Baltagul vitoria lipan caracterizare

Baltagul - Vitoria Lipan

Conform aceleiasi traditii stravechi, Vitoria are de indeplinit datoria nu numai fata de cel disparut ci si fata de comunitatea care fusese primejduita prin crima, indeplinind Legea Talionului. In tot ce intreprinde, Vitoria da dovada insa si de calitati particulare, iesite din comun.

La inceput printr-o caracterizare directa se fixeaza un portret fizic sumar: "ochii ei caprui in care p0arca se rasfrangea lumina castanie a parului, erau dusi departe...". Imaginea ochilor este simbolul capacitatii personajului de a descifra natura umana si sensul evenimentelor.

In caracterizarea personajului biografia ei concisa, evidentiaza anumite atitudini sau trasaturi: venita in Magura de departe, fara rude in sat, femeia face din familie centrul existentei sale; a nascut 7 copii dintre care au supraviestuit 2, iar acestora le pretinde sa duca mai departe normele traiului traditional.

Dar Vitoria e prezenta mai ales prin reactii, actiuni si replici (caracterizare indirecta) in contextul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 805
Materia: Romana

Caracterizare Vitoria Lipan

In aceasta parte a romanului , Vitoria poate fi asociata cu un detectiv care descoperă treptat urmele lăsate de soţul sau si ii decopera in final pe criminalii lui Nechifor. Asociind credinţele in forţele naturii si in ajutorul dat de Dumnezeu cu inteligenta deosebita si intuiţia geniala, Vitoria porneşte pe drumul străbătut si de soţul sau, sfidând astfel tradiţia si legile omeneşti, arătându-se umila sau dârza in funcţie de situaţie si persoanele pe care le intalneste. Ea este insotita si de Gheorghita, fapt ce duce la o maturizare rapida a băiatului, iar romanul dobandeste un aspect de Bildunsgsroman.

Alte referate despre: caracterizare vitoria lipan, caracterizarea vitoriei lipan, vitoria lipan caracterizare

Vitoria Lipan (caracterizare)

Ei trădează frământările interioare ale femeii. Despre aceleaşi frământări vorbesc manifestările ei exterioare: „fusul se învârtea harnic, dar singur”. Şi natura este alături de Vitoria: „... privind fără să vadă frământarea de-afară a stihiilor”.

Alte referate despre: caracterizarea lui vitoria lipan, vitoria lipan, caracterizarea vitoriei lipan din baltagul

Vitoria Lipan

Figura Vitoria Lipan ilustrată la începutul în nemişcare sugerează,indirect, neliniştea ei interioară reliefată din exterior spre interior, „ochii ei căprii în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului erau duşi departe.” Îngrijorarea eroinei este cauzată de întârzierea „peste obicei” (73 de zile) a lui Nechifor Lipan, „dragostea ei de douăzeci şi mai bine de ani”, plecat la Dorna să cumpere oi.

Portretul moral reiese mai ales din faptele şi gândurile eroinei,prin caracteriza-rea indirectă. Credincioasă, Vitoria merge la părintele Daniil Mileş pentru sfat şi refuză să creadă că soţul ei întârzie la petreceri mai mult de „o zi ori două”,pentru că „ştie că-l doresc şi nici eu nu i-am fost urâtă”.Dragostea puternică pentru Nechifor o determină să se ducăşi la ghicitoarea satului,baba Maranda,dar nu are încredere nici în prezicerile acesteia,că Nechifor ar fi părăsit-o pentru altă femeie „cu ochi ...

Alte referate despre: baltagul caracterizarea vitoriei lipan, caracterizarea vitoriei lipan din romanul baltagul, caracterizare vitoria lipan baltagul

Mihail Sadoveanu-caracterizarea Vitoriei Lipan

Vitoria ştie să întrebe, să scoată adevărul de la oameni, să lege faptele şi să reconstituie mental drumul soţului ei. Ştie să fie prietenoasă, la nevoie umilă, chiar să mintă şi să învrăjbească pe cele două femei, soţiile lui Bogza şi Cuţui. În discuţiile cu cei doi simulează naivitatea şi neştiinţa, când în realitate este convinsă de vinovăţia celor doi. Treptat ea reconstituie faptele: În întuneric, începea să i se facă lumină. La Sabasa fuseră trei. Dincoace, peste muntele Stănişoara, la Suha, Nechifor Lipan nu mai era… aici, între Sabasa şi Suha trebuia să găsească ea cheia adevărului.

Alte referate despre: baltagul de mihail sadoveanu caracterizarea vitoriei lipan, baltagul mihail sadoveanu caracterizarea vitoriei lipan, baltagul de mihail sadoveanu caracterizare vitoria lipan

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Buna cunoscatoare mersului lumii in care traieste , stie drumurile turmelor , locurile de poapas , hanurile si targurile , tot ritualul vietii oierilor dictat de rotatia anotimpurilor si simte ca intarzierea prelungita a lui Lipan nu este motivate de nimic . Torcand pe prispa , rememoreaza povestile spuse de el pe la nunti si forta amintirilor este atat de mare , in cat , chiar daca”nu putea sa-i vada chipul , ii auzi glasul”.

Alte referate despre: caracterizarea lui vitoria lipan din baltagul, caracterizarea vitoriei lipan cu citate, caracterizarea vitoria lipan

Caracterizare Vitoria Lipan

Personajul Vitoria Lipan ne este descris în text în trei ipostaze şi anume: cea de soţie de oier, cea de mamă a doi copii şi cea de detectiv.Vitoria Lipan cucereşte şi prin frumuseţea şi farmecul ei fizic, căci, la cei patruzeci de ani ai săi, ochii ei căprui răsfrângeau lumina castanie a părului, însă privirea ei era dusă departe, semn al gândurilor în care era adâncită şi o copleşeau. Femeia “nu mai era tânără, dar avea o frumuseţe neobişnuită în privire. Ochii ei luceau ca-ntr-o uşoară ceaţă în dosul genelor lungi şi răsfrânte în cârligaşe.”

Înfăţişarea fizică ilustrează îngrijorarea femeii pentru tăcerea soţului ei şi prefigurează zbuciumul sufletesc ce o va stăpâni, şi o va măcina, până ce-i va descoperi şi pedepsi pe ucigaşii lui Nechifor Lipan.

Femeie aspră, Vitoria este şi o pricepută şi harnică gospodină care duce ...

Alte referate despre: caracterizarea personajului vitoria lipan, vitoria lipan caracterizarea personajului, drumul vitoriei lipan

Vitoria Lipan (caracterizare) - M.Sadoveanu

CARACTERIZAREA VITORIEI LIPAN

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului “Baltagul”. Ea este o figură reprezentativă de erou popular, având cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea datinilor străvechi şi a legilor strămoşeşti.
Vitoria Lipan-personaj mitic-este o figură reprezentativă de erou popular, întruniond calităţi fundamentale ale omului de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor şi a datinilor strămoşeşti .
Portretul fizic, sumar, reiese din caracterizarea directă, Sadoveanu restrângând trăsaturile eroinei care sugerează zbuciumul interior.
Gândindu-se la Nechifor care nu se întorsese acasă, Vitoria este foaarte nelinistită şi se autoizolează de ce-i din jur.
Prin caracterizarea indirectă, Sadoveanu dezvăluie stările ...

Alte referate despre: vitoria lipan caracterizare m sadoveanu, caracterizarea vitoriei lipan de mihail sadoveanu, caracterizarea vitoriei lipan-baltagul mihail sadoveanu

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Caracterizarea Vitoriei Lipan din Baltagul În tot ce face şi spune este dragoste şi inteligenţă nativă şi o vitalitate care este a naturii însăşi. Vitoria Lipan este exemplară prin tărie şi perseverenţă. Conform unui calendar natural ea îşi dă seama că întârzierea soţului său are o singură explicaţie: moartea.

Alte referate despre: drumul parcurs de vitoria lipan, portretul vitoriei lipan, drumul vitoriei lipan harta

Baltagul - Demonstratie ca e roman

Dialogul si relatiile cu alte personaje ale romanului evidentiaza o buna cunoasterea a sufletului omenesc, o logica impecabila si o autentica vocatie deoarece Mihail Sadoveanu foloseste, pe langa caracterizarea directa si indirecte, mihloacele artistice ale introspectiei psihologice – labirintul interior, memoria afectiva, credintele stramosesti, mentalitatea ancestrala - care determina comportamentul exterior al eroinei prein acumulare de fapte, vorbe si atitudini, construind un caracter complex prin profunzimea trairilor, a gandurilor si sentimentelor Vitoriei Lipan.

Prin intermediul personajelor si al actiunii, aceasta opera ofera o imagine ampla si profunda a vietii locuitorilor de la munte de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. In viata patriarhala a muntenilor obiceiurile si datinile sunt pastrate cu sfintenie. De asemenea sunt infatisate obiceiurile date de evenime cruciale din viata omului : botezul, nunta, moartea. “Baltagul”, de Mihail Sadoveanu ...

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman

Baltagul caracterizarea personajelor

Referat despre Baltagul caracterizarea personajelor
Romanul ilustrează lumea arhaică a satului românesc, sufletul ţăranului moldovean ca păstrător al tradiţiilor şi al specificului naţional, ca un mod propriu de a gândi, a simţi şi a reacţiona în faţa problemelor cruciale ale vieţii. Vitoria Lipan – personaj mitic – este o figură reprezentativă de erou popular, întrunind calităţile fundamentale ale omului simplu de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor şi a datinilor strămoşeşti: „ea nu e o individualitate, ci un exponent al speţei” (George Călinescu).

Figura Vitoriei este la început lipsită de dinamism, naratorul accentuează direct şi indirect trăsăturile, pornind din exterior spre interior, cele fizice sugerând profundele trăiri şi simţăminte ale eroinei: „ochii ei căprii în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului erau duşi departe [...] acei ochi aprigi ...

Alte referate despre: baltagul caracterizarea personajelor, baltagul caracterizarea personajului minodora, baltagul-caracterizarea personajelor

Romanul Baltagul - povestire pe capitole

Romanul Baltagul - Capitolul I începe cu amintirea de către Vitoria Lipan a unei poveşti despre cosmologie spusă de Nechifor Lipan la nunţi. Astfel Dumnezeu le-a dat ţiganului cetera , neamţilor şurubul, jidanilor banii, rusului beţia, boierilor răutatea şi ticăloşia. Muntenilor care au ajuns cei din urmă le-a dat „o inimă uşoară” bună înţelegere cu celelalte naţii şi „muieri frumoase”.Romanul Baltagul

Alte referate despre: baltagul rezumat pe capitole, baltagul povestire pe capitole, baltagul povestirea pe capitole

Baltagul - Mihail Sadoveanu

Baltagul - Mihail Sadoveanu - Vitoria nu crede pe deplin nici una dintre cele doua variante, avand prevestirile ei tainice, ca lui Nichifor i s-a intamplat o nenorocire. Ea isi ia toate masurile de precautie, lasandu-si casa in ordine in grija unei slugi credincioase, si pleaca in cautarea sotului, in vederea restabilirii adevarului.

Alte referate despre: baltagul mihail sadoveanu, rezumat baltagul mihail sadoveanu, baltagul mihail sadoveanu rezumat

Un suflet de munteanca - Vitoria Lipan

De aici atitudinea ei fata de Minodora ale carei iesiri din aceste tipare nu le accepta.Ea este un personaj exponential intrunind toate trasaturile muntenilor. Toata actiunea sa,cautarea tenace a celui disparut este declansata de simtul dreptatii si al adevarului.Plecarea ei in acel drum al destinului nu este decat al respectarii datinei.

Alte referate despre: compunere vitoria lipan suflet de munteanca, compunere vitoria lipan un suflet de munteanca, vitoria lipan din ipostaza de munteanca
Referate afisate : 14
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles