Basarab i

Neagoe Basarab

Din aceasta casatorie au rezultat 6 copii: Theodosie, Stana, Petru, Ioan, Ruxandra si Anghelina.A crescut in casa lui Parvu Craiovescu, unde a primit, dupa moda vremii, initierea in cele sapte arte liberale
Cunostea limbile latina, greaca si slavona.

In tinerete a calatorit prin Ungaria, centrul si sud-estul Europei, Istambul etc.A fost numit succesiv in functiile de:
- postelnic la 28 ianuarie 1501
- mare postelnic (decembrie 1501 - 19 iunie1509)
- mare comis (24 aprilie 1510 - 28 noiembrie 1511).

Dupa ce a urcat pe tronul Tarii Romanesti (23 ianuarie 1512), Neagoe Basarab a incurajat dezvoltarea comertului si mestesugurilor, iar pe plan diplomatic a incercat sa mentina relatii de prietenie cu Ungaria.
A incercat sa stabileasca relatii diplomatice cu Venetia si Roma, si chiar sa medieze conflictul dintre crestinii ortodocsi si catolici.
Incearca sa realizeze o coalitie a statelor rasaritene impotriva expansiunii turcesti. Tara ramane pe perioada domniei lui vasala Imperiului ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 0
Materia: Istorie

Tara Romaneasca supt Neagoe Basarab

Asa incit 828i84i calatorul care ar fi venit in epoca pe care o putem numi a lui Neagoe Basarab -- fiindca dupa dinsul pina la jumatatea veacului al XVI-lea nu intilnim vreo personalitate domneasca raspicata, ci numai bieti domni cari astazi apar pentru ca mine sa dispara --, ar fi avut mult mai mult decit in Moldova impresia ca se gaseste pe un teritoriu oriental, in legatura cu traditiile rasaritene ale evului mediu. Acest 'venind din Ardeal -- pentru ca negustorii din Polonia pe vremea eneau foarte putini in Tara Romaneasca, desi in micul muzeu de la de Arges, creatiunea lui Neagoe Basarab, se intilnea o cingatoare ie din Lu'c'k; aceasta pe linga vechile legaturi --, trebuiau sa se simta lume noua, deosebita de aceea pe care o cunosteau, desi mesteri m era Celestin de la Sibiiu, lucrau juvaiere pentru domnul muntean i.

Alte referate despre: tara romaneasca sec 13 14 basarab 1, tara romaneasca in timpul lui matei basarab, unirea basarabiei cu tara romaneasca

Manastirea Visina

Despre Mănăstirea Vişina, documentele ne arată că a fost zidită sub munte lângă apa Jiului între proprietatea unui oarecare Baiul, ce stăpânea moşia pe care este aşezat azi satul Pleşa şi moşiile lui Bumbea şi Bârlea, azi satul Bumbeşti.Mănăstirea a fost refăcută de Pârvul Craiovescu şi soţia sa Neaga, mama lui Neagoe Basarab.

Alte referate despre: manastirea visina, adresa manastirea visina, manastirea putna referat

77 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania 1918-1995

Basarabia este in acest proces deschizatoarea drumului spre Alba Iulia. Fratii de peste Prut s-au reintors la matca cand inca razboiul nu se incheiase (primul razboi mondial, 1914-1918) act cu totul remarcabil si eroic, totodata, dupa ce inca din 1917 s-a desprins de fostul imperiu rus.La 27 martie/ 9 aprilie 1918, la Chisinau, Consiliul National al Basarabiei (Sfatul Tarii) a adoptat Hotararea de unire cu Romania, din care citam: In numele poporului Basarabiei, Consiliul National declara:
"Republica democratica moldoveneasca (Basarabia),

Alte referate despre: 92 de ani de la unirea basarabiei cu patria mama, unirea basarabiei cu romania 1918, unirea basarabiei cu romania 1918 referat

Unirea Basarabiei

Astfel Rusia produce o serie de incidente la hotar cu Basarabia. Rusia intrerupe toate legaturile cu România. Ca protest aresteaza ambasadorul C. Diamandy, isi lasa armata in Basarabia pentru un atac asupra ostirilor romaine, deoarece Lenin nu era multumit de teritoriul Transnistriei, dorind sa capete control si asupra Basarabiei.
Aliatii României au hotarit sa fie stabilite granetele ei de la Bugaz pina la Ceremus. Dunare - Marea Neagra - Nistru.
In decembrie 1933 a fost creata Liga antirevizionista scopul careia era de aparare a Basarabiei si a unirei ei cu România Folosindu-se de caz sunt scrise lucrari de istorie si expediate in diferite tari ale Europei prin care se confirma: Unirea cu Româniea - fiind problema principala in politica si pe arena internationala. Autorii unor dintre ele fiind: N. Iorga, L.Boga, I. Pelivan, Al. Averescu, Gh. Andronache, C.I. Brateanu e.t.c.
In lucrarile de istorie se descria si pericolul sovetic. Federatia Rusa si Ucraina au trimis peste 80 ...

Alte referate despre: unirea basarabiei cu romania, unirea basarabiei, unirea basarabiei cu romania referat

Evolutia proceselor demografice in Basarabia in secolul al XIX-lea

Este semnificativ faptul ca numarul populatiei a crescut considerabil. De la 400.000 in 1812 la 950.000 in anii '50 ai secolului al XIX-lea si atingind cifra de 2.642.000 in anul 1918. Cauzele care au favorizat aceasta crestere nu este tocmai sporul natural. Un rol important l-a jucat procesul de migratiune si colonizare. Factorii care au favorizat aceasta migratiune a u fost in prima instanta politica de colonizare promovata de tarism, lipsa obligativitatii efectuarii serviciului militar pina in anul 1874, lipsa serbiei si nu in ultimul rind caracterul tolerant al populatiei bastinase.

Alte referate despre: evolutia economica a basarabiei in secolul al xix-lea, influenta politicii tariste in basarabia in secolul al xix-lea, agricultura in basarabia in secolul al xix-lea

Basarab I

Ostirea regelui a trecut muntii pe la Severin,in luna septembrie 1330.Pentru evitarea razboiului,domnitorul roman a trimis soli .Regele maghiar a respins cu nechibzuita avantajoasele propuneri de pace si,neluand in seama avertismentul lui Basarab ca,de va mai inainta ,s-a sumetit sa-si continue drumul.Dupa o straveche tactica de lupta,Basarab a pustiit locurile din calea dusmanului.

Alte referate despre: basarabia de la autonomie la gubernie ruseasca, colonizarea basarabiei, matei basarab

Colonizarea Basarabiei

Iniţial, pentru a avea o susţinere socială mai largă în Basarabia, noua stăpînire rusească scutise populaţia locală pentru un termen de 5 ani – de serviciu militar. Boierii cu rang înalt, băştinaşi din Moldova, erau primiţi în tagma nobilimii ereditare ruseşti şi trecuţi în cartea heraldică a Imperiului Rus, bucurîndu-se de anumite privilegii ale nobilimii ruseşti şi avînd dreptul să-şi aleagă mareşalul lor pe termen de 3 ani.

Alte referate despre: colonizarea basarabiei proces si consecinte 1812, colonizarea basarabiei procese si consecinte, colonizarea basarabiei proces si consecinte

Razboiul lui Basarab I cu Carol Robert

Tot in 1330 Basarab stabileste legaturi cu vecinii de peste Dunare. Domnul Tarii Romanesti era aliat cu tarul bulgar Mihail, care lupta impotriva Sarbilor. In lupta de la Velbujd intre Mihail si sarbi, Basarab trimite aliatul sau in ajutor dar totusi sarbii ies invingatori.

Alte referate despre: carol robert de anjou s basarab, basarab incheie un tratat cu carol robert de anjou, carol robert de anjou

Literatura religioasa a Basarabiei

Literatura religioasa. Un mare rol in viata culturala a Basarabiei l-au jucat tipariturile bisericesti, editarea altor carti cu caracter religios. Dar si aici s-a urmarit scopul realizarii politicii coloniste tariste.Prin activitatea lor culturala in aceasta perioada s-au evidentiat mitropolitul Gavril Banulescu-Bodoni si continuatorul operei sale, arhiepiscopul Dmitre Sulima. Aceste doua figuri remarcabile, reprezentanti ai bisericii, au muncit cu mult sarg pe tarmul editarii literaturii bisericesti. Meritul lui Banulescu-Bodoni consta in faptul ca el a ramas cu credinciosii basarabeani, nu s-a refugiat in Rusia, a activat in interesele populatiei bastinase.

Alte referate despre: referate literatura religioasa a basarabiei, literatura religioasa, literatura religioasa in limba romana

Ratificarea actelor de unire a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania

Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechei Moldove, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotareasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna,Se uneste cu mama sa Romania."

Alte referate despre: unirea basarabiei bucovinei si transilvaniei cu romania, unirea basarabiei bucovinei si transilvaniei, referat unirea basarabiei bucovinei si transilvaniei cu romania

Circuit prin Fagaras

Mesterii au raspun afirmativ, iar domnitorul, pentru a impiedica construirea unei manastiri mai frumoase, a dispus demolarea schelelor, iar mesterii au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat, dar toti au murit.In locul unde s-a prabusit mesterul Manole a aparut un izvor, fantana mesterului Manole. Se spune ca sunt zile in care de la Fantana lui Manole se vede cum un abur alb stralucitor se urca spre fostul spital al manastirii.

Alte referate despre: circuitul oxigenului in natura, circuite electrice, circuite integrate

La legende du couvent - Curtea de Arges

La légende du couvent ” Curtea de Argeţ “

Le voivode Neagoe Basarab a dit au , maître Manole:
-Je te promets de grandes richesses, ŕ toi et ŕ tes ouvriers , si tu construis une trčs belle église ,sans pareil.Sinon , je vous mure vivants.
Le maître Manole est tombé d’accord et les maçons se sont mis au travail. Mais, qu’est –qui arrive ?Ce qu’ils travaillaient pendant la journée, s’écroulait pendant la nuit.
Aujourd’hui , comme demain et ainsi quelques jours ils se sont peinés vainement.
Voyant que le travail n’avance pas le voivode menace les ouvriers de les mettre vivants dans les fondations męme.Le plus triste était le maître Manole .
Un nuit , il ręve que le mur s’écroulera toujours s’ils ne bâtissent pas au dedans la premičr femme ou soeur qui viendra le lendemain leur porter ŕ manger.
Racontant ses ręves , ŕ ses camarades  tous ont été d’accord et ils ont ...

Alte referate despre: legenda manastirii de la curtea de arges, legenda manastiri curtea de arges, legenda manastirii curtea de arges rezumat

Literatura religioasa a Basarabiei

Dupa moartea mitropolitului Gavriil (1821) cauza lui a fost continuata
cu mari dificultati de arhiepiscopul Dimitrie Sulima, de origine
ucrainean, nascut în 1772 în târgusorul Novaia Vodologa din
guvernamântul Krakoviei. Dimitrie Sulima a absolvit Seminarul Teologic
din Poltava, unde fusese profesor si rector Gavriil Banulescu-Bodoni,
apoi a urmat scoala de marina din Nicolaev. Dupa 1812, Cu concursul
lui Gavriil Banulescu-Bodoni, a fost numit vicar al Mitropoliei
Basarabiei, iar între 1821-1844 a ocupat postul de arhiepiscop al
Basarabiei

Alte referate despre: literatura religioasa in limba slavona, importanta literaturii religioase, literatura religioasa in evul mediu

Industria Basarabiei in Perioada anilor 1812-1918

Dupa cucerirea Basarabiei de catre Rusia tarista, agricultura, industia si comertul su fost supuse in intregime controlului si intereselor acesteia. Anexarea Transnistriei in 1792 si a Basarabiei in 1812 a condus la rusificarea moldovenilor, oprimarea lor, distugerea culturii romanesti si a spiritului national in aceste teritorii romanesti.

Alte referate despre: industria basarabiei in perioada anilor 1918-1939, cultura basarabiei in anii 1812-1918, istoria basarabiei in anii 1812-1918
Referate afisate : 15
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles