Bibliografie temeiurile esentei tainice ale biserici

Temeiurile esentei tainice ale Bisericii

Pe acesta l-am ruinat noi prin iesirea din cortul de sus.Fiul lui Dumnezeu,intrupandu-se,a fixat iarasi cortul de jos, unindu-l cu cel de jus.In acest cort a vazut ,dupa Sf. Grigore de Nissa,Apostolul Pavel tainele ceresti,pa care nu-i cu putinta omului sa le graiasca.(2 Co 12,4). Desigur,intrucat Tatal e Fiul si Duhul Sfant la fel,cortul sau templul e intreaga Sf. Treime. (Evr 11,12).

In Dumnezeu gasim temeiul Bisericii in ambele intelesuri: ca societate si ca locas in care se afla radacinile tuturor fapturilor si in care trebuie sa se adune toate.In ultimul inteles numele de Biserica se leaga in special de Fiul, desi intrucit in Fiul se afla si Tatal si Duhul Sfint, acest inteles al bisericii e si el in legatura cu intreaga Sf. Treime.

Primul inteles al temeiului divin al Bisericii,cel de societate,exprima in viata interna a Dumnezeirii si ca atare el e constituit de toate persoanele divine. Al doilea,cel de locas infatiseaza acest temei intors catre fapturi, ca locas in care ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1663
Materia: Religie

Taina Preotiei

El este prieten al Domnului, căci numai prietenului i s-a dat să cunoască tainele cerurilor (Matei XIII, 11). “de acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi pentru că toate câte am auzit de la Tatăl meu vi le-am făcut cunoscute. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi”. (Ioan XV, 5 - 11).

Alte referate despre: taina preotiei, taina preotiei referat, despre taina preotiei

Maica Domnului in Teologia Sfintilor Parinti - lucrare de atestat

Lucrarea de faţă îşi propune să se ocupe, mai ales, de principalii reprezentanţi ai învăţăturii Bisericii, adică de cei pe care-i numim astăzi „Sfinţi Părinţi” şi care au dezvoltat o întreagă spiritualitate legată de Fecioara Maria.

Alte referate despre: maica domnului in teologia sfintilor parinti, maica domnului in literatura sfintilor parinti, maica domnului in teologia sf parinti

Sfintele Taine

Potrivit principiului: fiecare Taina are efectul ei propriu, mirungerea este Taina ( Viata in Hristos III, 1). Daca prin botez crestinul participa la crucea, moartea si invierea lui Hristos, prin mirungere el participa la energiile Duhului Sfant, primind pecetea sfinteniei harului. Innoit prin baia botezului, credinciosul devine prin ungere (I Ioan 2, 20).

Alte referate despre: sfintele taine, sfintele taine referat, referat sfintele taine

Organizarea Bisericii Crestine

Prin activitatea apostolilor, a colaboratorilor si succesorilor lor, care vor fi numiti episcopi, comunitatile crestine se înmultesc în Imperiul Roman si în capitala sa, Roma. În secolul al II-lea, dupa cum o dovedesc scrisorile lui Ignatiu din Antiohia si scrierile lui Ireneu, episcop de Lyon, se confirma un fenomen triplu:

Alte referate despre: organizarea bisericii crestine, cultul si organizarea bisericii crestine in primele secole, organizarea bisericii crestina

Biserica Sfantul Nicolae - Cretulescu

Pronaosul - este acoperit cu o calotă pe pandantivi şi despărţit de naos de 3 arcade pe 4 stâlpi de piatră dintre care cele laterale sunt încastrate în pereţi. Spaţiile laterale sunt boltite cu două arce late.
Naosul - este alcătuit din 3 travee şi acoperit de turla sprijinită pe pandantivi. Absidele laterale sunt poligonale la exterior şi sub formă de concă•3 în interior. Traveea estică este închisă de absida altarului.
Altarul - este acoperit de o semicalotă. În grosimea zidurilor dinspre nord şi sud ale traveei estice se află firida proscomidiei şi a firida diaconiconului care este prevăzut şi cu o uşă de acces din exterior.
Faţada este împărţită – ca la toate bisericile din Ţara Românească din ace vreme – în două registre de panouri, mărginite de ciubuce din cărămizi rotunjite despărţite de un brâu.

Alte referate despre: biserica sfantul nicolae - cretulescu unde este asezata, biserica sfantul nicolae din brasov, biserica sfantul nicolae brasov

Biserica Ortodoxa Romana

Biserica Ortodoxa Romana:Dupa retragerea, in anul 271 d.H., a administratiei si armatei romane din nordul Dunarii, crestinii, nemaitemandu-se de autoritatea pagana a Romei, care-i urmarea si pedepsea pentru credinta lor, s-au inmultit si au inceput sa se organizeze bisericeste.

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Biserici din Maramures

Biserici din Maramures
Evident, acest complex patrimonial de cult maramureşean trebuie privit ca parte integrantă a unui sistem particularizat prin soluţii constructive şi arhitectonice locale, generat în Evul Mediu atât în România (vezi aşezămintele monahale de la Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Putna – în Moldova ori Curtea de Argeş – în Muntenia), cât şi în Europa Centrală şi de Vest, sub imperiul Renaşterii, ca o prelungire a artei Antichităţii.

Alte referate despre: biserici din maramures, bisericile din maramures, biserica din maramures

Biserica Balaneanu Iancu Nou

Biserica Balaneanu Iancu - Nou este Ctitorita la 1827 de catre boierul Balaneanu, cu hramul Sfantul Haralambie :Sfantul Haralambie este cel care are putere asupra ciumei, holerei si a mortii, de aceea este bine ca sarbatoarea sa fie tinuta. Icoanele il infatiseaza pe acest sfant tinand ciuma in lant.

Alte referate despre: biserica balaneanu iancu nou, biserica balaneanu iancu-nou, biserica balaneanu iancu

Intemeierea Bisericii Crestine

Credinciosii primei comunitati crestine au reusit sa realizeze benevol si partial comunitatea bunurilor. Caci , iar cei care aveau bunuri si averi le vindeau si (Fapte 2, 44-45; 4, 35).
Levitul Iosif din Cipru, numit de Apostoli Barnaba (fiul mangaierii), unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lor, si-a vandut tarina din Cipru, iar banii i-a pus la picioarele Apostolilor.

Alte referate despre: intemeierea bisericii crestine, intemeierea biserici crestine, intemeierea bisericii crestine referat

Tineretul, forta vie a Bisericii

Din cea mai fragedă vârstă,tânărul manifestă predispoziţie spre religiozitate;la început el este capabil de trăiri religioase dar care nu poartă încă forma unei manifestări exterioare. Ajungând la o anumită vârstă,în care se simte stăpân pe sine,trăirile religioase din această etapă pot deveni hotărâtoarepentru întreaga viaţă. Începând de la perioada adolescenţei, tineretul evoluează treptat de la faza „heteronomiei morale” la „autonomia morală” (cf. Jean Piaget)
Este perioada în care tinerii îşi formează convingeri religios-morale temeinice sau poate să cadă pradă multor tentaţii cu urmări negative asupra personalităţii sale.Spiritual,tânărul se preocupă de marile probleme ale vieţii şi concepe planuri pentru reforme religioase, morale, politice şi sociale. Începând de la adolescenţă, tânărul este capabil de tărie, de voinţă şi de îndreptarea acesteia spre scopuri morale-condiţie esenţială pentru formarea caracterului ...

Alte referate despre: catre tineri - tineretul forta vie a bisericii, tineretul fota vie a bisericii, referate tineretul speranta vie pentru viitor

Sfanta Treime si creatia in gandirea Parintilor Bisericii

Bunatatea sau existenta plenara a lui Dumnezeu ca Treime nu-L sileste
sa creeze lumea, pentru ca în acest caz, ea ar fi mai mult o emanatie
a unei esente. Numai Sfânta Treime explica atât existenta lumii, cât
si deosebirea acesteia de dumnezeire, dupa fiinta. Pentru acest motiv
învatatura crestina sustine perfectiunea lui Dumnezeu, cât si
insuficienta lumii prin ea însasi, în calitate de existenta creata,
dar capabila de a se bucura de desavârsirea în Dumnezeu prin
libertate.

Alte referate despre: sfanta treime in creatie, sfanta treime ca fundament al bisericii, biserica sfanta treime referat religie

Reforma bisericii

“Justificarea prin credinta” a devenit un element central al crezului lui Luther, dar acest lucru nu ar fi dus neaparat la un conflict cu Biserica. Luther era un calugar relativ obscur, fara prea mare influenta . Atitudinea sa fata de mantuire putea fi privita ca o varianta mai severa, dar totusi permisa, printre multiplele variante tolerate la Roma.

Alte referate despre: reforma bisericii catolice, reforma bisericii, reforma biserici catolice

Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Anatema aruncata asupra semnului rusesc al crucii in februarie si aprilie 1656 de Nikon, patriarhul Macarie al Antiohiei si Gavriil al Serbiei a starnit un puternic val de proteste si acuzatii de erezie si lucrare in slujba Antihristului la adresa lui Nikon.Multi monahi au parasit manastirile pentru a fi cat mai departe de ,, raul nikonian ".
Cand in 1657 au venit in manastirea Solovski noile carti, soborul manastaresc a hotarat la 08.07.1658 sa nu se slujeasca dupa ele.

Alte referate despre: biserica ortodoxa din tarile romane in sec al xvi-lea, contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, mod de viata sec al-xvi lea

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare

Dupa istoricii crestini, Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o Cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: = in hoc signo vinces = prin acest semn vei invinge (Lactantius, De mortibus persecutorum, 48, 5). Noaptea, in timpul somnului, i s-a aratat Iisus Hristos cu semnul crucii, pe care-l vazuse ziua pe cer, cerindu-i sa-l puna pe steagurile soldatilor, spre a-i servi drept semn protector in lupte. Acesta este monogramul lui Hristos HP sau pe care l-a pus pe un steag numit labarum.

Alte referate despre: biserica in timpul lui constantin cel mare, biserica in timpul lui constantin, biserica din timpul lui constantin

Istoria localitatii Tetcani

"Tetcani, sat in jud. Roman, plasa Moldova, spre sud-vest de satul Mircesti, pe soseaua nationala Roman Falticeni, asezat pe platoul ce separa bazinul Moldovei de al Siretului. In acest sat este si o biserica catolica. Locuitorii acestiu sat tin de parohia catolica Gheraiesti .Se face balciu la 20 august.

Alte referate despre: istorie locala, istoria locala, elemente de istorie locala

Ideea bizantina de Biserica si Stat

Prin acest act, Statul, care pana acum fusese instrumentul principal al urii diavolului fata de Biserica, se inclina in fata lui Hristos. Intelegem de ce neutralitatea Statului in materie de religie era un fapt strain crestinilor, cum le era strain si "clericalismul", adica subordonarea ierarhiei fata de Stat, care va apare mai tarziu in Occident. In conceptia ortodoxa, Biserica imbratiseaza intreaga lume: ea este insasi fiinta sa intima, masura sa; izvor de har, dar nu de putere. Aceasta este acordata imparatilor si guvernantilor.

Alte referate despre: biserica si statul, biserica si statul in evul mediu, statutul cultelor religioase si rolul bisericii in stat
Referate afisate : 17
Medie note: 7.72 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles