Batalia din ardeni-wikipedia

Batalia din Ardeni

In toamna lui 1944, trupele germane se cofruntau cu o situatie disperata. Luptand pe un front intins pe mii de km. si aflandu-se in razboi cu aproape toate statele lumii , Wermachtul era obligat la o defensiva continua, incepand cu 1943. Kriegsmarine si Luftwaffe erau complet infrante iar armata de uscat suferea infrangeri pe toate fronturile. Nefiind in stare sa obtina victorii defensive ca la Stalingrad ori Kursk, strategii germani apeleaza la ultima solutie : ofensiva. Avand inca in memorie rasunatoarele victorii din 1939-1940, Hitler joaca ultima carte pe mana blitzkrieg-ului, tactica preferata a masinii de razboi germane.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 65kb
Downloads: 377
Materia: Istorie

Batalia de la Waterloo

Batalia de la Waterloo a avut loc la 13 km sud de Bruxelles intre francezi, aflati sub comanda lui Napoleon Bonaparte ii armatele aliate, conduse de ducele englez Wellington ii de generalul prusac Blücher. infrangerea francezilor la Waterloo a dus la incheierea a 23 de ani de razboaie, incepand cu razboaiele revolutionare franceze din 1792 ii continuand cu razboaiele napoleoniene din 1803. A existat o scurta perioada de liniite de 11 luni in care Napoleon a fost obligat sa abdice, fiind apoi exilat in insula Elba.

Alte referate despre: batalia de la waterloo, batalia de la waterloo referat, imagini batalia de la waterloo

Batalia de la Marasti

Pozitia dusmana aflata intre POIANA INCARCATOARE si dealul MANASTIOARA,este luminata de explozii ale armatei romane.Un sfert de ora mai tarziu,o racheta trasa de la punctul de comanda al Diviziei 3 infanterie romane vesteste inceperea atacului.Cu baioneta la arma,cu strigate de ura,ostasii nostri se napustesc asupra liniilor vrajmase.
Trecand prin bresele facute de artilerie or taiate de ei cu foarfeca,romanii se reped in transeele dusmanului,unde se incinge o apriga lupta corp la corp.

Alte referate despre: batalia de la marasti marasesti si oituz, batalia de la marasti, bataliile de la marasti marasesti si oituz

Batalia de la Kursk

În lupta încrâncenată , noile efective de tunuri anti-tanc ale generalilor sovietici Konstantin Rokossovsky (comandant al zonei nordice) şi Nikolay Vatutin (comandant al zonei sudice) au distrus aproape 40% din tancurile naziste. Pe 12 iulie, un contraatac la Orel al generalului rus Markian Popov, 160 km nord de Kursk, l-a forţat pe von Kluge să-şi abandoneze tancurile în ziua de 13 iulie. Pe 5 august, înfrângerea lui von Kluge a fost confirmată de capturarea de către armata rusă a oraşului Orel.

Alte referate despre: batalia de la kursk, batalia de la kursk 1943, batalia de la kursk film

Batalia de la Vaslui

S-a afimat ca Stefan s-a gandit sa-i impiedice trecerea peste Dunare sau s-o atace in muntenia, dar avand o oaste mult inferioara ca numar a renuntat la un asemenea pla. Potrivit obiceiului oamenilor pamantului, romanii au distrus totul in calea oastei invadatoare, in special asezarile, rezervele alimentare si furajele, iar animalele au fost duse in tara de Sus, sau la munte.

Urmand drumul obişnuit, Hadîm Suleiman Paşa a pătuns în Moldova de- abia în luna decembrie . Despre Laiotă Basarab s-a afirmat că, deoarece cunoştea forţa armată a lui Ştefan şi vitejia ostaşilor săi, a refuzat să meargă în Moldova, de aceea s-a închis într-o cetate, din care nu a ieşit decît după retragerea turcilor înfrînţi.

Urmînd drumul de pe valea Siretului, oastea otomană se îndrepta spre Suceava.Kemal Paşa Zade informează că vremea “ a dat cel dintîi semnal al înfrîngerii”, fiindcă din cauza ploilor ostaşii turci, pe care el îi compară cu şoimii, acum ...

Alte referate despre: batalia de la vaslui, stefan cel mare batalia de la vaslui, fratii jderi batalia de la vaslui

Batalia de la Stalingrad 1942

Hitler devine din ce in ce mai sigur pe el si incepe sa fie convins de o victorie usoara asupra sovieticilor pe masura ce Rommel obtine in Africa succes dupa succes. Astfel el se decide sa actioneze rapid si, pana la inceputul lunii octombrie sa-si asigure un front pe care ar putea sa reziste la infinit, avand in vedere resursele Ucrainei, Caucazului, Persiei si Orientului Mijlociu.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Batalia de la Kursk

Batalia de la Kursk a intrat in istorie ca cea mai mare batalie de blindate din cel de al doilea razboi mondial si totodata, ultima initiativa majora ofensiva a Berlinului. Dupa aceasta batalie, trupele germane de pe frontul de est au fost mereu in defensiva pana la sfarsitul razboiului.Batalia de la Kursk

Alte referate despre: batalia de la kursk 1943 referat, batalia de la kursk 1942, batalia de la kursk referat 1943

Descrierea bataliei de la Calugareni - semnificatia istorica

În sfârşit, consemna mai târziu Nicolae Bălcescu, soarele veni să lumineze această mare zi de miercuri 13/23 august, menită a fi briliantul cel mai strălucit al cununei gloriei române. Înaintea zorilor încă, Mihai Vodă trimise o seamă de pedestrime cu puşti de se aşeză la intrarea pădurii şi îşi puse tunurile într-o bună poziţie, pe o înălţime. În vremea aceea, turcii îşi luau poziţie în preajma podului, de cealaltă parte. Sfârşindu-şi pregătirile, Mihai înălţă împreună cu ostaşii săi rugăciuni către Dumnezeu.

Alte referate despre: descrierea bataliei de la calugareni, descriere batalia de la calugareni, ce reprezinta batalia de la calugareni pentru istoria romanilor

Batalia in jurul lui Homer

"De la virsta cea mai frageda, Homer este doica spiritului naiv al copilului care-si incepe studiile; inca din scutece sufletele noastre sug laptele versurilor sale. Crestem si el este mereu aproape de noi... Nu-l putem parasi fara a avea imediat dorinta de a-l relua: s-ar zice ca aceasta legatura nu sfirseste decit odata cu viata" 2.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, batalia de la rovine

Iancu de Hunedoara - batalia de la Posada

In schimb , sprijinul puterilor crestine lasandu-se asteptat, Iancu, impreuna cu regele Vladislav I, a trecut la ofensiva. "Campania cea lunga", una dintre cele mai stralucite realizari militare ale vremii, pe care voievodul transilvan a condus-o impotriva turcilor din sudul Dunarii, la sfarsitul anului 1443 si inceputul lui 1444 a contribuit, in mod indiscutabil, la declansarea rascoalei antiotomane a poporului albanez, condusa de Skanderbeg, la declansarea altor rascoale antiotomane in Balcani si la clarificarea pozitiei puterilor crestine apusene in privinta sprijinului pe care aveau sa-l acorde luptei antiotomane pe viitor.

Alte referate despre: iancu de hunedoara batalii, iancu de hunedoara batalia cu ungaria, iancu de hunedoara batalia de la nicropole

Batalia de la Lipnic

Mamac hanul tătarilor, hotărî să se îmbogăţească şi atacă Moldova. Oastea lui de hoţi, după cîteva zile de jaf prin părţile prutului, se întoarce plină de prăzi. Ardeau în urma păgînilor satele. Fumegau lanurile. Tătarii duceau cu ei mii de copii, fete şi bătrîni, pe care şi-i făcuse robi, sute de cirezi de vite, herghelii de cai şi turme de oi.

Alte referate despre: batalia de la lipnic, stefan cel mare batalia de la lipnic, bataliea de la lipnic

Batalia de la Waterloo

În 1802 Republica Francezã a fost recunoscutã oficial şi a fost semnat Tratatul de pace de la Amiens. Napoleon a avut însã ambiţii mult mai înalte – acelea de a face din Franţa cea mai puternicã ţarã din Europa, cucerind alte state, inclusiv Marea Britanie. În 1803 Marea Britanie a declarat rãzboi Franţei şi astfel au urmat 11 ani de rãzboaie napoleoniene, desfãşurate între Franţa şi diferite ţãri ale Alianţei. Invazia Coaliţiei Aliate în 1814 l-a forţat pe Napoleon sã abdice prin Tratatul de la Fontainebleau.

Alte referate despre: starea meteo in timpul bataliei de la waterloo, batalia waterloo, batalia de la stalingrad

Al doilea razboi mondial - Batalia Angliei

RAF, comandată de sir Hugh Dowding, avea 700 de avioane de vânătoare şi 471 de bombardiere. În ciuda inferiorităţii numerice, englezii deţineau avantajul de a fi mai aproape de propriile aeroporturi, pe când avioanele germane puteau survola cerul Angliei doar o jumătate de oră înainte de a zbura înapoi la baze. RAF beneficia, de asemenea, de un sistem radar eficient precum şi de informaţiile dobândite de agenţia de spionaj Ultra. Hugh Dowding, bazându-se pe avioanele de vânătoare Hawker Hurricane şi Supermarine Spitfire, superioare avioanelor inamice prin armament şi mânuire, i-a cerut lui Churchill ca o forţă indispensabilă de minimum 52 de escadrile să fie asigurată pe întreg parcursul conflagraţiei.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial batalia angliei, al doilea razboi mondial batalia angliei referat, cel deal doilea razboi mondial batalia angliei

Batalia Angliei

Germanii urmăreau să supună britanicii prin înfometare. În iunie 1940, ei au iniţiat Bătălia Atlanticului, folosind submarine de luptă pentru a tăia liniile transoceanice de aprovizionare aliate. Germanii aveau baze de submarine în Norvegia şi Franţa. La început, Germania deţinea numai 28 de submarine, dar multe altele erau în construcţie – îndeajuns de multe pentru a menţine Anglia în pericol până în vara anului 1943 şi pentru a susţine lupta multe luni după aceea.

Alte referate despre: batalia angliei al 2 lea razboi mondial, batalia angliei in al doilea razboi mondial, referat despre batalia angliei

Batalia de la Posada

Dupa un presupus asediu nereusit asupra cetatii de scaun, Carol Robert a hotarat sa se retraga in Transilvania, ajungand, la 9 noiembrie intr-un "loc umbros si paduros". Aici "multimea nenumarata a valahilor sus pe rape a alergat din toate partile si a aruncat sageti asupra oastei regelui, care se gasea in fundul unei vai adanci".

Alte referate despre: batalia de la posada, batalia de la posada referat, batalia de la posada 1330

Fat-Frumos din lacrima de Mihai Eminescu

Atunci Fat-Frumos isi lua ziua buna de la parinti, ca sa se duca sa se bata el singur cu ostile imparatului ce-l dusmanea pe tatal sau. Puse pe trupul sau imparatesc haine de pastor, camasa de borangic, tesuta in lacrimile mamei sale, mândra palarie cu flori, cu cordele si cu margele rupte de la gâturile fetelor de-mparati, isi puse-n brâul verde un fluier de doine si altul de hore, si, când era soarele de doua sulite pe cer, a plecat in lumea larga si-n toiul lui de voinic.
Pe drum horea si doinea, iar buzduganul si-l arunca sa spintece nourii, de cadea departe tot cale de-o zi. Vaile si muntii se uimeau auzindu-i cântecele, apele-si ridicau valurile mai sus, ca sa-l asculte, izvoarele isi tulburau adâncul, ca sa-si azvârle afara undele lor, pentru ca fiecare din unde sa-l auda, fiecare din ele sa poata cânta ca dânsul când vor sopti vailor si florilor.

Alte referate despre: fat frumos din lacrima de mihai eminescu rezumat, fat frumos din lacrima de mihai eminescu, rezumat fat frumos din lacrima de mihai eminescu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK