Benzenul

Benzenul

Numite aromatice si careia i se datoreaza toate proprietatile cu adevarat specifice acestei clase de compusi organici.
Doi atomi de carbon vecini se gasesc la o departare de 1,39 Ǻ, fata de 1,54 Ǻcat masoara legatura simpla si 1,33 Ǻ cat are legatura dubla.Calculele arata ca o lungime de 1,39 Ǻ corespunde unei legaturi exact “jumatate simpla – jumatate dubla”. Intregul ansamblu de 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen asezati in colturile unui hexagon regulat, toti in acelasi plan, formeaza ceea ce se numeste nucleu benzenic.

Starea de echilibru stabil, saraca in energie, datorita aromaticitatii, face ca molecula benzenului desi contine elctroni π, sa nu aiba reactivitatea caracteristica alchenelor.Neavand duble legaturi localizate, iar sistemul conjugat neavand capete, benzenul nu va avea tendinta de a da nici adtitii 1,2 (la duble legaturi ca alchenele) ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 12
Materia: Chimie

Benzen

Conform acestei reprezentări structurale, benzenul este o ciclohexatrienă. O astfel de structură ar fi trebuit să confere benzenului un caracter pronunţat nesaturat şi proprietatea de a polimeriza uşor. În realitate, benzenul se comportă ca o hidrocarbură cu pronunţat caracter saturat dând reacţii de substituţie, iar în puţine reacţii manifestă caracter slab nesaturat dând reacţii de adiţie, numai în condiţii speciale. Faţă de oxidanţi, benzenul este stabil, degradându-se numai în condiţii foarte energice.

Alte referate despre: benzenul, benzen, utilizarea benzenului

Benzenul

Benzenul
Molecula benzenului este alcatuita din 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen, dupa cum reiese din formula sa moleculara. Toate datele de care dispune stiinta dovedesc echivalenta perfecta a celor 6 atomi de carbon precum si a celor 6 atomi de hidrogen, avand astfel o structura ciclica, de asemenea intreaga structura este plana. Intrucat stabilitatea moleculei de benzen exclude posibilitatea ca acesta sa reprezinte un compus de tipul radicalilor liberi, cu 6 electroni desperecheati, solutia cea mai naturala a problemei ar parea sa fie dupa regulile folosite de noi pana acum, utilizarea celor 6 electroni pentru a forma 3 perechi de electroni.

Alte referate despre: utilizarile benzenului, structura benzenului, alchilarea benzenului

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala

Probleme cu stabilitatea benzenului
Benzenul real este mult mai stabil decât ne-ar arăta formula Kekulé. De fiecare dată când trebuie să facem un calcul termochimic bazat pe structura Kekulé, obţinem un rezultat ce diferă de realitate cam cu 150 kJ mol-1. Acest lucru e cel mai uşor arătat folosind variaţiile de entalpie la hidrogenare. Reacţia de hidrogenare este o reacţie de adiţie a hidrogenului. Dacă, de exemplu, hidrogenăm etena, obţinem etanul: H2C=CH2  +  H2 –> CH3–CH3

Alte referate despre: structura benzenului kekule, structura benzenului si structura kekule, structura benzenului structura kekule referat

Arene

După temperatura la care are loc acest proces de piroliză se pot deosebi:
- distilare la temperatură joasă 5000C-6000C numită si distilare primară sau semicarbonizare care urmăreşte obţinerea distilatelor necesare ca materii prime în industria chimică. Ea se aplică la huilă, cărbune brun, turbă în cuptoare de distilare.
- o distilare la temperatură medie 6000C-7000C (cocsificare la temperatură medie)
- distilare la temperatură înaltă 9000C-12000C (cocsificare prin care se obţine cocsul metalurgic).

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Materii prime

Materii prime
Petrolul este un amestec complex de numeroase hidrocarburi, cu molecule continand intre un atom de C si aproximativ 100 sau poate mai multi. Se cunoaste exact compozitia si structura moleculara a hidrocarburilor din petrol pana la C10 si aproximativ a hidrocarburilor mai grele. Diferite fractiuni de petrol sau amestecuri de hidrocarburi, prelucrate prin metode fizice si chimice in rafinariile de petrol (benzine, petrol lampant, motorine), servesc drept combustibili pentru alimentarea mai tuturor mijloacelor de transport (automobile, avioane, locomotive si tractoare). Tot din petrol se fabrica uleiurile de uns (lubrefiantii) necesare acestor motoare si altor masini, precum si asfaltul care constituie stratul exterior al soselelor.

Alte referate despre: materii prime, materii prime si materiale textile, materii prime si materiale

Aromaticitate

Aromaticitate
Ipoteza lui Huckel a declanşat o muncă febrilă de sinteză a diverselor cicluri total nesaturate pentru a verifica aromaticitatea lor şi în general prevederile au fost confirmate. Ca la benzen (6 electroni ), toate moleculele aromatice trebuie să aibă o energie de delocalizare suficientă pentru a forţa geometria plană a moleculelor în vederea întrepătrunderii complete a electronilor Principalele exemple sunt date în figura 5.8. Ionii de carbeniu din primul şir sunt cei mai stabili ioni cunoscuţi, existând sub formă de săruri stabile în soluţii apoase. [Cationul cicloheptatrienil – cunoscut ca “ion de tropiliu” – a fost obţinut de fapt prima dată în 1893, dar n-a fost pus în evidenţă deoarece era aruncat sub formă de sare, cu extractul apos al amestecului de reacţie!

Alte referate despre: hidrocarburi aromatice, hidrocarburi aromatice referat, produsi de alchilare ai hidrocarburilor aromatice

Arome

Substantele de aroma sau aromele actioneaza direct asupra receptorilor olfactivi ,care le detecteaza si le indentifica ,fie nazal (miros la inaltimea capului) fie retronazal (cu eliberare in timpul masticatiei alimentelor)

Aromele nu se pot clasifica in tipare stricte .Ele se diferentiaza prin calitate si profil aromatic ,intensitate ,persistenta ,efecte colaterale cuplate cu gustul alimentului s.a
Clasificarea substantelor de aroma se face dupa mai multe criterii.
Clasificarea dupa structura chimica este anevoioasa pentru ca ar trebui reluata intreaga clasificare a compusilor organici.De aceea in lucrarile de specialitate se prezinta arome reprezentative din grupa compusilor organici cu functiuni simple (alcooli ,mercaptani,eteri ,compusi carbonilici,esteri ...

Alte referate despre: arome, arome naturale folosite in bucataria romaneasca, arome esente si parfumuri

Halogenarea

Adiţia bromului la etenă.Reactantul constă în 25 ml soluţie apoasă de brom, de concentraţie 5%. Cu ajutorul unui tub de aducţiune efilat la capăt se barbotează etenă preparată din alcool etilic şi acid sulfuric.

Alte referate despre: compusi halogenati, importanta derivatilor halogenati, importanta compusilor halogenati

Chimia organica

Chimia organica
Chimistii credeau mai demult ca celulele vii au o "forta vitala" misterioasa, care este responsabila pentru producerea compusilor organici. astfel ei au presupus ca asemenea compusi nu pot fi produsi prin reactii efectuate utilizandu-se dotare de laborator.Compusii organici sunt impartiti in doua grupuri principale - compusi alifatici si compusi aromatici. Compusii alifatici sunt legati de substante grase si de obicei contin lanturi deschise de atomi de carbon. Compusii aromatici sunt legati de uleiuri parfumate si de mirodenii si contin inele in forma de 0 de atomi de carbon.

Alte referate despre: substante organice, chimia organica, chimie organica

Alchene, alcani si alchine

Alchene, alcani si alchine
Sustituirea unui atom de hidrogen legat de un alt atom decat cel de carbon cum este cazul alchilarii aminelor sau a fenolilor.In primul caz se obtin amestecuri de amine(secundare si tertiare). De exemplu, la alchilarea anilinei cu clorura de metil rezulta mrtilanilina si respectiv dimetilanilina.

Alte referate despre: alchene alcani si alchine, alcheni alcani si alchine, alcheni alcani alchine

Petrolul

Petrolul
Picăturile de ţiţei s-au infiltrat în sus prin rocile permeabile – roci conţinând pori sau crăpături prin care pot pătrunde lichidele sau gazele. Ţiţeiul şi-a continuat drumul până când a întâlnit un strat impermeabil sau solid. Ţiţeiul a început apoi să se acumuleze în straturile de roci permeabile din imediata apropiere, numite de geologi “capcană”.

Alte referate despre: petrolul, prelucrarea petrolului, petrol

Fenolii monohidroxilici

Fenoxidul de sodiu rezultat este tratat cu un acid mai puternic decat fenolul (pentru a-l deplasa pe acesta din combinatii), acidul sulfuros. Rezulta pe langa fenol, bisulfit de sodiu care este folosit la transformarea acidului benzensulfonic in sare de sodiu si eliberarea de acid sulfuros care este refolsit.Fenolii au un caracter acid mai pronuntat decat alcoolii (KA = 1,0 .

Alte referate despre: fenoli monohidroxilici, fenolii monohidroxilici, fenoli monohidroxilici referat power point

Acidul cinamic si acidul acetic

Reactii – Acidul cinamic prezinta proprietatile chimice caracteristice grupei carboxil , dublei legaturi etilenice si ale nucleului benzenic. Sarurile de amoniu si de metale alcaline sunt solubile in apa , pe cand sarurile de metale alcalino-pamantoase sunt doar partial solubile in apa. Reactioneaza cu clorurile de fosfor sau cu clorura de tionil formand clorura de cinamoil , cu p.t. 35…36(C, p.f. 170(C/58 mm Hg , 131(C/11 mm Hg , solubila in tetraclorura de carbon si eter de petrol.Prin reactie cu amoniac rezulta cinamamida , p.t. 147(C greu solubila in apa fierbinte , solubila in alcool etilic , eter etilic , sulfura de carbon , solutie apoasa de acid clorhidric. Prin degradare Hofmann rezulta fenilacetaldehida.Anhidrida cinamica, ace cu p.t. 136(C solubila in benzen partial solubila in alcool etilic fierbinte.

Alte referate despre: acid cinamic, acid cinamic structura, acidul cinamic

Aplazia medulara

Allopurinolul (inhibitor de uratoxidaza = hipouricemiant) si antimalaricele de sinteza - de asemenea. Exista un organism - IAAS - care studiaza agranulocitoza si aplazia medulara: locul I - RR=29 - sarurile de Au, locul II - RR=9,6 - indometacinul, locul III - RR=7,2 - antitiroidienele de sinteza.Radiatiile ionizante:Singurele cu efect direct pe celulele mieloice sunt Rx γ care actioneaza direct pe celulele medulare.

Alte referate despre: reflex medular, substanta reticulata medulara, compresiune medulara

Entomoterapia, o directie noua in medicina alternativa

Extractele din pupe si oua de insecte in benzene produc o amprenta mult mai complexa in zona lungimilor de unda 150-400 Hm cu mai multe picuri pana la 4 Abs. (fig.5). in zona localizarii proteinelor 280-300 Hm apar amprente cu o densitate foarte mare cuprinse de multiple oscilatii. Zona de 300 Hm se evidentiaza clar cu un pic separat reprezantand prezenta proteinelor.

Alte referate despre: directia noua in poezia si proza romana, directia noua in poezia si proza romana de titu maiorescu, directia noua in poezia si proza romana rezumat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.44 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles