Baltagul-roman al initierii

Baltagul-roman de initiere

O a doua proba o trece in drumul spre Dorna cand reuseste sa il alunge pe trecatorul care ii amenintase.Suprema proba o da insa in rapa in care il vegheaza pe tatal sau atunci cand femeia il lasa singur pentru a rezolva problemele cu stapanirile.Maturizarea deplina se realizeaza in momentul in care baiatul infaptuieste dreptatea si simte in el crescand o putere mai mare ca a ucigasului.Acum el intelege greutatile vietii si ostilitatea cu care acesta este preserata dar este convins ca le poate invinge prin inteligentza si tarie de caracter.

Un rol hotarator in procesul de initiere al lui Gheorghita il are Vitoria care il indruma si constata cu satisfactie progresele realizate.La randul ei eroina parcurge calea dinspre lumea cunoscuta catre o lume necunoscuta.Ea este nevoita sa paraseasca spiritul familial al satului pentru a intra in lumea necunoscuta a orasului.Contactul cu lumea noua este dificil pentru ca este prima oara cand este nevoita sa ia legatura cu autoritatile .

In conflict ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 2958
Materia: Romana

Baltagul

Baltagul.Criticii literari au considerat acest roman o parafrază modernă a baladei populare Mioriţa. Într-adevăr romancierul a pornit de la cunoscuta baladă populară românească, pe care l-a apreciat ca cea mai nobilă manifestare spirituală a neamului nostru.Mihail Sadoveanu a mai folosit elemente din alte două balade populare româneşti Dolca şi Salga.Baltagul

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Se întrezăreşte aici şi o credinţă străveche, nu poate ajunge la cel din lumea umbrelor decât cel ce devine asemenea. De aceea, ea ţine post negru, fără apă, mâncare şi cuvânt, prin accepterea bucuriei sărbătorilor de iarnă, marcând un nou început şi afirmând dragostea de viaţă. Tot din cauza apropierii de lumea morţilor, i se pare că timpul s-a oprit. Astfel, faptele Vitoriei devin un important mijloc de a gândi profund tradiţional.

Alte referate despre: caracterizare vitoria lipan, caracterizarea vitoriei lipan, vitoria lipan caracterizare

Baltagul - demonstratie ca e roman

Romanul este opera epica bazata pe naratiunea imbinata cu dialogul si naratiunea care dezvolta conflicte sociale si sufletesti,politice sau istorice plasate in timp si spatiu.Faptele narrative se organizeaza in jurul unei intrigi importante si a mai multor intrigi secundare.Romanul cultiva personajul exceptional complex,atent individualizat.Izvorul de inspiratie poate fi o intamplare reala,prelucrarea unui mit sau unui simbol.Se impune prin forta dramatica a actiunii desfasurata conform momentelor subiectului si prin multitudinea personajelor,a episoadelor si a motivelor literare incluse in naratiune.

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman

Baltagul - Rezumat pe momentele subiectului

Vitoria se ragandeste, se intoarce acasa si hotaraste sa plece cu Gheorghita in cautarea lui Nechifor. O lasa pe fiica ei, Minodora, la manastirea Varatec si pleaca la drum cu Gheorghita si cu domnul David. Ajunsi la Bicaz, au facut popas la hanul Donea.

Alte referate despre: baltagul rezumat pe momentele subiectului, baltagul povestire pe momentele subiectului, baltagul-rezumat pe momentele subiectului

Baltagul - comentariul romanul

Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice,numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii. Mihail Sadoveanu, unul dintre marii prozatori din sec XX, a creat o opera literara impresionanta.Romanul “Baltagul” este una din capodoperele sa doveniene.

Alte referate despre: baltagul, baltagul comentariu, baltagul roman politist

Caracterizarea personajului de roman - Vitoria Lipan

Vitoria Lipan este unul din personajele principale, fiind prezenta in toate momentele actiunii.Insusirile personajului sunt evidentiate direct: prin descriere de catre autor, prin parerea celorlalte personaje, prin autocaracterizare si indirect prin : fapte, gesture, limbaj, mediul in care traieste, sentimente.

Alte referate despre: despre personajul din baltagul vitoria lipan, satul social si locul personajului craracterizarea lui vitoria lipan, caracterizarea personajului vitoria lipan

Mihail Sadoveanu - lumea baltagului

Mihail Sadoveanu a mai folosit elemente din alte două balade populare româneşti Dolca şi Salga. După propria mărturisire a autorului, la baza romanului stă şi un fapt real: oprindu-se la un han, a auzit o discuţie dintre doi jandarmi despre uciderea unui cioban şi despre posibilii făptaşi. Mihail Sadoveanu - lumea Baltagului Mihail Sadoveanu - lumea Baltagului - Mihail Sadoveanu a sintetizat aceste elemente şi a elaborat o construcţie epică, riguroasă, plasând în centru o psihologie feminină complexă. Din baladă a reţinut ideea conflictuală: doi ciobani se înţeleg să-l omoare pe al treilea pentru a-i lua oile.

Alte referate despre: mihail sadoveanu - lumea baltagului, mihail sadoveanu rezumat baltagul, mihail sadoveanu romanul baltagul

Dramatismul in Baltagul

Acest momen poate fi caracterizat ca un moment de reculegere , de usurare ca au gasit ceea ce cautau, Vitoria si Gheorghita Lipan. De asemenea deducem ca este un moment ce atinge drama totala. Prin reactie pe care o are fiul Vitoriei de a izbucni in plans , deducem clipa incarcata emotional.

Alte referate despre: baltagul povestire, caracterizarea vitoriei lipan din baltagul, romanul baltagul

Orb sarac

2)Perioada petrecuta printre cersetori in spatiul tatarilorsi in tara Moscului: este o experienta inedita in care cersetorul invata sa-si dezvolte celelalte simturi so astfel sa cunoasca lumea intr-o forma noua, invata sa se obisnuiasca pe de o parte cu forme noi de exprimare, cu alte civilizatii isi formeaza o anumita conduit ace implica sinceritatea, demnitatea refuzand ipocriziasi materioalismul. In ciuda conditiei sale umile, Constantin refuza sa apeleze la vitlesug sis a se foloseasca de handicapul sau in scopuri materiale. In tot acest timp resimte departarea de tara si isi doreste sa se intoarcain spatiul stramosesc.

Alte referate despre: orb sarac rezumat, orb sarac, rezumat orb sarac

Relatia dintre incipit si final intr-un basm Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

Imparatul Verde nu are urmasi si ii cere fratelui sau sa i-l trimita pe cel mai destoinic dintre feciori. Dupa esecul fiilor mai mari, mezinul isi incearca norocul si, sfatuit de Sfanta Duminica, ii cere tatalui sau calul, hainele si hainele de pe vremea cand era mire, si dupa ce trece proba curajului, la care este si el supus, porneste in calatoria de initiere nu inainte de a se semnala o interdictie din partea tatalui: sa nu se imprieteneasca cu omul rosu si mai cu seama de cel span.

Alte referate despre: relatia dintre incipit si final intr-un basm cult, basmul povestea lui harap alb de ion creanga, proverbe si zicatori din basmul povestea lui harap-alb de ion creanga

Pescarul Amin - Receptare critica

Desi, in general, evenimentele sunt relatate dupa desfasurarea lor (naratie ulterioara), de cateva ori apar si alte figuri narative: in prolepsele mentionate sunt relatate evenimentele inainte ca ele sa se fi desfasurat (naratia anterioara) si in monologul interior, unde se desfasoara naratia simultana.

In "Pescarul Amin", universul diegetic este incarcat de semnificatii. Structura contractuala poate fi deslusita dupa o singura lectura. Brigadierul Fastac Ion(REMITENT si DESTINATAR) face un CONTRACT cu un grup de pescari, intre care si Pescarul Amin (EROUL) in vederea obtinerii unui OBIECT DE VALOARE (pestii din balta Pociovelistei).

Alte referate despre: pescarul amin, pescarul amin rezumat, rezumat pescarul amin

Magie - Initiere in hermetism-Franz Bardon

Chiar in acest timp Providenta Divina a decis sa ajute pe toti cautatorii inarmati cu rabdare tenace sa afle intelesul si calea pentru propria dezvoltare spirituala. Prin aceasta carte metodele universale sunt date in mainile umanitatii de catre un inalt initiat ales de Providenta Divina pentru aceasta insarcinare speciala. Se poate spune fara exagerare ca niciodata inainte, nu au mai fost
accesibile publicului aceste metode magice complete.

Alte referate despre: initiere in hermetism franz bardon, initierea in hermetism franz bardon, initiere in hermetism-franz bardon

Tehnica initierii, derularii si analiza eficientei afacerilor economice in leasing

c)incheierea contractului de leasing constituie etapa cu caracter hotarator in afacerea economica respectiva. Facand aceasta apreciere, avem in vedere faptul ca, de continutul contractului depinde in mod esential conservarea echilibrului intre parteneri si prevenirea unor riscuri sau cel putin adaptarea la acestea, astfel incat ele sa nu produca pagube imense in mod unilateral vreunui partener.

Alte referate despre: tehnici si tactici de negociere in afaceri economice, analiza eficientei activitatii economice in port, afacerile economice in leasing la nivel national

Networking -Initierea contactelor personale

Recititi capitolul Z 39 (cuvinte-cheie)
Cum sa stabiliti obiectivele.Daca nu sunteti sigur de obiectivele pe care vi le propuneti, Consilier ORP va ajuta la alegerea si definirea scopurilor personale in capitolul Z 39 . Capitolul a fost dezbatut pe parcursul mai multor actualizari, respectiv ian-mar 2001, mar-mai 2001, si iun-iul 2001.

Alte referate despre: contactul personalului din turism cu clientii referat, initierea unei afaceri personale, personalitatea

Linux- Curs de Initiere

Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.
In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.

Alte referate despre: linux curs, curs de initiere in contabilitate, prezentarea sistemului de operare linux curs

Bazele managementului calitatii

Totusi, initierea unei noi orientari coincide cu sosirea in Japonia a doi consultanti: W. E. Deming (in 1949) si J. M. Juran (in 1954), primul specializat in metode statistice aplicate asupra calitatii, al doilea specializat in implementarea sistemelor de calitate.
De asemenea, putem trasa evolutia calitatii de la aparitie pana in prezent. De aceea, ne situam in epoca in care productia era artizanala. Atunci

Alte referate despre: bazele managementului calitati, bazele managementului calitatii curs, bazele managementului calitatii

Planificare si bugetare in managementul trezoreriei

In companiile moderne, previziunea, programarea si planificarea reprezinta activitati care au o semnificatie deosebita rezultata din atributele acestora privind informarea institutiilor publice si agentilor economici autonomi asupra unor evolutii probabile determinate de factori si conjuncturi economice interne si externe, modalitatea de dispunere sistematica a elementelor ce compun o actiune viitoare, evidentierea posibilitatilor de sincronizare a tuturor factorilor implicati in activitatile ce urmeaza sa se desfasoare, prezentarea posibilitatilor agentilor economici de orientare cat mai competenta in mediul economic si social national si international, desemnarea unor scenarii si modalitati concrete de actiune capabile sa stimuleze interesul pentru realizarea obiectivelor propuse cu ajutorul unor parghii economice, i financiare si sociale.

Alte referate despre: eficienta managementului trezoreriei firmei, referat management trezoreriei firmei master, managementul trezoreriei firmei

Centrala nucleara

Pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizata prin parteneriat intre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati. Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Ceha - 9,15%, ENEL Italia - 9,15%, GDF Suez - 9,15%, Iberdrola Spania - 6,2% si RWE Germania - 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni. Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost infiintata in martie 2009, iar cele doua unitati se estimeaza ca vor fi puse in functiune in 2015-2016.

Alte referate despre: centrale nucleare, centrale nucleare referat, referat centrale nucleare
Referate afisate : 19
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles