsandri note biografice, vasile alecsandri note bibliografice, vasile alecsandri-note biografice

Vasile Alecsandri - proceduri sintactice

...Cea ce caracterizeaza într-o mare masura limba unui scriitor este
lexica : cuvintele si reunirele de cuvinte--acel material de
constructie necesar oricarui creatie .

Alte referate despre: balada miorita de vasile alecsandri figurile sintactice, analiza sintactica a poeziilor lui vasile alecsandri, balta alba de vasile alecsandri

Balta Alba de Vasile Alecsandri

Inspre seara s-a dus la balta sa faca o plimbare cu vaporul.Ideea cu vaporul pe Balta Alba a starnit mirarea tanarului.Vaporul se numea “Vaporul baltii Albe”.In el s-au urcat vreo treizeci de cavaleri si doamne.Damele se temeau de furtuni dar cavalerii gaseau cuvinte sa le linisteasca.La intoarcere toti erau voiosi si gata sa mearga la balul din satul Balta Alba.

Alte referate despre: rezumat balta alba de vasile alecsandri, balta alba de vasile alecsandri rezumat, balta alba de vasile alecsandri povestire

Balta Alba - Vasile Alecsandri

Cand iesi vazu carute vreo 30 si toate se indreptau spre balta.Atunci realizase ca aceea este balta facatoare de minuni.Totul in mintea tanarului zugrav francez era confuz. Nu mai stia ce se petrece.Mai tarziu a mers si el la balta.Pe marginea baltii zarii un targ care nu era targ, un balci care nu era balci.Erau oameni pe care ii vazuse de dimineata.Unii faceau baie,altii plaja.

Alte referate despre: balta alba vasile alecsandri, balta alba vasile alecsandri rezumat, rezumat balta alba vasile alecsandri

Vasile Alecsandri - biografie

Tatal lui ar fi dorit sa urmeze ingineria. Primele versuei le scrie in limba franceza (poemele Zunarilla si Le Kosaque). Dupa ce moare tatal lui elibereaza robii de pe toate mosiile, iar apoi vinde toate mosiile cu exceptia celei de la Mircesti. Scrie Legende (“Dan capitan de plai”) Doine (“Baba cloanta”) Suvenire (Dezrobirea tiganilor). Se stinge di viata pe data de 22.august 1890 la Mircesti.

Alte referate despre: vasile alecsandri biografie, vasile alecsandri biografie pe scurt, vasile alecsandri biografia

Donna Alba de Gib Mihaescu

Mihai Aspru este stăpânit timp de zece ani de un sentiment intens pentru aceea care, dincolo de atributul nobilar, figurează pentru el incantaţia superioară a femeii. Mihai Aspru este un Ragaiac care şi-a întâlnit rusoaica şi se străduieşte să o cucerească prin mijloace îngăduite. Spre deosebire de personajele din nuvele, masculi înfierbântaţi, care nu-şi aleg mijloacele pentru posedarea femeii dorite, intelectuali oarecum din cvartenar, Mihai Aspru realizează în Donna Alba , personajul bărbătesc cel mai complex şi mai ridicat din creaţia epică a autorului. În persoana lui Mihai Aspru, Gib Mihăescu a sublimat un bărbat, transformându-l din brută într-un adevărat cavaler, fără ca prin aceasta să-l convenţionalizeze.

Alte referate despre: rezumat donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu rezumat

Baltagul-roman de initiere

Baltagul poate fi numit si roman de initiere pentru ca personajele parcurg experiente fundamentale.Gheorghita este nevoit sa se intoarca de la stana din baltile Jijei din cauza intarzierii tatalui sau.El trece rapid de la perioada copilariei petrecuta la stana din munte perioada lipsita de griji , la adolescenta in care isi doreste intalnirea cu prietenii de acasa.

Alte referate despre: baltagul roman de initiere, baltagul-roman de initiere, baltagul-roman al initierii

Mara - Ioan Slavici

:
Romanul incepe prin a prezenta personajul ce-i da nume :Mara,o femeie ramasa vaduva cu doi copii(Persida si Trica).Mara isi iubea foare mult copii si tocmai de aceea era capabila sa faca totul pentru binele lor.Strangea bani zi de zi pentru ei doi si pentru inmormantare.Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.Pe fata voia s-o trimita la manastire sa fie bine educata, ea simtind ca nu-i va putea da o buna educatie de una singura,iar pe baiat voia sa-l faca ucenic,calfa la casa lui Bocioaca.
Maica Aegidia era foarte respectata de Mara si de aceea si-a lasat fiica in seama ei, la o manastire cu o reputatie foarte buna.Cu timpul Persida s-a atasat mult de maica Aegidia si maica de fata,atat de mult incat se poate spune ca Persida era preferata maicii.Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru ca femeia sa aiba bani penteu Trica,acesta din urma invata la scoala.
La scoala Trica se cam batea cu cei pe care nu-i sufera,acesta fiind cazul in care a luat bataie de la un baiat ...

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Alba Iulia

1.4. Populaţia şi fenomenul demografic
Populaţia oraşului este în număr de 66.369 locuitori (2002), compusă din români 94%, maghiari 3%, romi 2% şi alte naţionalităţi (germani şi evrei) 1%, densitatea medie fiind de 63,4 loc/ kmp. În primele opt luni ale anului 2000 s-au înregistrat 2738 născuţi vii şi 3075 decedaţi, rezultând un spor natural negativ de 337 persoane. În perioada similară a anului trecut scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 460 persoane. În perioada 1.01-31.08.2000 s-au înregistrat 18 născuţi morţi, 1448 căsătorii si 410 divorţuri.
Pensionarii. Din datele comunicate de Oficiul de Pensii Alba reiese că în luna august 2000, numărul pensionarilor din judeţul Alba a fost de 102231 persoane, mai mare cu 128 persoane faţă de luna anterioară şi cu 2924 persoane faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Structura eşantionului după statutul ocupaţional al capului gospodăriei ...

Alte referate despre: 1 decembrie 1918 alba iulia, marea unire de la alba-iulia, alba iulia 1 decembrie 1918 power point

Balta Mica a Brailei

In anul 2000, zona a fost desemnata ca Parc Natural, purtand denumirea de Parcul Natural Balta Mica a Brailei. Un an mai tarziu Balta BRailei a fost declarata zona umeda de importanta internationala, prin includerea in lista siturilor protejate de Conventia de la Ramsar.

Alte referate despre: balta mica a brailei, parcul natural balta mica a brailei, parcul natural balta mica a brailei referat

Painea alba la tava

MATERII PRIME SI AUXILIARE
Materiile prime si auxiliare au un rol bine precizat la fabricarea painii prin compozitia lor asigurandui un anumit continut in substante valoroase din punct de vedere alimentar, gust si aroma, iar prin insusirile tehnologice pe care le au influenteaza asupra modului in care se desfasoara procesul de fabricatie .

Alte referate despre: painea alba la tava, paine alba la tava, poze paine alba la tava

Judetul Alba

Stema
Este formata dintr-un scut cu baza curbata, despicat.In primul cartier, pe albastru are un legionar roman de argint, stand in picioare spre stanga, tinand in mana dreapta o lance de argint, iar in stanga un scut negru, cu inscriptia V.R.R. (virtus romana rediviva).

Cartierul secund, taiat, are in partea de sus, pe rosu, o poarta de cetate, arcuita, de argint, cu doua turnuri crenelate, avand in intrare stema Moldovei, iar in partea inferioara, pe aur, are sigiliul lui Avram Iancu (un brad verde incadrat de inscripyia SIGILLU PRAEFECTUREI AURARIE GEMINE).

Alte referate despre: casa parinteasca lucian blaga sat lancram judetul alba, judetul alba, fauna si flora judetului alba

Cele mai grozave sapatoare de galerii - ramele

Toti cunoastem ramele.Ni se par respingatoare si nu ne-am atinge de ele pentru nimic in lume.Numai pescarii le cauta ca nada la undite si adesea copiii pot castiga ceva parale cu furnizarea lor celor care stau linistiti pe marginea baltii sau a raului cu mers incet,sperand intr-o bogata recolta de pesti.

Prin numirea de rame,intelegem de obicei specii de oligochete care sapa galerii in pamantul tuturor continentelor.Restul oligochetelor sunt viermi ce traiesc mai ales in ape dulci.O singura specie a acestei ultime familii traieste in nisipul plajelor scaldate de ape marine.In apele dulci ele constituie o hrana valoroasa a multor animale,printre care si a pestilor.

La noi in tara a trait pana in 1976 cel mai stralucit cunoscator al sistematicii oligochetelor,profesorul Victor Pop de la universitatea din Cluj-Napoca,care pe baza unor noi criterii de structura anatomica a musculaturii si a dispozitiei ei,a creat cea mai moderna clasificare a acestor viermi,care este azi admisa ...

Alte referate despre: primavara primavara mai ramii la noi in tara, cele mai mari rame, texte primavara mai ramii la noi in tara

Cinstea juristului

Cinstea juristului
Cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a României si împlinirii a 82
de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, Fundatia "Alba Iulia
1918 pentru unitatea si integritatea României" a organizat la Alba
Iulia, în ziua de 30 noiembrie 2000, o "masa rotunda", la care au fost
invitate sa participe toate societatile, asociatiile si fundatiile
cultural-patriotice neguvernamentale din tara si ale românilor de
peste hotare. Scopul acestei întruniri a fost de a se cunoaste
reciproc conducatorii si membrii acestor asociatii, de a participa
împreuna la marea sarbatoare si de a împartasi din experienta
fiecareia în problemele privind organizarea, functionarea, finantarea,
precum si modalitatile de exprimare a activitatii acestora, în vederea
organizarii de actiuni comune pentru promovarea culturii, a stiintei
nationale si atragerea oamenilor, în special a tineretului, la
activitati cultural-pa ...

Alte referate despre: dupa cinste si omenie de petru demetru popescu, cinstirea sfintei cruci, dupa cinste si omenie petru demetru popescu lectura

Mic dictionar al pasarilor

Cocor (Grus grus) pasare migratoare cu ciocul ascutit, cu gatul si picioarele lungi, cu penele cenusii, cu o pata rosie pe cap.Corb (Corvus corax) pasare semirapitoare, omnivora, mai mare decat cioara, cu penele negre, cu ciocul si picioarele puternice si cu penajul negru cu luciu metalic

Alte referate despre: mic dictionar biografic a lumii antice, descarca o mica povestiri despre pasari pe limba rusa, mic dictionar de concepte operationale
Referate afisate : 17
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles