Batalia de la rovine

Mircea cel Batran

Mircea cel Batran a ajuns pe tronul Tarii Romanesti intr-un moment in care cresteau presiunile straine. Ungaria, Polonia si Imperiul Otoman erau interesate sa gaseasca o cale de a ajunge la gurile Dunarii si la litoralul Marii Negre. Deasemenea, ele erau atrase de bogatiile naturale pe care le detineau statele romanesti abia create.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 25653
Materia: Istorie

Mircea cel Batran

Mircea cel Batran's coin   (1386-1418), Tara Romaneasca, Straulesti-Maicanesti
In 1416 Mircea cel Batran refuza placa haraciului si sustine cu fortele armate pe pretendentul Mustafa impotriva sultanului Mahomed I ( 1413-1421)In 1417 Mircea cel Batran sprijina pe seicul reformator Bedr-ed-Din, conducatorul unei puternice miscari sociale si religioase din Imperiul otoman.- Replesalii ale armatei otomane asupra Tarii Romanesti; turcii cuceresc Giurgiul si, probabil, Turnul si patrund in Dobrogea pe care o iau in stapanire. Domnul Tarii Romanesti este obligat sa incheie pace si sa plateasca haraciul.In 1418, 1 ian Mircea cel Batran moare.
Domnitorul Tarii Romanesti a fost una dintre marile personalitati politice ale trecutului nostru istoric.Era fiul lui Radu I voievod si al doamnei Calinica, descendenta a unei familii de boieri de tara.In vremea lui, Tara Romaneasca a cunoscut cea mai intinsa cuprindere teritoriala din toata istoria medievala: de la cursul fagarasan al Oltului, la miazanoapte, ...

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran

Tara Romaneasca

Dupa inabusirea revolutiei din 1848 de catre trupele turcesti si rusesti, in Tara Romaneasca s-a instaurat, pana in 1856, un regim de ocupatie militara turco-tarista, sub obladuirea caruia a fost reintrodus regimul Regulamentului organic.

Alte referate despre: unirea moldovei cu tara romaneasca, tara romaneasca, revolutia de la 1848 in tara romaneasca

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

silvania si de acolo la regele Ungariei,Matei Corvin.Dar acesta crede
în acuzatile negustorilor sasi, Care îl urau pe Tepes si care

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Stefan cel Mare

In acelasi studiu Nicolae Iorga elogia nu fara emotie si mindrie domnia lui Stefan cel Mare, acel "... tinar fiu de domn care smulse Moldova din miinile slabe ale lui Petru Aron, domn minunat printr-o inteleapta cumpanire, ca si prin lupte curagioase... dupa o puternica domnie de o jumatate de veac lasa urmasilor o tara neatirnata mare, bogata. Puternicul lui brat ridica in sfirsit sceptrul cazut in tarina al batrinului Alexandru".
Intr-adevar in paginile de aur ale istoriei noastre de veacuri sint inscrise victorii de mare rasunet ca cele de la Baia din 1467, de la Lipnic din 1470, din Codrul Cosminului de la 1497 etc., care au punctat domnia plina de izbinzi a acestui mare Voievod al Moldovei.

Alte referate despre: stefan cel mare referat, portretul lui stefan cel mare, caracterizarea lui stefan gheorghidiu

Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national România (1862-1866). Sub domnia sa, s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii romane din punct de vedere economic, social, politic si cultural.

Alte referate despre: alexandru ioan cuza, alexandru ioan cuza referat, referat alexandru ioan cuza

Batalia de la Marasesti

Batalia de la Mărăşti a început în dimineaţa zilei de 11/24 iulie 1917 la ora 03.50. Ostaşii români, cu baioneta la armă, au luat cu asalt poziţiile inamice, au trecut prin breşele create de artilerie şi s-au angajat în lupte corp la corp in batalia de la Marasesti.

Alte referate despre: batalia de la marasesti, batalia de la marasesti referat, referat batalia de la marasesti

Batalia de la Stalingrad 1942

Batalia de la Stalingrad 1942 - Armata sa devenise ineficienta atat din punct de vedere economic,cat si militar. Astfel, necesitatile de combustibil ale marinei,aviatiei si trupelor mecanizate se ridicau la 8.929.000 tone. Din cauza nevoii de combustibil,Hitler a elaborat in 5 aprilie 1942 directiva nr.41, cu scopul de a cuceri Persia si tarile arabe de catre o armata ce pornea din Caucaz si de ofensiva lui Rommel in Orientul Mijlociu.

Unii dintre generalii lui Hitler printre care si Halder erau de parere ca ar fi fost mult mai eficient daca fronturile s-ar restrange, creandu-se astfel mari rezerve,si in acest fel imperuna cu o serie de retrageri si contraatacuri ar fi reusit sa provoace mari pagube armatei sovietice.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Batalia de la Kursk

In urma contraofensivei declansate in februarie 1943 nemtii reusisera sa stavileasca inaintarea trupelor sovietice si sa stabilezeze frontul pe raul Donet si aliniamentul Smolensk-Orel-Belgorod

Alte referate despre: batalia de la kursk, batalia de la kursk 1943, batalia de la kursk film

Batalia de la Waterloo

insa nepopularitatea lui Ludovic al XVIII ii instabilitatea economica ii sociala a Frantei l-au motivat sa se intoarca la Paris in martie 1815. La scurt timp dupa aceea aliatii au declarat inca o data razboi Frantei. infrangerea finala a lui Napoleon la Waterloo a marcat ultima tentativa de putere a imparatului, aia-numita “perioada de 100 de zile” ii ultimul capitol al remarcabilei sale cariere.

Alte referate despre: batalia de la waterloo, batalia de la waterloo referat, starea meteo in timpul bataliei de la waterloo

Batalia din Ardeni

In toamna lui 1944, trupele germane se cofruntau cu o situatie disperata. Luptand pe un front intins pe mii de km. si aflandu-se in razboi cu aproape toate statele lumii , Wermachtul era obligat la o defensiva continua, incepand cu 1943. Kriegsmarine si Luftwaffe erau complet infrante iar armata de uscat suferea infrangeri pe toate fronturile. Nefiind in stare sa obtina victorii defensive ca la Stalingrad ori Kursk, strategii germani apeleaza la ultima solutie : ofensiva. Avand inca in memorie rasunatoarele victorii din 1939-1940, Hitler joaca ultima carte pe mana blitzkrieg-ului, tactica preferata a masinii de razboi germane.

Alte referate despre: batalia din ardeni, batalia din ardeni harta, batalia din ardeni locatia

Descrierea bataliei de la Calugareni - semnificatia istorica

Mulţimea vrăjmaşilor nu trebuie să-i sperie, de vreme ce Sinan paşa a lăsat cele mai bune oşti ale sale în garnizoane prin cetăţi şi a adus cu dânsul numai oameni care vor face mai mult zgomot decât vătămare. Pe lângă aceasta, locul de bătaie nu putea fi mai bine ales, de vreme ce mulţimea lor le va fi nefolositoare. El le zise încă să-şi aducă aminte de cruzimea vrăjmaşului care nu iartă niciodată pe cei biruiţi, cu atât mai mult pe cei care s-au revoltat; că a venit vremea de a se lupta puternic pentru libertate, iar mai cu seamă pentru cinstea legii, ca să dovedească turcilor că, de le-au călcat ei înainte patria, a fost numai din pricina neunirii lor.

Alte referate despre: descrierea bataliei de la calugareni, descriere batalia de la calugareni, descrierea bataliei de la calugareni dupa tablou

Iancu de Hunedoara - batalia de la Posada

Evident, nu toate puterile crestine erau dispuse sa se angajeze in lupta antiotomana. Dintre cele apusene, pentru ca nu se punea problema celor rasaritene, aflate deja in lupta cu turcii, au raspuns pozitiv, datorita unor interese specifice, in afara papalitatii, Alfons V de Aragon si Neapole (1416-1458), Venetia si ducatul Burgundiei.

Alte referate despre: iancu de hunedoara batalii, iancu de hunedoara batalia de la nicropole, iancu de hunedoara batalia cu ungaria

Batalia de la Lipnic

Mamac hanul tătarilor, hotărî să se îmbogăţească şi atacă Moldova. Oastea lui de hoţi, după cîteva zile de jaf prin părţile prutului, se întoarce plină de prăzi. Ardeau în urma păgînilor satele. Fumegau lanurile. Tătarii duceau cu ei mii de copii, fete şi bătrîni, pe care şi-i făcuse robi, sute de cirezi de vite, herghelii de cai şi turme de oi.

Mîrzacii se grăbeau să treacă cu cele furate Nistrul cît mai repede în partea cealălaltă.

Dar lîngă dumbrava de la Lipnic le ieşin înainte Ştefan cu oastea sa. Lupta a fost crîncenă. Oastea tătărească a fost risipită, în toate părţile. Mulţi tătari au pierit pe cîmpul de bătaie. O parte sa înecat în Nistru. O altă parte au fost făcuţi prizonieri. Între aceştea se află şi fiul hanului tătar.

Fiul hanului va trăi atîta cît va dori hanul, a zis Ştefan. În ziua, cînd va mai intra în Moldova, voi porunci ca fiul lui să fie omorît.

Aşa ştia Ştefan ...

Alte referate despre: batalia de la lipnic, stefan cel mare batalia de la lipnic, bataliea de la lipnic

Batalia de la Vaslui

S-a afimat ca Stefan s-a gandit sa-i impiedice trecerea peste Dunare sau s-o atace in muntenia, dar avand o oaste mult inferioara ca numar a renuntat la un asemenea pla. Potrivit obiceiului oamenilor pamantului, romanii au distrus totul in calea oastei invadatoare, in special asezarile, rezervele alimentare si furajele, iar animalele au fost duse in tara de Sus, sau la munte.

Urmand drumul obişnuit, Hadîm Suleiman Paşa a pătuns în Moldova de- abia în luna decembrie . Despre Laiotă Basarab s-a afirmat că, deoarece cunoştea forţa armată a lui Ştefan şi vitejia ostaşilor săi, a refuzat să meargă în Moldova, de aceea s-a închis într-o cetate, din care nu a ieşit decît după retragerea turcilor înfrînţi.

Urmînd drumul de pe valea Siretului, oastea otomană se îndrepta spre Suceava.Kemal Paşa Zade informează că vremea “ a dat cel dintîi semnal al înfrîngerii”, fiindcă din cauza ploilor ostaşii turci, pe care el îi compară cu şoimii, acum ...

Alte referate despre: batalia de la vaslui, stefan cel mare batalia de la vaslui, fratii jderi batalia de la vaslui

Manastirea Cozia

Atributiile consiliului judetean sunt prevazute în art.59, potrivit
caruia acestea exercita urmatoarele atributii principale:

Alte referate despre: manastirea cozia referat, manastirea cozia, referat manastirea cozia

Apus de soare

Premiera piesei “APUS DE SOARE” de Barbu Stefanescu Delavrancea a avut loc la 2 februarie 1909.

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, caracterizarea lui stefan cel mare din apus de soare
Referate afisate : 17
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK