Batalia de la podul inalt film

Batalia de la Podul Inalt

Ştefan o aştepta lîngă o mlaştină aproape de Vaslui, la un loc care se chema la Podul Înalt.

Tocmai atunci se lasă o ceaţă de nu se vede om cu om. Ştefan cel Mare trimise buciumaşii săi dincolo de mlaştină, îndărătul oştilor de ieniceri, să sune chemare la luptă.

Cînd auziră buciumele, turcii porniră spre ele, crezînd că acolo se află moldovenii. Abia intrară însă în mlaştina dezgheţată, că Ştefan cu oastea sa îi lovi din spate.

Caii se împotmoliră în mlaştină. Buciumele moldovenilor acum se auzeau din toate părţile. Turcii crezură că sînt înconjuraţi şi fiecare se străduia să scape cu fuga.

Suleiman abia scăpa viu din această încăierare, cu jurămînt să nu se mai întoarcă vreodată în Moldova.

Cea mai strălucită victorie din istoria medievală a
Moldovei asupra turcilor a fost repurtată de către
Ştefan cel Mare lîngă Podul Înalt la 10 ianuarie 1475.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 1150
Materia: Istorie

Istoria romanilor - cronologie

2.Etnogeneza romaneasca
-sec.I i.Hr.-sec.I d.Hr.=etapa contactelor preliminare
-106-271(276)=romanizarea propriu-zisa
-271(276)-sec.VII=desavarsirea procesului de romanizare;
=retragerea stapanirii romane din Dacia romana

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Batalia de la Lipnic

Mamac hanul tătarilor, hotărî să se îmbogăţească şi atacă Moldova. Oastea lui de hoţi, după cîteva zile de jaf prin părţile prutului, se întoarce plină de prăzi. Ardeau în urma păgînilor satele. Fumegau lanurile. Tătarii duceau cu ei mii de copii, fete şi bătrîni, pe care şi-i făcuse robi, sute de cirezi de vite, herghelii de cai şi turme de oi.

Alte referate despre: batalia de la lipnic, stefan cel mare batalia de la lipnic, bataliea de la lipnic

Lupta de la Baia

Ungurii înaintau prin Moldova fără de grabă, prădînd ţara „pe îndelete”, prefăcînd în cenuşă tîrguri şi sate, ucigînd sau luînd cu ei în robie copii şi mame, tineri şi bătrîni.

Alte referate despre: lupta de la baia, lupta de la baia stefan cel mare, stefan cel mare lupta de la baia

Domnia lui Stefan cel Mare

Domnia lui Stefan cel Mare - Rezistenta eroica a romanilor si a ungurilor,condusi de Iancu de Hunedoara si de Vlad Tepes, lupta tot asa de eroica a poporului albanez, condus de Gh. Castriota-Scandemberg, au avut un deosebit rasunet in Euopa.Stapanind Bosforul si Darnelele, otmanii vroiau sa controleze intreg comertul Marii Negre, transformand-o intrun adevarat « lac turcesc ».

Alte referate despre: domnia lui stefan cel mare, domnia lui stefan cel mare referat, importanta domniei lui stefan cel mare

Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare

Cand relatiile cu aceste tari aduceau la razboaie, Stefan a stiut sa utilizeze pe deplin metode specifice de lupta (pusteirea teritoriului in calea dusmanului, hartuirea in continuu pe masura inaintarii lui in interiorul tarii, folosirea cu iscusinta a avantajului reliefului etc.), care minimalizau superioritatea numerica a inamicului. Disproportia sau asimetria dintre fortele moldovene si dusmane nu numai ca nu asigura victoria invadatorilor, ci dimpotriva, darorita iscusintei domnitorului se termina aproape intotdeauna cu infrangerea lor.

Alte referate despre: moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, wikipedia moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, republica moldova in timpul domniei lui stefan cel mare

Stefan cel Mare

Stefan Voievod, numit mai tirziu cel Mare si Sfint, s-a aratat a fi conducatorul iscusit care a reorganizat oastea domneasca, dotind-o cu arme de foc, a inaltat cetati noi si le-a intarit pe cele vechi, a pus friu ambitiilor nesanatoase ale boierilor nesatiosi, lacomi de marire si avere, care se aratau nemultumiti de urcarea sa pe tronul Moldovei, a limitat privilegiile celor inavutiti si a actionat enegric impotriva tendintelor vadite de dezbinare, luind apararea taranilor exploatati fara nici o mila de marii feudali.

Alte referate despre: stefan cel mare referat, portretul lui stefan cel mare, caracterizarea lui stefan gheorghidiu

Batalia de la Marasesti

Batalia de la Marasesti; După lupte grele, locotenent-colonelul A. Gheorhoiu, comandantul regimentului a reuşit cu oamenii săi să ajungă pe înălţimea ce domina localitatea Mărăşti. Acest lucru a fost posibil deoarece 2 companii s-au desprins din corpul regimentului cu sarcina de a fixa inamicul în localitate creând astfel premizele ca fortele germane să fie încercuite.Batalia de la Marasesti

Alte referate despre: batalia de la marasesti, batalia de la marasesti referat, referat batalia de la marasesti

Batalia de la Stalingrad 1942

Batalia de la Stalingrad 1942 - Armata sa devenise ineficienta atat din punct de vedere economic,cat si militar. Astfel, necesitatile de combustibil ale marinei,aviatiei si trupelor mecanizate se ridicau la 8.929.000 tone. Din cauza nevoii de combustibil,Hitler a elaborat in 5 aprilie 1942 directiva nr.41, cu scopul de a cuceri Persia si tarile arabe de catre o armata ce pornea din Caucaz si de ofensiva lui Rommel in Orientul Mijlociu.

Unii dintre generalii lui Hitler printre care si Halder erau de parere ca ar fi fost mult mai eficient daca fronturile s-ar restrange, creandu-se astfel mari rezerve,si in acest fel imperuna cu o serie de retrageri si contraatacuri ar fi reusit sa provoace mari pagube armatei sovietice.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Batalia de la Kursk

Pe aceasta linie a frontului se afla orasul Kursk, care este inconjurat de dealuri ce formeaza un promontoriu in partea sa vestica. Acest promontoriu are cam 180 Km largime si patrundea cam 120 de Km in adancimea frontului german

Alte referate despre: batalia de la kursk, batalia de la kursk 1943, batalia de la kursk film

Descrierea bataliei de la Calugareni - semnificatia istorica

Faţă de superioritatea numerică a adversarului, Mihai nu poate lupta în câmp deschis. Ca şi Ştefan cel Mare la Vaslui, a ales o poziţie care să nu îngăduie o desfăşurare prea mare de trupe şi, în acelaşi timp, să-l ferească de o eventuală învăluire. O asemenea poziţie, pe drumul de la Giurgiu la Bucureşti se află anume la satul Călugăreni. Aici s-a oprit şi Mihai. În spate, dealuri acoperite de păduri formau un adăpost natural; în faţă, valea mlăştinoasă a Neajlovului şi a Câlniştei. Drumul ducea peste râu pe un pod de lemn şi continua între dealuri, pe valea Ţânţăroasa, aşa încât armata atacatoare nu putea înainta decât în coloană, cu un front redus.

Alte referate despre: descrierea bataliei de la calugareni, descriere batalia de la calugareni, ce reprezinta batalia de la calugareni pentru istoria romanilor

Batalia din Ardeni

Artileria – Aliatii aveau tunuri de 105 si 155 mm, la fel ca germanii. De calibru mai mic decat cea germana, artileria aliata era in schimb mult mai numeroasa.

Tancurile – Tancurile erau marea problema a armatei aliate. Nici un tanc englez sau american, in special modelul principal Sherman III, nu putea invinge intr-o confruntare directa cu tancurile germane. In zona Ardenilor existau chiar tancuri complet depasite, cum ar fi Stuart sau Churchill II. Numai tancul britaic Firefly, dispunand de un tun puternic insa insuficient blindat, se putea opune cu oarecare succes Panzerelor.

Aviatia – Aviatia aliata era cea mai eficace arma a acestora. Avioanele engleze Spitfire XIV, Hurricane VI ,Mosquito IV, Typhoon sau cele americane P47 Thunderbolt, P38 Lightning, P51 Mustang, B17 FF, B24 Marauder, B29 SFF reprezentau o forta in stare sa schimbe soarta unei batalii. Atacand in grupuri mari si dispunand de cantitati enorme de munitie, aviatia aliata avea doua roluri : ...

Alte referate despre: batalia din ardeni, batalia din ardeni locatia, batalia din ardeni harta

Batalia Angliei

Aportul cel mai mare al dominioanelor si coloniilor a constat in
cantitatile imense de materii prime puse la dispozitia metropolei
pentru alimentarea armatei, a populatiei bri-tanice, a industriei in
general si a celei de razboi in special.

Alte referate despre: batalia angliei, batalia angliei 1940, batalia angliei referat

Batalia in jurul lui Homer

O lupta asemanatoare au purtat grecii in jurul lui Homer timp de zece secole. insa in aceasta lupta, Ahile nu se mai afla in tabara aparatorilor, ci in primele rinduri ale celor care ataca, si el nu este altul decit Platon, a carui solemna condamnare a lui Homer a rasunat indelung in sufletul grec, miscindu-i chiar si pe ultimii reprezentanti ai elenismului. Cu toate acestea rezultatul luptei va fi acelasi: dupa numeroase vicisitudini, aparatorii poetului, multi dintre ei personaje la fel de palide ca si Menelau "cel cu strigat putern vor ramine stapini pe divinele ramasite.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, batalia de la rovine

Imaginatia si creativitatea

Se disting doua feluri de experiente: a) o experienta drecta,
acumulata prin contactul direct cu fenomenele sau prin discutii
personale cu specialistii si b)o experienta indirecta, obtinuta prin
lectura de carti ori audierea de expuneri. Prima forma are un mai
puternic ecou psihic, ceea ce nu inseamna ca ar fi de neglijat
cartile,care ne pun in contact cu mari spirite ce stralucesc de-a
lungul multor secole.

Alte referate despre: imaginatia si creativitatea, imaginatie si creativitate, imaginatia si creativitatea referat

Apus de soare

Delavrancea aduce pe scena un erou coplesitor prin personalitatea lui grandioasa, Stefan cel Mare din Apus de soare. Ajuns batran, purtandu-si tot mai anevoie piciorul ranit cu multi ani in urma, in luptele de Chilia, Stefan isi da seama ca trupul sau nu mai e al viteazului de la Razboieni si de la Podul Inalt. Dar i-a ramas tanar si cand e sa porneasca la batalie parca uita si de boala si de varsta covarsitoare.

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, caracterizarea lui stefan cel mare din apus de soare

Analiza unui film din punct de vedere social

In timp ce Maximus incearca evadeze, gardieniilui Commodus ataca scoala lui Proximo Hagen si Proximo sunt ucisi in atac, in timp ce Juba si cei care au supravietuit sunt inchisi. Maximus ajungind la zidurile orasului unde trebuia sa fie asteptat de Cicero cu cai, este ucis de arcasi si Maximus este arestat de catre gardieni.

Alte referate despre: ilie moromete analizat din punct de vedere social, ilie moromete-analizat din punct de vedere social, din punct de vedere social in perioada pasoptista

Batalia de la Posada

In timp ce prima grupare a fost nevoita sa se retraga fara a obtine vreun succes, fortele lui Lackfy - dupa relatarea cronicarului oficial al curtii regale, Ioan de Kukullo, a fost infranta de romani, care "au navalit din paduri si din munti", undeva pe Ialomita, probabil pe cursul superior al raului, in niste locuri cu "poteci foarte inguste".

Alte referate despre: batalia de la posada, batalia de la posada referat, batalia de la posada 1330

India - Masivul Everest

A trimis repetate expeditii cat mai aproape de granita cu regatul Nepal care era inchis strainilor, peste campia Terai, o regiune mlastinoasa si tot timpul umeda din pricina ploilor musonice, temuta de oamenii sai din cauza malariei. Inginerii trebuiau sa furnizeze date mai exacte, perspective on, unghiuri mai bune; Waugh a pus sa se studieze indicele de refractie prin stratul dens de aer si a studiat inca odata rezultatele cercetarilor expeditiilor anterioare ce se aventurasera in lumea plina de secrete a Himalayei.

Alte referate despre: masivul everest, care este lantul montan in care se gaseste masivul everest, india referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles