Barocul vizual

Barocul vizual

Pictorii care au excelat în folosirea elementelor stilului baroc în pictură au folosit în mod accentuat figuri umane surprinse în decursul mişcării, puternice contraste de lumină şi întuneric (acea tehnică cunoscută sub numele generic de clarobscur), culori puternice, saturate şi un echilibru compoziţional mai degrabă dinamic decât static, considerat de multe ori chiar dezechilibru compoziţional.

De asemenea, folosirea liniilor de compoziţie de forme curbate, asemănătoare unor litere S multiple, a diagonalelor repetate de tip ascendent şi descendent comparativ cu liniile drepte, orizontale şi/sau verticale, folosite preponderent anterior, sunt alte elemente tipice ale barocului de tip vizual.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 54kb
Downloads: 1428
Materia: Arte plastice

Minimalismul in artele vizuale

Minimalistii, care credeau ca pictura de actiune a fost prea personala si nesubstantiala, au adoptat punctul de vedere ca o opera de arta nu ar trebui sa se refere la altceva in afara de ea insesi. Utilizarea formei simple si liniara, a fost mai degraba o abordare fara sens si a fost destinata sa sublinieze doua dimensiuni si pentru a permite o vizualizare imediata, raspuns pur vizual. Ei au transformat pentru o sursa de inspiratie pentru impasibili, lucrari linistita ca cea a lui Barnett Newman si Ad Reinhardt, exponenti ai culoare-domeniul ramura de pictura.

Alte referate despre: arte vizuale, estetica artelor vizuale plastice, estetica artelor vizuale

Stilul baroc

Dusmanii catolicismului imputau cu vehementa clerului inalt, in cuvantari si pamflete, senzualitatea si desfraul in care traia. Exemplele ce se citau erau cu adevarat uluitoare si ele zdruncinau din temelie autoritatea morala a sefilor. Biserica romana se gasea astfel intr-una din cele mai mari primejdii ce au amenintat vreodata existenta. .Ea trebuia sa se vindece ori sa-si vada credinciosii parasind-o, spre a o ataca apoi cu toata indarjirea pasiunii.

Alte referate despre: stilul baroc, stilul baroc referat, stil baroc

Arta baroca - reprezentanti

Plina de culoare si dramatism,arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei.Ea trebuia sa incante si sa copleseasca ,dar mai presus de orice,sa implice spectacolul in miracole,extaze si momente ale triumfului crestinatatii.

Italia Caravaggio(1573-1610) este primul mare pictor baroc italian.A pictat lucrari de o mare intensitate dramatica,precum Chemarea Sfantului Matei,sau Convertirea lui Pavel.Stilul
sau,"caravaggismul",s-a raspandit in lume,influentand multi pictori,printre care se afla si marele Rembrandt.

Convertirea lui Pavel Artemisia Gentileschi(1593-1652) este prima femeie artist cunoscuta.Guercino(1591-1666) si Pietro da Cortona(1596-1669) au excelat intr-o tehnica specifica stilului baroc(crearea de iluzii),adica pictau astfel incat spectatorul avea impresia ca asista la un eveniment real.

Gianlorenzo Bernini(1598-1680) este cunoscut mai ales ca sculptor,dar a fost ...

Alte referate despre: arta baroca reprezentanti, arta baroca - reprezentanti, reprezentantii muzicii in arta baroca

Clasicismul francez

Aceasta "noua lectura" este menita sa duca la redescoperirea simplitatii si profunzimei naturii ,spre deosebire de trairile superficiale ale rococo-ului. Temele mitologice si antice ,sunt din nou prezente.In timpul primului Imperiu (1804-1814) ,neoclasicismul devine stilul oficial .Revolutia franceza se foloseste si ea de acest stil pentru a evidentia virtutile patriotice ,regandind valorile antice in termeni morali .Artisutul trebuie sa fie acum o persoana angajata civil ,care sa-i invete pe ceilalti faptele eroilor antici,simuland astfel virtutea.

Alte referate despre: clasicismul francez, clasicismul francez in pictura, clasicism francez

Barocul-Palatul de la Versailles

pentru a pune in valoare misterul Sfintelor Taine.Un bun exemplu il
constituie pictu-rile de pe tavanul ``Galeriei Oglinzilor``,una din
cele mai importante si valoroase parti ale Palatului.Iata ca acest
stil al artei reprezinta ``contraatacul`` crestinitatii impotri-

Alte referate despre: referate barocul palatul de la versailles, barocul palatul de la versailles, palatul de la versailles

Barocul. Palatul de la Versailles

La inceput, Ludovic al XIII-lea si-a amenajat un pavilion de vanatoare in mijlocul padurii. Odata cu preluarea puterii in 1661. Ludovic al XIV-lea cheama pentru a infrumuseta castelul echipa care crease fastuoasa resedinta a lui Fouquet de la Vaux-le-Viconte. Arhitectul Le Vau reface fatadele si mareste castelul. Le Notre deseneaza gradinile, iar pictorul Le Brun coordoneaza programele de pictura si de decoratii.
Dupa primele victorii militare, Ludovic al XIV-lea transforma castelul intr-un palat, incepand din 1668. Le Vau, inlocuit de D`Orbay, acopera vechiul castel pe 3 laturi.
Instalandu-si guvernul la Versailles, in 1678 regele incepe noi lucrari pe care i le incredinteaza lui Jules Hardouin-Mansart. Fara a distruge ceea ce a lucrat Le Vau, acesta impune ansamblului arhitectonic al palatului o regularitate mai clasica. Fatada dinspre gradina devine rectilinie prin inlocuirea terasei centrale cu Galeria Oglinzilor.
Salonul razboiului si cel al pacii se deschid la cele 2 ...

Alte referate despre: palatul de la versailles referat, referat palatul de la versailles, despre palatul de la versailles

Palatul Brukenthal

Pe parcursul timpului colecţiile s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii. In munca de clasificare şi etalare a colecţiei au fost implicaţi pictorii Johann Martin Stock şi Franz Neuhauser jr., apropiaţi ai baronului. Ei au contribuit, de asemenea, la identificarea lucrărilor nesemnate, după cum reiese din prefaţa primului catalog tipărit al galeriei, editat în anul 1844. De fapt, primul catalog, manuscris, al pinacotecii (Älteste Katalog) a fost redactat de pictorul Franz Neuhauser jr., lucrare realizată încă din timpul vieţii baronului.

Alte referate despre: palatul brukenthal, palatul brukenthal istoric, palatul brukenthal referat

Baroc si clasicism - Johann Sebastian Bach

Modelul clasic al omului s-a cristalizat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, intr-o societate cu un puternic atasament fata de principiul de autoritate. In toate doctrinele religioase europene se percepe o cautare a lui Dumnezeu, se pune cu tarie chestiunea "mantuirii prin credinta", a afirmarii "imparatiei, puterii si gloriei" lui Dumnezeu. Ganditori ai epocii socoteau ca "regii sunt facuti pentru popor si nu poporul pentru regi".

Alte referate despre: johann sebastian bach, johann sebastian bach referat, johann sebastian bach opere

Barocul - reprezentanti

Plina de culoare si dramatism,arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei.Ea trebuia sa incante si sa copleseasca ,dar mai presus de orice,sa implice spectacolul in miracole,extaze si momente ale triumfului crestinatatii.

Italia Caravaggio(1573-1610) este primul mare pictor baroc italian.A pictat lucrari de o mare intensitate dramatica,precum Chemarea Sfantului Matei,sau Convertirea lui Pavel.Stilul
sau,"caravaggismul",s-a raspandit in lume,influentand multi pictori,printre care se afla si marele Rembrandt.

Convertirea lui Pavel Artemisia Gentileschi(1593-1652) este prima femeie artist cunoscuta.Guercino(1591-1666) si Pietro da Cortona(1596-1669) au excelat intr-o tehnica specifica stilului baroc(crearea de iluzii),adica pictau astfel incat spectatorul avea impresia ca asista la un eveniment real.

Gianlorenzo Bernini(1598-1680) este cunoscut mai ales ca sculptor,dar a fost ...

Alte referate despre: baroc reprezentanti, barocul reprezentanti, stilul baroc reprezentanti

Analizatorul vizual

Referat despre Analizatorul vizual
Anatomia globului ocular (GO)
- Analizatorul vizual este un sistem multifuctional complex, format din trei subsisteme:
1. Subsistemul periferic – de receptie, format din globul ocular si anexele acestuia
2. Subsistemul de transmitere a imaginii vizuale:
- nervul optic, incrucisat partial la nivelul chiasmei optice
- radiatiile optice ale lui Graziolet
3. Subsistemul de integrare a imaginii vizuale – aria corticala, campurile 17, 18, 19 ale lui Brodman

Alte referate despre: analizatorul vizual, boli ale analizatorului vizual, igiena analizatorului vizual

Functionarea vizuala - evaluarea

În literatura de specialitate americană se vorbeşte despre evaluarea vederii funcţionale care constă într-o observare sistematică şi evaluare a abilităţilor copilului de a-şi folosi vederea pentru anumite sarcini vizuale, în anumite condiţii şi în contexte familiare sau nefamiliare. (Topor, 1999)

Alte referate despre: functionarea vizuala, alcatuirea si functionarea analizatorului vizual, functionarea sistemului vizual referat

Amelia Pavel - Scriitori in secolul vizualului

In acest context, se contureaza firesc raporturile, s-ar putea spune prioritare, intre literatura si arta plastica, in special intre poezie si artele vizuale. Se adauga faptul ca unii prozatori si poeti s-au indeletnicit frecvent cu studiul artelor vizuale. Citez, in acest sens, pe Stendhal cu studiul sau Le romantisme dans les arts si pe Baudelaire, care, precum se stie, a avut o sustinuta activitate de critic de arta, chiar de cronicar in sensul actual al cuvantului.
Dincolo insa de acest tip de relatii, sa le spunem profesionale, intre artele vizuale si indeletnicirea literara, prioritar poetica, este frapanta in poezia franceza din secolul XIX imaginea concret vizualizata.

Alte referate despre: camera unui scriitor din secolul xix, scriitori francezi secolul 19 referat, scriitor roman secolul xx referat

Structura si functiile aparatului vizual

- Membrana mijlocie este numită uveea şi se împarte în: uveea anterioară şi uveea posterioară. Uveea anterioară cuprinde la rândul ei două elemente: corpul ciliar şi irisul.

Alte referate despre: structura si functiile aparatului vizual, structura si functiile apratului vizual, structura si functiile aparatului visual

Barocul si clasicismul

RUBENS, Peter Paul (1577-1640)-pictor flamand, creator al baroclui nordic, unul dintre marii maestrii ai picturii decorative. A lucrat numeroase compozitii cu caracter religios eroic si fastuos pentru Biserici din Anvers, Gand si Lille,lucrari ca Adoratia Magilor, Coborarea de pe cruce, Judecata de apoi,Martirul Sf. Ursule, Miracolul Sf. Ignatie, ciclul Sf. Charles Borromee s.a. Serii de cicluri apologetice comandate de Curtile europene (27 de lucrari pentru Viata Mariei de Medici, proiectul pentru Viata lui Henric al IV sau decorarea pavilionului de vanatoare Torre de la Parada, langa Madrid).

Alte referate despre: baroc si clasicism, stilurile artistice baroc si clasicism, barocul si clasicismul

Cultura Banatului - Barocul etnografiei romanesti

Aici opregul si cantecul inca nu si-au istovit toate posibilitatile. Inventia formala n'a incremenit in cateva tipare stereotipic, repetate de-o unanima memorie sterila ca in alte parti. In satul banatenesc dai la fiecare pas peste isvoarele unei imaginatii in abundenta isbuc-nire; aci, in ses sau la munte, mai aproape sau mai departe de oras, ai prilejul esceptional de a asista la o prodigioasa "generatie spontanee" de forme: in cantec, in joc, in vers, in port, in obiceiuri -- si in vertiginoasa diferentiere dialectala a graiului insusi.

Alte referate despre: cultura bizantina in structuri romanesti, cultura medievala din tarile romanesti, cultura organizationala in institutiile romanesti

La mijloc de codru

Abia in finalul poeziei apare o marca a genului liric exprimata prin cuvantul "mele", iar verbele la prezent exprima starea de uimire permanenta in fata armoniei si perfectiunii din natura. Chipul "dragei mele" este asezat deasupra tuturor frumusetilor implinind starea de fericire a genului liric.Si melancolia ne face sa ne intrebam daca visul de iubire al genului liric este adevarat sau numai o dorinta.

Alte referate despre: la mijloc de codru, la mijloc de codru apartenenta la genul liric, la mijloc de codru de mihai eminescu rezumat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles