Bataliile lui vlad tepes

Vlad Tepes

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 ani, sustinut de un corp de cavalerie turceasca si de un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, Vlad Draculea a luat pentru prima data domnia Valahiei. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a recapatat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a trebuit sa astepte pana in 20 august 1456, cand a reusit sa-si ucida dusmanul de moarte.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 3782
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Vlad Dracul isi stabileste resedinta la Sighisoara.In numele marelui sau protector el isi exercita autoritatea asupra sudului Transilvaniei,asupra tarii Fagarasului,Amlasului si Barsei,dar si a celor mai insemnate orase: Sibiu,Brasov,Medias si Sebes.Vlad Dracul prin casatoria sa cu una din fiicele lui Alexandru cel Bun s-a legat prin rudenie cu dinastia musatinilor.

Intre anii 1428-1429 i se naste un fiu,care,dupa botez,se va numi Mircea.Lascurt timp ii urmeaza altul,botezat cu numele sau-Vlad.In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu ...

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Vlad Tepes intre realitate si legenda

Şi-a perfecţionat pregătirea militară în capitala otomană (Adrianopol), unde l-a însoţit pe Vlad Dracul în prizonierat, în 1442 şi unde a avut ocazia nu numai să înveţe limba turcilor, dar şi să-i cunoască atât pe viitorul său adversar, sultanul Mahomed II, cât şi pe Skandeberg, eroul albanez.

Revenit în ţară în 1443, în zilele pregătirii antiotomane închiată cu dezastrul de la Varna, a reuşit să acumuleze cunoştinţele necesare unui bun comandant de oaste, luptând alături de mari căpitani ai veacului, ca Iancu de Hunedoara, Vlad Dracul sau Walerand de Wawrin.”

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

Ocupand tronul el isi formulase programul de domnie: intarirea Tarii
pentru ai asigura independenta Tarii, ocrotea taranii din
care facea buni ostasi si contribuabili de abuzurile boierimi iar pe
boierii care il tradau si treceau de partea otomanilor ii pedepsea
aspru.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

Tepes a fost un domnitor pe cât de viteaz, pe atât de drept. El a pedepsit aspru pe acei boieri care tradau si treceau de partea otomana. Nu mai vorbim de hoti, pe care domnitorul îi ura si îi pedepsea cu severitate, tragându-i în teapa. Se spunea ca Tepes pusese o cupa de aur la o fântâna,ca sa bea apa cu ea toti dru-meti însetati.

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Domnia lui Vlad Tepes

Reocuparea tronului (1456)
Vladislav al II-lea a incercat sa duca o politica de echilibru intre Imperiul Otoman aflat in ofensiva si regatul Ungariei, a carei aparare o organiza cu secces romanul iancu de Hunedoara. Un moment important in relatiile externe ale Tarii Romanesti il constituiet tratatul de pace pe timpt de trei ani incheiat la 20 noiembrie 1451 intre Ungaria si sultan. In acest tratat se prevedea, printre altle, ca Vladislav trebuia sa plateasca mai departe tribut Imperiului Otoman, in timp ce fata de Iancu de Hunedoara era obligat la “ascultare, supunere si indatorire”.Dupa cucerirea Constantinopolului (20 mai 1453) presiunea otomana asupra tarilor romane avea sa se intareasca. Iancu de Hunedoara a facut o ultima tentativa de a scoate Tara Romaneasca din situatia primejdioasa in care se afla, organizand o expeditie la sud de Carpati, in cursul lunilor octombrie-noiembrie ...

Alte referate despre: domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes, domnia lui vlad tepes referat

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Se poate spune ca Tepes este draconic pentru ca el impune niste "legi" si pedepse, dar nu se poate identifica cu Drakon, acel legiuitor grec la care, pentru nerespectarea unei legi impuse, exista pedeapsa cu moartea.

Alte referate despre: istoria lui vlad tepes si legenda lui dracula, legende istorice despre vlad tepes, istoria lui vlad tepes si dracula

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Bram Stoker crede ca acesta nu a fost un om obisnuit „caci de-a lungul secolelor s-a vorbit de el ca de cel mai iscusit, cel mai viclean dar si cel mai viteaz dintre fiii tarii de dincolo de padure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si lupta si acum”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Vlad Tepes

In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu de Hunedoara, reuseste sa ia pe tronul starbun al Tarii Romanesti .

In urma unvaziei otomane din anul 1436, Vlad Dracul este nevoit sa mearga spre sfarsitul aceluiasi an la Brusa, fosta capitala a imperiului , pentru a se inchina sultanului Murad al II-lea. Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad. Turcii patrund mai tarziu in cetatea Alba-Iulia si distrug Sighisoara si ...

Alte referate despre: viata lui vlad tepes, vlad tepes biografie, vlad tepesi

Vlad Tepes

Documentar, porecla “Ţepeş” apare pentru prima dată într-un act intern din 1550; aşa îi vor spune, mai târziu, şi cronicile Ţării Româneşti şi aşa va rămane el în istoriografia românească.Ascendenţa sa. Vlad Ţepeş este unul dintre cei patru fii legitimi - au mai fost şi doi nelegitimi- pe care i-a avut Vlad Dracul, voievodul Ţării Româneşti din anii 1436-1447. Prin tatăl său, Ţepeş este deci nepotul direct al lui Mircea cel Bătrân. Prin mama sa, fiica lui Alexandru cel Bun, el se trage din dinastia Muşatinilor. Prin dubla sa ascendentă, el este aşadar un exponent al celor două dinastii domnitoare ale statelor româneşti în secolele XIV-XV.

Alte referate despre: vlad tepes istorie, luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes

Batalia de la Kursk

In acel moment, august 1943, situatia operatv-tactica pe frontul de est era aparent favorabila trupelor germane, care reusisera sa-si revina dupa catastrofa de la Stalingrad cand armatele 4 si 6 conduse de gen Paulus au fost complet incercuite si obligate sa se predea generalului rus Zukov.Pe perioada asediului 23 nov 1942-31 ian 1943 au pierit aproximativ 140 000 de soldati germani iar 90 000 au fost luati prinzoniari, impreuna cu 24 de generali nemti.

Alte referate despre: batalia de la kursk, batalia de la kursk 1943, batalia de la kursk film

Batalia de la Kursk

În lupta încrâncenată , noile efective de tunuri anti-tanc ale generalilor sovietici Konstantin Rokossovsky (comandant al zonei nordice) şi Nikolay Vatutin (comandant al zonei sudice) au distrus aproape 40% din tancurile naziste. Pe 12 iulie, un contraatac la Orel al generalului rus Markian Popov, 160 km nord de Kursk, l-a forţat pe von Kluge să-şi abandoneze tancurile în ziua de 13 iulie. Pe 5 august, înfrângerea lui von Kluge a fost confirmată de capturarea de către armata rusă a oraşului Orel.

Alte referate despre: batalia de la kursk 1943 referat, batalia de la kursk 1942, batalia de la kursk ziare

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

Sultanul Murad al Il-lea, urmarind scopul de a contracara actiunile fortelor crestine, numeste la tronul muntenesc pe Mircea al Il-lea (1442), credincios turcilor, Si ataca in acelasi an Transilvania. Dar in lupta de langa Sibiu oastea otomana este distrusa de cea a lui lancu. Ultimul il aduce la domnie in Tara Romaneasca pe Basarab al Il-lea din familia Danestilor, favorabil cauzei crestine, incepand cu anul 1443 voievodul Transilvaniei adopta tactica ofensiva si intreprinde campanii militare la sud de Dunare.

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu, lupta antiotomana sub conducerea lui mircea cel batran, tarile romane in lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazul

Batalia de la Waterloo

Batalia de la Waterloo a avut loc la 13 km sud de Bruxelles intre francezi, aflati sub comanda lui Napoleon Bonaparte ii armatele aliate, conduse de ducele englez Wellington ii de generalul prusac Blücher. infrangerea francezilor la Waterloo a dus la incheierea a 23 de ani de razboaie, incepand cu razboaiele revolutionare franceze din 1792 ii continuand cu razboaiele napoleoniene din 1803. A existat o scurta perioada de liniite de 11 luni in care Napoleon a fost obligat sa abdice, fiind apoi exilat in insula Elba.

Alte referate despre: batalia de la waterloo, batalia de la waterloo referat, starea meteo in timpul bataliei de la waterloo

Batalia Angliei

Anglia dispunea doar de aproximativ 500 de tunuri si 200 de
tancuri.Armamentul a-merican, cumparat pe baza legii ,,Cash and cary"
(plateste si ia) din noiembrie 1939, fusese depozitat inca de la
sfarsitul primului razboi mondial si abia incepea sa soseasca. Anglia
dispunea de cateva brigazi bine instruite si se faceau eforturi
deosebite pentru a reincadra in unitati constituite militarii evacuati
din Franta si a pregati ,,Home Guard",

Alte referate despre: batalia angliei, batalia angliei 1940, batalia angliei referat

Vlad Tepes - erou al romanilor

Tatăl său Vlad Dracul a dobândit această poreclă prin faptul că a fost învestit cu ordinul de Cavaler Cruciat al Dragonului pentru meritul în apărarea creştinismului împotriva turcilor. Acesta simbolizează victoria creştinilor împotriva păgânilor. Fiul său Vlad al II-lea a fost numit Drăculea sau Dracula, adică “fiul Dracului”. Precla “Ţepeş” i s-a dat încă din secolul al XV-lea, ca urmare a utilizării pedepsei tragerii în ţeapă. Această pedeapsă nu este produsul imaginaţiei lui Vlad,ea fiind cunoscută încă din Antichitate. De mai multă vreme Vlad Ţepeş, renunţase la ideea cuceririi scaunului domnesc cu ajutor otoman.

Vlad Ţepeş se apropie de Iancu, împărtăşeşte idealurile politice şi aşteaptă momentul potrivit pentru a trece munţii şi a lua din nou domnia cu sprijin transilvănean. Când s-a ivit acest moment, în primăvara şi vara anului 1456, el este pretendentul în care Iancu îşi pune speranţa, el este omul capabil ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, caracterizarea lui vlad tepes

Vlad the Impaler

Such sentiments are part of a somewhat schizophrenic response to the whole Dracula phenomenon in Romania. It begins with Vlad himself. Was he a hero or a psychopathic tyrant? Are his atrocities in any way defensible? It depends on what you read. The problem originates, of course, with primary sources, many of which (especially Beheim's poem and the Saxon pamphlets) are heavily biased against him. Many of the stories about Vlad's atrocities that are so well-known today come from these sources. By contrast, Romanian folk narratives (still told in the villages near his fortress at Poenari) present a very different Vlad: a supporter of the peasants against the treacherous boyars, an upholder of law and order in lawless times, and a valiant defender of his small principality against the might of the Ottoman Empire.

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Scrieri medievale romanesti - Macarie Efimie Azarie povestirile lui Vlad Tepes

Cea mai veche realizare cronistica pastrata pana astazi, corespunzatoare teritoriului Moldovei este identificata de Ioan Bogdan ca fiind Letopisetul de la Bistrita din perioada domniei lui Stefan cel Mare, denumita, de altfel, si Letopisetul Anonim, iar datorita considerarii sale drept realizare a unei istorii oficiale a domniei acestuia, este cunoscuta si sub titulatura de Cronica lui Stefan cel Mare2.

Alte referate despre: povestiri despre vlad tepes, povestirile lui vlad tepes, formarea statelor medievale romanesti

Genul epic - Pasa Hassan si Dreptatea lui Tepes

Expozitiunea baladei este centrata pe figura domnitorului roman si pe
reactia ostirii otomane la aparitia acestuia.

Alte referate despre: apartenenta la genul epic pasa hassan, genul epic pasa hassan, demonstratie gen epic pasa hassan
Referate afisate : 19
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK