Bibliografie ciprian porumbescu

Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu (n. 14 octombrie 1853, Şipotele Sucevei - d. 6 iulie 1883, Stupca, azi Ciprian Porumbescu, judeţul Suceava) a fost un compozitor român.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 199kb
Downloads: 5746
Materia: Muzica

Dialoguri despre arta - Marcel Breazu

Mulţumirile iubitorului de artă sunt diferite la cele două lucrăi, din planşa botanică se alege cu o sumă de cunoştinţe despre planta respectivă reprezentată iar din pânza pictorului cu o cunoaştere sensibilă a omului, şi nu numai a pictorului dar şi a fiecăruia împarte. Ambele lucrări sunt opere de artă, dar fiecare cu rol diferit, fiecare servind la altceva. Nu ne putem dispensa de nici una dar nici nu putem să le încurcăm rolurile şi nici inversa. In genere acest capitol tratează astfel de probleme pentru ca receptarea fiecărei opere de artă în felul ei să conducă la o mai bună înţelegere a ei şi al creatorului său.

Alte referate despre: dialoguri despre arta marcel breazu, marcel breazu, dialoguri despre arta

Sofia Vicoveanca - regina muzicii populare romanesti

CARIERA
Împreună cu ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” din care a făcut parte ,a efectuat nenumărate turnee,prezentând pe şcenele oraşelor şi satelor noastre doine , cântece şi balade ,ce dezvăluie neîntrerupta rotire a stărilor sufleteşti ale omului , stârnite din dragostea lui de glie şi de muncă , de chipul neasemuit al alesului său , a alesei inimii , de iubirea nemărginită a unei mame pentru pruncii săi , de tremurul frunzei din codru la adierea vântului ,de trilul ciocârliei înălţat spre soare ,de unduirea blândă a grâului dat în pârgă...
Sofia Vicoveanca şi-a purtat cântecele şi mai departe , peste hotare , în Italia ,America ,Polonia ,Australia ,Germania, China etc ducând şi acolo seninătatea neamului nostru , frumuseţea fără seamăn ...

Alte referate despre: regina muzicii populare, istoria muzicii populare romanesti, istoricul muzicii populare romanesti

Istoria teatrului romanesc

Încă din vremuri imemoriale , locuitorii pământului românesc de astăzi au simţit necesitatea jocului teatral practicând obiceiuri şi rituri în ale căror forme de manifestare colectivă desluşim elemente cu un evident caracter spectacular . Aceste manifestări – cuprinse în ceea ce Mircea Eliade denumea ,, tradiţie folclorică “ şi dintre care unele au răzbătut până în viaţa contemporană a ţăranului roman – erau menite să determine , prin procedee de natură magică , fertilitatea pământului (,, paparudele “ , ,, caloianul “ , ,, drăgaica “ ) , să contribuie la
îmbelşugarea traiului zilnic , să consemneze momente calendaristice sau ciclul evenimenţial al vieţii şi al morţii ( ,, brezaia ” , ,, cucii ” , ,,căluşarii”, ,, unchieşii ” ) .Ele se desfăşurau , după împrejurări , în mijlocul naturii , mai ales primăvara şi vara , în sate ori în casele oamenilor , totdeauna în prezenţa unui ,, public ” interesat sufleteşte ...

Alte referate despre: istoria teatrului universal, istoria teatrului, istoria teatrului romanesc

Rugaciunea

Cand ne rugam lui Dumnezeu, cand dialogam cu El, cand Ii spunem pasurile noastre si Il rugam sa ne ajute in necazurile noastre, se cuvine sa lepadam din minte toata grija cea lumeasca, asa cum se canta in biserica imnul heruvimilor, in timpul iesirii cu Sfintele Daruri. Sa cugetam numai la Dumnezeu. Sa nu ne rugam numai cu buzele, iar mintea. sa fie departe de cuvintele rugaciunii." Cum puteti pretinde lui Dumnezeu sa ia aminte la rugaciunile voastre - ne intreaba un sfant parinte, Sfantul Ciprian al Cartaginei -, daca voi insiva nu luati aminte la rugaciunile voastre ?"

Alte referate despre: rugaciunea, ce este rugaciunea, referat despre rugaciune

Mihai Eminescu

Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iaşi
Se reîntoarce în ţară, trăind la Iaşi între 1874-1877. E director al Bibliotecii Centrale, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul Curierul de Iaşi. Continuă să publice în Convorbiri literare. Devine bun prieten cu Ion Creangă, pe care-l determină să scrie şi-l introduce la Junimea. Situaţia lui materială e nesigură; are necazuri în familie (îi muriseră mai mulţi fraţi, îi moare şi mama). E îndrăgostit de Veronica Micle.
În 1877 se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef (în 1880) la ziarul Timpul. Desfăşoară o activitate publicistică excepţională, care-i ruinează însă sănătatea. Acum scrie marile lui poeme (seria Scrisorile, Luceafărul, etc.).
În iunie 1883, surmenat, poetul se îmbolnăveşte grav, fiind internat la spitalul doctorului ...

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Municipiul Suceava

Municipiul Suceava este situat in platforma Suceava-Bosanci , parte componentă a Podişului Sucevei şi care face parte din Podişul Moldovei. Acesta este srtăbătut de la NV la SE de râul Suceava care-şi are izvoarele din Obcinele Bucovinene.

Alte referate despre: municipiul suceava, populatia municipiului suceava, numar locuitori municipiul suceava

Tertulian

În ceea ce priveste argumentele pentru dovedirea prezentei crestine
începând cu cea de-a doua jumatate a secolului al II-lea, acestea sunt
legate, în primul rând, de desfasurarea persecutiilor împotriva
crestinilor, carora le vor cadea victime mai multi crestini, dintre
care se cuvine sa îi amintim pe cei doisprezece Martiri scilitani,
martirizati în anul 180 si pe Sfintele Perpetua si Felicitas,
martirizate în anul 203. Totodata, ca dovezi în favoarea prezentei
crestine pe teritoriul African au fost descoperite si o serie de
inscriptii funerare crestine la Aumale, datând din anul 227 si la
Tipasa, din anul 238.

Alte referate despre: tertulian, despre tertulian, referat tertulian

Evolutia textului dramatic in literatura romana

Tipologic, literatura dramatică scrisă în intervalul dintre cele două catastrofe mondiale poate fi redusă şi ea, asemenea celei din oricare perioadă istorică, la câteva dominante. Aflate fără îndoiala pe treapta cea mai de sus a scării de valori, operele lui Blaga şi Camil Petrescu au întemeiat la noi, în două variante accentuat diferite, teatrul de cunoaştere. Teatrul de cunoaştere metaforic, de o parte: teatrul analitic şi problematizant, de cealaltă.

Alte referate despre: evolutia textului dramatic in literatura romana, evolutia textului dramatic in literatura romana 2 pagin, preview referat evolutia artei dramatice in literatura romana

Conflictul in Moara cu noroc

Nuvela este specia epica in proza, cu actiune mai ampla decat a povestirii,conflict consistent si personaje puternic individualizate. Actiunea consta dintr-o intriga puternica cu un conflict sustinut, materializata intr-o compozitie riguroasa,coerenta dar concisa ,care focalizeaza, de regula, asupra unui personaj principal si are ca scop caracterizarea acestuia.

Alte referate despre: conflictele din moara cu noroc, conflictul in moara cu noroc, conflictul din moara cu noroc

Boboteaza

O pondere deosebita o detin insa actele rituale si practicile magice de profilaxie si purificare. La riturile crestine de sfintire a apei - aghiasma, umblatul preotilor cu botezul si scufundarea crucii in apa, poporul a adaugat altele noi.Credinciosii catolici sarbatoresc Botezul Domnului pe 12 ianuarie, Apa Sfintita avand aceeasi semnificatie.Unele dintre ele sunt crestine, altele precrestine, de purificare si alungare a spiritelor malefice: stropirea, spalatul sau scufundarea rituala in apa raurilor sau lacurilor, impuscaturi, strigaturi, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor si usilor. Alimentele specifice acestei sarbatori sunt piftia si graul fiert.Potrivit lui Ion Ghinoiu, romanii sarbatoreau, pe 7 ianuarie, "Iordanitul Femeilor".

Alte referate despre: boboteaza, boboteaza referat, referat boboteaza

Inchizitia - represalii impotriva ereticilor

Oamenii secolului XXI au probleme in intelegerea acestei institutii deoarece perspectivele ni s-au schimbat din doua puncte de vedere: a) Nu mai consideram credinta religioasa ca pe ceva obiectiv, ca pe Darul lui Dumnezeu, ceva care sa iasa din sfera propriilor pareri si ganduri.
b) Pe de alta parte, nu mai privim Biserica precum o societate perfecta si suverana, bazata substantial pe autenticitatea si puritatea Revelatiei, a Credintei. Cu toate astea, desi represaliile impotriva ereticilor, de catre autoritatea civila si ecleziastica, sunt la fel de vechi precum Biserica in sine, Inchizitia isi are originile mult mai tarzii.

I. Luptele impotriva ereziilor in primele doisprezece secole ale crestinitatii
Apostolii erau extrem de preocupati de felul in care isi transmiteau ...

Alte referate despre: ereticii si lupta bisericii impotriva lor, eretici si inchizitia, masuri impotriva poluarii

Cel mai mare dar - eseu despre dragostea lui Dumnezeu si nerecunostinta omului

Cand Dumnezeu le-a dat oamenilor Edenul, Le-a spus ca daca vor manca
din pomul oprit vor muri. Insa nici acesta grozava amenintare nu a
fost de natura sa impiedece omul: a mancat si ... A murit oare? Nu, o
sa spuneti multi, daca ar fi murit, noi nu am fi fost astazi. Atunci
omul a murit spiritual, dar fizic a ramas in viata. Dumnezeu in marea
sa mila s-a indurat de om si nu L-a omorat, L-a lasat sa traiasca si
sa se caiasca de neascultare. Dar omul nu s-a cait; el si-a facut
fetisi si zei si a uitat de ceL care i-a dat suflare de viata si i-a
dat toata viata de pe pamant sa o stapaneasca. Omul si-a intors de
nenumarate ori fata de la Dumnezeu si a privit in jurul sau si s-a
inchinat creatiei uitand de Creator, de Cel caruia iI datoram totul.
De cate ori omul si-a intors fata de la Dumnezeu, de atatea ori
Dumnezeu a venit in intampinarea omului, chemandu-l la ascultare, la
impacare cu sine insusi. De ce a facut asta ? Dar noi de ce mergem
dupa copilul ...

Alte referate despre: eseu despre dragostea lui dumnezeu, eseu despre dragoste, eseu de dragoste

Originea si evolutia Universului

Intinderea uriasa a Universului e de neconceput pentru mintea omeneasca . Partea
vizibila a Universului se intinde pana la 1,6 cvadrili de kilometri , si nimeni nu stie cat si ce este in afara acesteia . Despre nasterea si evolutia Universului s-au elaborat numeroase teorii . Cea mai acceptata dintre acestea este teoria marii explozii ( Big Bang ) , care presupune ca Universul a luat nastere intr-o explozie uriasa acum circa 15 miliarde de ani . Acest eveniment unic a dat nastere nu numai materiei , ci si energiei , spatiului si chiar timpului . Nu are
sens sa vorbim despre evenimente sau timpuri dinaintea marii explozii : n-a existat nimic
``inaintea`` ei .

Alte referate despre: originea si evolutia universului, referat teori legate de originea si evolutia universului, originea si evolutia universului referat la fizica
Referate afisate : 14
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK