Benzen

Benzenul

Numite aromatice si careia i se datoreaza toate proprietatile cu adevarat specifice acestei clase de compusi organici.
Doi atomi de carbon vecini se gasesc la o departare de 1,39 Ǻ, fata de 1,54 Ǻcat masoara legatura simpla si 1,33 Ǻ cat are legatura dubla.Calculele arata ca o lungime de 1,39 Ǻ corespunde unei legaturi exact “jumatate simpla – jumatate dubla”. Intregul ansamblu de 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen asezati in colturile unui hexagon regulat, toti in acelasi plan, formeaza ceea ce se numeste nucleu benzenic.

Starea de echilibru stabil, saraca in energie, datorita aromaticitatii, face ca molecula benzenului desi contine elctroni π, sa nu aiba reactivitatea caracteristica alchenelor.Neavand duble legaturi localizate, iar sistemul conjugat neavand capete, benzenul nu va avea tendinta de a da nici adtitii 1,2 (la duble legaturi ca alchenele) ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 12
Materia: Chimie

Benzen

Benzen
Starea naturală. Benzenul C6H6 se găseşte în ţiţei, respectiv în benzine aromatice, din care se extrage. Metode de preparare. In cantităţi mari, benzenul se obţine prin distilarea fracţionată a gudroanelor rezultate la distilarea uscată a cărbunilor de pământ, şi anume din uleiul uşor. Benzenul se poate obţine sintetic prin polimerizarea acetilenei (sinteza ciclului) şi prin aromatizarea catalitică a unor fracţiuni de ţiţei. Proprietăţi fizice. Benzenul este un lichid, fără culoare, cu miros caracteristic, plăcut. Este mai uşor decât apa, in care se dizolvă foarte puţin, solubil în alcool şi eter; fierbe la 800C. Este un bun dizolvant pentru fosfor, sulf, iod, cauciuc, grăsimi, răşini şi multe alte substanţe organice.

Alte referate despre: benzenul, benzen, utilizarea benzenului

Benzenul

Caracterul aromatic reprezinta o consecinta a existentei unui sistem de electroni π delocalizati, care interactioneaza intre ei intr-o zona extinsa asupra intregii molecule, si nu limitata la spatiul dintre doi atomi legati printr-o covalenta multipla. Sistemul de electroni π aromatic cere o molecula plana si cu structura ciclica. Denumirea de substante aromatice are numai un caracter istoric si poate sa nu aiba nimic in comun cu mirosul acestor substante.

Alte referate despre: utilizarile benzenului, structura benzenului, alchilarea benzenului

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala
Ar însemna că hexagonul ar fi neregulat dacă ar avea structura Kekulé, cu laturi mai scurte şi mai lungi alternând. La benzenul real toate legăturile sunt exact la fel – cu o lungime între valorile celor de C-C şi C=C , de 0.139 nm. Benzenul real este o moleculă cu forma unui hexagon perfect regulat.

Alte referate despre: structura benzenului kekule, structura benzenului si structura kekule, structura benzenului structura kekule referat

Arene

După temperatura la care are loc acest proces de piroliză se pot deosebi:
- distilare la temperatură joasă 5000C-6000C numită si distilare primară sau semicarbonizare care urmăreşte obţinerea distilatelor necesare ca materii prime în industria chimică. Ea se aplică la huilă, cărbune brun, turbă în cuptoare de distilare.
- o distilare la temperatură medie 6000C-7000C (cocsificare la temperatură medie)
- distilare la temperatură înaltă 9000C-12000C (cocsificare prin care se obţine cocsul metalurgic).

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Materii prime

Materii prime.Prelucrarea materialelor prime
Una dintre cele mai importante surse de compusi organici este petrolul (titeiul brut). Petrolul care se scoate din zacamintele subterane prin puturi de forare si sonde, este un lichid vascos, inchis la culoare, care reprezinta in esenta un amestec de hidrocarburi. In fiecare an se produce si se foloseste o mare cantitate de petrol, aproximativ un milliard de tone. O parte din el este ars, folosindu-se direct ca combustibil, iar cealalta parte este convertita in alte materiale.

Alte referate despre: materii prime, materii prime si materiale textile, materii prime si materiale

Arene

Ex: In reactia benzenului cu clor se foloseste ca si cataliztor FeCl3.
C6H6+Cl2 C6H5Cl+HCl. Nitrarea.Prin nitrarea benzenului se obtine nitrobenzen si apa.Sulfonare;Sulfonarea benzenului cu acid sulfuric concentrat sau fumans conduce la formarea acidului benzensulfonic:
Aceasta reactie este reverzibile.

Oxidare
Oxidarea benzenului se poate realiza fie cu oxigen, fie cu aer, de obicei in cataliza eterogena. Prin oxidare incompleta se poate obtine, in functie de conditiile de lucru, fenol (la 430 º C, 7 atm):
).

Alte referate despre: referat arene, arene referat, proprietati chimice arene

Aromaticitate

Aromaticitate
Abia în anul 1954, verificând ipoteza lui Huckel, Doering a repetat experienţa şi a izolat sarea de tropiliu.] În ionul ciclopropenil, energia de rezonanţă depăşeşte instabilitatea considerabilă produsă de abaterea celor trei unghiuri ale atomilor de carbon sp2 de la valoarea normală a unghiurilor legăturilor de 120o la 60o. Inelele heterociclice cu 6 atomi din primele două şiruri sunt izoelectronice, având 6 electroni 

Alte referate despre: hidrocarburi aromatice, hidrocarburi aromatice referat, produsi de alchilare ai hidrocarburilor aromatice

Chimia organica

Chimia organica Printre compusii alifatici se numara hidrocarburile alifatice, care sunt alcatuite din carbon si hidrogen. Acestia sunt compusi numiti alcani , alchene si alchine . Un alt grup de compusi alifatici este alcatuit din carbon, hidrogen si oxigen . Acestia sunt alcoolii , aldehidele, cetonele, hidratii de carbon si acizii carboxilici alifatici. Grupul de compusi alifatici contine de asemenea si substante mai complexe, care contin ...

Alte referate despre: substante organice, chimia organica, chimie organica

Formule structurale

Formula bruta reflecta felul elementelor din care este alcatuita o combinatie chimica si raportul dintre atomii elementelor respective. De exemplu, in metan unui atom de carbon ii corespund patru atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH4; in etan, unui atom de carbon ii corespund trei atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH3. In mod analog rezulta ca etilena are formula bruta CH2, iar acetilena si benzenul au aceeasi formula bruta CH.

In glucoza, unui atom de carbon ii corespund doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen si, de aceea, formula bruta a acestei substante este CH2O. Formula moleculara a unei combinatii chimice reflecta felul elementelor care intra in alcatuirea unei combinatii chimice si numarul atomilor din molecul acesteia.

Alte referate despre: formule structurale, formula structurala, formula structurala zaharoza

Alchene, alcani si alchine

Alchene, alcani si alchine
Sustituirea unui atom de hidrogen legat de un alt atom decat cel de carbon cum este cazul alchilarii aminelor sau a fenolilor.In primul caz se obtin amestecuri de amine(secundare si tertiare). De exemplu, la alchilarea anilinei cu clorura de metil rezulta mrtilanilina si respectiv dimetilanilina.

Alte referate despre: alchene alcani si alchine, alcheni alcani si alchine, alcheni alcani alchine

Petrolul

Petrolul
Diferite fracţiuni din petrol sau amestecuri de hidrocarburi, prelucrate prin metode fizice si chimice în rafinăriile de petrol (benzine, petrol lampant, motorine), servesc drept combustibili pentru alimentarea mai tuturor mijloacelor de transport (automobile, avioane, locomotive şi tractoare). Tot din petrol se fabrica uleiurile de uns (lubrefianţii) necesare acestor motoare şi altor maşini, precum si asfaltul care constituie stratul exterior al soselelor. În sfarşit, prin prelucrarea termica (piroliza) si catalitică, a diferitelor fractiuni din petrol se obtin materiile prime de baza ale industriei chiimice.

Alte referate despre: petrolul, prelucrarea petrolului, petrol

Fenolii monohidroxilici

Fenolii au o grupare hidroxil legata direct de un inel aromatic. Ei sunt denumiti dupa cel mai simplu reprezentant al clasei fenolul. Metifenolii sunt denumiti crezoli iar dimetifenolii xilenoli.Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si purificati prin distilare.

Alte referate despre: fenoli monohidroxilici, fenolii monohidroxilici, fenoli monohidroxilici referat power point

Acidul cinamic si acidul acetic

Acidul cinamic si Acidul acetic - Cinamic Acid --- (acid B-fenilacrilic) C9 H8 O2,C6H5CH-CHCOOH,masa mol.148,15. Prezinta doi izomeri geometrici,forma trans(numita acid cinamic) si forma cis,cunoscuta sub forma a trei modificatii poliforme:acid alocinamic, Libermann, cu p.t.68 grade C,acid izocinamic Libermann cu p.t. 57 grade C , si acid izocinamic Erlenmeyer , cu p.t. 38…46 grade C(solubil in acid acetic). Acidul alocinamic este forma cea mai stabila a izomerului cis. Acidul cinamic se gaseste atat in stare libera , cat si mai ales sub forma de esteri(etilic , cinamilic , benzilic , fenilropilic), in diverse uleiuri esentiale , rasini si balsamuri-ulei de scortisoara , stirax , balsam de peru , de Tolu , extract de vanilie , in frunzele de coca , etc.

Alte referate despre: acid cinamic, acid cinamic structura, acidul cinamic

Aplazia medulara

Incidenta bolii este diferita in diverse zone geografice: Astfel, incidenta medie este de 2 cazuri anual/1000 loc, fiind mult mai frecvent in Asia de S-E si extremul Orient (Vietnam, China, Indonezia, Thailanda, Afganistan), unele tari din Africa, Mexic etc. In Thailanda, in unele provincii rurale este de 6,2/1 milion loc iar in capitala 5,3/1 milion loc.

Alte referate despre: reflex medular, substanta reticulata medulara, compresiune medulara

Entomoterapia, o directie noua in medicina alternativa

Zona dintre 200-300 Hm este mult mai complexa cu oscilati diferite reprezentand un complex de lipide si proteine cu alte proprietati decat cele din zona de 300-400 Hm.La rezolutii mai mari amprenta demonstreaza oscilatii mult mai clare, care demonstreaza diversitatea elementelor dizolvate in benzene (fig 6,7).

Alte referate despre: directia noua in poezia si proza romana, directia noua in poezia si proza romana de titu maiorescu, directia noua in poezia si proza romana rezumat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles